Romania Curată

Subiectele la BAC patronate de Cognitiv Mirescu continuă să fie aiurea

Elevii de la profilul Real au avut de redactat un eseu despre particularităţile de construcţie ale unui personaj într-un text narativ de Ion Creangă, George Călinescu sau Marin Preda.

De ce? Se vor face critici literari? Ce abilitate în domeniul cunoașterii și folosirii limbii române e invocată aici?

Elevii de la Uman au avut de prezentat relaţia dintre două personaje dintr-un roman interbelic studiat.

Sunt la uman, așa că sunt condamnați pe viață să citească literatura fără nici un premiu Nobel, și anume dintr-o perspectivă cât mai anodină cu putință.

La istorie a fost și mai rău, s-a dat un eseu despre relațiile internaționale în Evul Mediu.

Cum ar fi început corect acest eseu?

Păi așa.

Dragă comisie,

În Evul Mediu nu existau state naționale, iar națiune (în latină) însemna altceva decât definiția de azi, că nu era nici o suprapunere între teritoriu, stat și limbă.

Ca atare, nu e clar ce vreți voi cu acest subiect și ce s-ar califica în el, relațiile dintre Papă și Împăratul Roman erau internaționale, deși împărțeau teritoriul pe care azi e un singur stat, Italia? Sau între diverși suverani europeni, deși erau toți înrudiți între ei? Sau când vreun cămătar genovez împrumuta pe vreun rege englez să plece în cruciadă în Orientul Mijlociu, asta e relație internațională?

Pls specify.

Singurul liceu care pare conștient de ce e educația și cum se dau subiectele în restul lumii europene care nu pică la testul PISA este cel german.

Acolo elevii au avut de caracterizat un personaj din Faust de Johann Wolfgang von Goethe şi pe urmă de redactat o scrisoare de angajare.

Normalul există. Numai Mirescu și turma sa nu îl văd.

***

Citește și: Alina Mungiu-Pippidi: ”Bacalaureatul la romana, o bataie de joc nationala” (notă: textul e din 2011, sesizați vreo schimbare în redactarea subiectelor?)

Talentatul domn Mirescu. În care România Curată descoperă persoana care răspunde de slaba calitate a examenelor și programelor școlare


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Subiectele la BAC patronate de Cognitiv Mirescu continuă să fie aiurea

 1. Catalin

  Cea mai sigura masura in favoare dezvoltarii invatamantului romanesc ar fi desfiintarea ministerului si transferarea responsabilitatilor fie catre inspectorate scolare comasate fie catre autoritatile locale. Asta intr-o prima faza. In faza a doua ar trebui ca responsabilitatile sa revina doar autoritatilor locale iar finantarea sa urmeze elevul cu bonusuri pentru invatamantul rural, astfel incat sa existe resurse pentru angajarea unor profesori performanti care sa obtina si rezultate. Modificarea legislatiei fiscale astfel incat sa se permita sprijinirea invatamantului de catre sectorul privat ar completa acest tablou, la fel si schimbarea politicii POSDRU astfel incat formarea profesionala sa urmeze interesele economiei reale.

  Reply
 2. bogdan

  As prefera oricand sa caracterizez un personaj din romanul „Morometii” de exemplu decat pe unul din Faust.
  in rest de acord..

  Reply
 3. Tempor

  Lipsa necesarului numar de studenti pentru functionarea facultatilor i-a pus pe gânduri!?

  Reply
 4. radu

  Bogdan, nu ai vea cum sa dai Faist, ca nu ai studiat Faust. Cei de la germana au alta programa

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *