Cristian Ghingheș

Mediciniștii către ministrul Sorina Pintea: foarte mulți rezidenți rămân șomeri după terminarea rezidențiatului!

Astăzi, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a avansat în spațiul public ciudata idee de a impune un act adițional la contractele de muncă ale studenților rezidenți cu spitalele unde prestează în care să fie menționată obligativitatea tinerilor să „stea un anumit număr de ani în țară”, pe fondul majorărilor salariale din ultimul an.

Totuși, ce trebuie să înțeleagă orice ministru al Sănătății, indiferent de numele său, este că nu-i totul despre bani și că tinerii care intră în sistem vor în primul rând să aibă condițiile necesare desfășurării actului medical astfel încât pacienții să nu moară în mâinile lor din cauza lipsurilor materiale și sanitare. E un sentiment de complicitate indirectă la care studenții la medicină de azi și doctorii de mâine se gândesc cu groază.

Ce m-a bucurat în mod special este că, în sfârșit, asociațiile studenților la medicină ies din bula lor plină de conferințe organizate pentru profesori și încep să lupte pentru condițiile profesionale și drepturile studenților pe care îi reprezintă. De pildă, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) a reacționat la declarația ministrului Sorina Pintea, catalogând ideea drept una „ce nu este considerată optimă”:

Chiar și în contextul ultimelor majorări salariale din sistemul medical românesc, există numeroase motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România: lipsa dotărilor din spitale, oportunități extrem de limitate de cercetare și dezvoltare, cât și gărzi neplătite pentru medicii rezidenți. Acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile sistemului medical românesc ce împiedică desfășurarea unui act medical de aceeași calitate cu a altor sisteme de sănătate occidentale.

FASMR consideră că o astfel de atitudine îngrădește o serie de drepturi legale naționale, cât și la nivelul Uniunii Europene. Președintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru, a declarat că „în cazul locurilor la rezidențiat există în continuare un deficit major între numărul de rezidenți și absorbția ulterioară pe piața muncii ca tânăr specialist, foarte mulți rezidenți rămânând șomeri după terminarea rezidențiatului.

Aștept cu interes reacții și cu privire la mizeriile multiple din UMF-urile din țară. Am călătorit recent cu o studentă la medicină și m-a îngrozit nu doar multitudinea de probleme de la Carol Davila, ci mai ales faptul că ea dar și alții îmi relatează că reprezentanții studenților de acolo parcă sunt surzi ori lipsiți de curaj. Sau or avea și ei burse speciale precum cei de la Universitatea din București?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Mediciniștii către ministrul Sorina Pintea: foarte mulți rezidenți rămân șomeri după terminarea rezidențiatului!

 1. emil

  Risipa banului, spaga, calitatea morala si profesionala a medicilor foarte indoielnica, coruptia parlamentara si guvernamentala, etc, toate distrug sanatatea. EX. firmele ce renoveaza un spital sunt intrebate de director, cat ia pe metrul patrat de gresie si faianta ca 10-20% net sa-i fie intorsi inapoi iar licitatia si firmele perdante e treaba doctorului !

  Reply
 2. Sorin

  Chiar daca au crescut substantial, salariile medicilor inca nu se apropie suficient de cele din tarile occidentale. In plus, nu doar salariile efective conteaza, ci si conditiile si mediul de lucru. Multi rezidenti raman fara post sau sunt trimisi in posturi marginale, ca sa fie incluse „pilele” pe posturile importante. Garzile inca sunt foarte prost platite in multe spitale, indiferent de cine sunt facute. Munca in garda e foarte grea si obositoare, uneori mult mai grea decat in timpul programului efectiv de lucru, dar banii sunt mult mai putini. Dotarile tehnice si materiale din mult unitati sanitare sunt jalnice sau lipsesc cu desavarsire; in alte locuri exista aparatura si materiale cat de cat, dar service-ul e total sau aproape total absent; aprovizionarea cu consumabile de orice fel (asta include reactivi, medicamente, materiale sanitare, produse de igiena, curatenie si intretinere, antiseptice si dezinfectante si multe altele) se face neregulat, imprevizibil, aparand frecvent deficite, iar produsele sunt uneori de foarte proasta calitate. Datorita inexistentei sau proastei functionari a medicieni primare si profilactice e o foarte mare presiune pe cea de specialitate, cu eforturi si costuri imense. Proasta organizare si functionare si „micii dumnezei” din unitatile sanitare pot face viata oricarui angajat un iad si a pacientilor un purgatoriu. Aceste motive si inca multe altele ii fac pe tinerii medici sa aleaga sa plece, desi foarte multi ar dori foarte mult sa ramana.

  Reply
 3. Diana Iorgu

  oricum sunt foarte slab pregatiti. RUSINE pentru Scoala romaneasca de medicina. Sa ajunga omul sa moara cu zile??!!!

  Numai anul asta s-au suplimentat la medicina 200 de locuri la examenul de admitere. DE CE? Ca sa intre chiar toate nulitatile? Nu ajungem nicaieri!!!!

  Azi, MEDICINA e o gluma!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *