Romania Curată

FDSC: Starea societății civile a revenit în 2018 la un scor similar cu cel din anul 2004, de la finele guvernării Adrian Năstase

Ieri, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) a dat publicității cea mai nouă ediție a Indexului Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile pentru Europa Centrală și de Est și Eurasia, care indică o continuă înrăutățire a situației generale a societății civile din România.

Realizat anual în baza metodologiei internaționale a USAID – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, raportul clarifică această situație nefericită prin prisma unei relații din ce în ce mai deficiente între societatea civilă și autoritățile publice. Înăbușirea violentă a protestelor civice din 10 august 2018, precum și multiplele inițiative guvernamentale de exagerare a obligațiilor de raportare ale organizațiilor, discursul denigrator la adresa organizațiilor și protestatarilor, proliferat de la cel mai înalt nivel al autorității publice, au contribuit semnificativ la degradarea scorului României pe parcursul anului 2018 (de la 3.6 în 2017 la 3.7, în raportul de față), arată raportul. Astfel, starea societății civile a revenit în 2018 la un scor similar cu cel din anul 2004, de la finele guvernării Adrian Năstase. 

Din păcate, în anul 2018, ne-am îndepărtat și mai mult de acea normalitate în care statul român asigură bunăstare cetățenilor prin integrarea opiniilor venite dinspre societatea civilă, fie ele și critice. Ori, la noi lucrurile au mers în direcție inversă – opiniile critice au tins să fie înăbușite, în niciun caz respectate ca venind de la organizații, oameni dornici de mai bine în comunitatea lor – a declarat Ionuț Sibian, director executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, la lansarea raportului

Totuși, chiar și în astfel de condiții descurajante, sectorul neguvernamental a reușit în ultimul an să rămână activ și vertical în promovarea principiilor ce stau la baza unei societăți europene: statul de drept, incluziunea minorităților, cetățeni implicați în luarea deciziilor publice, asistență socială pentru cei mai vulnerabili. Societatea civilă a reușit să se mobilizeze în zona inițiativelor civice, de  monitorizare a acțiunilor împotriva valorilor europene, și să își dezvolte capacitatea de fundraising de la companii si cetățeni. Organizațiile au continuat să se apropie de cetățean pentru a-i câștiga încrederea și sprijinul. 

Indexul Sustenabilității Organizațiilor Societății Civile 2018 – România poate fi accesat AICI.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “FDSC: Starea societății civile a revenit în 2018 la un scor similar cu cel din anul 2004, de la finele guvernării Adrian Năstase

  1. Gabriel Radeanu

    Din pacate, punctul de vedere de mai sus este o aberatie care contrariaza logica minima.Societatea civila a fost dimpotriva…hiperactiva in 2018!Ce se inventeaza mai sus este…ca si cum ai constata lipsa antrenamentelor si exercitiilor unei unitati de pompieri, care stinge neobosit incendiu dupa incendiu!Ceea ce este adevarat,este faptul ca organizatiile societatii civile nu au valorificat in niciun fel atitudinea civica,au lasat-o in teritoriul anatemei simplificate…ce tine de politic!

    Reply
  2. Dumitru

    Care societate civila ? A existat un puseu conservationist si ecologist, care insa s-a terminat o data cu venirea lui Dan Barna la conducerea USR. Dupa aceea, pana si Mihai Gotiu a uitat de mediu (si de RC) si s-a ocupat aproape exclusiv cu „Jos PSD”. In rest, societatea civila nu exista in RO, din punctul meu de vedere… Romania Curata, de exemplu, nu este o organizatie a societatii civile, ci o meta-organizatie, care incearca sa-i educe pe cei care ar vrea sa se implice in societatea civila. Au fost ceva tentative de a angaja RC pentru depolitizarea „Justitiei”, insa e extrem de nepopulara tematica asta… Iar mai nou de-alde C. Ghinghes incearca sa se ocupe de invatamant, insa pozitiile sunt atat de departe de realitatile romanesti incat nu pot servi la nimic.

    Reply
  3. Gabriel Radeanu

    Offf!?!…Am obosit!M-am saturat sa ma lupt pe intuneric cu fantome,cu Codruta-umbra lui Kovesi la Romania Curata si alte stafii!…care ne explica Adevarul,fara sa-si decline identitatea.
    Dovada evidenta a hiperactivitatii societatii civile in 2018,este validarea ultimului referendum „fara penali” ,initiat oficial in 2018!…Ce dracului putea sa faca mai mult societatea civila…decat sa schimbe Constitutia???Sau poate stiu ei ceva,americanii astia evaluatori profesionisti?…ca initiativa reala nu apartine societatii civile!Poate stiu ceva magistratii sau serviciile…dintre noi romanii?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *