Adrian Popescu

Spuneti parerea voastra despre propunerile lui Pivniceru Cine sunt Ioan Irimie si Tiberiu Nitu, propusi sa preia sefia DNA si a Parchetului General

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat joi propunerile sale pentru sefia parchetelor: Ioan Irimie la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general. Cele doua propuneri vor fi transmise catre Consiliul Superior al Magistraturii, institutie care va da un aviz consultativ si apoi presedintelui Traian Basescu, care le poata respinge sau accepta.

Cele doua nume nu sunt lipsite de controverse: Tiberiu Nitu, fost adjunct al procurorului general Laura Codruta Kovesi, a tras la Revolutie, pe cand era militar in termen, dupa care a primit certificat de revolutionar, iar Ioan Irimie a fost dat afara de Daniel Morar de la DNA Cluj pentru management defectuos, plus ca nu are dosare importante rezolvate.

Tiberiu Nitu, procuror cu certificat de revolutionar

Propunerea ministrului Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a detinut functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei in perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe aceasta pozitie timp de zece luni.

Presa a relatat ca Tiberiu Nitu a beneficiat de avantajele Legii 42/1990, primind un certificat de revolutionar si un teren de 8.000 de mp in judetul Prahova. In timpul Revolutiei, Tiberiu Nitu era militar in termen, fiind repartizat sa apere Televiziunea. A recunoscut ca a tras in directia unor case din apropiere, fiind convins ca acolo se ascundeau teroristii. A participat la paza si apararea Televiziunii si in perioada Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Ca avere, Tiberiu Mihail Nitu are trei terenuri, in suprafata totala de peste 10.000 de metri patrati. Doua dintre acestea sunt situate in Ploiesti, dintre care unul a fost dobandit in 2001, in baza Legii 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri. Mai detine un apartament in Ploiesti, de 77 mp, cumparat in 1999. De asemenea, procurorul are si o casa de vacanta intr-o localitate din judetul Prahova, o masina Dacia, cumparata in 1998, dar si o Toyota achizitionata tot in 1998.

In plus, el are de returnat un credit in valoare de 180.000 de euro, contractat de la BCR – Prahova in 2010. In ultimul an fiscal, el a realizat venituri in valoare de 144.058 lei, ca procuror la Parchetul General. Sotia sa, Silvia Nittu a realizat venituri din drepturi salariale de 120.452, ca procuror la Parchetul Tribunalului Ploiesti.

Si-a inceput cariera de magistrat in anul 1995, la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, exercitand ulterior urmatoarele functii: februarie 1999 – februarie 2002 prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti; martie 2005 – iulie 2006 procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism; august 2006 – iunie 2008, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova.

Prim-adjunct al Procurorului General (sept. 2007-iun. 2011), apoi procuror (iul.-sept. 2011) la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Din octombrie 2011, Tiberiu Nitu este inspector judiciar la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Ioan Irimie, dat afara de Morar de la DNA Cluj

Ioan Irimie, propus la conducerea DNA, a fost seful DNA – Cluj pana in 2005, cand a fost revocat din functie de Daniel Morar pentru management defectuos.

Intrebata cum l-a propus pe procurorul Ioan Irimie la sefia DNA, Mona Pivniceru a raspuns: “Domnul Irimie a parcurs toate stadiile unui procuror de DNA si are o viziune larga, inclusiv a activitatii teritoriale a acestei structuri, lucru pe care celalalt candidat care figura pe lista, Claudiu Dumitrescu, nu-l avea”.

Ioan Irimie este, din ianuarie 2010, procuror la Serviciul Teritorial Cluj al Directiei Nationale Anticoruptie.

In perioada iulie 2003 – octombrie 2005, Irimie a ocupat functia de procuror-sef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA, iar pana in iulie 2006 a fost procuror al acestei structuri. Din august 2006 si pana in 2009, Ioan Irimie a fost procuror si, ulterior, procuror criminalist la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.

Anterior, Ioan Irimie a fost procuror in cadrul Sectiei de combatere a coruptiei din Parchetul National Anticorptie – Structura Centrala (septembrie 2002 – iulie 2003), procuror la Parchetul Curtii de Apel Cluj (ianuarie – august 2000), procuror si, ulterior, procuror sef al Serviciul de Combatere a Coruptiei si Criminalitatii organizate din Parchetul instantei supreme (septembrie 1998 – decembrie 1999), procuror la Parchetul Tribunalului Cluj (octombrie 1990 – august 1998), procuror la Parchetul Judecatoriei Cluj-Napoca (octombrie 1985 – septembrie 1990), procuror la Parchdetul Judecatoriei Viseu de Sus, judetul Maramures (1978 – septemberie 1985).

Ca avere, Ioan Irimie are, impreuna cu sotia, doua apartamente in Sibiu, un autoturism Audi si un Volvo. Are de returnat datorii de 75.000 de euro, scadente in 2037. In ultimul an fiscal, Irimie a realizat venituri de 115.227 lei, la care se adauga aproape 2.000 de lei din inchirierea unui apartament in Sibiu.

Voi ce parere aveti despre procedurile de numire a celor doi importanti reprezentanti ai Justitiei? Mai stiti si alte amanunte controversate din activitatea celor doi propusi de ministrul Justitiei?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Spuneti parerea voastra despre propunerile lui Pivniceru Cine sunt Ioan Irimie si Tiberiu Nitu, propusi sa preia sefia DNA si a Parchetului General

  1. Grig

    Atata timp cat numirile sunt singura cale de a se ocupa o functie importanta, nu avem ce dezbate. Poaate doar, modul in care sunt numiti sau motivele pentru care respectiva persoana i-a numit

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *