Sorin Paveliu

Sorina Pintea şi făţărnicia Guvernului Dancilă

Ieri Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a atins o nouă culme pe scala făţărniciei acestui guvern. Adoptând o poză ingenua, pur şi simplu, ministrul a dat vina pentru starea deplorabilă a spitalelor din România în seama instituţiei care clasifică spitalele. Simplificat, spitalele sunt evaluate din două perspective: cea a calităţii, adică gradul de conformare cu standardele ANMCD şi perspectiva siguranţei, certificate de Autorizaţia de Sanitară de Funcţionare, eliberată de Ministerul Sănătății (MS).

Agenţia Naţională pentru Managementul şi Calitatea în Sănătate (ANMCS),  prin procesul de acreditare realizează o poză de moment, un instantaneu. Deşi nu primesc margarete precum pensiunile, unităţile cu paturi sunt repartizate în cinci clase, de la  I la V, iar în clasa VI fiind spitalele neacreditabile. În funcţie de clasificare, spitalele îşi stabilesc tarifele, o clasă mai mică însemnând evident tarife mai mici. Problemele care ajung în presă sunt cele legate de situaţii revoltătoare, de clădiri care stau să cadă, de toalete insuficiente sau mizere, de circuite sanitare aberante, de inexistenta aparaturii adecvate pentru sterilizare. Toate acele instituţii care au astfel de probleme NU pot primi autorizaţie sanitară de funcţionare (ASF) şi implicit sunt neacreditabile ANMCS.

Dar există o excepţie, care a devenit regulă, prăbuşind practic eşafodajul acreditării calitative, clădit cu atâtea eforturi în ultimii ani. Spitalele care nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi o ASF, beneficiază de o derogare de la MS, primind o astfel de autorizare temporară, cu plan de conformitateANMCS nu se poate atinge de aceste nereguli deoarece MINISTRUL a hotărât ca spitalele pot funcţiona cu derogare!Ultimul ordin de amânare a obligaţiei spitalelor de a se conforma cerinţelor minimale de siguranţă şi de a primi o ASF cu adevărat validă, a fost emis de Ministerul Sănătăţii în anul 2017. (vezi https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21655281-ministrul-sanatatii-prelungit-patru-ani-pentru-124-spitale-termenele-indeplinire-planurilor-conformare.htm si https://adevarul.ro/news/societate/ministerul-sanatatiiprincipalul-instrument-intretinere-starii-mizerie-subdezvoltare-dinspitalele-romania-1_5a7838d1df52022f75367856/index.htmlAtunci MS constatase că termenul anterior, sfârşitul anului 2016, fusese ignorat aproape în totalitate şi l-a prelungit până la sfârşitul guvernării PSD-ALDE, adică exact până la sfârşitul lunii decembrie 2020!

Acum, responsabila cu sănătatea din guvernul Dragnea III / Dancilă I ne spune că în vizitele domniei sale prin spitale a rămas uimită de câte unităţi nu erau acreditabile. Doamna respectivă are certitudinea că ”nu miniştrii sănătăţii sunt de vină ci alte persoane, cele care au făcut acreditarea, care au fost incompetenţi sau au închis ochii.  Astfel Sorina Pintea a mutat bila neagră din ograda sa pe seama tocmai a celor care şi-au făcut sarcina cu vârf şi îndesat, ANMCS fiind una din puţinele instituţii din sistem care în ultimii ani a făcut ceva pozitiv pentru îmbunătăţirea stării de lucru din spitale. Iar fostul manager de spital știe în amănunt acest lucru însă a preferat, vrednică de milă pentru acest gest, să încerce să dea vina pe altul, orcine ar fi el.  

Simplă elaborare a unor standarde extrem de amănunţite, conforme cu cele internaţionale, instruirea managerilor şi responsabililor cu calitatea din spitale, formarea unui grup de evaluatori au condus la conştientizarea tuturor asupra a ceea ce ar trebui să însemne un spital modern. Însă ANMCS nu poate finanţa spitale şi nu poate acorda sau ridica autorizaţii sanitare de funcţionare. Este treaba miniştrilor sănătăţii şi ai finanţelor, ai premierului şi ai autorităţilor locale, în funcţie de proprietarul spitalului. Acum, Ministrul Sănătăţii vine şi ne spune că prefera să tacă din politeţe atunci când vine vorba de acest subiect.

În urmă cu 8 luni, Inspecţia Sanitară de Stat a Ministerului Sănătăţii, a efectuat un control privind respectarea condiţiilor igienico-sanitare din spitale. Raportul, postat şi pe site-ul MS este înspăimântător(http://www.ms.ro/download/rezultate_controale/2018/raport-control-incrucisat-unitati-sanitare-cu-paturi.pdf).

·         54% din unităţile sanitare controlate nu îndeplineau condiţiile minime pentru a fi autorizate, funcţionând cu un ASF cu plan de conformare,

·         în 20% din spitale nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare,

·         nu se respectă etapele sterilizării în 96 (28%) din totalul de unități controlate,

·         nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi şi au un grad de uzură ridicat, în 110 (32%) din totalul de unități controlate,

·         nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare în 76 (22%) din blocurile alimentare,

·         nu se respectă spațiul de decontaminare UPU/CPU în 83 (52%) din totalul de unități controlate.

Am lăsat la urmă un indicator cu o semnificaţie aparte: nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare la biberonerii 156 (46%) din totalul de unități controlate  (având în vedere că biberonerii, adică bucătării specializate pentru hrănirea sugarilor și a copiilor de 1-3 ani, au doar spitalele cu secţii de naşteri şi de pediatrie), este limpede că procentul menţionat tinde spre 100%. În această perspectivă, dezastrul epidemiologic de la maternitatea Panait Sârbu (Giuleşti) din Bucureşti era nu numai prevenibil ci previzibil de către Ministrul Sănătății. Atât doar că doamna Ministru Sorina Pintea a preferat, conform propriilor sale spuse la B1TV,  să tacă  “politicos”.

Urlaţi doamnă, urlaţi!

Cereţi sancţiuni, demiteri şi eliberări din funcţie a celor cu adevărat vinovaţi de starea monstruoasă în care se află sistemul sanitar. Publicaţi fondurile necesare pentru fiecare spital pentru a se conforma cerinţelor minime şi asiguraţi-vă că aceste fonduri sunt prinse în Bugetul de stat pe anul viitor, altfel şi anul 2020 este un obiectiv prea îndepărtat! Urlaţi dacă va pasă!

Atât doar că vă doare drept în cot, meritând un loc fruntaș în concursul de fățărnicie al guvernului din care faceți parte și memnținerea gestiunii sănătății noastre a tuturor românilor!

 

PS: Cred că este momentul ca prin Legea accesului la informaţii publice sau cine ştie, prin intervenţia unui membru al Parlamentului căruia cu adevărat îi pasă, populaţia să afle cu adevărat care este gradul dumneavoastră de implicare în normalizarea situaţiei din spitale. Oglinda cea mai bună este lista spitalelor cu ASF cu planuri de conformare (care trebuiau trimise obligatoriu la MS), care sunt sumele solicitate de manageri pentru fiecare spital în parte şi mai ales e sume aţi solicitat MF pentru a fi aprobate în bugetul anului viitor, pe care tocmai v-aţi pus semnătura certificând acordul dvs. cu privire la conţinutul acestui. Voi mai reveni după ce voi fi intrat în posesia acestor documente publice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *