Catiusa Ivanov

Societatea civilă cere autorităților să oprească proiectul imobiliar de la Palatul Știrbei. Trimite și tu o sesizare Consiliului General al Municipiului București!

Societatea civilă cere Agenției de Mediu București, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Primăriei București și Consiliului General al Municipiului București să respingă Planul Urbanistic Zonal prin care un investitor privat solicită să construiască o clădire cu o înălțime maximă de 7 etaje ce va adăposti un centru comercial și locuințe (înălțime maximă 34,5 de metri) în grădina din spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei 107. Reamintim că Primăria Capitalei a dat deja undă verde proiectului, oferind avizul preliminar de urbanism, iar acum soarta proiectului stă în mâinile instituțiilor enumerate mai sus. Ultimul cuvânt îl are Consiliul General al Municipiului București.

Asociația Salvați Bucureștiul și Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) au organizat o întâlnire cu bucureștenii vineri, 31 iulie 2015, pentru a discuta despre acest proiect. Cu această ocazie, organizațiile au colectat 240 de sesizări semnate de cetățenii prezenți la întâlnire, adresate instituțiilor responsabile cu avizarea și aprobarea proiectului (Agenția de Mediu București, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Primăria București şi Consiliul General al Municipiului București), prin care se cere respingerea acestuia.

VEZI AICI PETIȚIA

„Proiectul urmărește să ridice o construcție pe o zona verde, nu respectă legea, nu respectă regimul de înălțime, nu respectă normele de densitate a construirii, aglomerează traficul și face imposibilă activitatea normală în Facultatea de Arte, reducând lumina pe latura cu strada Banului. Totodată, forma actuală a proiectului se întemeiază pe o serie de ilegalități”, se arată într-un comunicat CeRe.

simulare cladire stirbei

Simulare. Cum ar urma să arate noua clădire

CeRe și Asociația Salvați Bucureștiul susțin că:

1. Proiectul este ilegal, întrucât partea din spate a amplasamentului încalcă regulamentul de urbanism al Zonei Construite Protejate nr. 44 Temisana. Regulamentul permite construcții noi cu CUT 1.8 și Hmax 10m. Clădirile propuse a fi amplasate în această parte sunt prevăzute a avea CUT 3.85 și Hmaxim 17.5m-21.5m. Se depășește CUT cu mai mult de 20% și se depășește înălțimea maximă, fără a fi demonstrată oportunitatea acestei depășiri.
2. Proiectul este ilegal, întrucât încalcă HCGMB nr. 66/2006 în privința locurilor de parcare. Astfel, articolele 6.1, 7.1, 7.2 prevăd, pentru cei 11.761 mp cu destinația comerț (11.761 / 20) + 10% = 647 locuri de parcare), pe când numărul total de locuri de parcare propus în proiect este de 507.
3. Nu există o justificare a depășirii înălțimii maxime pe partea din față a amplasamentului de la 22 m la 34 m.
4. Amplasarea a 30.000 mp suprafață construită va sufoca o zonă deja foarte aglomerată a Bucureștiului.
5. Amplasarea unei clădiri de 34 m înălțime agresează monumentul istoric de importanță națională Palatul Știrbei, cu o înălțime de doar 17 m.
6. Amplasarea clădirii de 21 m înălțime de-a lungul str. Banului afectează Universitatea Națională de Arte, spațiile acesteia având în mod evident nevoie de lumină naturală.

Cele două organizații îndeamnă cetățenii care nu sunt de acord cu proiectul să trimită sesizări instituțiilor cu rol decizional: Agenția de Mediu București, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Primăria București si Consiliul General al Municipiului București.

Primăria Capitalei a emis pe 16 aprilie 2015 avizul preliminar de urbanism pentru proiectul imobiliar din spatele Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei, care prevede ridicarea unei clădiri cu o înălțime maximă de 7 etaje ce va adăposti un centru comercial și locuințe.

Potrivit avizului de urbanism emis de Primăria Capitalei, clădirea ce ar urma să fie ridicată în spatele palatului Știrbei are o înălțime de maxim 34,45 metri – respectiv 5 niveluri în subteran, parter, mezanin și 7 etaje – spre Calea Victoriei, apoi înălțimea clădirii scade până la 3 etaje spre strada Budisteanu (17,5 metri). Față de clădirea Palatului Știrbei, noul imobil se va afla la o distanță de 17,40 -25,10m. În spațiul rămas liber între palat și noua construcție va fi amenajat un atrium cu acoperiș retractabil și un pasaj pietonal. În partea dinspre Calea Victoriei clădirea va avea 7 etaje de locuințe, la mijloc cinci etaje de spații comerciale, iar în spate încă trei etaje de locuințe. La subsol vor fi 4 niveluri de parcare ce vor avea circa 500 locuri. Indicatorii urbanistici avizați sunt: POT 64%, CUT 3,82.

Ca pondere din suprafața construită: 11.761 mp vor ocupa spațiile comerciale, 14.404 mp locuințele, circa 4.000 mp spațiile publice, circa 19.000 mp parcajele subterane, iar spațiul verde circa 2.000 mp.

Proprietarul palatului și inițiatorul proiectului este Alexandru Popescu, iar biroul de arhitectură care realizează proiectul este Westfourth Architecture.

Ministerul Culturii a dat în secret aviz pentru restaurarea Palatului Știrbei pe 17 iulie 2013, iar pe 24 octombrie 2013 a dat undă verde proiectului imobiliar din spatele palatului. Încă de la început societatea civilă s-a opus proiectului.
Palatul Știrbei a fost construit între 1833-1835 după planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbey (1799-1869), în acel moment mare logofăt. În timpul domniei sale (1849-1853 și 1854-1856), Barbu Stirbey a folosit palatul ca reședință domnească. În 1852, acestuia i se aduc modificări de către Xavier Villacrosse și Moritz von Ott.

În 1882, Alexandru Stirbey, fiul domnitorului, schimbă după proiectul arhitectului Friederic Hartmann fațada dinspre Calea Victoriei și apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea și de la începutul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se țineau aici. În spatele palatului era amenajată una dintre cele mai frumoase și luxoase grădini din București.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Societatea civilă cere autorităților să oprească proiectul imobiliar de la Palatul Știrbei. Trimite și tu o sesizare Consiliului General al Municipiului București!

  1. Adrian

    Propun ca CGMB să facă din fondurile municipalității o pasarelă de la noua construcție la cath plaza

    Reply
  2. Codruta

    UNDE fac astia „5 niveluri in subteran”, cand in subteran sunt izvoare ACTIVE??!!
    Au de gand sa izoleze izvoarele, pentru ca acestea sa se redirectioneze si sa indude subsolurile cladirilor din jur??!!

    Reply
  3. RODICA CIOVICA

    Nu mai vrem constructii pe spatiile verzi! Nu mai vrem constructii care aglomereaza centrul orasului! Nu mai vrem constructii de sticla si otel! Nu mai vrem uratirea orasului!

    Reply
  4. Afrodita IORGULESCU, profesor univ. emerit

    Ilegalitati peste tot, un Minister al Culturii care ar trebui desfiintat si refacut cu alti oameni, arhitecti care
    se comporta ca niste mercenari, etc. Aceasta este Romania zilelor noastre – o tara scapata de sub control.
    Ne trebuie caractere care sa schimbe lucrurile.

    Reply
  5. Amalia

    Oricum distrugerile de pana acum, ale domeniului, sunt irecuperabile: au distrus crama domeniului si cladirile administrative si au defrisat zona care avea platani seculari.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *