Romania Curată

”Soarta urșilor nu poate fi hotărâtă de industria vânătorilor de trofee”. Acuzații dure de la un cunoscut alpinist și activist de mediu

”Soarta urșilor nu poate fi hotărâtă de industria vânătorilor de trofee”, a scris, pe pagina sa de Facebook, alpinistul Alex Găvan, cunoscut și pentru activismul său de mediu, la scurt timp după ce Camera Deputaților a adoptat, în sesiune extraordinară, vânarea la întâmplare a urșilor.. Acesta face și o acuzație gravă: ”ursoaica din Bucegi era binecunoscută ca frecventând acea zonă și a mai creat incidente și în trecut, fără niciun fel de măsuri luate de cei responsabili să ne protejeze”.

”Legea referitoare la urși și votată ieri în sesiune extraordinară a Parlamentului este departe de a aborda fondul problemei. Mai degrabă, pare dată pe repede înainte, în scop electoral, pentru a mai calma spiritele inflamate în urma recentei tragedii din Bucegi și a masca lipsa de implicare și de determinare reală a autorităților care, ani de zile, la toate nivelurile, nu au realizat cadrul necesar și nu au luat masurile concrete pentru o bună coexistență între oameni și urși. Este o lege care se folosește în mod cinic de tragedia unei tinere fete și a familiei sale pentru a băga, încă o dată, gunoiul sub preș”, arată cunoscutul alpinist.

Răspunsul scurt la întrebarea “ce facem cu urșii?” este implementarea “Planului Național de Acțiune pentru conservarea populatiei de urs brun din România”, plan realizat cu bani europeni în cadrul unui proiect de peste un milion și jumatate de euro și aprobat prin ordin de ministru în iunie 2018, susține acesta.

”Le-am tăiat pădurile, îi hăituim prin cele rămase cu explozia împușcăturilor atunci când îi vânăm nu doar pe ei, ci și oricare alte specii, îi irităm cu zgomotele ATV-urilor care nu au ce să caute acolo, le culegem fructele de pădure și ciupercile și îi hrănim ca pe niște animale de companie la marginea drumurilor și mai și intrăm cu dezvoltările imobiliare din ce în ce mai mult în propria lor casă. De ce? Pentru că credem că totul ni se cuvine. Iar atunci când se întâmplă o tragedie, bineînțeles, vinovat este ursul. Cel mai mare pericol la adresa omului nu este ursul, ci omul însuși, prin ignoranța și autosuficiența sa”, arată Alex Găvan.

Aș fi vrut să văd sesiuni extraordinare ale Parlamentului pentru a rezolva problema drogurilor din țară sau cea a mafiei pădurilor care, de ani de zile, ambele ucid semeni de-ai noștri. Aș fi vrut să văd sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a vota noul Cod Silvic, care este jalon în PNRR. Am depășit deja toate termenele limită stabilite cu UE, iar în ceasul al doisprezecelea, cu argumentul pierderii banilor de la Bruxelles, a fost trecut, tot pe repede înainte de Senat, ca în schimb să fie abandonat total la Camera Deputaților, forul decizional care a avut mai mult de o lună și jumătate la dispoziție în ultima sesiune parlamentară, dar nu a făcut nimic în acest sens. Dar, desigur, ne grăbeam foarte tare cu acest cod.

Cei aproape 500 de urși urmând a fi exterminați în mod arbitrar (…) în următorul an, nu reprezintă nimic altceva decât triumful vânătorilor de trofee, triumful ego-ului în fața umanității, într-o lume în care ucisul tuturor animalelor pentru propria plăcere ar trebui să fie condamnat penal.

Este cel mai convenabil să lași o situație să troneze ani de zile, vedeți cazul zecilor de urși habituați pe Transfăgărășan și care este de notorietate, să nu intervii concret cu nimic, și apoi, când probabilitatea statistică a unui atac s-a materializat prin moartea unor semeni de-ai noștri, să pui asta în cârca ursului. Animalul care a produs tragedia din Bucegi se afla și el pe un traseu ultra cunoscut și tranzitat de mii de oameni, așa cum se întâmplă și pe Transfăgărășan chiar acum și unde, până la a îndepărta urșii din zona aceea, în fiecare zi pândește o tragedie gata de să se întâmple. Am tras un semnal de alarmă către autorități și în primăvara acestui an legat chiar de această speță. Ursoaica din Bucegi era binecunoscută ca frecventând acea zonă și a mai creat incidente și în trecut, fără niciun fel de măsuri luate de cei responsabili să ne protejeze.

postarea integrală, aici:

Citește și:

FACTUAL: Două uriașe minciuni despre legea măcelăririi urșilor, adoptată ieri, în sesiune extraordinară. Parlamentarii au votat că sunt mai ”specialiști” decât cercetătorii Academiei Române!

Cum evită Guvernul Ciolacu un nou scandal ”2 Mai”. Și cinism maxim: lege pentru afaceri vânătorești pe seama tragediei cauzate de moartea fetei atacate de urs

”Tragedia cu ursul putea fi evitată ușor!” Pe cine acuză (și de ce) un fost șef al Gărzii Naționale de Mediu

Vorbitor în numele urșilor. Mărturia despre întâlnirile cu urșii în sălbăticie, care a devenit virală pe rețelele sociale

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *