Alina Mungiu-Pippidi

SIE, trezește-te! Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor

”Jos labele de pe copiii noștri” și ”Copiii mei sunt în pericol” proclamau pancardele afișate în fața cancelariei Reichului weekend-ul trecut, însoțite de obișnuitele hămăituri rituale ale demonstranților din țări unde s-a trecut cam repede sau deloc de la strigatul la ordin la demonstrații libere. Mulțimea – câteva mii de persoane – nu făcea decât să repete ceea ce văzuse la televiziune sau citise pe tablete și smartphone-uri din media de la ei acasă, anume din Rusia. Pentru că manifestanții erau ruși, protestând contra pericolului la care se expun copiii lor pentru că trăiesc în Germania, unde poliția e proastă și ineficientă, iar infractorii migranți umblă în cete înarmate pe stradă mai ceva ca în Congo. Trei zile mai devreme, un judecător britanic anunțase public că există în sfârșit dovezi că asasinii opozantului rus Litvinenko, asasinat cu material radioactiv turnat în ceai de doi agenți semioficiali ai regimului Putin avuseseră ordin de sus. Nici două zile mai târziu și ministrul de externe Serghei Lavrov umplea știrile cu acuzații față de Angela Merkel și incapacitatea ei de a apăra copiii ruși din Germania. Între timp, scandalul a luat amploare, deși Lisa F, fetița de 13 ani cu probleme cu școala (și familia ei) se întorsese demult acasă de la prietenul de familie care o adăpostise pentru o zi. Dar povestea unui viol imaginar perpetuat de migranți la adresa ei, pornită de la jurnalistul Ivan Blagoy (rus, desigur) și care a făcut mare audiență pe canalul rusesc 1 deja nu mai avea nevoie de un pretext și căpătase viața ei proprie, complet desprinsă de realitate.

Vă sună cumva familiar? Nu poți să nu îți pui întrebarea cum se face, în țări unde nu a avut loc niciodată o demonstrație pentru drepturile copilului, ca în România, deși poveștile orfanilor, cu SIDA sau fără, au ținut afișul 20 de ani, sau care conduc în topul violenței domestice, ai brusc mulțimi scoase de un canal de televiziune din casă cu pancarte mari, printate color și într-o engleză impecabilă, să protesteze contra tratamentului la care sunt supuși copiii lor în țările cele mai civilizate din lume. Însoțite de un cor în media care îndeamnă oamenii să cântărească din nou valorile tradiționale, să își dea seama că țara lor, aceea în care ei nu găsesc niciodată nimic de demonstrat contra, că e, vorba ceea, mai greu să demonstrezi contra lui Putin decât a d-nei Merkel, e de fapt superioară țărilor în care au emigrat și în care îngroașă rândurile demonstranților contra refugiaților politici. Steagurile rusești umplu manifestațiile de dreapta contra Islamului în Germania. Dacă nu am avea atâția ruși pe aici care nu au nici o inhibiție (locuiesc în Berlin, iar agentul meu imobiliar are cam cinci ruși clienți care cumpără case față de un client nerus) demonstrațiile de extremă dreapta ar fi subțiri, că în Germania s-a reușit inhibarea celor mai rele tendințe. La germani însă, nu la străini.

Situația cu Lisa și copiii familiei Bodnariu, luați în brațele ocrotitoare ale lui Gâdea et comp., m-a făcut să cercetez puțin întreaga poveste. La fel se pare că a făcut și ministrul german de externe. Și concluziile sunt elocvente. Campaniile de așa zisă protecție pentru copiii din Est mâncați de refugiații sirieni și africani în Occidentul degenerat și incapabil de autoprotecție sunt o enormă manipulare rusească. Fără nici un efort le-am găsit în Lituania, unde rușii au cumpărat o bună parte din presă în ultimii ani profitând de dificultățile ei economice, în Slovacia și Serbia, unde au strânse legaturi cu partidele naționalist populiste de acolo. Ziarele rusești publică interviuri fascinante cu biete femei rusoaice care se luptă cu autoritățile în țările scandinave pentru copiii lor, e vorba de Norvegia, Suedia și Finlanda, trei țări în topul bunei guvernări și care fac mai mult pentru respectarea drepturilor omului la ele în țară și în restul lumii decât toată Asia la un loc. Nu e suficient să te uiți la Russia Today – ceea ce eu fac, având obiceiul de război rece, că trebuie să știi ce spune propaganda dușmană, trebuie să urmărești mult mai multe surse, inclusiv din Rusia, ca să înțelegi ce se întâmplă. Ce urmăresc rușii? Păi, nimic mai simplu. Să captureze agenda în care altfel ei ar fi oamenii răi (avem refugiați din Siria că Putin nu a permis Occidentului să rezolve pe fond problema acolo; avem cazul Litvinenko, avem Ucraina, unde ei calcă pe față toate legile internaționale); să culpabilizeze Occidentul și să îl arate ca pe o entitate fragilă și degenerată (una din țintele principale de discurs antioccidental e uniunea dintre homosexuali, Putin portretizează constant Occidentul ca pe un paradis al degeneraților); să submineze orice fel de reguli internaționale dat fiind că va continua să le calce în Ucraina și e masiv lovită de sancțiuni internaționale din acest motiv; să slăbească unitatea și coerența lumii occidentale sponsorizând mișcări interne de contestare, ca astea cu copiii, mișcările anti-refugiați și partidele antisistem (sunt între timp dovezi ample că rușii finanțează direct partide de extremă dreapta, inclusiv din Parlamentul European).

De ce țări ca a noastră contribuie la așa ceva, când altfel pretindem că suntem cât de poate de anti-ruși? Așa, la botul calului, văd trei motive mari.

Primul, e că pe fond avem un segment de populație foarte apropiat de sistemul de valori și cogniții al rușilor și pe fond opus Occidentului. Unul ca Dan Puric face treaba lui Putin nu pentru că l-ar plăti Putin, ci pentru că întreține prin misionarismul lui la nivel de salon de recuperare post-abuz starea de confuzie mentală și aspirație la stimă de sine mai mare în care se scaldă fericiți mulți români, inclusiv unii cu pretenție de educație. Toată povestea cu cultul Arsenie Boca și semnăturile ca să modificăm Constituția contra marelui pericol homosexual sunt copiate la indigo din Rusia, dar copii mai slabe, că, vorba aceea, una e Dostoievski și alta ”profesorul” Dulcan, autorul unei cărți cu titlul semnificativ de ”mintea de dincolo”. Nu toți ăștia fericiți să nu aibă mintea acasă, că doar așa se simt mai înălțați și superiori vecinilor lor sunt plătiți de ruși, dar toți fac jocul rușilor, orice abatere de la drumul și așa întârziat de raționalizare a sferei noastre publice e o problemă. Mai avem și o presă foarte coruptă, fără niciun fel de valori și cod etic clar, în care publicul e văzut ca o turmă și conștient întreținut să rămână o turmă, care înghite orice, cum ar fi că scandinavii și nemții sunt în același timp naziști cu copiii și blegi cu refugiații criminali fără să sesizeze vreo contradicție, pentru că e nesofisticat și pasiv. Publicul sofisticat a migrat demult pe Internet și e complet diferit.

Doi, avem lideri care nu merită nici prima silabă de la nume, niște impostori care din populism și pentru voturi (enfin, trebuie verificat dacă e doar asta) iau primul avion și se duc în Norvegia, care cântă la orice  în loc să dirijeze ei corul. Deputații PNL și PSD care s-au dus la Oslo (Dolha, Vasiliev, Ben-Oni Ardelean, Corlățean) ca și președintele Consiliului Județean și prefectul din Sibiu care ne-au ținut discursuri pe tema asta sunt de remarcat cu nume întreg și urcați în topul penibilității.

Trei, pentru că serviciile noastre secrete nu fac destul să protejeze țara, care include spațiul de dezbatere public, care ar trebui el însuși inclus în ceea ce trebuie să fie securizat. Citesc zilnic pe ofițerii acoperiți din presă, noroc că nu mă uit la televizor (cum știu că sunt ei? Păi foarte simplu. De ce o persoană fără nume public ar fi publicată într-un cotidian central, de ce ar scrie editoriale cineva care lucrează la președinție, deci are embargo pe comunicare, și care acum un an scria pentru candidatura lui Meleșcanu iar acum critică prestația televizată a ui Dacian Cioloș, găsind-o inferioară celei a lui MRU?) și am ajuns la concluzia că, mai rău decât imorală, această practică e o sursă de ineficiență publică majoră, amestecul SRI și SIE în treburile politice e de fapt o diversiune de la treburile lor, care există și sunt serioase, ei trebuie să raporteze în Parlament și nouă tuturor care e amestecul rusesc în presa noastră, ei trebuiau să pună în context european toată povestea cu copiii, cu asta trebuie să  se ocupe agenții lor, nu să facă PR pentru șefi prin presa din țară.

Pentru că trebuie spus că, în ciuda unui răspuns clar al ministrului de Externe german săptâmâna asta, strategia rusească funcționeză. Numai de câte ori am citit eu prin presa română și scris de incompetenți în discursurile demnitarilor că nu putem fi de acord cu cotele față de refugiați pentru că nu tratează cauzele problemei siriene. Păi Putin e cauza problemei siriene, din cauza lui nu există o perspectivă de rezolvare pe fond, el e fericit să ne invadeze cu refugiați și tot el sponsorizează demonstrațiile contra refugiaților, și toată Europa de Est s-a aliniat acuma și face ce vrea el. Succes mare, la 25 de ani după căderea zidului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

79 thoughts on “SIE, trezește-te! Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor

 1. Catalin

  Rusii nu fac decat sa joace o partida de sah. E numai vina noastra, a europenilor, ca le oferim pionii cu care sa isi faca mutarile. Atunci cand vor trebui sa sacrifice o piesa mai grea pentrua-si atinge obiectivele sunt sigur ca vor reflecta mult mai serios. Pana atunci nu putem decat sa constatam ca Europa e plina(Romania y compris) de pioni.

  Reply
 2. Pepe

  Da doamna Pippidi, Putin este de vina desigur, dar Merkel si Occidentul ce fac? Se pregatesc sa ridice sanctiunile si asa insignifiante impotriva rusiei. Ii toleareaza lui Putin toate crimele in Ucraina, in Siria, pentru gazele si afacerile de care sunt foarte interesati. De ce doamna Victoria Nuland, spunea vorba aceea frumoasca si cenzurabila despre EU. Cat despre SIE si seful sau stiti foarte bine ca este doar un „fripturist” cum spunea si Basescu.

  Reply
 3. adriana

  Si in Cehia, aceeasi poveste- presedintele Zeman, prieten cu Putin se agita pentru doi copii dati spre adoptie de norvegieni dupa ce parintii ii abuzau…parintii de origine ceha…

  Reply
 4. ionita ion

  Doamna Pippidi,pozitia bisericii si a unei parti importante din populatia Romaniei impotriva casatoriilor dintre homosexuali nu este copiata dupa comportamentul Rusiei. Daca exista asemanari, acestea se explica prin religia comuna care a condus la o educatie asemanatoare,din acest punct de vedere, a populatiei . In legatura cu Dan Puric, cred ca ar trebui sa-l tratati cu mai multa blandete si chiar cu respect. Noi romanii din tara il apreciem si ca artist si ca orator si nu-l consideram, in niciun caz, omul rusilor. Nu cred ca sunt romani adevarati care sa faca jocul rușilor, dar, in anumite domenii, este poisibil sa fim pe aceeasi lungime de unda. Explicatia o gasiti atat in pozitionarea geografica a tarii, cat si in istoria noastra.

  Reply
 5. Ioan Marian

  Stimata Dna Alina Mungiu Pippidi, va urmaream cu interes articolele si comentariile Dvs cu privire la diferite subiecte de interes public. De data aceasta, citind acest articol…..sunt dezamagit profund si apreciez ca sunteti pe aratura rau de tot si faceti niste afirmatii jignitoare la adresa unei comunitati de zeci de mii de oameni onesti. Cum puteti asocia interesele Rusiei si eventual ale lui Putin, cu solidaritatea crestina si frateasca a zeci de mii de oameni ? Eu si familia mea am fost prezent la ambele proteste care au avut loc in Bucuresti. Sunt platit si manipulat cumva de forte obscure rusesti ? M-a platit cineva pentru asta ? Ca mine sunt zeci sau sute de mii de crestini de diferite confesiuni, care din spririt de solitaritate cu drama unei familii au iesit sa protesteze in marile orase din Romania, in numeroase capitale europene si pe alte continente. Noi toti facem cumva jocurile Moscovei ? asta insinuati Dvs ? Ce sa verifice SIE ? Cum ne rugam, cum postim, cum protestam ? Nu ati inteles nimic din invatatura lui Isus Hristos ! Noi credem intr-un Dumnezeu intrupat, suntem crestini practicanti si traim dupa invataturile Lui. Aparam valorile familiei traditionale asa cum a randuit-o bunul Dumnezeu pe pamant. Suntem solidari cu durerea fara margini, a unor parinti carora un sistem criminal, Barnevernet le-a rapit copiii minori. Nu putem fi nepasatori, copiii lor sunt si copiii nostri, suferinta lor este si a noastra. Chiar nu vreti sa intelegeti ca nu ne plateste nimeni pentru aceasta suferinta si drama pe care o traim zi de zi, din momentul rapirii celor cinci copii minori ai familiei Bodnariu. Daca anumite interferente, diversiuni sau manipulari politice s-au confundat cu aceste proteste, fondul solidaritatii crestine a celor care au protestat si vor continua sa protesteze, nu poate fi denaturat decat de niste persoane rau-intentionate, ignorante sau diversioniste. Abuzurile acestei organizatii private Barnevernet asa-zise de „protectie a copilului” sunt de notorietate publica si au fost denuntate de catre multe organizatii internationale de protectie a drepturilor omului. Cazul Bodnariu este in atentia organismelor europene si urmeaza sa fie investigat. Pe noi cei care protestam sincer, chiar nu ne intereseaza politica din Romania, Rusia sau Europa, nu putem fi manipulati de nimeni si singura sursa de inspiratie, invatatura si atitudine civica este BIBLIA. Va recomand sincer sa o mai rasfoiti din cand in cand, poate va va ajuta sa priviti cu alti ochi lumea in care traim….!!!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ioan Marian: d-voastră protestați sincer pe baza informațiilor pe care le-ați primit; spuneți că ”abuzurile Barnevernet” sunt ”de notorietate publica si au fost denuntate de catre multe organizatii internationale de protectie a drepturilor omului.” Cum vă explicați însă, dacă aceste abuzuri ar fi chiar atât de reale și, mai ales, notorii, că nu s-a luat nicio măsură până acum în țara care are cele mai bune scoruri la nivel internațional în privința democrației? O fi reușit Norvegia, ani la rând, să înșele vigilența tuturor observatorilor și experților internaționali care o pun primul loc al clasamentelor internaționale în domeniului democrației, când, de fapt, țara ar fi un fel de Gulag?
   Aveți convingerea fermă că Barnevernet a săvârșit un abuz (și, mai mult, că săvârșește abuzuri în serie), dar ce ne facem cu mărturiile copiilor și, chiar și ale familiei și ale vecinilor familiei – cum îi poți da câte o palmă și să-l urechiezi pe copil fără să-l doară, fără să provoace o traumă (cum susține d-nul Bodnariu) sau ce înțelegeți din afirmațiile unui vecin care susține familia și spune ”nu-i corija chiar în fiecare zi”?

   Reply
   • Alex

    @Mihai G. Dvs nu sunteti informati suficient, vorbiti doar din auzite. Asa face si doamna Mungiu cu articolul dansei. Cei care ai iesit la protest au iesit pentru ca cineva a stat de vorba cu aceasta familie Bodnariu, are prieteni in tara, are frate, are rudenii cu care au dezbatut acest eveniment si totus Dvs spuneti ca cei de la ocrotirea copilului din Norvegia nu sunt un fel de Gulag. Eu va spun ca da, sunt un fel de Gulag. Acest Bernevernet nu da socoteala in fata nimanui, ei decid ce este bine si ce ete rau pentru copil. Fiecare „judeti” din Norvegia are un fel de jurati locali, peste decizia lor nu trece nimeni, nici tribunalul nu spune ca nu au dreptate. Eu am ascultat si citit mai multe informatii despre acest caz, spune chiar un avocat norvegian cum functioneaza aceasta institutie. Abuzuri peste abuzuri si pentru ca el era inplicat in foarte multe cazuri, le-au luat dreptul sa mai practice acesta meserie in Norvegia. O sa vedeti mai incolo ca lucrurile se vor schimba in acesta tara de paradis.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Alex: eu sper că ”mai încolo” se vor schimba lucrurile în ”paradisul copiilor din România”; fără a fi un sistem perfect (motiv pentru care societăți ca și Norvegia susțin critica și, cel mai probabil, vor exista schimbări și în acest sistem), sistemul norvegian este un sistem mult mai performant decât cel românesc

     Reply
    • vasile tomazian

     Esti (…), Alex ! Daca traiesc intr-un fel de Gulag, atunci sa mearga dracului acasa la ei. Nimei nu te poate obliga sa traiesti ca intr-un Gulag intr-o tara libera, in care nu ai fost invitat, dar te-ai dus pentru ca iti convine standardul de viata. Clar, nu ?

     Reply
  • Eugen C

   Stimate domn Ioan Marian,

   Si pancardele tinute in brate de cei ca dumneavoastra peste tot unde cultul respectiv a mobilizat propagandistic oamenii, sunt la fel de temeinic lucrate de una si aceeasi tipografie avand ca si modelist acelasi designer…. Deci, chiar si intr-un sistem manipulator de scara mai redusa, tot un material de sustinere pentru propaganda altora ati fost.

   Reply
  • R. Valentin

   Absolut de acord. Adaug ca denuntarea unui abuz intr-o tara occidentala nu înseamna nicidecum „antioccidentalism”, dara-mi-te inspirat de tarul Putin.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ R. Valentin: ați denunțat d-voastră un abuz? cunoașteți cazul în mod direct sau doar ce ai citit în presă despre acest caz? și, mai exact, în care presă?

    Reply
 6. Citizen RO

  Stimata Dna Pippidi,
  Orice om are dreptul la pareri subiective, inclusiv Dvs. si eu, so we can agree that we can disagree, dar sunt totusi cateva observatii fata de articolul pe care l-ati produs:
  1. Ar fi o intrebare interesanta daca Dvs., in activitatea Dvs. de pana acum, ati primit sprijin financiar de la Guvernul Norvegiei – direct sau prin diverse fundatii finantate de acest stat – sprijin sub forma de burse, finantare pentru proiectele derulate, etc
  2. tema nemultumirii publice in cazul Bodnariu este fundamental diferita de cazul cu fata din Rusia (pretins) violata de imigranti; intr-o parte vorbim de Barnevernet/Norvegia – care pare atat de draga Dvs., in alta se pune in discutie conduita imigrantilor – critica aici nu vizeaza atitudinea statelor vestice impotriva copiilor.
  3. Faptul ca Rusia incearca sa foloseasca diverse nemultumiri aparute in spatiul UE nu inseamna ca toti oamenii care isi exprima nemultumirea sunt agenti platiti, manipulati sau influentati altcumva de rusi/Putin.
  4. Personal, imi permit sa am pareri care nu coincid intru totul cu toate deciziile luate la nivel politic de SUA/UE, dar prin asta nu imi doresc sa ajung sa fiu considerat un agent al comunismului, la jihadismului sau al altor forte distructive. Cred doar, sincer, in democratie, ceea ce inseamna ca nu putem sa fim toti de acord, intotdeauna, pe toate temele.
  5. articolul scris de Dvs. are totusi un fond care poate fi considerat lesne vecin cu manipularea ieftina: opiniile celor care sprijina familia Bodnariu sunt categorisite aprioric drept anti-europene, subordonate intereselor Rusiei, samd. Iertati-ma, dar e cam prea ieftin si prea facil venind din partea unei persoane cu pregatirea si activitatea Dvs.
  6. Experienta Dvs. in alte domenii decat viata de familie si cresterea copiilor, precum si parerile clar anticrestine exprimate pana in prezent, ar recomanda poate mai multa prudenta in subiecte pe care nu le cercetati in substanta detaliilor ci le includeti in categorii pe scara mai larga, care ar putea fi veridice (actiunile coordonate de Rusia la nivel nationa), dat fiind riscul ca rationamentul pe care il propuneti astfel sa fie unul afectat de subiectivism/inversunare anti-religioasa si fara coerenta logica.
  Va doresc inspiratie suplimentara la viitoarele articole,
  Cu stima,
  Citizen RO (fara niciunfel de simpatii ruse, altele decat ceva muzica clasica si clasicii din literatura rusa)

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Citizen RO:
   1) AMP nu ”primește sprijin financiar de la Guvernul Norvegiei” – sursele de finanțare ale proiectului ARC sunt transparente și sunt publicate chiar pe acest site, însă atenție, AMP nu este remunerată în vreun fel din acest proiect, aportul ei fiind voluntar
   2) nu este vorba de similitudinile dintre cazuri, ci despre ”coincidențele” legate de modul în care cazurile au fost instrumentalizate – coincidențe care nu se rezumă însă doar la aceste cazuri, ci și la alte cazuri în care ar fi vorba de copii ruși, lituanieni
   3) nu scrie nicăieri în text că toți cei care protestează ar fi plătiți, doar se atrage atenția supra faptului că protestele au la bază informații instrumentalizate după o rețetă standard – chiar credeți că cea mai mare parte a presei norvegiene și vestice (în general) e ”cumpărată” sau incompetentă și nu a sesizat ani la rând așa zisele abuzuri Barnevernet, și a fost nevoie de corecta și neutra presă din România (și, mai ales, din Rusia) pentru a le scoate la iveală?

   Reply
   • Stefan A

    Mihai G. cu tot respectul, dar iti rezervi dreptul sa fii perfect subiectiv, iar daca vrei sa contesti asta, raspunde INTEGRAL la intrebarea lui Citizen RO, si apoi vom verifica veridicitatea: „1. Ar fi o intrebare interesanta daca Dvs., in activitatea Dvs. de pana acum, ati primit sprijin financiar de la Guvernul Norvegiei – direct sau prin diverse fundatii finantate de acest stat – sprijin sub forma de burse, finantare pentru proiectele derulate”.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Stefan A: după cum am menționat, răspunsul se află cât se poate de integral și de transparent pe acest site ;) (sau, cum se spune într-o reclamă, la un click distanță) ; doar că, ironia sorții, Barnvernetul nu este instituție de stat în Norvegia ;)
     dar dacă tot aveți probleme cu finanțările: știți care e diferența între o finanțare câștigată în urma unui concurs de proiecte și angajarea unor agenții de PR, lobby sau publicitate de către o companie, stat etc.? realizați faptul că prin simplul mod în care puneți întrebarea faceți dovada că sunteți una dintre victimele manipulărilor din societatea autohtonă, conform cărora ong-urile reprezintă interesele ascunse ale lui x, y sau z?

     Reply
     • T. Bucur

      1. Domnule Gotiu, e remarcabila incercarea dvs. de a da explicatii unora care nu au priceput nimic din articolul D-nei Mungiu. E greu sa le scoateti din cap ce le-a fost inoculat de ani buni de catre haita de la A3.
      2. Nu ma asteptam insa ca nici in articol, nici in interventiile dvs., sa nu gasesc nimic despre pericolul national pe care il reprezinta haita respectiva, formata din mari profesionisti ai manipularii, care au reusit sa creeze toata aceasta isterie. Haita care a dat jos guverne si in fata careia tremura toti politicienii. In articol seful haitei e doar mentionat trecator. Cumva va e teama sa nu intrati si dvs. in malaxorul lor?

   • Nae

    Puteti da un link cu sursele de finantare ale ARC? Pentru cei care isi pierd rabdarea sa caute pe site.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Nicu & Nae: ai văzut că nu era așa de greu ;) ; dar de ce semnezi ba Nicu, ba Nae? să pari ”mai mulți”? pt. strategia asta primești masteratul sau doctoratul la servicii?

     Reply
   • Nicu

    Raspunsul la intrebarea 1) necesita a fi completat:
    „Prin proiectul “Dezvoltarea capacității de monitorizare a bunei guvernări prin Alianța pentru o Românie Curată”, Societatea Academică din România împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Pro.Do.Mo, Asociația Salvați Bucureștiul și organizația Vellenes Fellesorganisasjon (Norvegia) își propun să extindă activitatea de monitorizare a bunei guvernari desfasurată prin portalul Alianței pentru o Românie Curată” Sursa: http://www.romaniacurata.ro/finantatori/

    Reply
 7. Petrache

  (…) Cum sa „securizeze” serviciile spatiul public, dezbaterile? In ce lume traim? Nu suporti ca se unesc crestinii in Romania si iti creste colesterolul

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Petrache: 1) foarte simplu, retrăgându-și acoperiții de prin redacții 2) nu știu ce la ”creștini” din România vă referiți că s-ar uni: la cei care consideră că ”bătaia e ruptă din Rai” și că ”unde dă mama crește”? asta îi unește pe ”creștinii din România” – tolerarea abuzurilor asupra copiilor? să avem pardon, dar asta n-are vreo legătură cu creștinismul

   Reply
  • simona

   Petrache,

   Se unesc crestinii din Romania?
   Cand spui crestin nu spui doar pentru un anumit motiv, ci pentru toate aspectele pe care le presupune crestinismul. Cu parere de rau, dar multe site-uri care se numesc crestine fac propaganda rasista si xenofoba.
   Dar daca te referi la „crestinii” care vin la biserica doar la botez, cununie si inmormantare, sau in pelerinajele de la Arsenie Boca, atunci s-ar putea sa stii bine la ce anume faci referire.

   Reply
 8. Ioan Marian

  @Mihai Gotiu : Va respect punctul de vedere si sunt de acord ca orice abuz fizic asupra unui copil este un act condamnabil si reprobabil. Nu sunt de acord cu „disciplinarea” fizica a copiilor si consider ca orice parinte, din indiferent ce stat civilizat trebuie sa fie anchetat si eventual condamnat, in cazul in care se dovedeste cu probe ca si-a maltratat fizic copiii. Problema in acest caz Bodnariu, este ca nu exista nici un fel de probe fizice si indubitabile, din care sa rezulte fara nici o indoiala ca asupra minorilor au fost exercitate violente fizice care sa fi produs vatamari corporale si traume majore. Totul se rezuma la un denunt, unele suspiciuni rezonabile, declaratiile fetitelor si recunoasterea tatalui ca a aplicat unele corectii fizice. Eu personal consider ca in acest caz particular, Barnevernet a actionat brutal si drastic separand toti cei cinci copii minori de parinti, fara o analiza si acheta preliminara, o evaluare psihologica a copiilor, o consiliere a parintilor etc. Ma intreb doar cum poti maltrata un nou nascut de 3 luni pe care mama i-l alapteaza ? Este oare in interesul superior al copilului, ca cei cinci frati sa fie separati in trei familii surogat ? este oare in interesul lor sa fie dati spre adoptie unor familii straine si nu eventual familiei extinse Bodnariu ( unchi, matusi, bunici etc ) chiar din Romania, copiii sunt si cetateni romani. Oare toti din familia extinsa Bodnariu sunt niste monstrii ? Daca aceasta organizatie privata a raportat oficial in statistici, ca in decursul unui an a luat din familii aproape 10.000 de copii, dati-mi voie sa am suspiciunea ca pentru ei este un mare bussines, folosesc diferite pretexte pentru a gasi cu orice pret copii adoptabili care sa fie dati familiilor de norvegieni care datorita unor motive pe care nu vreau sa le invoc, nu sunt in stare sa-si faca proprii copii. De ce oare sunt vizate in primul rand familiile mixte cu multi copii si in special cei cu o viata atasata de valorile crestine ? Aceasta este ceea ce multi sociologi de renume international au numit ” Dictatura celor bine intentionati ” Norvegia stat prosper si civilizat, a creat un monstru pe care nu vrea sau nu mai poate sa-l controleze. Daca Dna Pippidi pe care o respect, vorbea de fondul problemei privind situatia copiilor abuzati, nu aveam nimic a comenta, pur si simplu ii respectam punctul de vedere. Dansa a asociat drama acestei familii si protestele organizate ca semn de solidaritate cu ei, cu diversiunea Moscovei si ale lui Putin care eventual in unele aspecte coincid ca mesaj crestin. Acest lucru il consider jignitor la adresa sutelor de mii de crestini care au protestat pasnic. Va asigur ca marea masa a celor care sufera alaturi de familia Bodnariu, nu este o masa de manevra a celor care din diferite interese ( politice, electorale, geostrategice etc. ) ar vrea cumva sa o deturneze de la adevaratul mesaj de aparare a valorilor crestine si ale familiei traditionale. Daca in perioada „Ciumei Rosii” care ne-a bantuit atati zeci de ani, ne-am pastrat identitatea si valorile crestine traditionale si n-au reusit sa ne spele creierul, nici acum propaganda Rusiei si jocurile ei murdare nu vor reusi sa ne indeparteze de valorile crestine europene, de libertatile si drepturile democratiei Europei Unite, de apartenenta la sistemul de aparare transatlantic NATO care asigura si garanteaza securitatea Romaniei. Noi nu facem jocurile Moscovei si Dna Pippidi ar trebui sa-si ceara public scuze fata de cei care au iesit la proteste ! Este dreptul nostru sa fim solidari cu o familie traumatizata, este dreptul nostru sa aparam valorile unicei familii adevatate, uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie asa cum a randuit-o bunul Dumnezeu pe pamant, este dreptul nostru sa continuam sa protestam pasnic denuntand ceea ce noi credem ca sunt niste abuzuri si crime ale Barnevernet care foloseste niste metode si proceduri barbare care ne aduc aminte de lagarele naziste si Gulagurile rusesti !!! NU NE ASOCIATI CU RUSIA LUI PUTIN, VA RUGAM !!!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ioan Marian:
   1) atâta timp cât suspiciunile sunt rezonabile (nu dincolo de orice dubiu – asta se cere în dreptul penal), primul interes e cel al copilului, așadar, nu doar în acest caz, ci în toate, până la finalizarea anchetei sociale copiii sunt despărțiți de părinți (gândiți-vă la riscurile la care ar fi expuși copiii care s-au plâns de abuzuri care ar rămâne cu părinții care i-au abuzat până la finalizarea anchetei)
   2) d-voastră afirmați că nu faceți jocurile Moscovei, dar preluați argumente care fac aceste jocuri; atunci când afirmați că sistemul norvegian este abuziv și că acest lucru este de ”notorietate” – nu, chiar dacă s-a mai întâmplat să greșească, Barnevernet-ul nu are notorietatea asta, din contră, e considerat unul dintre cele mai performante sisteme de protecție a copilului din lume; dacă recitiți articolul, o să vedeți că se referă la cei care crează asemenea ”notorietăți” și a modului în care sunt create;
   de-asta reiau întrebarea: chiar considerați că cea mai mare parte a presei, politicienilor și societății civile din Norvegia (țară apreciată ca fiind una dintre cele mai democratice din lume, iar conform mai multor indicatori chiar cea mai democratică) au putut fi dusă de nas sau a fost complice ani la rând cu ”abuzurile și crimele Barnevernet”? chiar nu sesizați contradicția?

   Reply
   • Dragos Cretu

    @Mihai Gotiu :

    Pe ce va bazati cand spuneti ca „Barnevernet-ul nu are notorietatea asta, din contră, e considerat unul dintre cele mai performante sisteme de protecție a copilului din lume;” Vreau sa vad dovezi, eu va pot aduce dovezi ca nu e asa, daca ati facut o afirmatie va rog sa o sustineti. Vi se pare ca o asociatie care pune pumnul in gura, sa nu colaborati cu presa, sa nu postati ceva pe retelele de socializare are o reputatie buna? Mai cercetati si apoi sa faceti afirmatii.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Dragos Cretu: ce înțelegeți prin ”colaborare cu presa”?, în codurile deontologice ale jurnaliștilor se precizează că identitatea victimelor minore ale unor abuzuri e protejată – de ce ar colabora o instituție cu acea presă care încalcă o asemenea regulă elementară? sunteți conștient de ce traumă pe viață le-a fost cauzată copiilor în discuție tocmai de către cei care pretind că luptă pentru drepturile lor?
     cât despre dovezi sunt chiar declarațiile părinților, care au recunoscut că și-au mai ”disciplinat cu palma” copiii (o pălmuire ori o urechiere o fi un fel de drăgălășenie, bag seama)

     Reply
     • Elena

      Da este un fel de dragalasenie..se numeste corectie minora cu dragoste..banuiesc ca nu aveti copii ca sa intelegeti sensul acestei afirmatii..cum se face ca studiile demonstreaza cum copiii romani sunt cei mai fericiti din europa?

     • Mihai Gotiu

      @ Elena: și cum se face că această fericire dispare aproape brusc de la vârsta de 10 ani în sus?

    • Lobachevsky

     @Domnule Gotiu, as fi tare curios daca mi-ati da si o referinta la aceasta afirmatie „, Barnevernet-ul nu are notorietatea asta, din contră, e considerat unul dintre cele mai performante sisteme de protecție a copilului din lume”, alta decat propria dumneavioastra parere.
     Nu de alta dar Barnevernet a fost inffintat in 1992 si pana acum plangerile la CEDO impotriva lor nu sunt chiar zero, din contra, nici rapoartele de la Strasbourg asupra Barnevernert si asupra „protectiei copilul” nu sunt atata de imbucuratoare (daca imi luati standardul de viata- salariu ca etalon, va rog, mai bine lipsa).
     Nici macar actuala ministra a protectiei copilul nu afirma in noimbrie 2015 ca totul ar fi roz, din contra…ca „da, au multe probleme dar suntem pe calea cea buna”.

     Nici macar propriile date statistice aparute oficial pe site-ul Barnevernet nu ma conving sa trag concluzia „cele mai performante sisteme”..(putem insa trage usor concluzia ca e unul di9n cele mai bogate sisteme din Europa.

     Deci, ce referintza/dovada aveti pentru afirmatia de mai sus?

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Lobachevschy: niciun sistem nu este perfect, cu atât mai mult cu cât funcționarea oricărui sistem ține de oameni; sistemele sunt, însă, perfectibile, ceea ce nu înseamnă și că putem relativiza orice; în ultimii trei ani (2013-2015) CEDO a pronunțat 492 de hotărâri legate de cazuri din România și 8 (opt) de cazuri din Norvegia; în 2014 au fost 74 de decizii ale CEDO împotriva Ro în cazuri privind încălcarea drepturilor omului și 2 (două) decizii împotriva Norvegiei, în 2015 raportul a fost de 60 la 0 (zero)…
      să conspire oare și cei de la CEDO împotriva României ori copiilor din Norvegia ori ne aflăm în cazul unor exagerări majore legate de abuzurile privitoare la copii în Norvegia? care considerați că e răspunsul cel mai apropiat de realitate?

   • Nicholas Kazan

    Problema care trebuie discutata este decalajul enorm dintre o tara avansata ca Norvegia, unde civilizatia a ajuns la un apogeu evolutiv, si tari ca Romania, Rusia si altele rasaritene care au trecut prin crize politice-sociale devastatoare.
    Nu poti pune la un loc, la masa discutiei, oameni maturi, cu o gindire matura, necomplexati de preoblemele religiei, oricare ar fi ele – adica scandinavii – cu adulti puerili, carevasicatelea ne-maturi, stimabililor- exemplu mai bun fiind Dan Puric si suporteri lui prea-cruciti!
    Aceasta prapastie dintre o lume civilizata, libera de prejudecati si hotarita sa aplice reguli de management uman pe de o parte, citeste lumea scandinava, si lumea dezorientata a Romaniei, unde dogma religioasa persista, ba, am putea spune ca habotnicia este in toi, unde administratia este haotica, coruptia te nauceste si opinionistica este filozofia nationala stropita cu aghiasma ortodoxa… aceasta prapastie trebuie sa fie analizata, stimata doamna Alina, si mult respectat Mihai Gotiu.

    Reply
   • R. Valentin

    Mai cititi, dle Gotiu, si dna Mungiu. Pe internet se pot gasi si studii serioase, si site-uri ale unor activisti norvegieni care denunta abuzurile Barnevernet (Marianne Haslev Skandlund, M. Reikeras.)
    Un exemplu, regret ca am omis sa copiez numele autorului.

    Research on children and young people in foster care

    According to Egelund et.al (2009) and Backe-Hansen et.al (2010) there is no Nordic/British research with strong enough methodology that can predict outcomes of out-of-home placements. Clausen and Kristofersen (2008) have found that young Norwegian adults with care careers (both foster homes and residential care) have severe problems after the transition to adult life. They face a larger risk than their peers to have low income and no higher education. They are more likely to suffer various illnesses and die in a young age. They also are convicted of crimes more often than their peers who have not been in care.
    Despite these statistics, it is widely assumed that foster care has a very positive impact on children and young people at the time of placement and while they are staying in the foster home. Some of the problems they face in independent life may be more rooted in their problematic family histories before they came into care, while some problems too may be related to insufficient support and other forms of follow-up assistance after they have left care.

    Literature

    Backe-Hansen, Elisabeth; Egelund, Tine and Havik, Toril (2010): Barn og unge i fosterhjem – en kunnskapsstatus. Nettdokument. Oslo: NOVA
    Bunkholdt, Vigdis (2010): Fosterhjemsarbeid. Fra rekruttering til tilbakeføring. Oslo: Gyldendal Akademisk
    Clausen, Sten-Erik and Kristofersen, Lars B. (2008a): Barnevernsklienter i Norge 1990 – 2005. En longitudinell studie. Oslo: NOVA. Rapport 3/2008
    Egelund, Tine; Christensen, Pernille Skovbo; Jakobsen, Turf Böcker:, Jensen, Tina Gudrun and Olsen, Rikke Fuglesang (2009): Anbragte børn og unge. En forskningsoversikt.Copenhagen: Socialforskningsinstituttet 09:24
    Havik, Toril (2010): Slik fosterforeldre ser det – II. Resultat fra en kartleggingsstudie i 2005.Bergen: Barnevernets utviklingssenter på Vestlandet
    Storø, Jan; Bunkholdt, Vigdis and Larsen, Erik (2010): Er institusjonen alltid et onde og familien alltid et gode? Norges Barnevern, nr. 3/2010, Vol 87
    Synnovate (2011): Undersøkelse blant fosterforeldre 2010.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ R. Valentin: păi d-voastră ați citit fragmentul pe care l-ați postat? nu arată oare că problemele pe care le au acei copii când trec în viața independentă nu vin de la faptul că au fost plasați în alte familii, ci din cauza traumelor suferite și care au dus la plasare?
     ceea ce citați nu face decât să spună ceva similar cu faptul că șansele unei persoane vindecate de cancer să câștige titlul olimpic sunt infinit mai mici decât șansele unei persoane care n-a avut nicio boală gravă; dar asta nu înseamnă că dacă n-au sau au șanse minime să câștige un titlu olimpic nu încerci să-i vindeci pe cei care au cancer

     Reply
    • T-Ora

     @R.Valentin
     Reikeras e un fost avocat care si-a pierdut dreptul de a profesa pentru ca a fost prins cu niste afaceri dubioase:, fara nici o legatura cu Barnevernetul; de asta s-a apucat dupa ce si-a pierdut titlul de avocat ( si-a escrocat un client in varsta cu bani multi, a incercat diverse presiuni pentru a obtine rezultatul dorit si altele). Iar cealalta, Marianne Haslev Skandlund este o lingvista norvegiana, vaduva fara copii, care are probabil prea mult timp si nu are ce face cu el. Ma rog, e dreptul ei sa militeze pentru ce vrea, dar nu e o autoritate in materie, ce scrie ea, nu are nici o baza legala sau reala: reia doar declaratiile parintilor acuzati, declaratii care sunt subiective,-chiar nu am auzit pe nici unul din parinti sa spuna ca e vinovat, toti se dau victime.

     Reply
 9. Emil

  Sistemul ăla de „valori şi cogniții” poartă şi un nume, ați scris cândva un articol despre reîntoarcerea lui: Homo Sovieticus….
  Am urmărit zilele astea cum nişte reprezentanți ai subspeciei din Ro au şeruit cu sete patriotică şi sfântă indignare republicană dezinformarea cu Casa Regală care ar fi solicitat retrocedarea cazărmii vânătorilor de munte din Predeal.

  Reply
 10. vasile

  cred că e doar parțial adevarat ceea ce se scrie in articol. cred. adică se face doar partial campanie antioccidentala si doar in zona directa de conflict, pardon de interes. de aceea nu cred ca romania ar putea avea vreo legatura… eventual cu finantarea unor partide de extrema dreapta, cu influenta moldovei, cu alegerea unor lideri, ceva cu ungaria si ceva bani spre ukraina. pe de altă parte statel cu germania, anglia cu polonia etc. cred.

  Reply
 11. Emil

  Update: ce au înțeles cei de la B 1Tv: „Alina Mungiu vrea să cenzureze dezbaterile pe internet” – scrie pe ecran, nu pun de la mine :)

  Reply
 12. Eu

  Cei care protesteaza sunt neoprotestanti (pocaiti), iar bisericile de care apartin primesc sprijin american. Ii cunosc.

  Reply
 13. alinaMP

  De urmarit cazul identic din Republica Ceha, doi copii, familie mixta, Norvegia, presedintele filorus Zeman se dueleaza cu Norvegia public. Deja avem cinci tari cu cazuri a indigo. Oricum, felicitari tuturor celor care s-au creut singurii care descopera subiectul . Pe ziaristi nu ii felicit, ca sunt sigura ca muti iau bani, intr-o tara in care cumperi voturi, ca la noi, ziaristii de TV si demostrantii de protest sunt ieftini. Ca ziaristii , care nu fac altceva decat sa se uite pe Internet (eu mai si lucrez la altele) sigur au aflat inaintea mea de toate astea, dar interesat ca nu a spus nimeni nimic, ca banul bate tot si mai ales patriotismul antinorvegian pe bani e mult mai bun decat ala antirusesc pe degeaba.

  Reply
 14. alinaMP

  Iata ici
  Lituania a fost prima, vocabularul e exact ca la noi si ca in resua ruseasca (fura copii din stca ei nu mai fac copii, etc), pe urma Republica Ceha
  Mai cautati si singuri I sumarul Russia Today

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3038084/Norway-taking-foreign-children-away-parents-highest-rates-inbreeding-world-Country-forced-deny-claims-Lithuanian-child-taken-care.html
  https://www.rt.com/news/263625-norway-children-welfare-protest/
  http://www.radio.cz/en/section/news/president-zeman-accuses-norways-barnevernet-of-kidnapping-children

  Reply
 15. Maria Dusa

  Doamna Pippidi, faptul ca rusii încearca sa ne manipuleze( si nu numai ) nu înseamna ca Barnevernet sau altii nu gresesc. Faptul ca în România copii sunt desprotejati nu are de ce sa împiedice protéstele celor ce apara fam. Bodnariu. Le bagati pe toate în aceeasi oala si nu e stilul dvs.

  Reply
 16. Cristofor

  Doamna politolog, sunteți grav în eroare! Ce s-a întâmplat cu Alina Mungiu cea demnă de respect, cu opinii întemeiate și informate? Acum văd doar o umbră isterică a ceea ce ați fost. Haideți să vă zic pre înțeles cum s-a s-a născut fenomenul Bodnariu în România. Omul a fost disperat și şi-a sunat rudele. Acestea au spus la biserica lor, penticostală. Lumea s-a alertat. A început să scrie pe FB. Cazul părea incredibil. Încet, s-a aflat și de alte isprăvi ale Barnevernet. De la penticostali au aflat și baptiştii. Împreună, „pocăiții” români din țară şi străinătate au constituit masa critică inițială suficient de unită și omogenă pentru a se mobiliza. Vorbim de peste un milion de oameni raspandiți în Europa și America de Nord. Apoi acestora li s-a alăturat o bună parte a populației care a empatizat cu situația și a realizat pericolul mai amplu pentru toată Europa a unui sistem în care poți fi decăzut din drepturi prin măsuri administrative, aparent discreționare. Chiar și acum, deşi mulți din media dezavuează acest abuz, cea mai mare parte a populației e indiferentă. Tot neoprotestanții dau tonul și organizează protestele… Deci ce fabulezi mneata cu ruşii????

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Cristofor: și nu vi s-a aprins beculețul de alarmă când acele ”alte isprăvi” vizau doar cazurile unor migranți din Lituania, Cehia, România, Rusia, dar nu și ale unor norvegieni? or fi toți norvegienii niște fasciști cărora nu le pasă de copiii lor? nu sesizați contradicția?

   Reply
   • preda

    Dl Gotiu , sa stiti ca mie mi s-a aprins beculetul de care vorbiti de la inceput, caci nu imi place sa ma las manipulat in nici o directie. Si am parasit presa romana la fel de derutata in toate directiile, ca si in cazul aici de fata, si am cautat in lumea intreaga, putand sa citesc gratie google translate si apoi al ajutorului unor colegi cunoscatori ai limbii, si surse norvegiene. Si am gasit proteste de norvegieni, marturii ale unor fosti copiii BV, si o imensa solidaritate a norvegienilor cu protestele celor in cauza. Ce uitati cu harnicie sa mentionati este faptul ca pe lista se gasesc si: Indieni, Irlandezi, Americani, Danezi. Deci poate incepeti dumneavoastra sa va informati, sfaturi de dat nu prea mai aveti!

    Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Negustor: și considerați că un medic (nici măcar psihiatru) e expert într-o problemă de psihologie? ba, mai mult, aveți încredere deplină într-un diagnostic ”la distanță”, în care informațiile au fost de mai multe ori mediate?

   Reply
   • T-Ora

    Chiar mai mult decat atat: doctorita cu pricina ( nutritionista) face parte din comunitatea religioasa neoprotestanta si este casatorita cu un pastor.
    Cat despre divagatiile pseudo-stiintifice din articol, nu face decat sa reia ideile unei lingviste norvegiene, fara nici o legatura cu psihologia, psihiatria, nimic legat de dezvoltarea si educarea unui copil ( este vorba de o vaduva fara copii) pornita in razboi impotriva Protectiei copilului.

    Reply
   • ConstruireaCasei.wordpress.com

    @Mihai Gotiu – Spuneti ca ceilalti sunt comentatori „la distanta” insa nu am inteles cat de apropiati sunteti dvs. si Dna Pippidi de caz … (la propriu si la figurat)

    Dupa cele exprimate sunteti extrem de departe si ca documentare precum si ca emptizare.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ construireacasei: eu nu m-am pronunțat asupra cazului din Norvegia, ci asupra modului în care acest caz a fost mediatizat și popularizat

     Reply
 17. cole de iasi

  STIMATI COMENTATORI,
  poate ca stiti, poate ca nu, dar RUSII au patruns peste tot pe unde au vrut sa-si mareasca teritoriul prin 2 moduri:1, lansandu-si „aventurierii” in campanie de „recunoaste” si apoi venind sa-i „ajute” cu armata, si , 2, eliminand populatia autohtona, „trimitand-o in Siberia, mai exact, si aducand in loc RUSI. Vezi BASARABIA, ASIA CENTRALA. Asa ca, nu va mai mirati si minunati daca au emisari peste tot, chiar si la „Curtile Inalte”.din Occident. Sa speram ca va iesi cine trebuie (din pct. nostru de vedere) la alegerile din America.

  Reply
 18. Gabriel

  Salutari,

  Ca si cititor al platformei dvs., pe care o apreciez foarte mult, afirm ca nu sunt deloc de acord cu mesajul articolului! Nu faceti decat sa insinuati ca toti romanii care indraznesc sa apere anumite valori (nu, nu ma refer la „bataia e rupta din rai”!, ci la ideea de familie, cultura, istorie etc.) sunt doar niste idioti utili care fac jocul Kremlinului!

  Sa va reamintesc ce argumente se aduceau impotriva celor care protestau contra Chevron si a gazelor de sist?! Nu cumva li se reprosa ca si ei sunt vanduti rusilor sau manipulati de acestia?

  Evident ca Moscova profita de toate problemele de genul acesta ale Europei in general, si ale Romaniei in particular, pentru a baga zazanie, dar haideti sa pastram obiectivitatea totusi!

  Cu respect,
  un cititor

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Gabriel: și, totuși, cum apărăm respectivele valori – am văzut materialul realizat de cei de la Pro TV în Norvegia; acolo d-nul Bodnariu (dar și un vecin care îi ține parte) recunoaște că în situații ”mai tensionate” a aplicat corecții ”disciplinare” cu palma, dar cică ”nu dureroase sau vătămătoare” (cum poți să-i dai cuiva o palmă fără să doară mi-e mai greu să înțeleg), culmea e că văd reportajul e promovat în stânga și în dreapta ca o dovadă a… ”abuzurilor sistemului norvegian” (!)

   Reply
   • Elena

    Da domnule Gotiu se poate da o palma la fund care sa nu doara, mai mult de atentionare cand copilul ia totul in ras si face pe Gica contra..tare as vrea sa va vad in postura de parinte cu 2-3 copii asa si apoi sa imi spuneti cum ati procedat in situatii criza..as fi tare curioasa..asa de comdamnat este f usor, nici un parinte nu isi doreste sa isi vateme copilul, insa uneori o corectie minora este spre folosul lui, asa doar sa stie ca trebuie sa asculte…sa fim seriosi, copiii au nevoie de limite ca sa creasca armonios si nu haotic..

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Elena: sunt în total dezacord cu cele afirmate de d-voastră, dar asta are mai puțină importanță; important e că, în Norvegia, spre deosebire de România, ”disciplinarea”, ”corecția” etc. fizică a copilului e considerată a fi abuz – în aceste condiții ceea ce a făcut Protecția Copilului de acolo e legal; nu pe mine, ci pe norvegieni trebuie să-i convingeți să-și schimbe legile că-s proaste (nu încercați însă să mă convingeți pe mine că există vreo justificare pentru a bate un copil, că ați greșit adresa)

     Reply
 19. Catalin

  Interesant: hotnews au iesit si ei la atac :). In fond, doamna Mungiu nu a spus decat ca acest gen de probleme sunt exploatate de propaganda ruseasca si ca SIE ar putea evalua mai bine impactul asupra opiniei publice. Intrucat cazul Bodnariu e mentionat doar vag in articol am senzatia ca multe reactii au aparut din oportunitatea de a riposta la povestea doctoratelor din sistemul de informatii, poveste mult mai sensibila si cu bataie lunga.

  Reply
 20. Leonard

  Doamnă Mungiu-Pippidi, toate bune, dar nu înțeleg ce legătura are asta cu ” „profesorul” Dulcan” și Mintea de Dincolo. Ați citit-o măcar? Cartea este despre experiențe din timpul morții clinice, n-are nici o treabă cu vreo religie sau influențe politice. Pe Dr. Constantin-Dulcan l-am cunoscut personal. Ce implicare are, de care eu nu știu, mă rog? Aștept explicații.

  Reply
 21. POPESCU MIRCEA

  Dna. Pippidi,
  Articolul dvs. desi prezentat logic (aproape didactitc) tot nu tine: POPORUL nu poate pricepe „cum devine chestia”. Pacat ca nu se stie ,sau se uita ca dupa 23 august 1944, ne-am pomenit cu un mare partid comunist aproape din „nimic”. La ordinul rusilor aproape jumatate din romani si-au jefuit, arestat sau lichidat conationalii. Crestinii, in munti si in lagare de exterminare. Restul deveniti atei peste noapte. S.R.I. si S.I.E. ar trebui sa stie „tot ce-a fost si ce-o sa fie” si sa abandoneze interesele marilor nostri conducatori (boala veche si se pare incurabila) Cu ce organ sa priceapa poporul ca asaltul emigrantilor e provocat de rusi, care in acelasi timp incurajaza extremistii de dreapta contra conducerii statelor in care se afla acestia ?

  Reply
 22. Munteanu

  Eu recunosc cinstit ca sunt pro-Rus. Datorita UE a fost distrusa industria electronica Romana si eu a trebuit sa plec in SUA. Alti colegi care nu au putut sa plece au innebunit sau s-au sin-ucis in mizerie shomeri. Doar dupa iesirea din UE poate fi re-construita industria electronica Romana cu sprijinul Rusilor care nu si-au distrus-o pe a lor si astfel eu si multi altii ne vom putea intoarce in Romania si lucra in domeniul in care ne-am pregatit nu ca hoti sau prostituate singurele meserii pe care occidentul le permite Romanilor astazi.

  Reply
 23. Nora Fab

  „Avem refugiați din Siria că Putin nu a permis Occidentului să rezolve pe fond problema acolo;” Nu imi este clar de ce. Parerea mea e ca Putin a fost singurul care a avut o atitudine logica ajutandu-l pe Bashar El Assad, dictator e adevarat, dar macar intr-un regim secular. Situatia din Siria s-a deteriorat in acest hal si datorita ezitarii Occidentului si dorintei lor de a se debarasa de Bashar, neluind in seama ca rebelii sunt aliati cu Al Qaida sau cu ISIS.
  In ceea ce priveste actiunea Rusiei in a slabi si a destabiliza Europa manipuland presa, probabil ca e adevar in asta dar perioada incelstarii ideologice a cam trecut. Cum nu mai avem ideologii opuse gen capitalism versus comunism raman chestiunile asa zis morale si legate de sexualitate. De la Marx am trecut la Freud.

  Reply
 24. Adi Ifrim

  Structural si ideatic, adica in esenta, articolul are meritul unui criticism bine informat.Problema pare sa fie insa in graba cu care a fost valorificata ideea initiala, ceea ce poate duce la mari erori, si, doi, in necunoasterea unor fenomene mai speciale, probabil din motive de sociologie politica patenta.
  Domnii speciali rusi practica aceste miscari cu dedicatie de multa vreme, de pe vremea cominternului, si inclusiv cu destinatie interna. Si nici nu se vor opri, pentru ca aceasta este o tema identitara, tipic secularizata in sensul dorit, care totusi este contrariul sensului secularizarii vest-europene.
  Ajutorarea tipic frateasca, sa mearga pe picioarele lor si barcile altora, a migrantilor persecutati religios inainte de a fi politic, asta este o alta schema, mult mai speciala, strategica, si care foloseste suportul unic a ceea ce este fundamentalist in cele doua identitati (siriano-iraqiana si ruseasca)cu baza istorica comuna, cu forma comuna de secularizare, cu aspiratii comune, inclusiv in domeniul politico-statal ori multilateral, onusian falimentat cu mare drag a lipsa de prevedere,de aliatii nostri americani). Ca fenomenul ii loveste pe prietenii nostri germani, asta tine de nehotararea lor in a adopta o pozitie ideologica si strategica clara(alta chestiune).Poate ca este un ajutor ca de la sine inteles (venit din stratul nemtesc al modernitatii rusesti, ca mai sunt si servicii intoarse peste secole).
  Dar ca in Romania ar fi rusii care organizeaza manifestatiile, asta nu. Ba chiar contrariul este cazul, si anume organizarea tine de neo-protestantism plus ceva ortodoxie nesigura. Deci in cazul cel mai rau, chiar organele noastre, adica tocmai SIE ar fi implicati cu mare drag. (Asta daca stii ce inseamna floarea Aradului pe harta puterii romane de stat manipulate, si sensul ei de postas tematic si cam cretinoid in alianta romano-americana)
  Esenta ar fi deci conflictul in forma traita de secularizare, care se manifesta diferit, de la forma ei desavarsita la cei care o contesta, trecand prin degetele lipsite de creier ale unor forme organizate de influenta si chiar putere economica si apoi politica(de inspiratie americana, deloc oficiala)

  Necunoasterea ar reiesi din faptul ca niste forme de organizare, cu baza religioasa si sociala clar definita si trecuta pe niste harti (nu discutam indreptatirea) pot fi utilizate de alte forme de organizare, rusesti, care le vaneaza la ei cu acelasi elan cu care norvegienii ii vaneaza pe cei care nu realizeaza forma inconstienta dar puternic transmisibila social, epidemic, a eficientei in dresaj a abuzului psihic, venit el din rai sau din iad.

  Dar esential d-na Pippidi are dreptate ca organele nu isi fac treaba. Pentru ca nu stiu ce sa faca, si nici nu ii intereseaza, ca asta nu aduce profit, nici influenta decisiva asupra puterii mult prea formale. Si, mai ales, are dreptate AMP in aceea ca spatiul public ar trebui securizat- nu spune ce intelege prin asta, desi ne spune ca stie ca este investit de aceleasi organe, desi cu alte scopuri.
  Da, spatiul public trebuie protejat, nu securizat, dar nu cu armele organelor, ci cu acelea ale statului de drept. Nu cu legile bigbrother, pe care oricum d-na AMP le critica, pe buna dreptate, ci cu armele rationalitatii juridice. Cu sanctiuni (amenzi pentru injuraturi si jigniri, nu privare de liberatte, nu cenzurare), cu transparenta(cine sunt, cum de opereaza cei care detin la propriu mass-media, cine ii detine ca forme juridice de acoperire in vederea manipularii, infractional la limita), cu rationalitate si pregatire profesionala intai, deontologca apoi, a editorilor etc. Mai ales cu pregatire, profesionala si deontica, cu detasare fata de sentimentul firesc al apartenentei la o comunitate stiintifica, editoriala, profesionala etc.,care nu pare a fi validabila civilizat pe persoana fizica, ci pe parcursuri si merite bine incetatenite in ignoranta publica. Asta la noi, dar nu numai, evident. In fond, manipularea si dezinformarea, propaganda, acestea sunt arme fine, si nu atat de pervazive cat ar crede unii.
  Ce este sigur este ca serviciile noastre sunt total depasite. Iar spatiul public este nu doar colonizat de functiile lor, ci mai are un pic si va da un ort noii puteri total secularizate de Bucuresti.
  Deci interesant, asta da eroare a d-nei Pippidi. Sau graba. Sau deficienta in comunicare.

  Ar mai fi de zis. Dar e clara ideea (poate pertinenta, poate nu). Graba strica treaba bine facuta in contra lucrului practico-inert. Si este pacat sa fii balacarit de niste oameni care, ca dl Papahagi, acuza tocmai intoleranta. Nu se stie de unde si cum.
  Sa sper ca nu este vorba de o alta deformatie profesionala.Aceea de a considera rapiditatea si indreptatirea, egala cu a tuturor,constitutional vorbind, drept argumnent irefutabil, in dauna metodei, chiar daca nu este vorba de opinii cu caracter stiintific, dar nici simple pareri.

  Reply
 25. daniel

  Am fost la manifestatiile pentru sustinerea familiei Bodnariu. Sa inteleg ca sunt spion rus? Am introdus adresa de mail si telefonul la detalii, ca sa stie SIE si SRI unde ma gasesc :)

  Reply
 26. Gelu

  Daniel, ai mai fost si la alte manifestatii de protejat copii Stii cati copii sunt abuzati anual in judetul Ilfov fara sa ii pese nimanui de ei? Stii ca in Norvegia parintii au dreptul la avocat si ca deci nu au nevoie de ajutorul tau, ca sistemul apara copiii dar da si dreptul la parinti sa se apere? De ce te repezi sa tataci o tara despre care nu stii nimic si nu o indrepti pe a ta? Si de ce te miri ca rusii profita de unii fraieri ca tine>

  Reply
 27. Emil Stoica

  Regimul de la Kremlin are ca dușman declarat valorile occidentale si lupta in mod organizat împotriva lor si in principal împotriva Uniunii Eutopene care acționează ca magnet pentru Ukraina si Rusia liberală. In cazul de fata Norvegia este si ea o ținta buna ca aliata a UE. Nu este de mirare ca Rusia finanțează atât mișcări politice cat si instituții media care au ca scop declarat distrugerea UE sau a valorilor sale liberale. Rusia susține atât extrema stanga cat si extrema dreapta. O finanțează pe Le Pen cu 9 milioane de euro, dar Russia Today l-a avut ca invitat permanent si pe Jeremy Corbyn, actualul lider de extrema stanga al laburiștilor britanici.

  Si eu cred ca SRI sau SIE trebuie sa se trezească. Si nu doar cu trolii de pe net sau cu Ziariștii, dar si cu alte organizații precum BOR.

  Reply
 28. Catalin

  Ma intriga indignarea celor care nu cred ca actiunile lor de protest ar putea fi exploatate dpv propagandistic de catre tot felul de entitati media interne sau externe. Nimeni nu pune la indoiala sinceritatea protestului lor iar articolul AMP e departe de a face asa ceva subliniind doar posibila utilizare a unui astfel de eveniment in actiuni de propaganda care vizeaza diminuarea coeziunii EU si a Europei (de altfel, redesenarea si/sau implozia UE par a fi in capul listei de prioritati ale politicii externe ruse: ei isi urmaresc interesele, acestea nu coincid cu cele ale tarii noastre si poate ar trebui sa avem asta permanent in minte mai ales acum, cand generatiile care au trait pe viu experienta sovietizarii Romaniei incep sa dispara).

  Reply
 29. Adrian

  Incredibil cat de infiltrati sunt unii. Hotnews publica scrisoarea a doi ‘lectori’ anonimi, universitari de neica nimeni cu zero referinte pe Google Academic, care se incheie asa
  „Apreciem chemarea la vigilență pe care o adresați „serviciilor noastre secrete”, dar nu credem că ea este necesară. Cu sau fără semnalul de alarmă pe care îl trageți, instituțiile pe care le chemați imperativ la ordine își fac datoria mai mult decât credeți sau lăsați dvs. să se înțeleagă.

  Pastor lector univ. dr. Ioan Brie
  Lector univ. dr. Emanuel Conțac”

  ce parere aveti de lectorii teologi care scriu in numele SIE? ii cunoaste cineva? E pe fata, si de un comic involuntar nespus.

  Reply
 30. Catalin

  Interesant este si cum cei de la b1 au pornit motoarele la pompa de dejectii pe tema SAR-granturi aproape concomitent cu articolul penibil de pe Hotnews (nu judec aici calitatea semnatarilor ci doar intentia de a dezvolta un subiect fals). Probabil vor mai urma si alte reactii din partea celor care se simt amenintati de niste evolutii pe care inca nu le sesizam :)

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Catalin: și mai interesant e faptul că atacurile vizează finanțări obținute pe bază de proiect, prin concurs, în condițiile în care sunt difuzate de instituții media care direct sau prin publicitate au fost finanțate de Steinmetz și/sau de firmele lui – desigur, e imoral și/sau situație de incompatibilitate să accesezi, prin concurs, o finanțare de aproximativ 100.000 de euro pe an pt. un proiect (mai puțin de jumătate din bugetul pe care îl aveam la un ziar local cu 5-6 ani în urmă), dar e cât se poate de moral să primești milioane (chiar zeci de milioane) de euro direct sau prin contracte de publicitate de la personaje ca Steinmetz (care atunci când Evz a publicat articole despre tunurile lui din Africa a cumpărat, pur și simplu, Evz)…

   Reply
 31. carmen

  Nu stiu daca campania impotriva Barnevet este sau nu mana ruseasca si nu pot sa-mi dau cu parerea in aceasta privinta. Eu am o gandire mai putin profunda si m-am intrebat: de ce a plecat tata Bodnariu in Norvegia? Pai ca sa duca o viata mai implinita din punct de vedere material si sa traiasca intr-o societate normala. De ce s-a casatorit cu o norvegiana? Pe de-o parte din iubire si pe de alta parte ca sa se „lipeasca” mai bine de acea societate.Apoi daca vrei sa traiesti in acea tara trebuie sa-i cunosti legile si sa le respecti, nu sa profiti de viata buna de acolo si sa practici metehnele de la Romanica. Sunt tari care isi respecta legile si a le incalca reprezintabun caz penal. E adevarat ca tata Bodnariu a considerat ca bataia e rupta din rai si ca unde loveste tata creste iar ati bate copii e o problema de educatie unde nu trebuie sa se amestece nimeni. Pe de altaparte tot noi romanii spunemca unde-i lege nu-i tocmeala, asa ca trebuia sa respecte legea. Daca familiei Bodnariu nu le mai convine situatia, sa-si faca boccelutele si sa se intoarca in patria-muma.Aici pot sta linistiti fiindca, desi exista legea 272/2004, imbunatatita in 2014 privind abuzurile asupra copiilor , se aplica sporedic si doar cand copilul ajunge mai mult mort decat viu la spital. Asadar, la noi isi pot educa copii ” a la carte”. In ceea ce priveste partea religioasa, cred ca nu are nici o tangenta cu aplicarea legii dar asa ne place noua romanilor, sa ne victimizam, sa consideram ca noi suntem drepti si ceilalti sunt rai.

  Reply
 32. Ionel

  Remarc cu stupoare naivitatea romaneasca. Presa de la Bucuresti nu mai face niciun efort sa preia argumente din presa straina pentru a combate uriasa manipulare ruseasca de la nivel mondial:
  The woman’s real name is Natalia Weiss, she lives in Hanover, and is a sort of agent who puts Russian broadcasters in touch with interview partners in Germany. But sometimes she does the job herself.”
  Ce ziceti de asta? A aparut acum o saptamana un articol fara nicio legatura cu AMP dar care sustine acelasi lucru: Russian voices for sale in media war on Germany (http://www.dw.com/en/russian-voices-for-sale-in-media-war-on-germany/a-19027605)

  Reply
 33. Dumitru Bb

  Stimata d- na Mungiu ,este adevărat că SAR are o importanta finanțare direcționată din Norvegia?
  Dacă răspunsul este afirmativ ,nu vi se pare că poziția dvs. este subiectiva ,dacă nu chiar partizană în legătură cu cei 5 copii luați de la părinți de autoritățile norvegiene.Aceste autorități s-au cam ,,repozitionat ” momentan.
  Nu credeți că sursele de finanțare ale tuturor ONG -urilor trebuie să fie cunoscute în toată dinamica lor pentru o ,, Românie curata”?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *