Romania Curată

Semnați aici petiția pentru numirea lui Mihai Goțiu comisar general al Gărzii de Mediu!

Declic a inițiat o petiție prin care cere conducerii USR să îl numească pe Mihai Goțiu comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. O puteți semna la acest link. Redăm mai jos textul petiției.

Noi, semnatarii acestei petiții îl susținem pe Mihai Goțiu pentru funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu (GNM). Pentru prima dată de la înființarea acestei instituții, avem șansa ca la conducerea ei să fie numită o persoană care a demonstrat că îi pasă cu adevărat de protecția mediului, atât înainte de a intra în politică, cât și în calitate de senator al României.

În activitatea lui de aproape două decenii în slujba apelor, pădurilor și a aerului pe care îl respirăm, Mihai Goțiu a acumulat experiența necesară pentru a înțelege care sunt problemele și cum funcționează rețelele de tip mafiot din domeniul mediului și nu a acceptat compromisuri și nu a cedat în fața amenințărilor și presiunilor la care a fost supus, inclusiv atacuri fizice. Studiile lui juridice reprezintă un argument suplimentar pentru conducerea unei instituții care se ocupă de controlul modului în care legile sunt respectate și de sancționarea celor care le încalcă.

În concluzie, este greu de crezut că pentru conducerea GNM poate fi găsită o persoană mai potrivită care să întrunească, în mod cumulativ, cerințele necesare pentru asumarea unei asemenea responsabilități; cerințe legate de studii, competență, experiență, integritate, vocație și motivație personală.

Din toate aceste motive, în calitate de cetățeni, vă solicităm să dați curs petiției noastre de susținere și de numire a lui Mihai Goțiu în funcția de comisar general al GNM. Considerăm că acesta este un mod de a vă onora promisiunile făcute încă de la înființarea USR, când v-ați asumat să fiți ”vocea cetățenilor”, precum și cele privitoare la protecția mediului, din timpul campaniei electorale.

De ce este important?

Garda Națională de Mediu (GNM) este principala instituție cu rol de inspecție, control și sancționare a respectării, respectiv încălcării reglementărilor legate de protecția mediului în România.

”GNM are atribuții în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării și sancționării încălcării prevederilor legale privind protecția mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale și managementului riscului, substanțelor și preparatelor periculoase, biodiversității și ariilor naturale protejate, fondului de mediu și altor domenii prevăzute de legislația specifică în vigoare.” (art. 2, alin. (2), din HG 1005/2012, privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu).

GNM poate dispune sancțiuni, poate controla și poate solicita retragerea, suspendarea ori anularea avizelor, acordurilor, autorizațiilor de mediu/autorizații integrate de mediu (inclusiv în domeniul pădurilor) atunci când sunt încălcate ori când au fost emise cu nerespectarea prevederilor legale.

GNM are obligația să sesizeze organele de cercetare atunci când constată fapte de natură penală în domeniul respectării normelor de mediu.

GNM propune și participă la elaborarea de proiecte de acte normative în domeniul protecției mediului; organizează evenimente cu caracter educativ și colaborează cu organizațiile civice din domeniul protecției mediului.

Comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea conducătorului autorității publice centrale pentru protecția mediului (ministrul Mediului). În timpul negocierilor legate de formarea Coaliției de Guvernare, s-a agreat că nominalizarea pentru comisarul general al GNM să fie făcută de USR PLUS, aceasta urmând să fie însușită de ministrul Mediului, respectiv prim-ministru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Semnați aici petiția pentru numirea lui Mihai Goțiu comisar general al Gărzii de Mediu!

 1. Adrian

  Mișto nume are inițiatorul.

  Recomand seria Lupin.

  Dincolo de cele de mai sus, d. Goțiu merită o funcție politică.

  Reply
 2. L

  Unul dintre puținii oameni care cunosc problemele mediului din RO. Am semnat, însă desemnarea lui ca șef al GM ar fi sinonimă cu o lovitură într-un viespar. De fapt, viesparul s-a dezlănțuit de unde te așteptai mai puțin – în USR! Pe care i-am clasat definitiv la rubrica GOGOȘI POLITICE. După ce vor fi înghițiți definitiv de PLUS, vor puți și mai mult a făcătură cadaverică.
  Cum să ai un asemenea asset, ca Mihai + activitatea lui, și să nu-l folosești? Mai mult, să-ncerci să-l blochezi! Băieți, ce dracu încercați voi să Salvați? Că pân-acum ați salvat doar PNL-PDL!

  Reply
 3. marius

  Nu, nu semnez.
  „Nu corporatia face legislatia”… a uitat de cei care am strigat asta pe strazi haituiti de jandarmi si a trecut in barca mizeriei corporatiste… sa-l voteze corporatiile din spatele usr-plus

  Reply
 4. tempor1k

  Am fost intristat atunci cand am aflat ca USR nu a alocat un loc in Parlament domnului Gotiu. Azi nu exsta partide ecologiste, numai partide colorate in verde (o vorba inteleapta: „pe dinafara vopsit gardul, pe dinauntru leopardul”)
  De-a dreptul dezgustat cand recent Ivan Patzaichin a fost de-a dreptul „atacat” de un sef, plin de el, al USR-plus de Tulcea pentru Biosfera Delta Dunarii.
  Domnule Gotiu, viata merge inainte!
  In contextul actual, cand clima a fost data peste cap, indiferent de ce argumente contrarii expun diverse corporatii, firme, culmea, instituții de stat si tot felul de specialisti.
  Veti intra intr-un domeniu complex.
  In primul rand aplicati principiul SEPARARII PUTERILOR IN STAT.
  Este cel mai important lucru, in occident se poate, la noi deloc. Va veti lovi de increngaturi de garda de mediu cu interese private dar si foarte foarte multe interese de stat (asa zise de stat, caci primari, consilii judetene confunda interesele lor private cu cele de stat).
  Va doresc mult succes.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *