Dorin Tudoran

Seara în care Donald Trump a devenit președintele Statelor Unite ale Americii

De foarte multă vreme nu mai cred în discursuri. Pe unele nici nu le pot asculta ori citi până la capăt, chiar dacă sunt bune.

Asta am crezut că se va întâmpla și aseară, că după 5 – 10 minute voi schimba canalul. Nu s-a întâmplat.

Ce s-a întâmplat a fost că am văzut un Donald Trump care poate, când vrea, să se adreseze tuturor americanilor, nu doar acelora care l-au votat. Și cum eu nu l-am votat, m-am bucurat că mi-a “vorbit” (și mie).

Dincolo de lipsa de acuratețe a unor cifre, dincolo de promisiuni care par încă doar de domeniul retoricii, aseară Trump le-a vorbit tuturor americanilor. Le-a și spus că el nu reprezintă Lumea întreagă, el reprezintă America întreagă.

Este exact mandatul pe care i l-au dat alegătorii. Și dacă va reprezenta cum se cuvine America, va reprezenta, implicit, și Lumea. O Americă lipsită de aroganța de a impune altora modelul ei, dar capabilă de a face Lumea să se gândească, cum o făcea altădată, la modelul american.

Deși un jurnalist foarte echilibrat, Chris Wallace (fiul celebrului Mike Wallace, care, pe vremea când eram un proaspăt imigrant, m-a intervievat pentru “60 Minutes”) este “vulnerabil” pentru că lucrează la hulitul Fox News. Așa că declarația lui de după discursul lui Trump (“Tonight, Donald Trump becomes the President of the United States.”) va fi repejor ironizată de cei pentru care Trump este întruchiparea diavolului pe pământ american.

Dar Van Jones este unul dintre cei mai năpraznici critici ai lui Donald Trump . Ce a declarat aseară, după discursul președintelui, le-a lăsat mute pe alde Rachel Maddow, Rosie O’Donell, Elizabeth Warren ori pe “politologul” Alec Baldwin.

(VAN JONES AICI)

Mă întorc de unde am plecat — știu, a fost doar un discurs.

Dar dacă îi va urma și îndeplinirea celor mai multe dintre punctele agendei expuse aseară, putem vorbi, așa cum a spus-o chiar Van Jones, nu de patru ani, ci de opt ani. Cu alte cuvinte, discursul ținut într-o seară are șansa de a deveni unul istoric.

Că va deveni sau nu este o altă discuție.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *