Vasile Ernu

Săracii sunt privaţi, bogaţii sunt publici. Oare de ce?

Statele membre UE care au o pondere relativ mare a cheltuielilor cu sănătatea proveniți din mediul privat sunt
Bulgaria (46 % din cheltuielile totale pentru sănătate), Grecia (peste 41%), Cipru (54%), Letonia (44%) și Malta (43%) etc.

Statele membre UE în care cheltuielile pentru sănătate sunt finanțate preponderent de guvern sunt Republica Cehă (83%), Danemarca (84%), Germania (85%), Luxemburg (83%), Țările de Jos (81%) și Suedia (84%) etc.

Cu cît statele sunt mai sărace, cu atît sistemul sanitar e mai privat. Cu cît sunt mai bogate, cu atît el este mai public, de stat. Oare de ce?

Alo, ministru’ privatizării morţii, de ce?

P.S.: Pentru propagandişti mai am una bucată întrebare: de ce sistemul german (ţara cea mai bogată din UE) obligă să ai asigurare de stat şi limitează/condiţionează drastic sistemul privat de asigurări? De ce doar 7% au asigurari private în statul cu cei mai bogati cetateni?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Săracii sunt privaţi, bogaţii sunt publici. Oare de ce?

 1. emil

  Fiecare stat cheltuie functie de cat produce si cat de busita e sanatatea publica. La noi statul corupt fura de rupe bugetul iar asiguratii sunt selectati si trimisi sa moara acasa sau asteptand pe holurile spitalelor.

  Reply
 2. JK

  Răspuns la întrebarea din PS:
  Pentru că între feudalism și capitalism, trebuie să acceptăm chiar dacă suntem anti-marxiști fără să fi citit în viața noastră un rând din Marx, există niște diferențe. Cea mai mare diferență este aceea că în capitalism se acumulează capital, iar în feudalism vasalități.

  Reply
 3. AlinaMP

  Nu stiu la ce date Eurostat faci aluzie, daca e cumva Private expense for health nu e cat la suta e privat, ci cat la suta scoate omul din buzunar pentru sanatate pe linga ctizatia la stat, incude abonamente la privat si mai ales medicamente luate din buzunar, necompensate

  e un indicator corelat cu un sistem de sanatate subfinantat, ineficient si corupt

  Lumea nu cotizeaza la asigurarea privata in Germania pentru ca – pe vremuri- cea de stat, obligatorie, oferea destul de mult. Acum e cam depasita- cozi de asteptare de luni de zile- si cine vrea mai mult plateste mai mult, inclusiv la asigurarea de stat, dar si la cea privata.

  Ordonanta cu sanatatea e ilegala. Sa nu uitam de calculul de impact, nici nu pretind ca l-ar fi facut, si deci nu trebuia sa ia aviz de la Cons Legislativ, care ar trebui facut obligatoriu

  Ca in Chile, unde Contraloria (Curtea de Audit) contrasemneaza legile (sau nu).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *