Romania Curată

ROMÂNIA CURATĂ LUPTĂ PENTRU PĂDURILE EI

UPDATE: Aurora Liiceanu, Răzvan Bobulescu, Bogdan Hossu, Andrei Pleșu, Alina Mungiu-Pippidi, Ion Longin Popescu s-au alăturat deja demersului și cererilor de mai jos.

România Curată salută spiritul civic care a pus presiune pe autorități să ia măsurile necesare pentru a stopa masacrarea pădurilor. România Curată apreciază intenția anunțată de către premierul Victor Ponta de a impune un moratoriu pe exporturile de masă lemnoasă și anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis privind discutarea problemei în CSAT. Pentru ca aceste anunțuri să fie mai mult decât declarații politice și pentru a produce efectele așteptate de societatea civilă, considerăm necesar ca moratoriul pe exporturi să privească nu doar buștenii, ci și cheresteaua și lemnul de foc, iar CSAT să ia măsurile ca la un domeniu care vizează siguranța națională.

În acest context, cerințele RC sunt următoarele:

Pe termen scurt:

Moratoriu pe exporturile de masă lemnoasă (bușteni, lemn de foc și cherestea).

Demiterea directorului general al Romsilva, Adam Crăciunescu, atât pentru faptul că e urmărit penal de DNA sub control judiciar, cât și pentru incompetență, și numirea transparentă a unui nou director, cu consultarea societății civile. Suspendarea din funcții de autoritate a tuturor celor anchetați pentru ilegalități privitoare la păduri până la clarificarea situației lor juridice.

Eficientizarea Radarului Pădurilor (realizarea de către STS a unei aplicații informatizate, prin care orice cetățean care depistează ilegalități să poată introduce automat informații relevante despre furtul constatat). Raportarea publică trimestrială a măsurilor administrative rezultate în urma sesizărilor cetățenești până la realizarea posibilității de urmărire online a trasabilității masei lemnoase identificate în urma sesizărilor din sistemul Radarul Padurilor (112).

Anchetarea în regim de urgență a firmelor bănuite de tranzacții ilegale, cu suplimentarea resurselor DNA pentru a face față acestui dosar masiv, neglijat până acum.

Eliminarea privilegiilor acordate de stat anumitor companii care rezultă în cvasimonopoluri sau oligopoluri.

Pe termen mediu:

După adoptarea Codului Silvic, urgentarea adoptării (cu dezbatere publică reală) a legislației secundare. Elaborarea acestei legislații secundare și implementarea ei să fie asistată de un comitet consultativ din care să facă parte reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu și alte persoane interesate din societatea civilă.

Informatizarea Hărții Pădurilor

Transparentizarea licitațiilor de masă lemnoasă, prin crearea unei platforme online care să conțină orice informație publică despre competitori – denumirea firmei, numele proprietarilor, cantitatea licitată, preț, ca și a stadiului tranzacțiilor- anunț, atribuire etc.

Pe termen lung:

Reexaminarea dosarelor de restituire cu controale de legalitate si verificarea actelor.

Includerea în Strategia Națională Anticorupție a unui capitol special dedicat mediului, la care să contribuie organizațiile de profil.

Elaborarea, cu implicarea societății civile, a unei Strategii Naționale a Pădurilor, care să pornească de la principiile considerării domeniului ca unul de siguranța națională și principiile dezvoltării durabile (limitarea cantității de lemn tăiate la volume regenerabile, valorificarea economică superioară a lemnului tăiat, respectarea drepturilor comunităților locale etc.).

***

La discuțiile pentru elaborarea cererilor de mai sus au participat: Mihai Bumbeș – Miliția Spirituală; Alina Bogdan, Maria Barbălată, Irina Brandabur – Greenpeace România; Csibi Magor – WWF; Bogdan Iuliu Hossu – Cartel Alfa; Niki Andreescu – APADOR CH; Sorin Paveliu – expert SAR; Roxana Wring – Pro.Do.Mo; Mihai Dragoș – președinte CTR; Claudiu Crăciun – de la Uniți Salvăm; Simona Popescu – coordonator Alianța pentru o Românie Curată; Alina Mungiu-Pippidi – președinte SAR;  Mihai Goțiu, coordonator editorial România Curată.

***

Completează lista sau susține propunerile (semnând cu nume și prenume) folosind secțiunea comentarii, de mai jos!

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

224 thoughts on “ROMÂNIA CURATĂ LUPTĂ PENTRU PĂDURILE EI

 1. Nicolae Dorobantu

  Sustin propunerile si vin cu o completare: investigatii URGENTE si deschiderea unui dosar penal asupra firmei Holzindustrie Schweighofer pentru oferire de mita, cel putin.

  Reply
  • Ovidu

   Felicitari pt modul in care s-a actionat pana acum. Sa ne ajute Dumnezeu ca pe viitor sa nu mai existe jaful de pana acum. Sunt increzator ca tanara generatie ajutata si (mai ales) inteleasa de noi cei care suntem mai in varsta un pic, va putea sa depaseasca acesta situatie umilitoare pt. noi toti romanii.
   Nimeni si sub niciun motiv nu trebuie sa-si mai bata joc si sa exploateze salbatic resursele acestei tari, mai ales ca ele trebuie sa reprezinte o mostenire pt generatiile viitoare.

   Reply
 2. Apostol Doru

  Suspendarea carnetului de conducere pentru soferii care transporta lemn taiat ilegal sau peste cantitatea permisa in talon pentru ca si acestia sunt complici la defrisarea padurilor. In acest mod, si soferii vor fi responsabilizati, nu doar societatea civila si autoritatile competente.

  Reply
  • cebuc damian

   Sustin si propunerea facuta de Apostol Doru referitor la sanctionarea saferilor.

   Reply
  • Mariana

   Sustin confiscarea carnetului de conducere celor care transporta lemn taiat fara acordurile legale

   Reply
  • mircea

   O vorba spune ca „daca ai nevoie de semnatura directorului, nu te duci sa vorbesti cu portarul”.Daca vrea cineva sa „domoleasca” defrisarile, nu trebuie inceput cu soferii sau cu drujbarii, ci cu directorii / patronii incorecti si cu politicienii corupti care-i sustin.

   Reply
 3. Iasmina Petrovici

  Interzicerea vânatului, in special cetatenilor straini!!!! Sa vâneze la ei in tara!!!

  Reply
 4. Aurel Ionescu

  Si interzicerea vânatului, in special cetatenilor straini!!!! Sa vâneze la ei in tara!!!

  Reply
 5. Radulescu Alexandru Doru

  Sustin toate propunerile. Mediul trebuie sa fie o prioritate nationala si protejat in intreg spectrul legal.

  Reply
  • Titea Verona

   Mediul trebuie sa fie prioritate nationala .Vreau o tara cu pasurii ,lacuri si fauna unde sa avem o viata sanatoasa .
   Sustin acest demers

   Reply
 6. Marin Predescu

  Este extrem de important ca toti angajatii Romsilva, incepand de la padurar, sa depuna declaratii de avere si care sa fie temeinic si periodic verificate.

  Reply
  • Adi

   Corect !! Cand orice „implicat” in acest jaf se va simti urmarit si verificat , (si nu doar va baga bani in buzunar) se va gandi de 2 ori daca sa mai riste !!

   Reply
  • Cezar

   Eu doresc in plus introducerea unui audit de mediu obligatoriu pentru toti cei care administreaza si exploateaza paduri facut de cei de la Greenpeace, WWF sau de la FSC, anual.

   Reply
 7. Ionut Raduica

  Avem nevoie de un Cod silvic diferit de cel propus de Ponta, care va aduce prejudicii grave:
  – lipsa amenajamentului silvic până în 10 ha.
  – construcții agrement în pădure.
  – case de vacanță la liziera pădurii.
  – drumuri forestiere fără aviz de mediu.
  – Jandarmeria nu are atribuții de combatere a furtului.
  – tărieri la ras în parcuri naționale (în mod excepțional, care desigur va fi regulă).
  Etc. etc.

  Reply
  • Calin

   Este extrem de grav sa poata face drumuri forestiere fara acord de mediu! Un drum nou prin padure reprezinta el insusi o agresiune impotriva naturii, un dezastru ecologic, care mutileaza chiar si solul si microrelieful, daca ne mai gandim si ce alte agresiuni aduce cu el …..

   Reply
 8. Ionut Raduica

  Cred că e bine să fie confiscat utilajul cu care s-a făcut sau transportat furtul. Vă dați seama ce ar fi să îți confiște tirul. Ai mai fura lemn?

  Reply
 9. mimi brezeanu

  Se impune stoparea totala a taierilor pina se intocmeste o legislatie dupa modelul european. Interzicerea exportului de lemn ca materie prima. Confiscarea transporturilor de lemn taiat fara acte in regula. Obigativitatea reimpaduriri de catre cei ce au autorizatie de taiere.

  Reply
  • Cezar

   CORECT…CEL MAI SIGUR E STOPUL TOTAL!!! Sa treaca smecherii la afaceri cu IT, acolo avem toti de castigat!!!

   Reply
  • Mariana

   Sustin. Este necesar : urgent moratoriu pe orice fel de taiere pina la clarificarea legislatiei si infiintarea unui organism de control ( politie a padurilor) care sa fie insotita si de voluntari din societatea civila

   Reply
 10. Dragos Alexe

  Nu de foarte multa vreme v-am descoperit si ma alatur tuturor eforturilor ce tin pana la urma de viata noastra. Daca impostorii astia politruci au facut ce au vrut, fara nici un respect fata de noi si au creat spatii de „manevra” pt. „investitori strategici” care vad ca tot trimit scrisori in dreapta si-n stanga e cazul sa nu mai speram nimic de la ei si sa intelegem ca oameni au murit pt. tara asta-pt. noi ROMANII ADEVARATI.
  Sunt sigur ca exista analize pertinente ale specialistilor din toate domeniile privind acest subiect, dar imi permit sa punctez cateva sugestii:
  1. Decretarea arealului natural inconjurator satelor si oraselor, mai ales a celor cu valoare istorica ca spatiu vital de continuitate a vietii si traditiilor romanesti (in special pentru zona de sat). Recunoasterea rolului cadrului natural ca principal factor determinant in mentinerea unei continuitati a traditiilor noastre, atasat de vatra satului; includerea intr-o zona de protectie unitara a acestui spatiu, atat cultural, cat si natural, poate ingradi distrugerea padurilor. Ar fi de detaliat: implicarea Ministerului Culturii, a altor organizatii, a comunitatilor locale, etc. E o idee de moment, dar cine stie….E mult de vorbit, dar ….
  2. Obligativitatea diferentierii clare intre padurea de tip lastaris, cativa plopi si ceva maracinis de padurea ecologic functionala care este in evident declin. Din procentul mincinos de 27% suprafata impadurita, daca inteligent am explica tuturor ca padurea aceasta functional-ecologic este de cca 16-18%, daca am face cunsocut acest lucru si am spune ca acest tip de padure este cea care furnizeaza o cantitate mai mare de oxigen, opreste alunecarile si viiturile, alaturarea procentuala intre suprafata ocupata de acest tip de padure in tara noastra 16-18% si media europeana de cca 30%-35% ar avea un impact mult mai mare. Deci Codul Silvic sa faca clar aceasta diferentiere si sa specifice clar interzicerea cu desavarsire a oricarui tip de taiere la ras sau pe suprafete mari din diverse motive a acestui tip de padure-ca de aia ii zice functional-ecologica-cu minima interventie umana supravietuieste singura. Cum la noi aceste paduri includ arealul padurilor virgine , zona parcuri naturale si nationale si cateva alte zone, ar fi un argument in plus pt. salvarea lor. Problema: o comisie ce real pe baza unor criterii strict profesionale-deci clar drujbarii nu au ce cauta-sa indentifice aceste paduri.
  3. Suspendarea temporara a licentelor forestiere si verificarea lor-ramane intrebarea de catre cine??
  4. Implementarea unui sistem digital de urmarire in timp real a defrisarilor efectuate pe teritoriul Romaniei. Si ce poate fi chiar facut public ca nu e secret sa vezi cine iti taie padurea. Similar celui existent la INMH ce urmareste evolutia fronturilor atmosferice sau in zona portuara Constanta, ce urmareste fluxul de materii dirijate catre platformele marine petroliere. Si credeti-ma ca este destul de simplu de implementat si specialisti avem destui. Nu trebuie cumparat de nu stiu unde.
  5. Stoparea dosarelor de restituire, asa cum a facut Polonia, corelat cu …cata padure mai are Romsilva in administrare cu adevarat???, adica cu efectuarea unui inventar real a suprafetei impadurite detinute. Suntem de prea mult timp mintiti cu 27% suprafata impadurita.
  6. Firmele straine sau romanesti ce au cumparat padure in Romania, inclusiv baietii astia de austrieci, sa nu poata defrisa padurea decat pe suprafete mici, cu obligativitatea imediata a impaduririi lor si nu numai: a obligativitatii pe o perioada de 20-30 ani a intretinerii lor, asa descurajezi nesimtirea jafului creat.
  7. Interzicerea de drumuri forestiere.
  Ar mai fi multe de spus, nu vreau sa fiu insistent. Sper ca veti putea citi aceste comentarii, ar fi interesant un articol in care sa prezentati Codul Silvic din Austria si cel din Romania, sa vedem si noi.
  Sunt convins toate ideile celor multi carora le pasa, le puteti da forta de exprimare, le puteti comasa in fraze simple, dar la subiect. Important ca revendicarile sa fie acum in prima faza clar exprimate, cu impact puternic pt. a sensibiliza si pe cei ce nu constientizeaza importanta situatiei. Cred ca prezentare de defrisari alaturi de „barajele” create pe raurile montane….Si ca mi-am adus aminte : Ministerul Mediului sa nu mai aiba dreptul de a decide prin imbecilii regionali ce ape trebuiesc „captate”, ce lucrari sa se efectueze in diverse siturinaturalefara acceptul unei Comisii de biologi, ecologisti, academicieni. Cam multe??Nu cred..Au furat destul-vreau apa si aer-poate fi un slogan. Sunt doar un umil exponent al celor carora din ce in ce mai mult le pasa si sper sa culegeti ceva bun din acest comentariu.
  PS: Considerati sprijinita sustinerea propunerilor prin semnatura de mai jos.
  Cu stima,

  Dragos Alexe

  Reply
  • Abran Peter

   Din păcate nu se observă că administratorii/custozii ariilor naturale protejate
   NU MAI AU NICIUN CUVANT DE SPUS
   nici la amenajamente silvice , care reglementează toată tăierile de păduri /nerespectând f.multe ori normele silvice
   nici la autorizarea parchetelor – deci cuiburile de acvile, de bufniţe, bîrloage de urs nu vor conta

   Autorii nu observă nici că amenajamentul silviv este denumit Studiu şi NU PLAN, ca să se poată extrage de la procedura de evaluarea de mediu/ încălcând Directive EU .

   Amenajamentul silvic – care reglementaează tăierile de păduri – nu se va mai supune evaluării de mediu, procedura in care este obligatorie avizul administratorului/custodelui ariei naturale protejate .

   Se va elimina in procedura de aprobare amenajamente silvice – autoritatile de mediu si administratorului/custodelui ariei naturale protejate.

   Reply
  • Mariana

   La punctul 3 : ” cine sa suspende licenntele forestiere si cine sa verifice.”
   Pai le verifica si le suspenda cine le-a emis. Aceasta semnalare catre emitator poate fi facuta de catre „politia forestiera” care trebuie infiintata de urgenta sii care trebuie sa aibe obligaitvitatea de a primi alaturi reprezentanti ai soc civile = cei care vor dori sa o faca –

   Reply
 11. Ioana Visalon

  Semnez cu toata convingerea!Sunt recunoscatoare pentru demersul vostru si al ONG-urilor care monitorizeaza situatia padurilor!Va multumesc tuturor!

  Reply
 12. Laurentiu Bude

  Susțin propunerile de mai sus. As dori sa adaug următoarele propuneri:
  – confiscarea autovehiculului care transporta masa lemnoasă fără acte;
  – defrișarea este posibila numai in interes de dezvoltare turistica a zonei, dupa o dezbatere publica a proiectului si cu respectarea condițiilor privind reîmpădurirea;
  – interzicerea exportului de materie prima din Romania, cu excepția gazului natural. Materiile prime vor fi exploatate numai in situația in care, in Romania, exista tot lanțul economic privind realizarea produsului finit. In situația in care nu exista, materia prima va fi lăsată pentru generațiile viitoare;
  – înființarea Autorității Parcurilor Naționale, dupa modelul Național Park Agency, USA. Eliminarea conflictului de interese intre zonele protejate si Romsilva.

  Reply
  • Mariana

   Corect cele enuntate in postul tau, cu exeptia acepatarii defirsarii in interes turistic. Nu e nevoie, avem destule zone turitice lasate in paragina. Acestea pot fi luate in seama pentru refacere si repunere in circuit

   Reply
 13. Marius Grunca

  Sustin aceste revendicari!
  Interzicerea, fie si temporara, a exportului de cherestea ar aduce beneficii imense atat mediului (salvand rezervatile naturale si padurile virgine), cat si economiei, pentru ca ar relansa industria autohtona de mobila.

  Reply
 14. Adi

  Sustin initiativa si masuri concrete !! -Sechestrate utilajele !- Legatura cu toti cei implicati in transportul lemnului dincolo de granita ! Masuri clare de blocare Doar nu sunt intr-o tara pustie !!

  Reply
 15. Razvan Moroianu

  Sustin acest demers, inclusiv necesitatea reimpaduririi zonelor afectate si la fel de mult stoparea macelului din padurile noastre!

  Reply
 16. George Liviu Teleoacă

  Întrucât totalul zonelor împădurite a scăzut mult sub 36% din suprafața României, acest teritoriu al Uniunii Europene este supus eroziunii și deșertificării, motiv pentru care toate tăierile trebuie reduse la minimum, iar exportul de lemn SUB ORICE FORMĂ trebuie interzis. Trebuie interzisă și tăierea brazilor pentru Crăciun.
  Până la refacerea pădurilor va trebui să folosim cărbunele de pământ înlocuind lemnul de foc în cea mai mare proporție. Refacerea pădurilor este un proces mai anevoios decât ne putem imagina. Pedepsirea drastică a vinovaților, de s-ar face chiar și prin decapitare, nu va reface echilibrul ecologic necesar supraviețuirii.
  Ca urmare trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a stopa tăierea pădurilor, iar pentru a fi salarizați în continuare toți cei care au folosit până acum Drujba spre a-și hrăni familiile, ca și cei din industria lemnului vor trebui să-și găsească de lucru în activitatea de reîmpădurire. Guvernul împreună cu societățile private nu mai au de ales fiindcă nu poate fi depășit pragul transformărilor ireversibile.

  Reply
 17. V.D.TOT

  Schimbarea tuturor sefilor ITRSC care aveau in responsabilitate zonele defrisate si trimiterea lor in judecata pt. neglijenta in serviciu si abuz in functie . Arborii uscati cazuti sau aflati in picioare sa poata fi recoltati in zonele defavorizate de taranii care nu au alt mijloc de incalzire decat lemnul uscat , acolo unde terenurile cu vegetatie forestiera sunt in proprietatea acestora .

  Reply
 18. C-tin Antohe

  Sunt de acord cu masurile propuse Sa fim uniti sa nu renuntam nicicand la adoptarea masurilor de legalitate totala in domeniu BRAVO „ROMANIA CURATA ” pentru aceasta initiativa de constientizare a publicului larg in probleme de interes si siguranta nationala SA O TINETI TOT ASA! Cu mult respect
  Constantin

  Reply
 19. Prof. dr. Octavian G. Duliu

  Sustin neconditionat cerere privind un moratoriu complet (busteni, cherestea, lemen de foc, material lemnos neprelucrat si prelucrat brut), pentru incepu pe o perioada nedeterminata.

  Este inca lupta inegala, dar poate deveni in scurt timp puterea celor fara putere. Tot ceea ce au facut si fac in continuare politicienii s-a bazat si se bazeaza pe complicitatea noastra inerta. Trebuie sa ne scuturam din amorteala. In fond, o vigilenta eterna este pretul libertatii noastre (Wendell Phillips, Thomas Jefferson).

  Reply
 20. ION POP

  Sustin initiativele legislative si demersurile societatii civile.
  NUmai uniti vom putea determina clasa politica „compradora” sa tina seama de interesele ROMANIEI .

  Reply
 21. Adrian Gheorghe

  sustin cu detarminare aceste proteste si alte initiative conexe.
  Capul sus, oameni buni! Nu sunt ei mai puternici decat noi. Nu trebuie decat sa iesim din pasivitate. Vitorul si tara nu ne-o facem decat noi.
  Salutari din Germania!

  Reply
 22. Vasile Flueras

  Sunt de acord cu măsurile propuse. ESte nevoie de fermitate, legalitate și conștiință.

  Reply
 23. Ana Mara

  Sustin acest demers. Trebuie judecati cei ce au incalcat legea ca sa nu ne judece urmasii pe noi! „Codrul frate cu romanul”…e cazul sa ne aducem aminte si sa-l aparam!

  Reply
 24. ana tudor

  Sustin preotejarea fondului forestier ramas, sustin impaduririle si exportul de lemn prelucrat si finisat. De 25 de ani se praduiesc padurile si nimeni nu a avut nimic de spus. E bine ca ne-am trezit macar acum.

  Reply
 25. Mihail Tudor

  Inainte de a pleca din Romania, Schweighofer si ceilalti trebuie obligati sa replanteze ce-au defrisat!!!

  Reply
 26. Coita Florin Lucian

  Scoaterea parcurilor nationale si a zonelor protejate din administrarea Romsilva, prinn crearea unei structuri de administrare subordonate Academiei Romane. Crearea unui organism de control independent a intregii activitati ce se desfasoara in paduri, de la exploatare lemn si vanatoare (a se citi defrisari salbatice si ilegale plus braconaj fara mila) pana la valorificare fructe de padure si plante medicinale. Este singura sansa pentru salvgardarea padurilor romanesti, in conditiile in care Ministerul Mediului este o institutie servila si hilara, iar Romsilva este corupta de la padurar pana la celebrul director Adam Craciunescu.
  Toate acestea pe fondul unei legislatii dure si aplicabile, cu pedepse care sa insemne ani grei de puscarie, confiscari ale masei lemnoase si utilajelor de transport si exploatare.
  Sa nu uitam, daca tot se vorbeste de un moratoriu, de interdictia de a construi drumuri forestiere si reglementarea accesului oricarui tip de vehicul in parcurile nationale si zonele protejate, cu exceptia celor ale rangerilor si a organismului de control.
  Sunt doar cateva elemente care ar contribui la reducerea dezastrului.

  Reply
 27. Pistrila Dorina

  Sustin toate propunerile! si voi participa la toate demonstratiile ce vor sustine aceasta cauza.

  Reply
 28. Paul Riti

  Sunt total de acord cu aceste propuneri si sustin si propunerea unui prieten semnatar: confiscarea utilajului cu care se fac taieri ilegale, transporturi ilegale si tot ce este ilegal. Multi oameni vor fi astfel responabilizati.

  Reply
 29. Asociatia Neuer Weg

  CERERI pe termen SCURT

  1. DEMISIA lui MIRCEA DUSA, ministrul aparariisi membru CSAT, pe motiv ca are dosare penale pe despaduriri la toplita

  2. ANCHETAREA lui MIRCEA DUSA in toate dosarele de infractiuni silvice si restituiri abuzive de proprietati + bazari de lemn furat catre OMAR HAISSAM

  3. DEMISIA sefului IPJ HARGHITA, MOLDOVAN RADU SANDU, tortionar comunist si protector al mafiei lemnului in judet, protectorul lui DUSA.

  4. DEMISIA lui VALER ODRNEANU, judecator la CCR, pe motiv ca e raspiunzator de disparitia arhivei comisie de petitii a CDEP ce investigase nenumarate infractiuni silvice, in perioada cand VD era presedintele CDEP.

  5. DEMISIA dlui. MUTICA, seful DS HARGHITA, complicele celor sus mentionati precum si pentru un caz de braconaj de urs, langa TOPLITA, neelucidat, soldat cu 1 mort si 1 ranit grav, in 2012

  6. DEBLOCAREA dosarelor penale/la DNA avand ca obiect infractiuni silvice – mai ales cele blocate la interventia fostilor sefi DNA (MORARU) si ai parchetului dpl ICCJ (LC KOVESI, actuala sefa DNA)

  7. REABILITAREA integrala a personalului silvic si/sau din politia romana, epurati din sistem, pe motiv ca se oopuneau mafiei lemnului. (de ex. CADAR FLORIN, IPJ harghita, inchis abuziv pe 2 ani, la interventia sefului IPJ HR, MOLODOVAN)

  Reply
 30. Ioan Teodosiu-Ionita

  Of, Doamne ! Ar fi trebuit de mult – dar, mai bine mai tarziu decat niciodata – ! Sustin si sper sa se rezolve civilizat precum este rezolvat in tarile EU ….. si gata … cu jaful !

  Reply
 31. Brehuescu Stela

  Sustin propunerile! Sa fim cu totii patrioti si sa nu lasam jefuitorii politici sa ne vanda si sa ne umileasca!!!

  Reply
 32. Calin Dejeu

  Sustin propunerile cu trei completari:
  -prin noul cod silvic sa se interzica taierile la ras, cu exceptia suprafetelor ocupate de specii introduse invazive (nu cum este in actuala propunere, care creste la 5 hectare suprafata ce se poate taia la ras)
  -sa se interzica scoaterea din circuitul silvic (noul cod silvic promoveaza scoaterea din circuitul silvic)
  -sa se interzica orice noi drumuri forestiere (care nu doar sunt o agresiune in sine dar inlesnesc exponential taierile)
  -sa se elimine propunerea ca amenajamentele silvice sa se transforme din planuri in studii (si astfel sa nu mai aiba nevoie de aviz de mediu, fiind total la cheremul silvicilor, fara niciun control, chiar si in asa-zisele arii naturale ”protejate”)

  Reply
 33. M. H.OLINSCHI

  Saptamana trecuta ma intorceam de la Cluj spre Alba iulia pe la ora 3am.Am intalnit pe sosea o adevarata coloana de masini cu remorca inmatriculate in Covasna si Harghita incarcate cu busteni.M-a surprins ora la care se facea transportul precum si numarul mare de masini.Data fiind ora se creia impresia unei hotii ascunse de ochii oamenilor nu si de ochii autoritatilor!

  Reply
 34. Mihai Holinschi

  Saptamana trecuta ma intorceam de la Cluj spre Alba iulia in jurul orei 3 am .Am intalnit pe sosea o adevarata coloana de masini cu remorca, inmatriculate in Covasna si Harghita, incarcate cu busteni.M-a surprins ora la care se facea transportul precum si numarul mare de masini.Data fiind ora, se creia impresia unei hotii ascunse de ochii oamenilor nu si de ochii autoritatilor! Ma alatur eforturilor voastre si sper ca in viitorul imediat acest efort sa fie al tuturor celor care traiesc si iubesc aceasta tara!

  Reply
 35. Ioan Ciuperca

  Sustin fara rezerve. Avem datorii nu numai fata de cei dinaintea noastra, ci, mai ales, fata de cei care vin dupa noi

  Reply
 36. Dinu Marcel

  Sustin propunerile.
  Lucrez intr-o zona desertica si de cite ori ma intorc in Romania realizez ce mare bogatie esete padure ,atunci cind este in picioare.
  Ar trebui exploatat lemnul numai pentru fabricarea mobilei in tara si pentru incalzirea celor care nu au alte posibilitati pe timp de iarna.
  Ar fi bine daca ar fi implicati juristi profesionisti care sa faca propuneri legislative in asa fel incit prevederile legii sa nu ofere portite pentru jaf.

  Reply
 37. Ionut Dobrescu

  Sustin propunerile RC, dar si ideile pertinence ale unor comentatori de mai sus.

  Reply
 38. Moatar Mihai

  Sustin propunerile cu o completare:
  – verificarea tuturor retrocedarilor si intabularilor ilegale de paduri.Fac precizarea ca,am sesizat organele abilitate (DNA) cu privire la intabularile ilegale de paduri ale com.Bucosnita,jud.Caras-Severin,peste 3200 ha padure de stat,printr-o simpla declaratie data de primarul in functie SURU VICHENTE,folosindu-se de HG 532 privind patrimoniul jud.Caras-Severin care figureaza cu 838 ha pasuni impadurite iar domnia sa s-a intabulat ilegal cu aproape 4200 ha.Desi in prima instanta de judecata au piedut 4 din cele 5 procese,au facut apel la tribunalul Caras-Severin si prin influienta d-nului deputat Mocioalca,procesele se pierd pe banda rulanta.La Caransebes completul care a dat castig de cauza primariei com. Bucosnita a fost condus de d-na judecator AXENTE (fosta FAUR) fiina d-nului deputat Mocioalca.Probabil ca aceste increngaturi(oameni de afaceri,politicieni, judecatori) merg impreuna pentru a decima padurile din Caras-Severin.Un precedent periculos!

  Reply
 39. Ruxandra Mihăilă

  Sustin si sprijin acest demers. In zonele mai retrase de la drumurile principale, mai dosite pe cite un bot de deal, intr-un afund de munte, intre Brasov – Fagaras etc. nu mai recunosti zone intregi desfigurate si inundate de lumina orbitoare. Si peisajul „domestic” si-a schimbat „fizionomia”. Ar trebui rapid refacuta Harta corecta in teritoriu, comparata cu cea anterioara, iar zona hasurata ne va da, vizual, adevarata dimensiune a dezastrului. Va multumesc, R.M.

  Reply
 40. Doru Subtirica

  Sustin aceste propuneri. Am si o intrebare – nimeni nu a intrebat SRI-ul cum de a fost posibil un asemenea jaf fara ca ei sa miste un deget?

  Reply
 41. Cristian Stanculescu

  Sunt deplin de acord si sustin in totalitate propunerile RC !
  In plus, sa se tina seama si de sugestiile din comentarii si nu in ultimul rand, cei vinovati sa plateasca distrugerile, dar nu cu inchisoare ; nu avem nevoie sa le platim traiul de smecheri si in inchisori!

  Averile sa le fie confiscate ( si lor si neamurilor caraora vor incerca sa le transfere) si sa fie redirectionate catre refacerea fondului silvic.

  Reply
 42. BOLD CORNEL

  Sustin in totalitate masurile propuse.
  Propun ca, dupa sedinta CSAT, Administratia Prezidentiala, sa dea un comunicat consistent privind masurile luate pentru protejarea padurior din tara noastra.

  Reply
 43. Liviu

  Sustin propunerile mentionate in articolul de mai sus, dar as dori sa fac o adaugare. Sa se interzica si vanatul pentru o perioada de 10 ani, iar cei care au incalcat legea sa faca cel putin 10 ani de inchisoare cu executare.
  La fel si celor care sunt prinsi transportand lemn taiat ilegal, sa li se confiste masina si sa li se intocmeasca dosar penal !

  Reply
 44. Sara

  Cand spui moratoriu, inseamna o amanare care poate fi si de 6 luni. E insuficient avand in vedere gravitatea faptelor si cunoscandu-ne conducatorii care sunt in stare s-o faca pana doar dupa alegeri. Sa se stabileasca perioada de cel putin 10 ani. Atat cat o face si Austria.

  Reply
 45. Ovidu

  Sustin aceste propuneri si sunt de acord cu promovarea acestui demers de maxima prioritate nationala.

  Reply
 46. Costel 38

  Una-i una, alta-i alta. Pe de o parte sustin din tot sufletul lupta impotriva taierilor ilegale, dar nu vad ce asi avea cu firmele care prelucreaza lemn taiat de altii. Nu confundati cauzele cu efectele.
  1. Nu cad in capcana austriaca impotriva lui Iohannis. Presedintele a avut dreptate;
  2. Noul cod silvic are, intentionat, „lacune” mestesugite, pentru a legeliza taierile, si trebuie analizat cu atentie. Chiar si refuzul parlamentului de a discuta obiectiile Presedintelui si a le deturna prin insinuari perfide.
  3. „Moratoriul” propus de premier e facut sa falimenteze anumite firme; nu va aduce decat paguba.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Costel 38: 1) nu știu cum s-a încheiat (dacă s-a încheiat) prin alte zone cu furturile de capace de canal, dar știu cum s-a rezolvat problema la Cluj: toate amenzile penale și/sau condamnările celor care furau au fost fără efect; în schimb, niște amenzi drastice pt. cele 2-3 centre de colectare de fier vechi și niște oameni dați afară de acolo au încheiat povestea; situație a similară, nu pt. că firma ar fi austriacă, ci pt. că au dezvoltat un sistem de a cumpăra lemnul tăiat ilegal; 2) oricâte lacune ar avea în continuare Codul Silvic, atâta vreme cât nu mai e cine să cumpere lemn tăiat ilegal (faptă penală, de altfel, că e complicitate la furt), degeaba furtul rămâne posibil dacă nu mai e cumpărător; 3) moratoriul și, apoi, interzicerea exportului de masă lemnoasă (bușteni, lemn de foc, cherestea) nu e ÎMPOTRIVA unei firme, ci PENTRU o țără și pădurile ei – e vorba de o o strategie națională a pădurilor pe care nu o avem (p.s. moratoriul de trei luni e praf în ochi, e nevoie de cel puțin un an-doi pt. a avea timp să faci strategia asta)

   Reply
 47. Ion Longin Popescu

  Sustin propunerile. In plus, cer interzicerea vanatorii pentru straini. Vaneaza anual tone de ciocarlii, o infricosatoare crima impotriva naturii tarii noastre.

  Reply
 48. Vochin Ion

  Sustin propunerile Crewd ca se impune de urgenta cercetarea de catre DNA a firmei. Deasemenea, responsabilizarea soferilor .

  Reply
 49. Elena-Madalina Magdalin

  Va sustin in acest demers. Sper, alaturi de alti concetateni, ca aceasta problema va fi rezolvata. Trebuie sa fim uniti, sa protejam mediul in care traim, natura care ne ofera viata. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu noi intretinem natura, ci ca ea ne intretine pe noi si ca apele curate si arborii ne ofera ce e vital pt noi. Va apreciem pt curajul de care dati dovada!

  Reply
 50. Burciu Ion

  Sustin in totalitate acest demers si propun urmatoarele: verifcarea de urgenta a firmei Holzindustrie Schweighofer iar soferii care transporta lemn taiat ilegal sa fie cercetati pentru complicitate la furt.

  Reply
 51. drujut dan

  nemti platesc bani buni pt impaduriri,au programe,in acest sens.la noi se „taie ca in codru „nu are nimeni nimic impotriva , seara trec camioanele cu lemn nici o jena nici o frica de lege,ca doar stiu cand sa treaca si pe unde!

  Reply
 52. JOROVLEA PAVEL

  Sunt deplin de acord si sustin in totalitate propunerile RC !
  FIECARE DINTRE NOI cei care suntem de acord cu acest demers avem datoria de a cere sa ni se alature rudele ,prieteni,colegii , toti cei cu care comunicam pe diverse retele .Numai asa avem sansa sa fim ascultati.
  Momentul 16 noiembrie 2014 nu trebuie lasat sa se raceasca .S-a demonstrat ca daca se vrea putem fi multi si
  ascultati in cererile noastre .
  Trebie cerut ca fiecare individ care aduce un prejudiciu sa plateasca cu averea lui si a rudelor faptuitorului ,nu cu inchisoarea platita tot de statul roman.
  Numa asa putem schimba ceva .Unde este ordine nu este dezordinei .

  Reply
 53. tache cristian

  SUSTIN TOATE PROPUNERILE FACUTE DE ONG ROMANIA CURATA SI TOTI HOTII CARE AU TAIAT PADURILE PATRIEI SA PLATESCA SA LI SA IA BANII INAPOI SI SA FIE OBLIGATI PRIN LEGE SA IMPADUREASCA TOT CE A TAIAT

  Reply
 54. Ioan

  Locuiesc în Bistrița, la câțiva metri de șoseaua Bistrița-Suceava. Vă rog să mă credeți că mi-e și silă de ce se întâmplă prin pădurile noastre astăzi. Este jaful-jafului. Au fost zile în care număram câte 50 de trailere-peridoc, cu remorcă, încărcate la refuz cu bușteni de brazi de 4-5 m.lungime, lemn unul mai frumos ca altul. Rar am văzut să fie oprită o astfel de mașină încărcată cu lemn brut și luată la purificat documentele, stația de încărcare, aprobări legale, destinatar etc. Am impresia că nu se vrea în România să se facă ordine. De fapt din 1989 și până în present am observant, m-am documentat și am ajuns la marea concluzie că, ROMÂNIA de astăzi a fost vândută pe bucăți, în toate domeniile. Merită să se scrie o altă carete intitulată: CUM A FOST JEFUITĂ ROMÂNIA DUPĂ 1989. Ne-au lipsit și ne lipsesc acei „câini de pază ai democrației și a valorilor materiale și spirituale a poporului roman”. Vinovați avem doar în domeniul politic, în Parlamentul țării, unde am avut oameni care au făcut Legi strâmbe, defavorabile poporului, favorabile doar interesului de grup. Mi-e rușine de ce clasă politică avem.

  Reply
 55. Somesan Ioan

  Somesan Ioan
  Susțin propunerile de mai sus. Jaful barbar al firmelor din tari ¨civilizate¨ cu sprijinul cozilor de topor de la noi trebuie sa inceteze. Exploatrea lemnului e doar unul din domeniile care au nevoie urgenta de …curatenie.

  Reply
 56. Stefanescu Stefania

  Ca biolog sustin din toata inima orice masura care duce la incetarea acestei crime ecologice.
  Sa fie aspru pedepsiti toti cei care si-au adus contributia in mod direct dau indirect.
  Intr-un fel sunt destul de sceptica. gandindu-ma ca astfel de discutii si proteste aud de 25 de ani.
  Sper sa se intample si lucruri normale in aceasta tara.Greu de crezut ,de vreme ce la conducere sa afla
  cei ce au distrus totul.

  Reply
 57. LAZAR NICOLAE

  Sustin toate propunerile, impreuna cu colegii ATE CALTUN-Club UNESCO, din Curtea de Arges

  Reply
 58. Alfonsina Tudose

  Sustin acest demers.
  Sa se opreasca jaful si sa se treaca la reimpadurire pe banii vinovatilor. Locurile de munca desfiintate la Schweighofer sa se regaseasca in domeniul de producere a materialului saditor si al plantarii puietilor. Sa fie interzisa vanatoarea pentru straini. Multumesc tuturor celor cu initiativa si celor ce se alatura pentru o Romanie curata.

  Reply
  • Burlacu Ghiorghi

   Sustin propunerile RC si propun: CONFISCAREA MIJLOCULUI DE TRANSPORT CU CARE SE EFECTUEAZA FURTUL !!!

   Reply
 59. Eugen-Anton Cincu

  Adoptare de urgenta in CSAT si apoi in Guvern si Parlament a unei „LEGI A RASPUNDERII MINISTERIALE”, care sa asigure raspunderea penala si recuperarea tuturor daunelor, de la toti functionarii din Ministere, Agentii Guvernementale si alte institutii ale Statului, care au adus sau urmeaza sa aduca prejudicii Romaniei!

  Reply
 60. ana maria munteanu

  Sustin acest demers. Padurile fac parte dintr-un sistem complex global si nu prea conteaza natia sau etnia celor care masacreaza ci modul de actiune și logica „economică” a unora încă mulți-cei mai mulți- care fac abstracție de distrugerile provocate pe termen lung. C
  Ceea ce faceti dvs imi da incredere in viitor

  Reply
 61. Dragos Alexe

  Stimate d-nule Mihai Gotiu,
  Din cen ce mai multi oameni constientizeaza masacrul asupra florei si faunei carpatice. Oameni vin cu propuneri mai mult decat decente, dar in lumina ultimelor zile si urmarind diverse emisiuni, lansez o intrebare:
  DE CE CODUL SILVIC nu incepe cu un paragraf, ca in Austria, in care sa se stipuleze clar ca nu poti exploata mai multa masa lemnoasa din orice padure peste capacitatea de regenerare a acesteia. Din start dai un semnal de trecere de la productie cu orice pret la conservare. Atunci nimeni nu va mai putea sa rada paduri dupa bunul plac. Putem lansa un simplu subiect in spatiul public?? Putem sa intrebam dragii nostri „politruci” cum vad aceasta propunere, ca doar le pasa si lor de viitorul nostru la fel ca noi. In rest mult respect si continuam lupta.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Dragos Alexe: asta înseamnă să avem o Strategie Națională a Pădurilor (punct inclus în cereri), în care să se arate cât lemn poate fi tăiat (limite la nivel național și pe zone), în ce condiții și în ce scop etc. ; de asemenea, asta înseamnă și desemnarea Mediului (în ansamblu) ca domeniu de siguranță națională

   Reply
 62. Paul Serban Agachi

  Sustin eforturile de a stopa taierile ilegale de padure si de pedepsire severa a hotilor!

  Reply
 63. vero

  Sustinere totala a tuturor masurilor propuse mai sus. Cred ca ar trebui sa ne inspiram si din legea austriaca a padurilor si mediului, in general. Acolo nu se misca nicio frunza fara stirea autoritatilor care isi fac datoria patriotica de mentinere a unui mediu sanatos. Oare cand vom fi si noi stapani la noi acasa, asa cum sunt alte popoare? Noi ne tot inchinam la altii prin guvernele noastre cu vocatie de slugi.

  Reply
 64. Nicolae Iliescu

  Propun ca protestele de strada sa fie organizate duminca, nu sambata. Sambata, unii dintre noi lucram la serv, altii acasa; duminica am fi mult mai multi la proteste si am avea un cuvant mai puternic.

  Reply
 65. Gabriel Vînătoru

  Secetă, alunecări de teren, furtuni, agricultură neproductivă, case dărâmate, iată doar câteva dintre consecințele tăierilor abuzive de pădure.

  Reply
 66. Pascale Gabriela

  Sustin! Doresc ca si generatiile viitoare sa se poata bucura de frumoasele nostre paduri, nu doar o mana de profitori.

  Reply
 67. Maria Berza

  Sustin acest demers, inclusiv eleborarea unei strategii nationale in domeniu si anchetarea tuturor celor responsabili de dezastrul actual.

  Reply
 68. Liviu Ionescu

  Sustin toate propunerile care duc la oprirea crimelor ecologice de pe teritoriul Romaniei . Tara ne este data in administrare de urmasii nostri si trebuie sa avem ce sa le lasam . Cred ca pedepsirea aspra a vinovatilor de aceste dezastre ecologice si masurile de refacere a habitatului natural ,precum si o coordonare mai buna a institutiilor statului cu ONG urile si cetatenii in stoparea abuzurilor in acest caz sunt urgent necesare . De aceea subscriu la toate propunerile ce se pot concretiza in initiative legislative , care sa ofere o baza juridica solida unui demers ecologic de salvgardare a Romaniei de Maine .

  Reply
 69. Moisi Petruta

  Aprob comentariile de mai sus si sustin toate propunerile; adaug doar faptul ca ne aflam in plina dezbatere publica privind elaborarea celui de al doilea Plan de Management pe Bazine Hidrografice, pe toti afluientii Dunarii si Dunare, inclusiv ‘Danube River Management Plan (www.icpdr.ro) pana la jumatatea lui iulie 2015; cum ma indoiesc ca ABA (Admistratiile Bazinale pentru Apa) din cele 11 B.H citesc comentariile de mai sus, acestera ar trebui transmise pe paginile lor electronice.
  Ar trebui fotografiate toate transporturile de busteni din aceste zile pentru ca este o mare agitatie in toata tara.
  Nota: voi atasa fotografii cu vapor incarcat cu busteni care intra pe Bratul Sulina vineri la ora 12,35, gramezile de busteni din Portul de Marfa si utilaje Tulcea; tot vineri, fotografii cu tiruri incarcate cu busteni care traversau Dunarea pe bacul spre Galati viner, ora 17 30. Unele dintre acestea au fost facute de membri ai WWF Viena.
  Jaful padurilor a continuat, official, printr-un proiect guvernamental finantat de Banca Mondoiala incepand cu 2001, cand, alertati de catre CEE BANKWATCH ( Praga), 33 de ONG-uri, printre care si Centrul de Consultanta Galati, au reusit doar sa-l intarzie cu aprospe un an pe motiv ca nu fusese respectata dezbaterea publica; recomandarile noastre au contat, dar foarte putin. Atunci, insa, Romania, nu era Stat Membru al UE.

  Presedinte CCEG

  Reply
 70. Dan Ilies

  Sunt de acord cu majoritatea masurilor propuse… în afara de acordarea de bani în plus DNA-ului…
  nu sunt de acord de spectacolul cu cătușe și tele-justiția.

  Reply
 71. Dana C.

  Sustin propunerea cu speranta ca o suprafata cit mai mare din fondul forestier sa fie declarata rezervatie naturala pentru a proteja ultima oaza de padure virgina din Europa.

  Reply
 72. Marian Murgu

  Sustin propunerile d-voastra!
  Introducerea obligativitatii replantarii si intretinerii suprafetelor replantate! Minim 20 de ani!

  Reply
 73. gheorghe banzea

  un alt concept al activitatii de padurar,astfel:
  -reglementare prin lege a unei noi organizari,tip garda/politia padurilor,finantata 100 % de la bugetul statului*,
  -competenta in padurile statului si cele private,
  -recrutare(completare a corpului padurarilor) transparenta,monitorizata de toate entitatile implicate,
  -dotari si competente speciale/atributii si protectie prin lege.

  *in anul 2004 bugetul general consolidat al statului era de aprox.17-18 mld.euro;
  in anii din urma acest buget s-a apropiat de/a atins cifra de 60 mld.euro.
  daca sumele cheltuite pt.salariile in sistemul bugetar si pentru protectia sociala(pensii,alocatii…) nu au crescut de 4 ori,unde sunt banii??!!

  Reply
 74. Iacob Ionel

  Sustin propunerile d-voastra. Am o rugaminte, daca s-ar putea, un articol care sa faca o paralela intre Codul Silvic din Romania si echivalentul sau din Austria . Cu titlu anecdotic desigur, citez expresia unui prieten care a lucrat in Austria la sfarstul anilor ’90 : „acolo mai usor scapi daca ii dai in cap la unu’ , decat daca tai un copac ” . Va multumesc !

  Reply
 75. Anda Istrate

  Sustin acest demers si propun realizarea unui Program national de impadurire, cu obiective clare, masurabile, creat de specialisti din cadrul societatii civile, care sa prevada obtinerea de fonduri europene – asta pentru ca toata Europa a beneficiat de lemnul nostru – si extinderea ariilor protejate chiar si la nivelul oraselor mari ce au in jur paduri, cum este Bucurestiul. S-au taiat foarte multi copaci in Capitala, fara aprobari si fara un plan de refacere a spatiului verde.

  Reply
 76. Florin Popescu

  Sustin propunerea si (in general) celelalte initiative.
  Ar fi de dorit ca o eventuala hotarare judecatoreasca sa prevada EXPLICIT obligatia celor vinovati de a asigura
  replantari in zonele afectare.

  Reply
 77. Liber Cugetator

  Reîmpadurire obligatorie, stabilita prin lege! Respectarea normelor europene. Trasabilitate a materiei lemnoase. Sistem de urmarire în timp real a evolutiei forestiere. PLAN NATIONAL de protejare si reconstituire a padurilor, cu obiective cifrate si verificari periodice!

  Reply
 78. gered gabor

  Mă raliez la cele exprimate cu obiecţia ca belelele nu au început cu Schweighofer.Aici se fură în strînsă unitate în jurul partidelor de 25 de ani.

  Reply
 79. Patru Liviu

  Sustin exploatarea rationala, obligativitatea reimpaduririlor, conducere de catre profesionisti a Romsilva, transparenta deplina pe intreg circuitul. Sustin propunerile Romaniei curate !

  Reply
 80. tomescu teofan emilian

  Susțin propunerea și îmi permit să adaug ca salariile Romsilva (Prăpădsilva) să fie plătite de la bugetul central și nu din vânat,tăiatul pădurilor și din culesul fructelor și ciupercilor de pădure până la epuizarea din cauza foamei a animalelor sălbatice care să hrănesc în mod normal cu ele.Tăierile la ras să fie interzise .Tăierile în parcurile naționale și siturile Natura să fie interzise fără nici o portiță cum ar fi doborâturi de vânt infestare cu gândaci sau așa zisa igienizare,de parcă pădurile virgine ar fi fost ajutate de om să fie așa de sănătoase.Propun ca doar biologii sau cei ce dovedesc cunoștinte temeinice de biologie să administreze parcurile naționale și siturile Natura.Biologii știu că in natură animalele sălbatice îngrijesc pădurea și că în natură nu avem dăunători decât în cazurile când se introduc specii exotice.Gândacii nu atacă pomii sănătoși pentru că atunci ar ataca cu predilecție pomii tineri,rolul gândacilor îi să defolieze un arbore bolnav și să-l recicleze în hrană pentru cei sănătoși.Pomii uscați îs folosiți de păsări și alte animale drept adăpost.

  Reply
 81. Augustin

  Daca toata lumea este de acord ca avem un vid legislativ cu privire la protejarea padurilor, primul pas trebuie sa fie oprirea taierilor pana la efectuarea unui inventar al padurilor ramase si pana la elaborarea unui program clar de protejare. Despre exploatarea lor, cred ca ar trebui sa vorbim la trecut, deoarece vom ajunge prin continuarea taierilor in situatia tarilor ,,dezvoltate” care acum se chinuie sa reimpadureasca. Singura derogare poate fi doar pentru comunitatile locale care au nevoie de incalzire. La acestea mai putem adauga pedepse severe pentru cei care calca legislatia si triple celor care trebuie sa pazeasca aplicarea lor.
  Suntem bogati, dar aruncam pe geam!

  Reply
 82. Mariana

  Dupa cum se vede e foarte mult de citit la propunerile venite din partea societatii. Oare le va citi cineva ? Altfel lista cu propuneri pentru masuri de stopare a jafului si de printimpinare a acestuia in continuare, precum si propuneri vizind refacerea , nu sunt multe – sunt cam aceleasi – dar parcurgerea tuturor comentariilor necesita timp si ma inteb daca si-l aloca cineva. Mihai Gotiul le va citi ?
  Cind a avut loc discutia cu reprezentanti ai soc civile ? Cum s-a aflat de ea ?
  O alta nedumerire a mea este legata de noul Cod Silvic care a fost votat in comisii, si acum va venii in plen. Pai , poate fi in plen chiar si acum cind noi postam. Se taie din paduri acum cind noi postam
  Ce efect vor avea aceste propuneri ale noastre ?
  Este necesar :
  – moratoriu – stoparea oricaror taieri pina la clarificarea legislatiei si a unui inventar al padurilor ramase ( Augustin – antepostului meu)
  – stoparea constructiilor de microhidrocentrale si inlaturarea celor care s-au facut pina acum. Eliminarea certificatelor verzi
  – infiintarea unei politii a padurilor echipate si platite ( !!!!) care sa aibe obligativitatea sa primeasca alaturi si reprezentatnti ai soc civile cei care vor dori sa o faca.

  Reply
 83. Valeriu

  Nu inteleg cum austriecii, germanii, italienii, francezii… tari care isi conserva cu seriozitate mediul, nu inteleg ca un dezastru ecologic din vecinatate ii afecteaza direct. Proverbul „Unde dai si unde crapa” se va aplica cu siguranta si in acest caz. O lovitura financiara aplicata de ei aici, face tornade „nemaivazute pana acum” in nordul Germaniei si se va intampla si in Austria si in toata Europa

  Dincolo de asta:
  Tai. Pune, unde ai taiat, puiet. Impus de lege bine’nteles. Cred ca este un raport de cel putin 10 la 1 camioane care pleaca cu lemn si camioane care ar veni cu puiet. Oricum camionul de lemne vine gol la fata locului deci transport 0. Castigi 500lei pe un copac taiat. Este asa de greu sa pui in pamant 30-50lei, cat o fi un pui de brad sau de stejar cu pusul in pamant? Cate statiuni silvice nu ar prospera de pe urma unei astfel de legi? Acolo s-ar vedea locurile de munca, munca cu un mare beneficiu.

  Reply
 84. emilia mironica

  Toată clasa politică în frunte cu foștii președinți și cu actualul președinte Iohannis Klaus au datoria morală de a repara tot ce s-a distrus și de a aduce la judecată dreaptă pe toți cei implicați în mafia care a distrus sistematic România.
  România Curată nu se poate înfăptui prin infractorii care au funcții oficiale!

  Reply
 85. CALENIC ION

  LA CONSTANTA NU SE IESE IN STRADA??? SUNT CONVINS CA DA, SE VA IESI. MOTIVUL PROTESTULUI ESTE FOARTE IMPORTANT PTR TOTI CETATENII TARII. SI MAI SUNT ALTE ATATEA MOTIVE GRAVE PENTRU CARE TREBUIE SA SE MANIFESTE FERMITATE!!!!
  DAR ACUM SA NE CONCENTRAM PE ACEST PROTEST !!!

  Reply
 86. ion pescaru

  vegetatia in general si padurea in mod special sint foarte importante…ar trebuie aplicate reguli extrem de stricte de exploatare: de exemplu, la fiecare copac taiat, sa fie plantati 3-5 puieti….asta sa se aplice pentru oricine, in mod unitar, fara nici un fel de exceptii…exportul de material lemnos neprelucrat ar fi o masura foarte buna…abaterile ar trebui penalizate extrem de dur, cu inchisoare…un plan national de conservare si extindere a spațiilor verzi ar fi mai mult decit necesar…constructiile in parcuri sau spatii verzi similare ar trebuie interzisa prin lege, la fel, fara exceptii…perdele forestiere de-a lungul soselelor ar trebui sa fie strategie nationala…

  Reply
 87. Octavian Berceanu

  Multumim din inima sprijinului acordat de catre Romania Curata si initiativei de a face o lista de cereri, insa totusi am o intrebare, am invatat ceva din trecut sau doar scriem articole si strigam in portavoci?
  Pentru ca citesc lista, alta, a zecea sau lista 20, alaturi de lista premerului, lista presedintelui, lista Diasporei, lista Coalitiilor, lista Ta, lista AgentGreen sau lista de revendicari a altor participanti si ong.
  Intre toate aceste liste, zeci, chiar sute, nu gasesc nicio lista de revendicari a celor din domeniu. E ca si cum toti ne-am apuca sa facem cate o lista de revendicari pentru salvarea Institutului Contacuzino si toti ne-am pricepe peste noapte la microbiologie, seruri si vaccinuri.
  Orice cerere din aceste liste, daca va fi adoptata de legislativ sau executiv ori va fi analizata de catre ministere, in final va fi pusa in practica, daca se va intampla minunea, de catre specialistii in domeniu. Oare nu e cazul sa ne intrebam daca solutia noastra teoretica, strigata in portavoce sau pusa in text, poate sa se muleze pe realitatea din padure sau industria forestiera?
  Toti ne pricepem la impaduriri pentru ca am plantat candva un cais in curtea bunicilor si un „copac” in parc. Toti ne pricepem la Amenajamente Silvice si gestionarea durabila a padurilor dar niciodata nu am fost nevoiti sa luam decizii in baza lui sau sa citim un astfel de document. Toti ne pricepem la industria lemnului insa cei mai multi nu au calcat in viata lor pragul unei fabrici de cherestea sau mobila.
  Toti spunem stop defrisarilor si taierilor, exportului de lemn brut si cherestele insa nimeni nu se intreaba ce vom face cu lemnul provenit din taierile legale in baza amenajamentelor silvice. Unde ducem busteanul de plop euro-american din toata Lunca Dunarii. Pentru ca vorbim de plantatii si de recoltare la 25-30 de ani. Unde il depozitam, unde il ducem? Il punem in sopron si gata?
  Ce facem cu lemnul de foc care constituie 40% din volumul arborelui? Ne uitam la el cum putrezeste? Ce facem cu toate micile fabrici de cherestea care constituie singure forme lucrative de-a lungul vailor montane. Inchidem tot si plecam acasa? Acasa in Spania pentru ca acasa la tine nu mai ai ce sa lucrezi.
  Amenajamentele silvice prin neaplicarea lor privind termenele de recoltare a masei lemnoase te scot in afara legii, spre infractiune. Cum vor supravietui ocoalele silvice private daca n-au cui sa vanda lemnul, din ce bani vor face paza si administrarea padurilor?
  Romsilva din ce bani va gestiona si pazii 4.5 milioane ha de padure? Este regie autonoma, deci n-are voie sa fie subventionata.
  Si cine va schimba cateva zeci de mii de amenajamente silvice peste noapte proiectate sa gestioneze padurea intr-un plan decenal? Cine va lua la picior sa refaca amenajamentele silvice pentru 6.5 milioane ha. Cei care avizeaza sunt lucratorii ITRSV, care au obligatia sa parcurga cei 6.5 milioane ha in echipe de minim 2 specialisti. Mai pe scurt fiecare echipa are de parcurs 100.000 ha, datorita numarului mic de specialisti. Ori pentru certificarea amenajamentelor nu poti parcurge mai mult de 100 ha pe zi, Adica ai nevoie de 1000 de zile lucratoare ca sa faci conversia amenajamentelor. Si asta n-ar fi tot, multi dintre acesti lucratori sunt cei care au intors spatele cand se taia ilegal sau au aprobat taieri care nu atingeau circumstante legale, ori au semnat amenajamente silvice fara sa verifice fundamentarea lor. Pe ei cine ii intreaba ce-i de facut, cel putin pe cei buni dintre ei?
  Stie oare cineva ca molidisurile noastre pure si frumoase sunt rezultatul plantarilor de acum 100-130 de ani, in urma exploatarilor din acea perioada si ca in mod natural acele zone erau acoperite cu paduri de compozitie mixta, de specii in amestec. Ne dam cu capul de pereti privind taierile in parcurile nationale insa nu ne uitam care a fost compozitia originala a arboretelor si de ce flora si fauna nu se adapteaza in respectivele parcuri. E ca si cum in gradina am avea toate legumele necesare traiului, marat, rosii, castraveti, conopida, si vine cineva, taie tot si planteaza patrunjel. Toata curtea doar patrunjel. Iar noi vom manca doar patrunjel pentru ca e rezervatie naturala. La fel se intampla si cu molidisurile si vanatul din zonele protejate. Vanatul si flora sunt obligate sa se adapteze din scurt sau sa plece daca nu le convine doar molidisul plantat de strabunicii nostri. Sunt si cazuri fericite de paduri unde strabunicii nostrii nu au ajuns.
  Iar vis-a-vis de proprietarii privati de padure, acestia sunt doar 800.000 si totusi nu-i intreaba nimeni nimic. Multi dintre ei nu stiu unde au padure, multi sunt plecati din tara si din pacate multi nu mai sunt.
  Oare nu suferim cumva de sindromul ca stim tot doar din carti si de pe net? A intrebat cineva 1, 10, 30 de padurari de ce nu se mai fac impaduriri? Poate ca nu legislatia are o hiba, sau nu stiu ce program guvernamental, poate simplul fapt ca pentru un santier mediu de impaduriri ai nevoie de 50-100 de oameni, adica cam tot atati angajati cat are cea mai mare firma pe o raza de 30 de km in jurul santierului?
  Oare a intrebat cineva un padurar cat este salariul lui lunar la o gestiune de 1000 ha X 30.000 euro/ha valoarea lemnului, respectiv 30.000.000, asa pentru zona unde apar defrisarile? E simplu, 300-400 euro.
  Toti ne pricepem la Codul Silvic insa nimeni nu l-a citit, nimeni nu a lucrat efectiv in teren in baza Codului Silvic si nimeni n-a avut ocazia sa implementeze prevederile acestuia. Nu calitatea Codului Silvic a stat la baza taierilor ilegale de paduri ci coruptia, lipsa de interes a autoritatilor si a societatii civile, autosuficienta politicienilor care stiu tot despre mediu dar n-au avut niciodata expertiza in domeniu.
  Codul Silvic este o directie falsa, in care alunecam usor din cauza necunoasterii, oprirea exportului nu opreste plecarea cherestelei din Portul Constanta, iar de furat se va fura la fel de bine cum s-a furat si inainte de aparitia Schweighofer.
  Actorii principali nu sunt un director urmarit de DNA, trei politicieni si trei firme austriece. Actorii sunt cei care impiedica aplicarea legislatiei silvice, suspenda telefonic aplicarea Codul Rutier in privinta transporturilor de material lemnos peste capacitatea maxima admisa. Actorii principali sunt cei care merg prin parchete si opresc derularea anchetelor, Sunt cei care spun STOP dosarelor DNA in privinta crimei organizate care castiga ilicit din materialul lemnos taiat ilegal.
  E bine sa rasuflam usurati si impacati sufleteste ca am facut ceva, am scris ceva, am strigat ceva, dar nu am aratat niciodata spre cei care orchestreaza dezgolirea muntilor si nici nu i-am intrebat pe cei care vad zilnic faptasii ce pareri au si cum trebuiesc oranduite lucrurile.
  Asadar, pentru ca avem un fel unic de a ne sinucide tactic si logistic in combaterea defrisarilor va invit cu drag sa puneti mana pe un cod silvic, pe Sinteza Curtii de Conturi privind gestionarea fondului forestier, si sa adunati langa voi ceva lucratori in domeniu ca sa putem face diferenta intre copac si arbore cand compunem teoretic o lista de revendicari, fara expertiza. Statutul academic sau vizibilitatea media sau portavocea nu au nimic in comun cu realitatile din mijlocul codrului. Speculatiile publicistice ii fac pe cei care lucreaza in domeniu si im mod special pe cei care sunt raspunzatori de catastrofa sa rada, cel mult. Iar cand laudam initiativele legislative privind stoparea pe 3 luni a exporturilor de bustean si cherestele sa nu uitam ca ne aflam in afara sezonului de exploatare, ca asa-i la padure, vara nu prea se taie. In general, nu tai in padure daca nu cunosti, ca altfel doare. Noroc ca nu toate lucrurile dor.
  Imi pare rau ca am scris dojenitor aceste mici amanunte, insa ma roaga colegii din silvicultura, insistent. Cei care apara padurea zilnic, fara portavoci, editoriale sau ong-uri de mediu.

  http://www.curteadeconturi.ro/Publicatii/Sinteza_FF.pdf

  Reply
 88. Mirela Tantan

  Sustin cu tarie toate cererile de mai sus si toate demersurile referitoare la stoparea imediata a masacrului de nedescris al padurilor nostre ! Este imperios necesara stoparea acestei crime ecologice de proportii inspaimantatoare ! Atat cat a mai ramas din padurile tarii noastre (poate nici un sfert din suprafetele impadurite) trebuie salvat ! Sunt, totodata, imperios necesare ample actiuni de plantari masive de puieti in toata tara.
  Schweighofer impreuna cu toti cei care i-au sustinut in demersurile criminale de masacrare a padurilor Romaniei, sa raspunda penal pentru aceste fapte de o gravitate extrema si sa fie obligati la plata pagubelor uriase comise !
  STOP MASACRULUI PADURILOR !!!

  Reply
 89. Viorica Sporea

  Nu ii lasati sa ne mai jefuiasca! Ma alatur initiativei si o sustin cu toata taria si credinta ca veti reusi!

  Reply
 90. dorcu marinela

  sustin salvarea padurilor …..si va multumesc tuturor celor care o salveaza pentru ca romania are niste paduri frumoase de invidiat…succes si sper sa castigati lupta impotriva celor care vor sa distruga padurile noastre

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *