Romania Curată

Raportul politicilor publice (19-26 februarie 2019)

Principalele politici publice de interes general trecute sau anunțate în săptămâna precedentă sunt următoarele:

  1. Guvernul a adoptat două Ordonanțe de Urgenţă prin care funcțiile de conducere de rang înalt pentru procurori nu mai pot fi delegate dar pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători. De asemenea, s-a decis ca procurorul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să nu mai fie sub controlul ierarhic al procurorului general. Atribuţiile Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție au fost sporite, aceasta primind competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării”.
  2. Preşedinţia a retrimis în Parlament legea referitoare la impozitarea muncii part-time și full-time.
  3. Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a mediat un acord provizoriu între Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi şi Parlamentul European referitor la Directiva Gazelor Naturale. Aceasta va fi adoptată dacă trece de votul Parlamentului European şi include măsuri pentru aplicarea coerentă a normelor Uniunii Energetice în întreaga UE, dar şi în cazul conductelor de gaze către şi din ţările terţe.
  4. Preşedinţia a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională a României în privinţa bugetului naţional adoptat de Parlament.
  5. Metrorex anunţă că a finalizat documentaţia pentru proiectarea şi construirea secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6 şi estimează că în luna martie va lansa licitaţia.
  6. Guvernul a scos în dezbatere publică un nou proiect pentru Legea Minelor, care prevede mai multe derogări de la legislaţia în vigoare pentru a încuraja şi uşura activitatea minieră.
  7. Preşedinţia cere abrogarea Ordonanței de urgență nr. 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
  8. Guvernul a adoptat O.U.G. nr. 6/2019, prin care decide că la alegerile europarlamentare din 26 mai se va folosi Sistemul Electronic de Monitorizare a Prezenţei la Vot (SIMPV)

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *