Constantin Dicusar

Putin: ”Doar Rusia poate garanta integritatea teritorială a Ucrainei, în fața visurilor Poloniei”. Sau nu?

”Polonia visează să recupereze teritoriile vestice ale Ucrainei. În acest sens, doar Rusia ar reprezenta un garant al integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat Vladimir Putin, reluând una dintre narațiunile menite să genereze tensiuni între Ucraina și vecinii care o sprijină după agresiunea armată. Putin a menționat și România și Ungaria printre țările care dori să-și recupereze teritoriile pierdute după al doilea război mondial.

Ce spune Putin

”Doar Rusia ar putea fi garantul integrității teritoriale a Ucrainei. Dacă ei nu-și doresc, asta e. Istoria va pune totul la locul său. Noi nu vom interveni, dar nici nu vom renunța la ceea ce este al nostru”, a declarat Putin la o reuniune extinsă a consiliului de administrație al Ministerului Apărării.

Președintele rus a menționat că, în timpul creării Uniunii Sovietice, Rusia a transferat Ucrainei teritoriile sale, împreună cu populația lor, pe nimic și a investit resurse uriașe în aceste regiuni. În plus, el a reamintit că teritoriile vestice ale Ucrainei făceau parte din Polonia și au fost predate Kievului în urma celui de-al Doilea Război Mondial.
,,Acele țări care și-au pierdut teritoriile (în favoarea Ucrainei – n.r.), în primul rând Polonia, dorm și se gândesc mereu cum să le recupereze”, a declarat Putin, citat de Izvestia.

Potrivit acestuia, România și Ungaria au de asemenea pretenții față de Ucraina, care a primit pământuri occidentale datorită deciziei lui Stalin după cel de-al Doilea Război Mondial: ,,El (Stalin) a dat o parte din pământurile poloneze, Liov și așa mai departe, câteva regiuni mari – 10 milioane de oameni trăiesc acolo. Pentru a nu-i supăra pe polonezi, le-a compensat pierderile pe seama Germaniei. A dat polonezilor pământurile estice ale Germaniei, coridorul Danzigului și Danzigul însuși. O parte din teritorii a luat de la România, o parte din ele de la Ungaria și le-a dat Ucrainei”, a declarat Putin.

Liderul rus a adăugat că: ,,Oamenii care trăiesc acolo – mulți dintre ei în orice caz, o știu sigur, 100% – vor să se întoarcă în patria lor istorică”, scrie vz.ru.

În realitate

Spre deosebire de Rusia, care poartă în Ucraina un război de ocupație, Polonia respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. De asemenea, politicienii polonezi nu au vorbit oficial despre o anexare a teritoriilor ucrainene la Polonia.

În plus, președintele polonez Andrzej Duda a declarat în timpul unei vizite la Adunarea Generală a ONU de la New York că așa-numitele „referendumuri” organizate de Rusia pe teritoriile ucrainene ocupate de aceasta sunt lipsite de valoare. El a dat asigurări că Polonia nu va recunoaște rezultatele acestora.

Regiunile istorice ale României, Poloniei sau Ungariei despre care vorbește Putin au fost cedate sub presiune militară și anexate cu forța direct la URSS, al cărei moștenitor se consideră Federația Rusă. Anexarea lor a avut loc atât în apropierea celui de-al doilea război mondial, cât și după încheierea acestuia. În acel moment, nu exista un stat independent ucrainean, Kremlinul distrugând începând cu 1918 orice formă de statalitate ucraineană, și anexând trei ani mai târziu ultimele rămășite ale efemerei Republici Populare Ucrainene, care își proclamase independența față de Rusia imediat după revoluția din 1917.

Este vorba de teritoriile care au fost cedate URSS în conformitate cu Pactul Molotov-Ribbentrop, precum și de teritoriul care a aparținut Austro-Ungariei înainte de primul război mondial, care a făcut apoi parte din Cehoslovacia, a fost transferat Ungariei în 1938 ca urmare a Arbitrajului de la Viena, iar în 1945 a fost inclus în URSS și a devenit abia ulterior regiunea Transcarpatia din RSS Ucraineană.

Cele mai vehiculate mituri și știri false, din 2023, despre Ucraina. Ghidul dezinformării și demistificării

Declarația lui Putin despre dorința populației din vestul Ucrainei de a se întoarce în „patria lor istorică”, în Polonia, nu are nimic de-a face cu realitatea – fie și numai pentru că acolo aproape că nu există populație poloneză. În 1945, a fost încheiat acordul sovieto-polonez „Cu privire la schimbul de populație”, în temeiul căruia aproximativ 1,2 milioane de etnici polonezi și evrei au fost relocați (parțial cu forța) în Polonia din regiunile anexate la URSS.

Conform recensământului din 2001, în regiunea Liov trăiau doar 18.900 de etnici polonezi, ceea ce reprezenta 0,7% din populație. În districtele din regiunea Liov, cea mai mare pondere a polonezilor o avea districtul de frontieră Mostysk – 7,6%. Cu o astfel de compoziție etnică a populației, nu pot exista condiții prealabile pentru un așa-zis separatism polonez.

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *