Romania Curată

Protestele societății civile l-au făcut pe Dragnea să dea înapoi: va renunța la criteriul apartenenței politice din legea defăimării sociale. Și scade și cuantumul amenzilor

UPDATE: Organizațiile civice consideră că pasul făcut de Liviu Dragnea nu rezolvă problemele legii și solicită retragerea acesteia de către inițiatori sau respingerea de către Camera Deputaților. Citiți aici argumentele societății civile și lista semnatarilor.

***

Articol inițial:

Societatea civilă a protestat dur față de legea discriminării sociale promovată de Liviu Dragnea, președintele interimar al PSD. România Curată a scris, imediat după ce Senatul a votat proiectul de lege, că România se întoarce în timp cu acest tip de cenzură. Practic, nimeni nu mai avea voie să critice pe nimeni, inclusiv politicienii sau partidele lor, fără să nu fie amendat cu sume ce par uriașe chiar și pentru cetățenii statelor bogate din lume!

Astăzi, Liviu Dragnea a făcut un pas înapoi și a anunțat că va elimina, în Camera Deputaţilor, criteriul defăimării pe criterii de apartenenţă politică şi de avere din Legea defăimării pe care a iniţiat-o, pentru a elimina riscurile de „interpretare greşită”, şi va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea a susţinut că a urmărit cu foarte mare atenţie toate observaţiile care au apărut în spaţiul public şi a precizat că „această lege nu a fost gândită ca un mijloc de cenzură”, ci ca un mijloc legal pentru „demnitatea umană”.

„Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-şi proteja partidul sau acţiunile, această noţiune va fi scoasă din lege”, a spus Dragnea, citat de Mediafax.

Liderul PSD a susţinut că va elimina, printr-un amendament, şi criteriul privind averea, din aceleaşi considerente. Liviu Dragnea spune că nu vrea ca obiectivele legii sale să fie interpretate greşit, şi tocmai de aceea va cere şi diminuarea amenzilor pentru defăimare, astfel încât acestea să rămână „la nivel simbolic”.

„N-a fost gândită nici pe departe ca un mijloc de cenzură, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. (…) Există posibilitatea ca în perioada următoare să apară în lume foarte multe tensiuni şi foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare şi la noi acest risc”, a mai spus liderul PSD.

Proiectul său a fost criticat în primul rând pentru introducerea „apartenenţei politice” la definirea defăimării sociale, mai multe voci, inclusiv din spaţiul online, acuzând faptul că în acest fel presa sau oricine doreşte să critice politcieni riscă să fie amendat, amenzile putând ajunge până la 60.000 lei.

Proiectul iniţiat de Liviu Dragnea spune că „prin defăimarea socială se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA”.

Proiectul mai prevede înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un „plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Protestele societății civile l-au făcut pe Dragnea să dea înapoi: va renunța la criteriul apartenenței politice din legea defăimării sociale. Și scade și cuantumul amenzilor

 1. alex

  Trebuie introdusa o lege pentru pedepsirea penala cu ani grei de puscarie a politicienilor care atenteaza la democratie si libertatea de exprimare, astfel ca indivizi de teapa acestui dragnea sa nu mai aiba tupeul sa-si ascunda imoralitatea in spatele legilor facute de ei ca sa-i protejeze de oprobiul public.

  Acea lege trebuie in integralitatea ei retrasa.

  Reply
 2. alex

  Parlamentul in actuala formula a clasei politice trebuie urgent incatusat in posibilitatea de a da legi in beneficiul mafiei politice sau corporatiste. Trebuie urgent facut ceva astfel incat fiecare lege sa fie aprobata prin referendum de catre cetatenii tarii altfel ajungem in colaps total iar destructurarea Romaniei este iminenta. Ca exemplu, actualul cod fiscal nici macar nu a intrat in vigoare si deja produce efecte negative economico-sociale de neimaginat: se inchid zeci de mii de PFA-uri si IMM-uri deja din cauza viitoarelor mariri de taxe prevazute de la 1 ianuarie 2016. Se suprima orice fel de mica si mijlocie initiativa privata lasand loc liber economiei de tip monopolist impusa de corporatii.

  Cu libertatea de exprimare abrogata prin legi de tipul liviu dragnea si prin rerpimarea liberei initiative private a cetatenilor in beneficiul economiei de tip monopolist al marilor corporati se ajunge intr-o epoca asemanatoare dictaturilor comuniste dar cu alta caciula.

  Reply
  • gabriel

   Și nu numai atît . Se cunoaște contribuția la buget a societăților mici și mijlocii față de marile corporații care nici Romănești nu sînt . de ce trebuie să suportăm prostiile nemernicilor care inițiază legi împotriva poporului ? Se pare că noi forme de organizații statale trebuie să căutăm , partidele politice ne duc la faliment . acești conducători care joacă teatru ca în piesele lui Caragiale ( plîng ) au reușit să ne ducă de nas , cu preșu ( termeni mai populări ) 26 de ani . Comunismul cu dictatura , capitalismul românesc cu minciuna .

   Reply
 3. Cristian Ioan

  ” Și scade și cuantumul amenzilor”

  Oricat ar scadea, nu este de ajuns! Eu sunt INGINER, o sa sutin, orice ar fi, ca 2+3 fac cinci.
  Atunci cum pot zice altceva decat ca pedeseristii sunt tampiti, devreme ce EI zbierau la inceputul lui 1990 ca „noi nu gandim!” ?
  Voi zice asta si acum, si in secunda urmaotare – chiar daca amenda ar fi de numai un leu, voi fi amendat cu 3600 pe ora! Cat pot sa tin asta? Platesc la amenzi pina imi termin contruile din banca, imi vand apartamentul … in final o sa ajung falit, iar cand voi deveni asista social, nu o sa mai „defaimez social” partidul lui Ilici, deoarece stiu ca de la ei imi vine alocatia si sacosa rosie cu zahar si ulei …

  Reply
 4. sofia covaci

  Penali, penali si iar penali! Folosesc parlamentul ca pe un instrument personal si doar in scop personal! La fel ca si guvernul! Nu m-as mira sa puna „legea” respectiva intr-o OUG si s-o treaca rapid! Vai de capul nostru cu o asa adunatura de penali!

  Reply
 5. Paul

  Totusi, un minim simt civic ne obliga sa nu ignoram Constitutia Romaniei si sa nu incatusam dreptul la opinie,asa cum cere o societate corecta,care se vrea democrata.Altminteri cu ce ar fi mai buna societatea democrata in care traim,decat defuncta democratie socialista ? Insultele se pedepsesc conform noului Cod Penal.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *