Romania Curată

PROTEST: #FREEKHADIJA la Ambasada azeră din Capitală. Jandarmii tot ca… milițienii (VIDEO)

Jurnaliști RISE ProjectCentrul de Investigații Media și Casa Jurnalistului, împreună cu activiști de la Funky Citizens,Curaj.TV și ActiveWatch, au protestat luni în fața Ambasadei Azerbaidjanului din București pentru eliberarea jurnalisteiKhadija Ismaiylova. Toți cei prezenți în fața instituției azere au fost legitimați de reprezentanții Jandarmeriei și ai Poliției pentru a fi amendați. Nici un diplomat azer nu a ieșit să comunice cu protestatarii (sursa aici).

Khadija Ismayilova este colega noastră, reporter OCCRP și Radio Europa Liberă, în Azerbaidjan. Ea a fost condamnată la 7 ani și 6 luni de închisoare după ce a publicat mai multe investigații jurnalistice care arată cât de corupt este regimul dictatorial din Baku. Aceasta a fost reținută în urmă cu șase luni în baza unor acuzații pe care mai multe instituții internaționale, printre care și ONU, OSCE și Comisia Europeană, le califică drept abuzive.

RISE Project a trimis o notificare de protest autorităților locale, dar evenimentul a fost semnat cu „interzis” de primarul capitalei Sorin Oprescu. Unul dintre motivele invocate de reprezentantul jandarmeriei în comisia de avizare a evenimentului a invocat problematica „relațiilor internaționale”, care ar putea fi afectate de un astfel de protest și securitatea protestatarilor, ținând cont că vizavi de Ambasadă se află un șantier. În documente, însă, motivele sunt altele.

PRIMARIA BUCURESTI PROTEST FREEKHADIJA

Primii jurnaliști au ajuns în fața reprezentanței diplomatice a Azerbaidjanului în jurul orei 11.00. Din acel moment jandarmii le-au explicat că vor fi legitimați și amendați toți cei prezenți pentru că Primăria Capitalei a interzis evenimentul. Un jurnalist care a refuzat legitimarea a fost ridicat și dus la secția de poliție pentru identificare. A fost amendat pentru protest, dar și pentru refuzul legitimării.

RISE a arătat într-o investigație despre investițiile clanului Aliyev la București (AICI) cum Jandarmeria păzește o proprietate ascunsă a familiei președintelui din Azerbaijan la București în condițiile în care Ministerul Afacerilor Externe ne-a declarat că la adresa în cauză nu se află nici un obiectiv diplomatic.

sursa: RISE Project


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “PROTEST: #FREEKHADIJA la Ambasada azeră din Capitală. Jandarmii tot ca… milițienii (VIDEO)

  1. marius

    v-ati legat de partenerii securitatii, grav… sinteti niste elemente anarhiste, antisociale, impotriva organizarii securist-mafiot-sociale a statului

    Reply
  2. marius

    va dau un pont si faceti un reportaj despre jandarmerie si cit muncesc saracutii pentru salariul primit, poate asistati si la miutele pe care le presteaza cu sirguinta in cazarmi atunci cind sint pusi la munca grea, in rest: scrupulosi la datorie, toti sint vajnici luptatori in spiritul si credinta interesului national al generalului izmeana

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *