Romania Curată

Protest al societății civile față de declarațiile privind „acoperiții” din presă ale șefului comisiei SRI, Adrian Țuțuianu

Cinci organizații ale societății civile au publicat un protest față de declarațiile președintelui Comisie de Control a SRI, Adrian Țuțuianu, potrivit căruia se pot recruta ofițeri acoperiți din presă. Semnatarii protestului îl acuză pe parlamentar că se transformă în avocat al intereselor SRI și ignoră „valorile, libertățile și drepturile fundamentale” ale celor care l-au trimis în Parlament. În plus, cele cinci organizații cer legiferarea interdicției de recrutare a jurnaliștilor de către serviciile secrete.

Mai jos, integral, textul protestului:

Mass media trebuie să ofere informații, nu ordine de zi pe unitate

Noul președinte al Comisiei de Control continuă tradiția predecesorilor săi și se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertățile și drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetățenilor. 

Președintele Comisiei de Control a activității SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, a afirmat că practica infiltrării redacțiilor de către serviciile de informații este legală, utilă și acceptabilă. Redăm conținutul acestei declarații făcută la Antena3: ”Ofițerii acoperiți se recrutează din orice sector al activității civile, cu excepția celor în care e interzis. Dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă. Un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

Declarația nu face decât să reconfirme o situație semnalată în repetate rânduri de-a lungul anilor. Însuși fostul director al SRI, George Maior, recunoștea în urmă cu doi ani prezența ofițerilor acoperiți în mass-media.

Această situație este permisă, din păcate, de desuetele legi ale siguranței naționale și a fost consolidată de decizia celui mai înalt organism de securitate națională (CSAT) de a include media pe lista vulnerabilităților la adresa siguranței naționale, în Strategia Națională de Apărare din anul 2010.

Organizațiile semnatare au atras deseori atenția în ultimii ani asupra pericolului reprezentat de această practică specifică regimurilor totalitare.

Infiltrarea redacțiilor pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât:

– amenință confidențialitatea surselor;
– împiedică colectarea informațiilor;

– încearcă să dezinformeze și să manipuleze publicul;

– afectează credibilitatea presei;

– permite supravegherea redacțiilor;

– introduce un climat de neîncredere în redacții.

În nicio democrație presa nu poate fi calificată ca fiind o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnaliști, nu de serviciile secrete, trebuie să răspundă interesului public, iar nu intereselor unei instituții.

În 2013, Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea propusă de ActiveWatch ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi. De asemenea, Carta Europeană a Libertății Presei menționează în mod expres că supravegherea redacțiilor este inacceptabilă („Protecția surselor jurnalistice trebuie asigurată cu strictețe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziționarea redacțiilor, a birourilor și a computerelor jurnaliștilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidențialitatea sunt inacceptabile”).

În acest context, solicităm din nou Parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă privind recrutarea de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații. În acest fel opiniile și ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariștilor și nu ordinele primite de unii dintre aceștia de la serviciile de informații.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

Asociația Miliția Spirituală

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Protest al societății civile față de declarațiile privind „acoperiții” din presă ale șefului comisiei SRI, Adrian Țuțuianu

 1. NC

  La cât de mult s-a discreditat singură presa din România prin partizanatul politic practicat de mercenari și ”jurnaliști de partid” și de subcultura promovată (în special de tabloide și de unele televiziuni) asta i-ar mai lipsi acum, să fie controlată și de serviciile secrete ca să migrăm cu toții pe websiturile independente (până nu vor fi infiltrate și acestea).

  Reply
 2. Dumitru Drinceanu

  Omnipotenta nu poate dispare daca in locul controlului societatii civile perpetua controlul specific statului autoritar, politienesc. Dimpotriva. Chiar ,,numai ” prin …simple penetrari in celelalte puteri in stat, demonstrand obedienta si competentele slabe, usor de cumparat.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Traiesc sentimentul ca ma aflu intr-o tara total necunoscuta. Nu este nici tara babuinilor, acolo, dupa scandal urmeaza o acalmie; nici tara bananiera – acolo caldura si foametea solidarizeaza, potolesc spiritele definitiv, iar multimile asculta smierite de saman si de batrani… Ce a mai ramas intre acestea si state civilizate? Unele care isi ling rani si se ridica prin munca, in tacere si in respect – sunt destule in jurul Romaniei -, cu rusine si teama de alunecari flagrante si murdare. Iar putine, cazul nostru, probabil cel mai complicat si aproape insolubil amestec, pe care nimic si nimeni nu pare a-l decanta, o mizerie de nedescris: morala, materiala, neincredere, contestatarism atroce, blamarea respectului, pana si a celui de sine, ura, calomnii si jigniri, indiferent de adevar, o nebunie colectiva in care toti tipa unii la altii si se umplu de zoaie… Unde sunt demnitatea, curajul, solidaritatea si hotararea fata de tradatori si hoti (care stiu sa manipuleze, sa promita si sa minta in limbaj populist – mare atentie!), dar dublate de bun simt si respect pentru valori, trecut si semeni? Numai de aceste valori se sperie hotii si sunt pusi pe fuga de la sine! Cum sa nu se inteleaga intre ei cei egali ca si pregatire, stare sociala, soarta, loviti de acelasi flagel, la urma urmelor? Este chiar de neinteles, o nebunie colectiva, in care ostilitatea a fost inlocuita de violenta si refuz a tot si toate! Una in care ne sfasiem si nu mai distingem, incetosati, cine ne este frate in suferinta, care este scopul comun, ce ne leaga ca numitor, cine are nevoie de ajutor, chiar si de a intelege acte atat de complicate ca manipularea practicata de media si politicieni. Una in care este refuzat apelul la un anume for moral, fie institutie, fie indivizi credibili si valorosi, care sunt inca pretutindeni, pentru a clarifica si limpezi nebuloasele si detensiona, aduna apele in vaduri clare si largi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *