Romania Curată

De ce nu au drept de practică medicii străini, deși ne confruntăm cu deficit de cadre medicale

Medicilor din state terțe nu li se recunoaște în momentul de față dreptul de a-și exercita profesia pe teritoriul României, cu excepția situației în care sunt căsătoriți cu cetățeni români, cetățeni ai unui stat din Spațiul Economic European (SEE) sau ai Confederației Elvețiene, ori dacă au ședere pe termen lung (5 ani de ședere continuă) în România sau în unul din statele menționate.

Încă din 2015, Societatea Academică din România (SAR) constata, alături de partenerii Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), faptul că străinilor din state terțe (non-UE, plus Elveţia şi Spaţiul Economic European) nu le este permis să profeseze în România, chiar dacă au urmat cursurile unei facultăţi şi au făcut rezidenţiatul aici. Studiile şi recomandările realizate de SAR şi partenerii săi pe subiectul integrării imigranţilor pot fi consultate pe site-ul www.imigranti.ro  

Anul acesta, Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR), o platformă a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul migrației, drepturilor omului și politicilor publice, solicită autorităților să modifice cadrul legal astfel (Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii) astfel încât să li se acorde drept de practică altor două categorii de străini aflați pe teritoriul țării: medicilor cu protecție internațională (refugiați și persoane cu protecție subsidiară) și străinilor din state terțe care și-au finalizat studiile medicale în România.

Subiectul a fost discutat pe data de 26 octombrie 2017 în cadrul unei mese rotunde la care au participat oficiali din Guvernul României, Colegiul Medicilor, Inspectoratul General pentru Imigrări, alături de reprezentanți din rândul organizațiilor neguvernamentale și organizațiilor internaționale precum Agenția ONU pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), precum și specialiști din domeniul sănătății și din mediul academic.

Punctul de plecare al dezbaterii l-a constituit subiectul deficitului de personal cu care se confruntă sistemul public de sănătate din România în ultimii ani, ca urmare a migrației medicilor și absolvenților de studii medicale în străinătate.

“România se confruntă, în prezent, cu o criză puternică a resurselor umane în sănătate, iar aceasta are toate premisele să se agraveze pe termen mediu și lung în lipsa măsurilor sistemice” se arată în Nota de Fundamentare care a stat la baza aprobării Strategiei Naționale de Sănătate 2014 – 2020. Cauzele crizei din sistemul de sănătate sunt multiple: emigrația personalului medical (estimată la 43.500 cadre medicale, de la data intrării României în UE), numărul mic de medici (2,5/1.000 locuitori), dezechilibrele în distribuția personalului medical pe regiuni și județe, numărul mare de posturi vacante din sistem, neatractive pentru personalul medical etc. Calitatea actului medical a scăzut iar zone întregi, în special din mediul rural, sunt neacoperite de personal medical.

România se află spre partea inferioară a clasamentului țărilor UE în ceea ce privește numărul de medici cu drept de practică pe teritoriul național, în ciuda faptului că numărul de absolvenți ai facultăților de medicină este printre cele mai mari din Europa. Totodată, România se diferențiază în mod negativ de alte state europene, cum ar fi Germania, Franța sau Irlanda, care au adoptat politici de atragere a medicilor străini pentru a face față provocărilor pe care le ridică nevoia de personal din spitale și din alte unități medicale.

Doamna Ramona Lohan, consilier de Stat în Guvernul României, în Comitetul Interministerial Coaliția pentru Integrarea Refugiaților, a declarat că în perioada următoare se vor analiza propunerile organizațiilor neguvernamentale în domeniul migrației și se va discuta cu ministerele avizate pentru găsirea de soluții.

Domnul comisar de poliție Ionuț Cîrdei, din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, a declarat, la rândul său, că propunerile Coaliției sunt pertinente și vor intra într-un proces de analiză.

Au fost și alte sugestii legate de simplificarea unor proceduri existente de obținere a dreptului de practică și de interpretare unitară a legislației la nivelul colegiilor medicilor, care vor fi analizate separat de membrii Coaliției. Totodată, a fost semnalată omiterea apatrizilor din categoriile de medici care în prezent pot exercita profesia de medic în România.

Masa rotundă cu tema ”Obținerea dreptului de practică de către medicii străini, în contextul deficitului de personal din sistemul de sănătate românesc” a fost organizată în cadrul proiectului Dezvoltarea unei rețele de organizații active în domeniul migrației (EMINET), proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

***

Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților este o platformă a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul migrației, drepturilor omului și politicilor publice. Membrii fondatori ai Coaliției sunt: Centrul de Documentare și Cercetare în Domeniul Integrării Imigranților (CDCDI) din cadrul Asociației Române pentru Promovarea Sănătății, Asociația Conect, Fundația ICAR, Centrul pentru Inovare Publică, ARCA – Forumul Român pentru Refugiați și Migrați, Consiliul Național Român pentru Refugiați, Academia de Advocacy din Timișoara, Centrul de Cercetare și Comunicare Interculturală Iași (CCCI), Asociația Română pentru Promovarea Calității și Practicilor de Succes (ARPCPS), Asociația Filantropia Oradea, Asociația Solidaritatea Umană Nova Pitești. Lor li s-a alăturat ulterior Asociația Ecumenică a Bisericilor din România – AIDRom.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *