Romania Curată

Prima victimă în scandalul majorării taxelor. Gabriel Biriș și-a dat demisia

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș a demisionat joi din funcție, deoarece ”ar fi lansat în spațiul public propuneri de modificare a Codului Fiscal pe care Guvernul nu și le asumă”. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, într-o conferință de presă

„Ministerul Finanțelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal în raport cu politica acestui Guvern. Din păcate, domnul Biriș și-a depășit acest mandat și a lansat în spațiul public câteva propuneri pe care acest Guvern nu și le asumă. Acest Guvern nu are în vedere majorări de taxe și impozite, nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajați, nici pentru angajatori. Persoanele fizice autorizate cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de măsuri de creștere a taxării, iar, în perioada următoare, MFP va pune în dezbatere publică niște modificări ale Codului fiscal, dar singurele măsuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale în favoarea desfășurării activității economice”, a declarat Iolu.

El a precizat că Biriș și-a depus demisia joi dimineață la Cancelaria prim-ministrului, iar premierul a acceptat-o.

„Domnul Biriș cred că și-a dat seama că a depășit mandatul care i-a fost acordat de premier în acest caz (…) de debirocratizare pe Codul fiscal și și-a dat demisia la Cancelaria prim-ministrului”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Reamintim că site-ul profit.ro a publicat alaltăieri un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului de modificare a Codului Fiscal prin care se urmărește creșterea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate de la 5,5 la 8,9%. În același timp, în baza aceluiași act normativ, angajatorul urma să fie scutit de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS.

Ministrul Finanțelor a declarat că nu susține un asemenea proiect, fără a nega însă că acesta există. Ulterior, secretarul de stat Gabriel Biriș a recunoscut că această inițiativă îi aparține. (Mai multe detalii aici).

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Prima victimă în scandalul majorării taxelor. Gabriel Biriș și-a dat demisia

 1. mihai

  Gabriel Biris a afirmat acum in direct la televizor ca Anca Dragu a stiut tot timpul de acest proiect tinut la secret, la fel si Dacian Ciolos.
  Anca Dragu si purtatorul de cuvant al guvernului au afirmat ca ei nu stiau nimic.
  Deci Anca Dragu a mintit si se impune de urgenta o demitere nu demisie iar Dacian Ciolos trebuie sa iasa cu declaratii personal despre aceasta… mizeria ca altfel nu poate fi spus.

  Reply
 2. Klopo_Tare

  Paradoxuri romanesti: Gabriel Biris are si nu are dreptate! Are dreptate in sensul ca orice patron care plateste statului taxele salariatului, o face in numele si in folosul respectivului salariat – principiul juridic „qui prodest”/cui ii foloseste – si deci chestia aia facuta de Vacaroiu cu o parte din taxe „platite” de patron a fost facuta pentru a arunca praf in ochi proletariatului naiv. Cel mai supercorect ar fi ca salariul brut sa fie platit salariatului, iar acesta sa mearga el personal sa plateasca Fiscului darile. Atunci sa vezi balamuc: „Cum, eu primesc de la patron 1538 lei si platesc statului 613? Adica 40%? Pai daca mai adaug si 20% TVA, eu muncesc pentru stat, ca este egal 60%. Plus alte maruntisuri (d. ex. 6% din orice produs reprezinta taxa pe combustibilul consumat pentru ca produsul sa fie transportat) pai eu sunt sclavul statului! Revelatie!
  Problema este cu PFA si drepturile de autor. Taxarea abuziva in domeniu ar da peste cap situatia acestora – PFA isi asuma riscuri ca patronul si plateste impozite ca patronul+salariatul, totul pentru a descuraja firmele mici si mijlocii, care reprezinta coloana vertebrala a economiei. In cazul drepturilor de autor, ce sa mai vorbim? Sa spunem ca te zbati, cheltuiesti timp de 8 luni si scrii o carte. Esti taxat doar pentru o luna pentru sanatate, dar in luna aia platesti cat pentru toate celelalte luni in care ai facut-o la minim.
  In general paradoxul este ca statul asigura un climat economic precar, avand pretentia ca toti sa fie salariati, intrucat aceasta categorie economica este singura care plateste taxe si impozite in aceasta tara – statul este incapabil sa taxeze pe oricine altcineva, firmele evita plata TVA, liber-profesionistii limiteaza plata asigurarilor de sanatate si sociale, etc, totul datorita faptului ca statul nu le ofera nimic, decat acelor categorii defavorizate si numeroase care voteaza o clasa politica inepta si cleptomana.

  Reply
 3. Spânu

  Sunt rezervat. Ca guvernul acesta nu poate sa isi asume nimic, stiam de la inceput, asta e situatia. Dar ca poate incerca macar sa lase niste idei provocatoare (pe care guvernul 2017, cel „adevarat” si politic, dupa tipicul dambovitean, le poate arunca la cos sau valorifica), la asta ma asteptam. Cred ca acesta a fost si cazul acum si, profan fiind, numai faptul ca s-au inflamat la unison partide, patronate si sindicate, denota ca era o reforma fiscala care deranja multa lume. Si pt ca deranja „aceasta” lume care ne-a obisnuit cu incompetenta si jaful la drumul mare, ar trebui sa ne dea de gandit.
  In orice caz, expertiza lui Biris mi se pare ceva mai relevanta decat a majoritatii politrucilor pe care partidele ii plaseaza neobosit in pozitia din care a demisionat. In ciuda parerii parerologilor, cred ca demisia sa e o pierdere.

  Reply
 4. ??????

  Deci, ce parere aveti despre propunerile de percepere a contributiilor facute de grupul de analiza coordonat de Gabriel Biris , caci nu pareti a va fi format un punct de vedere ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *