Gabriel Bejan

Ce se ascunde în spatele poveștii cu creșterea taxelor?

O știre ciudată a apărut aseară în presa economică, mai întâi pe profit.ro și după aceea și pe alte site-uri. Era vorba despre un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, care să modifice Codul Fiscal și prin care se urmărește creșterea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate de la 5,5 la 8,9%. În același timp, în baza aceluiași act normativ, angajatorul urma să fie scutit de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Proiectul vizează și măsuri referitoare la creșterea salariilor brute. (mai multe detalii despre acest proiect găsiți aici).

Informația a fost preluată astăzi de toată lumea și, având în vedere impactul social imens, a dat naștere la o dezbatere aprinsă. Cert este că nimic nu e mai ciudat în logica românească decât o creștere de taxe și impozite în preajma campaniei electorale. Foarte târziu, undeva după prânz, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a ieșit cu un punct de vedere în care explica că nu intenționează să majoreze taxele: ”Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activități independente’, a declarat Anca Dragu.

Ulterior, ministrul Finanțelor a revenit cu un răspuns mai nuanțat și a declarat la Antena 3 că există totuși proiectul de modificare a Codului fiscal despre care a vorbit toată presa, dar că ea, personal, nu-l va susține. „Nu a ajuns la mine pe birou acest proiect. Absolut voi respinge un asemenea proiect. Predictibilitatea fiscală e foarte importantă. Eu am ajuns în minister la ora 8 şi am avut patru întâlniri până la această oră. Tocmai pentru că am văzut că acest suiect escaladează am intrat în discuţie cu dvs. Nu am vorbit astăzi cu domnul Biriş. Da, este un departament întreg de legislaţie fiscală controlat de domnul Biriş. Nu vor creşte taxele şi impozitele nici pentru persoane fizice, nici pentru PFA, nici pentru profesiile independente Voi analiza, voi investiga să văd cum a ajuns acest proiect în spaţiul public.”

Ce avem până acum?

După cum a confirmat și Anca Dragu, proiectul de creștere a contribuțiilor angajatului există, nu este o invenție a presei. Pe de altă parte, ministrul spune că nu-l va susține. Ce nu explică însă nimeni în acest moment este DE CE s-ar fi gândit cineva din minister la o dublare a contribuțiilor angajatului (dar și a PFA-urilor, cei cu activități independente etc)? De ce nu a apărut, pe surse, un proiect de scădere a unor taxe sau contribuții?

Ce trebuie să înțelegem de aici este că există o nevoie de bani la buget, iar aceste modificări ar acoperi această nevoie. Din ce spune ministrul, problema este că acest proiect de ordonanță a ieșit în spațiul public înainte de a fi copt, deci ne putem întreba, cu îngrijorare, cum va arăta forma finală.

Mai există și varianta în care un funcționar a aruncat această informație în spațiul public în ideea de a lovi în imaginea acestui guvern, având în vedere că unii dintre miniștri și-au anunțat intenția de a urma o carieră politică. Și pusă în fața faptului împlinit și pentru a nu da senzația că ministerul este un sat fără câini, Anca Dragu a trebuit să admită că există o astfel de inițiativă, dar că nu o susține.

Oricare ar fi adevărul, explicațiile oficiale oferite publicului până acum sunt foarte subțiri. Și nu răspund la cea mai importantă întrebare: există o gaură atât de mare la asigurările sociale și cele de sănătate încât e nevoie de majorarea taxelor?

 

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Ce se ascunde în spatele poveștii cu creșterea taxelor?

 1. mihai

  Oare cand o sa fie demisi Anca Dragu si Gabriel Biris pentru toata bulibaseala pro-corporatista din fiscalitatea ultraexagerata asupra populatiei si micilor intreprinzatori precum si cresterea birocratiei pe culmi de neimaginat ce duce guvernul Ciolos spre o prapastie sigura?!

  Reply
 2. George Oprea

  Eu cred ca e doar o prezentare proasta a proiectului. Daca vor sa faca asa cum e peste tot in lume, atunci ce vor sa faca este sa mute sarcina platii anumitor contributii in partea angajatului, lucru normal de altfel. Romanii nu gandesc in salariu brut, asa cum e peste tot. Netul este doar dupa ce constient fiind de ele, iti platesti darile catre stat.
  Nu imi dau seama daca e o lipsa de strategie de comunicare (sau poate este una)
  Dar si reactia presei mi se pare lipsita de viziune.

  Reply
 3. flesh

  Nu văd unde e majorarea. La salariați, nu. Poate la pfa-uri, dar înțeleg că ar fi un plafon la contribuția pentru pensie. Eu cred că e un proiect bun.

  Reply
 4. Adrian Dusa

  Eu am înțeles altceva din acel proiect. În România, angajatorul virează două tipuri de taxe către stat:
  – contribuția angajatului: pensii (CAS), sănătate (CASS) etc.
  – contribuția angajatorului, încă 22,537% din salariul brut, care include (iarăși!) pensii și sănătate
  De ce două tipuri separate de contribuții? De ce nu una singură care să le cuprindă pe ambele?
  Nu cunosc în detaliu ce se întamplă cu contribuțiile angajatorului, însă merg pe asumpția că merg tot în contul angajatului (spre exemplu pensii, ce plătește angajatorul să se „adune” la pensia angajatului):
  – dacă este adevărat, atunci procesul devine mai transparent: fiind plătite ambele de către angajat, atunci nu mai am întrebări despre ce se întamplă cu „celelalte” contribuții
  – dacă nu este adevărat, atunci devine și mai important să se cumuleze cele două tipuri de contribuții (păi cum adică, pe munca mea angajatorul plătește niște bani, iar eu nu beneficiez la pensie de ei…?)
  Eu sunt de acord cu această inițiativă, simplifică foarte mult și sarcina angajatorului, iar procesul ar fi mult mai transparent. Rămâne de văzut dacă interpretarea mea este corectă, și care va fi efectul unor asemenea măsuri pentru economia „gri”.

  Reply
  • florin

   Simplificare, da, dar transparență? Toate contribuțiile aferente salariului (angajat+angajator) se duc la buget. Nu se duc in niciun cont al angajatului. Pensia se calculează după un algoritm, in funcție de salariul avut de-a lungul timpului. Din contribuțiile noastre se plătesc pensiile de acum.
   Dar simplificarea asta vine și cu alte treburi. La același salariu brut, salariul net al angajatului va scădea. Iar angajatorul va plăti mai puține impozite pe muncă. Deci simplificarea asta vine si cu un impact fiscal real. Statul într-adevăr ieșea pe zero, angajatul pierdea și câștiga angajatorul. Și acum venea aberația lui Biriș, pentru ca impactul să fie nul. Să crească salariile brute ale tuturor angajaților (stat+privat), prin ordonanță de urgență, probabil, astfel încât netul angajatului să fie același. Singurul mod în care statul poate să impună unei persoane juridice private modificarea salariului brut al angajaților e salariul minim pe economie. Atât.
   Oricum, simplificarea asta e supraevaluată. Sunt multe alte lucruri care pot fi simplificate. Sau dacă Biriș voia să simplifice, tăia partea angajatorului și lăsa partea angajatului la fel. Mai făcea și relaxare fiscală. Dar era gaură mare la buget…
   Impact fiscal mai are și asupra PFA-urilor, vor plăti mai mult impozit. Ok, venea cu niște plafonări, dar PFA-urile cu venituri mici erau terminați.
   Efectul asupra economiei gri e nul. Economia gri o (mai) albești daca scazi impozitele, sau trimiți ITM-ul peste ei…

   Reply
 5. Dovlecel

  Tehnocrații au dat din nou cu bâta în baltă! Se pare că un ministru (cel de finanțe) este în contradicție cu proprii angajați și că aceștia cam își fac de cap lucrând pe cont propriu și lansând în spațiul public baloane de încercare fără știința ministrului (s-o credem oare?). Pe de altă parte declarația ministrului că n-are intenția să mărească sarcina fiscală „ÎN ACEST AN” este ciudată. Dar în ce an? Mai este un an pentru actuala guvernare? Incredibil! Să fie o gafă (ca să nu zic altfel)? Măăăi să fie!?

  Reply
 6. Marks

  „există o gaură atât de mare la asigurările sociale și cele de sănătate încât e nevoie de majorarea taxelor?”
  Oare chiar crede cineva ca nu exista aceasta gaura ?E o gaura muult mai mare decit isi poate cineva imagina ca ar fi,chiar daca aceasta ar fi desminita de cei in domeniu.Bani de la asigurarile sociale au fost trecuti sa acopere alte sectoare de unde sa furat cit de mult sa putut,ca de alfel din orice loc se putea,se fura nu gluma.Si la fel se face si se va mai face pe viitor.

  Reply
 7. Cornelius Scipio

  Fiind eu o persoana cu manifestari mai „din topor”, va voi da o explicatie. Cred ca, da, s-a creat o gaura babana in bugetul public, din cauza cresterilor de salarii acordate, volens, nolens, de guvernul technocrat, sub preiunea „strazii”. Nu e bine sa ne ascundem dupa deget, fiindca asta duce la cresterea deficitului bugetar peste limitele euro-decente. Vreti sa tineti un pariu cu mine ca, in scurta vreme, va aparea , official si aceasta informative ? Este un basm Acela ca economia romaneasca creste spectaculos. De unde stiu asta ? Nu am informatii exacte, statistic dovedite, dar privesc cu ochii deschisi la felul cum merg lucrurile in jurul meu. Ceea ce vad nu este un avant cinstit si socialmente solidar in activitatea economica, ci aceeasi delasare si inclinare spre frauda de tot felul, financiara, ca cea dintotdeauna. Sectorul privat, in care – dupa spusele statisticienilor oficiali – salariul mediu nu a crescut – nu poate rezista la infinit in acoperirea nevoilor bugetului public pe baza exploatarii tot mai nerusinate a fortei de munca prost platite, in vreme ce atatia altii se infrupta fara limite si rusine din bugetul public, prost administrat si „protejat” fata de rapitorii de toate felurile. Si nici nu stiti cate gategorii de mierosi-dulcegi se comporta ca niste oameni fara caratcter in relatie cu bugetul public, pe care-l considera doar un fel de prada. Daca puteti trece peste tonul patimas al acestei postari, veti putea intra pe calea cunoasterii adevarului. daca nu, nu… Dumnezeu cu mila !

  Reply
 8. Catalin

  Este pur si simplu o prostie sa modifici codul fiscal fara consultare publica. Doar pentru asta dl. Biris trebuia demis. Suprafiscalizarea microintreprinderilor si PFA ar transforma tara intr-un desert economic. Absolut toti idiotii care au fost implicati in asta ar trebui demisi, daca ministrul a stiut si nu a facut nimic ar trebui sa plece rapid.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *