Alex Costache

Prietenul şi naşul adjunctului procurorului general Bogdan Licu, inculpat într-o afacere de corupţie la Vamă

DNA l-a inculpat pe omul de afaceri Mircea Tudor pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă pentru obţinerea de contracte la Autoritatea Naţională a Vămilor. În plus, Tudor trebuie să achite o cauţiune de 1 milion de lei dacă vrea să fie anchetat în stare de libertate. Mircea Tudor este considerat inventatorul scaner-ului de avioane. Vezi aici.

Tudor mai are însă calităţi interesante: este bun prieten, vecin şi naşul adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu (acesta a ocupat, pentru o perioadă scurtă, și funcția de procuror general interimar). Mai mult, omul de afaceri l-a împrumutat pe procurorul Licu cu 300.000 de euro. Cu aceşti bani, Licu şi-a cumpărat un apartament într-un ansamblu rezidenţial pe care il închiriează cu 18.000 de euro pe an, potrivit declaraţiei de avere a magistratului, pe care o puteţi vedea aici.

De ce e acuzat Mircea Tudor

Potrivit DNA, în 2010-2011, omul de afaceri Mircea Tudor, patronul firmei MB Telecom, i-ar fi dat 1,5 milioane de euro unui avocat din Alexandria, Liviu Ardeiaş, pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionari de la Autoritatea Vămilor astfel încât firma lui Tudor să obţină contacte de securizare a frontierelor. Într-adevăr, compania lui Mircea Tudor a încheiat în acea perioadă contracte cu Autoritatea Vămilor în valoare de 79 de milioane de lei. Comisionul – reprezentând, potrivit DNA, plata traficului de influenţă – ar fi fost mascat sub forma unui contract de prestări servicii în baza căruia avocatul i-ar fi acordat consultanţă omului de afaceri în materia respectării standardelor Schengen.

„Suma de 6 milioane lei (1,5 milioane de euro- n.r.) încasată de către Ardeiaş Liviu de la societatea lui Tudor Mircea a fost înregistrată în contabilitatea acelei societăţi drept cheltuială cu achiziţii de prestări servicii, deşi suma ar fi fost folosită, în realitate, pentru plata influenţei susmenţionate„, arată DNA într-un comunicat.

Avocatul Ardeiaş se află în acest moment în penitenciar după ce a fost condamnat la 6 ani şi 5 luni de detenţie în alte două dosare DNA pentru tentativă de înşelăciune şi evaziune.

Colaboratorul României Curate, Daniel Befu, a scris încă din martie despre această afacere în care este implicat omul de afaceri Mircea Tudor. Vezi aici.

Ce spune Tudor despre împrumutul către Licu

Daniel Befu a reuşit să stea de vorbă cu omul de afaceri care a admis că este prieten, vecin şi naşul adjunctului procurorului general Bogdan Licu. Mircea Tudor a explicat şi de ce l-a împrumutat pe Licu cu 300.000 de euro. Iată ce i-a declarat Mircea Tudor:

„S-au strâns relaţiile (e vorba de relaţiile cu Bogdan Licu – n.r.) între noi până când am devenit foarte buni prieteni. După aia i-am propus să se mute lângă mine. Eu eram deja în Baloteşti şi s-a mutat. A fost un teren de vânzare. I-am zis: «Bogdan, e un teren de vânzare aproape, la două case de mine». Şi când şi-a făcut casa în Baloteşti, el a vândut prin Bucureşti ceva şi i-au ajuns banii doar să-şi cumpere teren, nu să-şi facă şi casă. Şi i-am zis «Ok, te ajut». E cel mai bun prieten al meu. Acum suntem vecini la 3 case distanţă. Ne vizităm în fiecare săptămână. Mâncăm împreună, bem împreună, vorbim despre femei, despre proiectele mele. Eu n-am apartament în Central Park. Bogdan a zis: «Eu vreau ­să-mi iau apartament în Central Park şi nu satisfac condiţiile de creditare» Şi am zis: «Ok, te susţin eu» Şi cu asta ­basta”, a explicat Mircea Tudor sprijinul financiar acordat adjunctului procurorului general al României, Bogdan Licu.

Soţia lui Licu este psiholog la SRI. Licu a fost acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Şercan. Un dosar penal deschis chiar la Parchetul General vizează acest lucru. Vezi aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Prietenul şi naşul adjunctului procurorului general Bogdan Licu, inculpat într-o afacere de corupţie la Vamă

  1. Elena

    In tara asta pervertita, nici oamenii capabili nu reusesc, asta e realitatea, si sunt nevoiti sa recurga la asfel de mizerii: o spaga, o pila. Sa le fie rusine sustinatorilor-de care se vorbeste- ai lui Ghita care nu au dat nicio sansa altor intreprinzatori din IT! Nu-i iau apararea, a gresit, sa plateasca, dar asta arata proportiile dezastrului.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *