Adrian Popescu

Poziția Alburnus Maior față de blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO

Asociația Alburnus Maior de la Roșia Montană a luat cunoștință de decizia recentă a Guvernului Dăncilă de a solicita UNESCO blocarea procedurii aflate în desfășurare de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial și în Lista Patrimoniului în Pericol justificată prin valoarea universală absolut unică a galeriilor romane pe care le găzduiește. Alburnus Maior nu renunță la susținerea sa pentru includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial.

Dat fiind caracterul total neserios și inconștient al gestului pe care Guvernul Dăncilă tocmai l-a făcut, Asociatia Alburnus Maior nu poate răspunde decât în felul următor: în replică la solicitarea guvernului, Alburnus Maior cere UNESCO să evalueze, de urgență, posibilitatea de a include pe lista ”în pericol” chiar Guvernul Dăncilă. În sprijinul acestei propuneri adăugăm și câteva argumente legate de respectarea criteriilor de includere prevăzute de Convenția UNESCO.

– Guvernul Dăncilă este cu siguranță autentic și unic în lume. O simplă analiză comparativă va releva imediat că este singurul guvern din istoria Umanității care cere UNESCO să retragă un dosar care a primit deja recomandare de includere în patrimoniul mondial.

– Guvernul Dăncilă stă un pic mai prost la criteriul integrității, dar este de apreciat că este o structură monolit, greu de deturnat și perturbat de la misiunea și planul de guvernare asumate, deci are un potențial semnificativ.

– Guvernul Dăncilă este o în sine manifestare reprezentativă pentru o perioadă istorică, cu șanse mari să modeleze definitiv și irevocabil evoluția social-economico-culturală a acestei zone a Europei.

Dupa cum se vede, Guvernul Dăncilă poate cu ușurință să candideze la un loc pe Listă, nu e cazul să compromită, noaptea ca hoții, locul pe care Roșia Montană îl merită în UNESCO.

Sursa: Alburnus Maior


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Poziția Alburnus Maior față de blocarea dosarului Roșia Montană la UNESCO

 1. Mihai M

  Tribunalul Bucuresti a obligat Ministerul Culturii sa faca public urmatorul contract :
  http://www.activewatch.ro/Assets/Upload/files/Protocol%20de%20cooperare%20-%20INP-RMGC.pdf

  A fost cumva anulat acest protocol? Nu cred pentru ca exista o clauza de reziliere a protocolului in care se precizeaza ca aceasta reziliere nu se poate face decat cu acordul partilor – deci inclusiv cu acordul RMGC,

  Atunci cum a putut trimite Ministerul Culturii aplicatia privind „Rosia Montana patrimoniu universal” la UNESCO decat prin incalcarea acestui protocol si deci prin prejudicierea RMGC? Nu ca as plange de mila RMGC, in fapt eu as fi de acord ca Romania sa plateasca 4-5 miliarde de euro numai ca sa scape de aceasta plosnita de RMGC? Este obligat Guvernul Romaniei sa respecte acest protocol? Ne puteti raspunde cu o analiza?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *