Alina Mungiu-Pippidi

Ponta nu mai e penal! #Anticorupția Altfel de care avem nevoie

Așa cum era de prevăzut, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea fostului premier Victor Ponta, acuzat de infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnatură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor în dosarul Turceni-Rovinari în care era plătit de asociatul său, Dan Șova, care avea contract de asistență juridică cu combinate energetice de stat. Fostul director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Cazul a fost principalul motiv juridic de demisie a lui Victor Ponta, și după cum am scris din 2015, nu avea nici un merit, această însăilare de acuzații e hilară și achitarea arată că înseamnă avem o justiție independentă, deși cu procurori activiști, cu scrupule puține și prost pregătiți. Că era ridicol să pretinzi că a făcut Ponta evaziune fiscală și spălare de bani că a primit o remunerație pe care a plătit impozit, și era clar că nu va ține în instanță. Numai eu însă am avut de răspuns la Guardian și New York Times pe chestia asta atunci și scopul a fost atins, Ponta a fost distrus politic intern și extern, probabil iremediabil.

Paguba nu știu cît e de mare la capitolul lideri pierduți, indiferent că Ponta avea calități indiscutabile, era tînăr, flexibil, prindea din zbor, era bun comunicator și cu miză să avanseze în Europa, toate, ingrediente bune pentru un reformator, a cărui guvernare a fost de altfel bine apreciată în sondaje. Dar cineva care îl face pe Dan Șova ministrul marilor proiecte și care atunci cînd se ajunge la bătălia decisivă cu aranjorii politici din servicii trece, din rivalitate față de Dragnea, curat de partea cealalată, cineva, pe scurt, care are caracterul pe care l-a arătat el și sub Geoană, și sub Dragnea, nu va fi regretat de nimeni.

Important e că Ponta nu mai e „penal”, cum ar fi putut fi dacă nu îl oprea Coldea să facă autostrada Comarnic-Brașov (în același timp, dar evident separat, eu prevenisem Banca Mondială că fac eu plîngere dacă vor susține proiectul, care era o rentă grosieră camuflată în parteneriat public-privat, sau dacă ar fi fost urmărit pentru ștergerea datoriei Rompetrol. Dar, așa a decis DNA, să nu îl caute pe fond, ci pe o prostie unde, cum am arătat aici, nu aveau nici jurisdicția, dar unde și-au atins scopul, un scop politic, și ne-au arătat și nouă că am avut iluzii și că la final a devenit adevărat ceea la început a fost doar propaganda lui Adrian Năstase. Anticorupția e folosită politic, chiar de procurori.

Din protocoalele cu SRI vedem că și ei puteau fi și au fost, în unele situații, manipulați de SRI, prin simplul fapt că sereiștii hotărau pe cine le dau și pe cine nu – protocoalele nu arată nimic anormal decât existența unei situații de informație asimetrică, dar asta e destul în cazul de față. Nu e anormal că existau protocoale, ci e anormal că SRI decidea pe cine bagă și pe cine scoate iar DNA nici nu știa. Acceptase să nu știe, prin protocolul semnat de șefii săi. Sigur că e normal ca SRI să ajute la investigații, dar nu e normal să manipuleze rezultatul, ocrotind-o pe Udrea, de exemplu.

Ponta nu mai e penal! Cum nu vor mai fi nici Sevil, nici Rovana, după ce – și dacă- va ajunge în judecată cazul lor de mutare a bălții Belina din proprietatea guvernului central în cea județeană. Poate șeful CJ să se aleagă cu vreo condamnare pentru concesiunea către o firmă privată, dacă nu a făcut-o cu acte în regulă. Altfel, întreaga poveste ar trebui să fie pur administrativă și supusă sancțiunilor administrative, nici într-un caz penală (există cretini care susțin că e penală pentru că e anticonstituțională). Există măcar prejudiciul ăla supraestimat (valoarea bălții) de trei milioane de lei, sau se va evapora ca și evaziunea fiscală a lui Ponta, deoarece, contrar a ceea ce susțin procurorii, „Ca urmare a faptelor descrise s-a cauzat un prejudiciu statului român de 3.237.800 lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul statului”, statul are încă proprietatea, ca la orice concesiune, și nici nu exploata balta direct, ca să zici că a pierdut venituri sub formă de pești poluați.

Povestea se repetă deci, încadrări incompetente și politice au în continuare loc pe față, chiar în timp ce se dau achitări în cele vechi. Ca să citez din același articol al meu din 2015, în care îl citam pe Daniel Morar, care avertiza la vreme: intervievat de Adevărul „… În acest moment, ca şi în anii anteriori, DNA-ul a început şi s-a bucurat de atâta credibilitate încât orice acţiune a DNA-ului pare dorită, pare corectă, pare justificată ş.a.m.d. Trebuie foarte mare atenţie pentru ca la adăpostul acestei credibilităţi să nu se comită greşeli şi mai ales abuzuri.” Ce să mai vorbim, acum că luptătorii pentru integritate de ieri, gen Sebi Ghiță, Horia Georgescu, sau Emilian Eva, să fie urmăriți pentru corupție azi. Chiar nu cade nimeni pe gînduri?

Cum s-a ajuns la folosirea politică a DNA contra rivalilor lui Klaus Iohannis, întîi Ponta, pe urmă Dragnea, una așa de boantă și de evidentă (că ar putea fi anchetați și pe chestii serioase, iar dacă acolo nu se găsește nimic, să nu mai fie trimiși în judecată aiurea!). Păi, cum avertizam din 2015, pentru că asemenea atacuri politice la vîrf în afara alegerilor sunt profitabile, scutesc pe rivalii celor atacați să mai convingă pe cineva că au vreun merit (destul că ăia pe care vor să îi dea jos sunt „penali”) și deci țin loc de merit și de idei alternative.

Dacă e așa profitabilă, sigur că anticorupția e abuzată și va mai fi. Pentru noi însă, restul societății, se pune întrebarea: chiar vrem să avem prim miniștri și președinți înlocuiți nu prin alegeri, ci prin hărțuiri judiciare; crede cineva că asta e calea pentru statul de drept și democrație? Iată, avem o mare intensitate a anticorupției judiciare, din ianuarie 2010 până în decembrie 2017 au fost adoptate 4.720 de decizii penale definitive (atât împotriva persoanelor private, cât și juridice) în urma dosarelor instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), adică o medie de aproape 600 de condamnări pe an. Cu toate astea, corupția nu scade semnificativ, ba chiar vedem că bulgarii, care nu arestează pe nimeni, construiesc kilometrul de șosea mai repede și mai ieftin decît noi.

Vă întrebați de ce? Pentru că o anticorupție politizată devine ineficientă. Întîi, pentru că se orientează spre cazuri de maxim impact politic, mai degrabă decît material sau strategic, doi, că distruge și competiția, și cooperarea între partide, și, trei, că duce la neglijarea măsurilor de prevenire a corupției, adică cele care elimină resursele pentru corupție.

Poate fi Anticorupția Altfel? La asta încercăm să răspundem în raportul anual SAR pe anul 2018, 12 ani în UE. Evoluție sau involuție?, în care arătăm efortul de reformare a guvernanței pe 12 ani și pentru prima oară și niște cifre concrete – cît ne-au adus ele. Urmăriți-ne online în dimineața zilei de 15 mai de la Reprezentanța UE (sau alăturați-vă nouă), începînd cu ora 10, citiți rapoartele și stirile de la eveniment și trimiteți-ne și voi alte dovezi despre evoluție sau involuție, și alte sugestii. Trebuie să ne deplasăm spre o anticorupție mai imparțială și mai ales mai eficientă, să vedem dacă avem și cu cine!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

56 thoughts on “Ponta nu mai e penal! #Anticorupția Altfel de care avem nevoie

 1. Laura G

  Viktor Chernomyrdin, on prim-ministru rus din epoca lui Eltin, avea o vorba: „Am sperat ca o sa fie altfel, dar a iesit ca intodeauna” – vorbind depre evolutiile din Rusia post URSS.

  Cam asa si cu anti-coruptia prin justitie de la noi. In toate, toate, toate, toate tarile in care s-au infintat mecanisme juridice execptionale anticoruptie, ele au ajuns pana la urma sa fie folosite care arme politice, si, as sugera eu, pana la urma fac mai mult rau decat bine.

  Si atunci, de ce am fi asteptat ca in Romania sa fie altfel ?

  Reply
  • Un infractor este penal din momentul in care a comis o infractiune

   Ponta este in continuare penal, indiferent ce spune justitia.
   Deocamdata, oricum decizia nu este definitiva. Probele sunt zdrobitoare.
   Doar niste judecatori foarte corupti, sau santajabili, l-ar putea achita sau doar daca infractorii din CCR sau din parlament ar dezincrimina faptele de coruptie.
   Ce ar spune autoarea, daca un politician si-ar fi omorit o matusa, ca sa-i fure averea si ar fi ingropat-o sub cotetul gainilor, de la ferma sa de la munte. Daca Serviciile Secrete ar fi aflat de crima, fara a avea mandat, iar procurorii, in ciuda imunitatii, ar fi descoperit-o pe matusa ingropata sub cotetul gainilor, era corect ca infractorul sa fie achitat, pentru ca probele au fost obtinute ilegal ?
   Ce ar spune autoarea despre tilharii din Sinesti, daca nu vor fi descoperiti ? Nu sunt penali ? Dar daca vor fi gasiti cu ajutorul Serviciilor Secrete, care ii vor intercepta fara mandat ? Ar fi corect sa fie anulate probele ?
   Dar daca obiectele furate de tilhari vor fi descoperite in casele acestora, in urma unor perchezitii fara mandat, ar fi normal ca probele sa nu fie luate in seama ?
   Un infractor este penal, din momentul in care a comis o infractiune, nu doar dupa ce se pronunta justitia.
   Un infractor nu poate sa fie pedepsit, decit dupa ce se pronunta justia, dar este altceva.
   Un tilhar este penal din momentul in care a tilharit, nu doar dupa ce se pronunta justitia. Poate victima nu a facut plingere, poate justitia nu a gasit probe, poate infractorul a distrus probele, poate a adus marori mincinosi, poate a santajat victima sau martorii, poate a nimerit la un judecator corupt. Tilharul ramine penal.
   Un violator este penal din momentul in care a violat, nu doar dupa ce se pronunta justitia. Poate victima nu a facut plingere, poate justitia nu l-a gasit pe violator, poate justitia nu a gasit probe, poate infractorul a distrus probele, poate a adus marori mincinosi, poate a santajat victima sau martorii, poate a nimerit la un judecator corupt. Violatorul ramine penal.

   Reply
   • Benedikt v. Nagy

    Atunci vom ajunge înapoi de unde am plecat: la anii terorii staliniste și dejiste, și principiul de drept al prezumției de nevinovăție va redeveni o ficțiune.

    Reply
   • Ghita Bizonu'

    Si care sunt acuzatiile?!

    Ca a avut un contract cu un cabinet de avocatura si ca platile ar fi fost [ptr a insela fiscul.
    Insa banii primiti de VVP au fpts dati pe fata, au fost fiscalizati, a platit impozitul datorat, CAS si CSS datorat. Unde este frauda ??!!!

    Sau sa iti zic alta. Cica Dragnea ar fi corupt.
    De fapt pe mine DNA m-a convins ca Dragnea e al mai cinstit bujetar din tara. Ca daca nu ea cinstit DNA s-ar fi ocupat nitel de viloiul ala cu teren de tenis si piscina, nu?! Deci viloiul ala e din banii de leafa , nu? Sau poa il platesc damele … alea tinere cu care se afiseaza!!!!
    (Viloi = vila hipertrofiata . Sau vila pe de 3)

    Reply
 2. taunul77

  Cu un plagiat evident sa avanseze in Europa? Sa fim seriosi …
  Iar la intern a fost apreciat pentru ca a fost initiatorul pomanagelii de astazi.
  Cu trimiterea la plimbare a procurorilor incompetenti din DNA, de acord. Insa achitarile astea sa nu fie o inversare de trend. Sa nu apara achitari si in cazuri evidente de fraude masive.

  Reply
 3. Paun Al

  Sova a castigat contractul de „asistenta juridica ‘ si l-a umflat cu cate 27 de ore de munca pe zi …
  pentru ca Ponta era deputat acolo …
  Exista prejudiciul (un directora fost condamnat ) si latura civila nu a fost solutionata ,
  exista traficul de influenta , Ponta deputat acolo , exista plata traficului de influenta ,
  in timpul procesului apar decizii ale CC de dezincriminare …
  si Ponta nu mai este „penal „…Interesant
  De aici urmeaza „argumentarea” dv ( pe baza de premise …discutabile )

  Reply
  • Bebe

   Logica articolului e asa: ‘Justitia lui Basescu” a fost corecta DOAR cind l-a arestat pe fratele lui Basescu, pe Udrea, Bica !!! Cind vorbim de ‘alesii” de dupa 2012 , e injustitie!!! Omeni buni: tara e DUSA!!!!! nu mai e nimic de facut !!!

   Reply
  • Radu Negrut

   Stimate domn , comentariul cu 27 de ore de muncă pe zi e hilar , dacă nu ar groaznic . Codul Muncii nu suflă o vorbă pe tema asta , iar instanțele consideră nurmal și dacă lucrezi 48 de ore pe zi .
   Mai mult , instanțele pot hotărî că un om e bolnav pe un trotuar și sănătos pe celălalt . Mai exact , dacă aveți 2 locuri de muncă și ați primit certificat medical nu este obligatoriu să-l prezentați în ambele locuri . La o firmă sunteși bolnav la alta lucrați . Cu asta s-a spart legislația Cseke din 2010 care prevedea că dacă ai primit certificat medical , trebuie să stai acasă și să te tratezi .
   Directorul Cristea a fost condamnat pentru că nu a respectat legislația achizițiilor publice privind atribuirea contractului , dar dacă beneficiarul contractului nu și-a dat în judecată directorul , contractul semnat este bun și produce efecte .
   Dosarul era o făcătură cap-coadă ( nu au contat nici documentațiile întocmite de beneficiari și prezentate în instanță cu antetul și semnăturile cabinetului Șova , instanța le-a luat de bune ) , improvizat de sportivul Uncheșelu ( că procuror , doar dracul îl poate considera ) și a avut soarta pe care o merita .

   Reply
 4. Dumitru

  Ceea ce AMP nu indrazneste sa spuna este ca „Serviciile” n-au nici un interes sa existe un guvern puternic. Asa, il tin in corzi si obtin de la el ce vor in termeni de legislatie si finantare.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Exact!Asa este!Interesele sunt mult mai meschine,decat ne-am putea inchipui.Este vorba de privilegii financiar-bugetare personale.Din cauza este chiar mai trist si lamentabil,decat pare.Dar de defectul acesta sufera,toate conducerile centrale ale sistemului bugetar.

   Reply
  • Alzara1918

   Dacă ne reamintim bine regimul Ceaușescu a încercat sa subordoneze Securitatea Partidului ; cu urmările cunoscute …

   Reply
 5. CMC

  Folosind politic anticoruptia, s-a injectat ura in societate si s-a distrus imaginea Romaniei in lume pentru multi ani de acum inainte.
  Prim ministru inculpat pentru coruptie cand era in functie, Presedintele Senatului inculpat pentru coruptie, Presedintele Camerei Deputatilor inculpat pentru coruptie, toate astea au fost mediatizate international cu bani din Romania. Si chiar cu europarlamentari din Romania.
  Ba mai rau, toate astea s-au intamplat cu implicarea UE, care acum ajunge sa plateasca la nivelul uniunii (vezi povestea cu ambasada) jocurile de dezbinare, ce au impins politicienii romani care au castigat democratic alegerile (si au ajuns sa fie persecutati in numele luptei anticoruptie) sa caute sprijin in afara UE.
  Ca exista lupta politica e OK. Dar sa fie implicata justitia in simulacre de anticoruptie e prea mult.
  Si nu vad nici o dorinta de a face ceva pozitiv in tara, de la varful statului, semn ca e controlat de indivizi care nu stiu sa construiasca nimic, fiind doar obisnuiti sa faca dosare cu care sa distruga si sa santajeze.
  Exista un serviciu care ar trebui sa se preocupe ca asemenea lucruri sa nu se intample. Oare acum incepe sa-si inteleaga rolul si sa actioneze impotriva acelor servicii care au ajuns sa puna pe prim plan distrugerea imaginii tarii si invrajbirea societatii ca sa isi atinga scopurile?
  Ne aflam foarte aproape de o scindare a societatii, de pierderea ratiunii si a oricaror idealuri de unitate sau solidaritate. Ne indepartam tot mai mult de orice democratie prin disperarea manipulata a minoritatii de a nu lasa sa guverneze pe cei care au castigat alegerile. Daca mai adaugam si faptul ca am ajuns o zona de confruntare a puterilor lumii care ne vor total in sfera lor de influenta, ne dam seama ca rolul unui serviciu in slujba tarii chiar devine esential, la cate dintre servicii au fost racolate sau isi urmaresc propriile interese in detrimentul national.

  Reply
  • Dumitru

   Nu-i grav ca a fost inculpat un prim-ministru. Ce e grav e ca a fost inculpat degeaba, si numai pentru a fi dat jos.

   Reply
   • Fratzii Gracchi

    Va rog sa aducetzi dvs. inshiva dovezi peremptorii ca acest prim-ministru a fost inculpate, cum spunetzi, „pe degeaba”, adica fiind curat ca in prunc nou nascut, stiut fiind ca lui nu-I plac banii, nu-I plac prietenii plini de bani, nu-I place decat munca cinstita (eventual pentru in doctorat obtinut cinstit) si sa faca sacrificii pentru tzarishoara. Aferim ! Nu cumva putem accepta si suspiciunea ca absolvirea de catre Justitie a acestui personaj at putea fi si o eroare comisa de aceasta institutie, eroare, posibila, care at trebui, totusi, cercetata in profunzime, de vreme ce contravene bunului simtz ? De ce neaparat sa acceptam inculparea politica, doar pentru a fi dat jos ?

    Reply
    • CMC

     E asa de greu de intels ca dovezile le prezinta cei care acuza, nu ceilalti.
     Decizia instantei a stabilit ca dovezile prezentate nu sunt valide.
     Restul e … gargara.

     Reply
     • Alzara1918

      CORECT ! AMP nu îl apăra pe VVP ci condamna superficialitatea periculoasa a procurorilor !

    • Dumitru

     Eu sunt convins ca si lui Merkel ii plac banii, si ca daca o iei la bani marunti ii gasesti ceva. De Trump si de Clinton, nici nu mai zic. Iar de doctorat cinstit, nici Kovesi nu are, a scapat numai datorita unor argutii juridice. De ce Ponta trebuie sa fie „ca un prunc” si Kovesi e OK chiar daca stim ca a copiat 5% (de fapt mai mult) din teza ? Totul e o chestiune de masura. DNA ar fi fost absolut OK daca urmarea penal in functie de gravitatea faptei, nu de cine a facut-o. Dar nu e cazul. Eu am mai spus-o pe aici : nu ma deranjeaza ca Ponta a fost practic destituit de Kovesi, ci faptul ca Basescu nu e la puscarie pentru ce a facut, ca Iohannis nu a fost si el „penal” desi era de unde, ca in toate cazurile mari de coruptie strainii scapa fara sa fie macar anchetati.

     Reply
     • CMC

      Poate va amintiti de Helmuth Kohl:
      „Ce argumente a adus Tribunalul din Bonn in favoarea incetarii anchetei judiciare in cazul lui Kohl, la 3 martie 2001, contra platii unei amenzi de 300.000 DM? Tribunalul a motivat decizia, printre altele, cu cuvintele: „deoarece cadrul legal nu e clar si, chiar in cazul unei plangeri si eventuale condamnari, prin luarea in considerare a tuturor circumstantelor faptei si personalitatii faptasului, cel mai probabil n-ar intra in discutie decat o pedeapsa in bani”.
      S-a mai mentionat „lipsa de interes a pagubitului in sine pentru urmarirea in continuare a cazului”. In ce priveste circumstantele atenuante acordate invinuitului, au fost mentionate angajamentul si meritele sale politice, precum si faptul ca „fapta nu avea ca scop propria imbogatire”. Tot circumstanta atenuanta a fost considerata de tribunalul din Bonn faptul ca „invinuitul a fost tinta unor atacuri la persoana defaimatoare, in relatarile din mass-media”. „

 6. PLT

  1. Actiunea a inceput sau se continua pe mai multe paliere: manipularea audientei si cititorilor cu declaratiile „micului Cozma” in zi de duminica la ora importanta, focurile inscrucisate cu interviurile Sebastian Ghita, episoadele , fara numar din ciclul „Noi suntem statul”coroborate cu actiunile majoritatii de pe scena politica, a servit conducatorilor de facto ai RO. argumentele in fata natiei de a lovi in SRI, DNA, Serviciul de Protectie si Paza si de a le desfiinta, punand in loc nimic de acelasi rang (adica Jandarmeria). In acest fel securitatea statului a fost ingenuncheata. Suntem dezarmati total si in pericol de a fi ocupati, luati prizonieri, dusi de nas cu belciugul pus.
  2. In RO s-a furat. Cu acte si cu legi. Cineva scria,. pe buna dreptate, ca sunt mii de HG-uri cu dedicatie … secretizate. Pai la asemenea maniere ar trebui ca anchetatorii sa se poarte cu manusi? nu cred. Cred ca metodele folosite, dincolo de calitatea unor procurori, erau adecvate jafului produs in tara si imbogatirea peste noapte a celor care ne tin sub cizma acum. Protocoalele sunt firesti, cum ati spus si dvs., dar manipulatul nu are cum sa stie ca orice serviciu secret trebuie sprijinit ca sa-si faca treaba. De ce nu desecretizam HG-urile? Atunci vor mai fi achitari? De ce numai acel contracte de colaborare? Dintr-o tara cat de cat demna am ajuns in nici 12 luni sa ne punem intrebarea cat ne mai rabda lumea si la nivel local, care mai este onoarea si demnitatea omului in societate.
  Reiau. Modalitatea de imbogatire peste noapte, justitfica orice actiune fie ea protocolara sau nu.
  Am inteles, din articol, ca procurorii s-au aflat in treaba cu aceste dosare, ca sa pice ei de fazani acum? hai sa fim seriosi. Procurorii au hibele lor, dar cine ar fi angajat ca procuror un fost bandit la drumul mare de la nivelul de sus al ierarhiei politice respectiv statale? pentru ca numai un bandit din acestia stie cum si in baza caror legi si-au apropriat tarisoara.
  Scandalul actual ar trebui sa inceteze. Ar trebui lasati bolsevicii (termen din limba rusa) sa-si duca jocul pana la capat. Scandalul le foloseste deoarece nu se mai vede nimic despre guvernare, ei pierd timpul pe banii nostri tocmai din cauza celor care intretin un scandal cand apare.
  Chiar daca asa Romania nu va fi Curata, riposta noastra este ridicola pentru ca nu suntem, in aceste situatii, un popor, deci sa ne vedem de ale noastre. In momentul in care ei vor avea „linstea”mult dorita vor trebui sa se apuce de guvernare, lucru la care nu se pricep si se vor autodesfiinta.

  Reply
  • Dumitru

   „Scandalul le foloseste deoarece nu se mai vede nimic despre guvernare” Da, dar nici nu pot sa guverneze, pentru ca sunt tot timpul tinuti inn corzi de SRI, DNA, si acum Iohannis. Nici nu ma mai mira ce-a facut Dragnea cu ambasada. Pur si simplu, a luat razboiul si l-a dus pe terenul lui Iohannis, in loc sa-l accepte numai pe terenul lui. E poate nasol pentru Romania (desi alegerea lui Dragnea e poate mai buna decat cea a lui Iohannis, care e pur si simplu sa o urmeze pe Merkel). Insa nici nu putea sa stea ca prostul ca Iohannis si Kovesi sa dea in el fara sa respecte nici o regula.

   Reply
   • Ovidiu Marius Olariu

    Domnule Dumitru,

    Zadarnic ii iei apararea lui Dragnea. Este fals pusa problema ca, vezi Doamne, domnul Dragnea si ceilalti sarmani pesedisti, „nu pot sa guverneze, pentru ca sunt tot timpul tinuti in corzi de SRI, DNA si acum de Iohannis”.

    Realitatea este cu totul alta.
    In jurul PSD-ului, incepand de la Ion Iliescu si continuand cu Adrian Nastase, cu Ponta si, mai nou, cu Dragnea, s-a constituit o sleahta numeroasa de borfasi, de infractori, care au parjolit si au furat tot ceea ce putea sa fie ars si jefuit in tara.

    Era asbolut normal ca toate autoritatile statului sa depuna eforturi pentru stoparea desfraului si pentru trimiterea in judecata si condamnarea borfasilor.

    PSD-ul a fost si este si in prezent acela care alimenteaza „scandalul” si tot PSD-ul este principala componenta a asa-zisului „stat paralel”, care, de fapt, actioneaza impotriva autoritatilor legale ale statului si, in paralel cu acestea, in vederea salvarii infractorilor. Iar treaba aceasta murdara este facuta prin indivizi de tipul lui Tudorel Toader, a lui Florin Iordache, Eugen Nicolicea si a altora ca ei.

    Din cauza unor asemenea oameni, care sunt predispusi sa acopere infractorii si sa tolereze orice incalcare a libertatilor cetatenesti si democratice, Romania si romanii trag din greu, in vederea integrarii in normalitate. Din cauza lor, tara si poporul se gasesc la limita saraciei, inscriindu-se, dupa peste 10 de ani de la integrare in U.E., pe ultimul loc in Uniunea Europeana.

    Despre orientarea pe care o da PSD-ul politicii externe a Romaniei sau despre „alegerea lui Dragnea”, cum te exprimi d-ta, nu are rost sa vorbim. Vorbesti aiurea ca Iohannis o urmeaza pe Merkel.

    Iohannis nu face altceva decat sa urmeze linia U.E., sa integreze tara in legislatia europeana, in normele si in principiile U.E. , pe care ORICE STAT MEMBRU al U.E. are OBLIGATIA sa le respecte, daca vrea sa apartina Uniunii Europene.

    Nimeni nu a obligat Romania sa intre in U.E.. Dimpotriva, Romania a stat ani de zile cu mana intinsa ca sa fie acceptata -si sta si in prezent- pentru a beneficia de toate avantajele pe care le ofera aceasta Uniune de state, dar vrem beneficii insa nu ne place sa respectam normele si cerintele U.E. !

    Noi suntem -nu-i asa ?- romani, asa-zisi „mandri”. Ai vorbit despre „alegerea” pe care o vrea Dragnea. Poate ar trebui sa ne intrebam care este, de fapt, aceasta „alegere” si in ce consta ?

    Indiferent insa de concluzie, revin la problema initiala, de la care a pornit acest dialog. Trebuie sa avem certitudinea ca locul oricarui individ, care ravneste la bunul national sau la bunul altora, este dupa gratii ! Iar pentru indeplinirea acestui obiectiv de importanta nationala este necesar un DNA (chiar daca in procesul de cercetare a infractorilor sau comis si greseli) si este necesar si un presedinte ca Iohannis !

    Reply
    • Dumitru

     „In jurul PSD-ului, incepand de la Ion Iliescu si continuand cu Adrian Nastase, cu Ponta si, mai nou, cu Dragnea, s-a constituit o sleahta numeroasa de borfasi, de infractori, care au parjolit si au furat tot ceea ce putea sa fie ars si jefuit in tara.” Iar in fata lor s-a constituit o alta mafie la fel de numeroasa de borfasi, de securisti, de infractori, care nu numai ca fura, dar au deturnat si sistemul juridic intr-un fel atat de evident incat Romania poate fi oricand acuzata ca nu mai satisface criteriile statului de drept. Iar bugetul de stat il capuseaza nu la nivel local, cum fac PSD-istii, ci la nivel national, prin toate finantarile scandaloase catre servicii secrete (cu un numar de angajati incredibil de mare) cu ONG-uri abonate la bani publici, etc. Nu ma intelegeti gresit. De cand cu Dragnea nici eu nu sunt multumit. Insa stupiditatea **voastra**, nu a mea, l-a adus pe Dragnea la putere in locul unuia care chiar juca jocul vostru. Si de cand ati descoperit ca Dragnea e mai smecher decat voi faceti spume. Ca sa nu mai vorbesc ca incercati sa conduceti tara **voi** in ciuda alegerilor care dau majoritati diferite. Sincer, nu e nimeni cu un pic de glagorie in SRI ? Daca o jucati un pic mai finut erati acum adulati in Romania. Sunteti in situatia unui prost care vrea sa scape de mama soacra si-si da foc la casa. Ce naiba !

     Reply
   • Fratzii Gracchi

    Deaoarece Merkel chiar este unul dintre pilonii pe care se sprijina Europa unita, fara de care s-ar duce pe ama sambetei cu totul, „prostul” Iohannis trebuie sa fie cel urmat de romani, iar nu priceputul Dragnea (priceput in ce anume ?) , care stie sa faca, POATE, alegerea cea buna. Dualitatea modului de gandire dupa modelul ‘suntem in UE – unde noi inshine ne-am cerut – dar vrem ca UE sa se adapteze stilului nostru”, desi am semnat (doar asa, de-in pamplezir ?) angajamente fara de care nu am fi fost acceptatzi in clubul select European este pur si simplu aiuritoare. De ce sa ne mai miram ca nu suntem in stare sa construim nimica de durata in tara asta, chiar si sub indrumarea unor intelectuali scoliti in Vest ?

    Reply
 7. Bebe

  Oare cum e posibil sa le plangem de mila celor ca VVP * comp???? vi s-a parut ca in vremea lui tara mergea in directia buna? oare de ce PNL & comp au iesit din alaianta cu PSD?? nu atunci s-a ‘pierdut’ contractul cu Bechtel, s-au sters ‘din greseala’ niste memory de computer, jucau cu totii tennis la K2????Oameni buni hai sa nu ne facem ca nu vede; Cineva a spus: „romanii devin ‘neatenti’ cind e vorba de lucruri importante”!!

  De la un om de cultura, ne-politic , cu bun simt si cu respect pentru adevar!!! citat din Basescu: „Nu vă umiliți în fața puterii”. …https://newsweek.ro/interviuri/patapievici-despre-basescu-a-jucat-cu-singura-arma-la-care-nu-s-ar-fi-gandit-granzii-sistemului

  Reply
  • Dumitru

   Ha ! Intrebarea ar fi „cine e puterea in Romania ?”. Eu cred ca oamenilor le e mai frica de Kovesi si de ambasada americana decat de Dragnea. Si, intr-adevar, eu abia astept ca cineva sa se uite la contractul Bechtel. Sa vedem cine (roman si american) trebuie sa intre la mititica.

   Reply
 8. Dumitru

  „oare de ce PNL & comp au iesit din alaianta cu PSD?” N-a iesit nici un PNL. Au iesit acoperitii din PNL, care in continuare nu exista decat pentru ca sunt aliati cu DNA, SRI si Iohannis.

  „vi s-a parut ca in vremea lui tara mergea in directia buna?” Intrebarea este manipulatoare. Ceea ce ar trebui intrebat este : prin comparatie cu ce a fost inainte de Ponta (Boc) si dupa Ponta (Ciolos), a fost guvernarea Ponta mai buna ? Raspunsul este evident DA ! Si de departe. Fara circul lui Iohannis/DNA/SRI economia Romaniei ar duce-o mult mai bine. Si (cred eu) si justitia. E nevoie de un DNA care sa-si faca treaba in limitele legii, si care sa tina coruptia in frau, dar nu sa restanga libertatea guvernului, oricare ar fi el.

  Reply
 9. AlinaMP

  @Bebe Nu de mila lor plangem, ci de mila statului de drept. Daca nu ati bagat de seama, RC a gasit contractul Bechtel, chiar la CNAIR, si l-a publicat. De ce nu l-au gasit organele de investigatie oficiale si de ce nu au trimis in judecata pe Sova si subordonatii lui ca le-au ascuns, aveau poate sanse mai bune decat sa sustina ca au spalat bani, de parca firmele care castiga contracte cu statul asta fac, spala bani.

  Reply
  • Dumitru

   Pai da, dar scopul lor nu era sa faca justitie, ci sa-l dea jos pe Ponta si sa nu se atinga de Bechtel (firma straina).

   Reply
 10. brebenciucul

  Eu ma bucur insa ca Hrebenciuc a fost condamnat in prima instanta – sper sa ramana si definitiv condamnat la inchisoare cu EXECUTARE – deoarece intermedia retrocedari corupand JUSTITIA, nu doar facea trafic de influenta. Ce mai stiti despre Sova, ca el i-a dat banii – Ponta doar a PRIMIT…, ca un jupin. Marog, cine n-ar vrea sa fie proprietarul unei bucati din Romania, numai paduri!, de cca 1Km pe stanga si unul pe drepata Autostrazii Soarelui pana la mare, ori sa primeasca pentru c-a depus un efort si a pus o vorba unde trebuie echivalentul unei treimi din retrocedare?

  Reply
 11. Adrian

  „Poate fi Anticorupția Altfel? “ Da. Multidimensională. Europeană. Respectiv, după natura faptelor, aliată. În Franța e practic ziua și arestarea în dosarul deschis împotriva unei entități multinaționale, solicitând (și obținând) magistrații inclusiv declasificări de documente militare. E de neînțeles câtă vreme entitatea declara prin documente publice că are un același mod de operare peste tot cum de ancheta se desfășoară doar în Franța. Sau dacă e o chestiune strict procedurală (competență teritorială) e de neînțeles de ce procurorii noștri de pildă (entitatea acționând în perioada incriminată și aici) nu cer nimic în acel dosar și nici nu fac apel către eventualele persoane fizice ori juridice posibil lezate să-și expună pretențiile în dosarul din Franța.

  Reply
  • Fratzii Gracchi

   Si-atunci, noi ce sa facem ? Sa ne mutam in Franta – ca sa avem parte de o lupta anticoruptzie de model European avansat, sau sa aplicam in model propriu, izvorat din experientza de zi cu zi romaneasca, adica asa cum se face astazi de catre DNA ? Eu optez pentru a 2-a variant.

   Reply
 12. P. Stefan

  Nici macar in SUA, in totalitate hotararile justitiei nu sunt lipsite de erori judiciare sau decizii gresite. Au fost destule cazuri de persoane pe drept condamnate pentru infractiuni grave sau chiar executate. Faptul ca Monta sau Oprisan au fost albiti de Justitie in tara lui Dorneanu, 2Dorel, Costiniu, Barsan, Pivniceru, Garbovan, nu inseamna ca nu sunt penali decat pentru idiotii spalati pe creier sau manipulatori de opinie.

  Reply
 13. c-ubbu

  mai bine ati invata sa scrieti rechizitorii, ce atata eseistica ?
  faceti-va procurori fratilor si dupa spanzurati-va in balariile postcomuniste ale lui Akademos.

  Reply
 14. Nelu Stiuca

  Victor PONTA si Dan SOVA SUNT OFITERI ACOPERITI si conform unor rglementari ULTRASECRETE EI NU POT FI PEDEPSITI CU INCHISOAREA nici pentru omor „se considera ca e vorba de autoaparare”. CA EI SUNT MULTI IDOTI SI CRETINI IN SISTEMUL POLITIS SI DE ADMINISTRARE din Ro.
  Pentru a destrama STATUL MAFIOT din Ro trebuie inceput cu DEPOLITIZAREA FUNCȚIILOR DE CONDUCERE din economie si administratie ȘI CU DESECRETIZAREA TUTUROR H.G.-urilor emise dupa 1990 unde se gasesc multe din cauzele NENOROCIRII ACESTEI ȚĂRII si in baza carora mafia POLITICA A FĂCUT PARTE-N-PARTE FURACIUNILE nationale si locale! Pe baza acestei legislatii secrete Ro este DISTRUSA fără ca PUBLICUL sau populatia să cunoasca CEVA. Nimeni nu poate spune ce conţin CELE aproape 500 de HOTĂRÂRI de GUVERN cu PUTERE de LEGE care au fost SECRETIZATE (aceasta situatie CONFERA GUVERNULUI statut de organizatie MAFIOTA). Legislația considerată clasificată se adoptă prin intermediul Hotărârilor de Guvern secrete. Anual sunt zeci de astfel de acte normative pentru care nu se publică nici măcar titlul Hotărârilor de Guvern. Foarte interesant este faptul că nici măcar unii dintre demnitari înalţi ai Executivului nu cunosc prevederile unor hotărâri secrete luate de Guvernele din care ei au făcut parte. Multe Hotărâri de Guvern (HG) nu sunt publice, nu apar în Monitorul Oficial.
  În 1990, Guvernarea s-a facut numai cu HG-uri clasificate.
  Conținutul hotărârilor secrete emise dupa 1989 care au schimbat RO în “RAU”, dupa pofta si dorinta MUTANTILOR mostruosi aparuti CA CIUPERCILE OTRAVITOARE dupa ploaie, se transmite numai instituțiilor publice interesate , asa s-au distrus prin privatizare DIRIJATE cele mai importante obiective ale economiei nationale , asa s-a instrainat avutia nationala , ASA A APARUT in RO BURGHEZIA COMUNISTA si capiatlismul salbtic de cumetrie care vor ingropa definitiv si irevocabil ROMANIA.

  Reply
 15. Ionel

  La finalul articolului este o conluzie / îndemn…..”Trebuie să ne deplasăm spre o anticorupţie mai imparţială şi mai ales mai eficientă, să vedem dacă avem şi cu cine!”

  Cu tot respectul, ce înseamnă o anticorupție „mai imparțială” ? Acceptăm premiza că anticorupția este / poate fi mai mult sau mai puțin imparțială ?

  Dacă acceptăm această premiză …. nu cred că plecăm de la baze structural corecte spre rezolvarea problemelor de corupție…..

  Reply
  • Fratzii Gracchi

   Poate ca da, dar mai intai trebuie clar demonstrate caracterul non-impartzial (ce barbarism !) al anti-coruptziei la noi, ceea ce suna starniu !

   Reply
 16. Corina

  Anticoruptia fara o strategie reala de stimulare a antreprenoriatului si a inovatiei este fix frectie la picior de lemn.
  Dupa ce smulgi buruienile, trebuie sa semeni in loc plante roditoare. Exact asta nu se intampla.

  Reply
 17. Laura G

  Daca are loc o dezbatere pe 15 Mai, incerc sa fiu putin avocata diavolului, si sa vin cu doua ipoteze:

  1. Modelul anti-coruptie de pana acum, bazat aproape exclusiv pe partea penala, a facut mai mult rau decat bine.
  2. Apartenenta la UE NU ajuta anticoruptia.

  Foarte pe scurt, si neacademic, argumentele mele:
  (a) Intr-o strategie anticoruptie de success, componenta administrativa e cea mai importanta, urmata de cea comerciala, iar componenta penala e de ultima instanta. De fapt, toate cazurile descrie in articol (Belina, Rompetrol, etc) sunt mai degraba probleme de contencios administrativ, decat penal.
  (b) In ultimii ani, nivelul calitativ a scazut si duarta proceselor in curtile comericiale si de contencios administrativ a crescut. Asta in timp ce toata lumea se uita numai la penal. Nu exista din pacate presiune de nici un fel pentru cresterea calitatii pe comercial si administrativ, din cauza apartenentei la UE
  (c) De ce din cauza apartenetei la UE ? Pentru ca oamenii cu autonomie (deci cei care ar cere justitie comericala si administrativa de calitate) pleaca, iar marea majoritate a contractelor comeriale mari, au clauze de jurisdictie in afara Romaniei (arbitraj la Viena, sau curti germane, etc) Deci nu e nici o presiune

  Reply
 18. laur22

  Poate fi anticoruptzia altfel ?
  Poate anticoruptza sa scada costurile coruptziei din Ro ?
  Daca nu la atat cat sunt acesta im Danemarca ori in Germania macar la atat cat e la „mafiotzii” de bulgari ?

  Desigur ca poate dar cu coditzia ca „anticoruptzia” sa fie „pe bune” si nu adoar o bata politica de decapat dusmanii politici a celor ce o sustzin pe ea, pe „antiocoruptzia”, care a bagata pe maneca Microsoft din afacerea Microsoft.

  Adica nu cu conducerea fosta shi actuala a ACESTEI „anticoruptzii”.
  Deoarece pe masurate „anticoruptzia” lui Keoveshi n-a anticorupt ci doar a abuzat dusmani politici shi atat .
  Shi de aia a fost shi premiata de ambasadele direct interesata ca „anticoruptzia” noastra sa fie asha.

  Anticoruptzia o sa incepa cand o sa se acheteze:
  1) castigatorii achiztiilor Metrorex,
  2) castigatorii contarctelor de autostrada,
  3) castigatorii achiztziei frgatelor de 10 ori mai scumpe la noi decat la chilieni
  castigatorii shi nu doar bidoanele lor romanesti prin care s-a vehiculat spaga ……
  Da cate vreme castigatorii au spate la amasade, ambasade care ii tzin in spate Codrutze …… cu cei 140 000 de adeptzi ai lor converditzi in trupe de soccu protecctie la cel mai inalt nivel al SRI cu are s-a laudat in mod public ambasadorul Klem …..

  https://www.cotidianul.ro/hotia-comisionul-spaga-si-coruptia/

  „După ani și ani de hoție și corupție, piramida infracțiunii din România este ușor de desenat. Căile de practicare ale mitei sunt bătătorite și în văzul tuturor. Duc pînă în Parlament, pînă la vîrful partidelor politice, al serviciilor secrete și al parchetelor. După toate alegațiile care circulă, plus declarațiile publice ale unor foști miniștri, posturile de miniștri se cumpără sau, dacă nu se cumpără, sunt grevate de obligația colectării ulterioare de bani pentru partid. Asta repercutează în atribuirea de contracte, în modul de funcționare a licitațiilor. Merită observat un lucru. Că multinaționalele cîștigă marile contracte cu proiecte mult mai scumpe decît firmele românești. Și cum participă ele în acest circuit negru al șpăgii? Plătesc o societate de consultanță care mai apoi onorează toate obligațiile către cineva din vîrful piramidei.”

  Cand pui lupii paznci la stana …. de ce sa te miri ca pierzi la oi de parca n-ar fi paza de loc shi asta in corul acompaniamentului vocal al „consultanzilor” de profesie caratori de spaga.

  Exista o parere ca Rudi Giouliani a scazut EFECTIV costuriel cu mafia la New York nu pe baza de mai multa politzie abuziva cu interceptari ale FBI-ului ori cu “walk of shame” shi condamnari pe baza de abuzrul juridic numit RICO.
  Ci prin ceva mult mai simplu ceva ce s-a aplicat la NY shi ni s-a aplucat la LA shi de aceea mafia a ascazut la NY shi n-a scazut la LA.
  Rudi a dat liber la licenzte de mancatorii (restaurante) ceea ce a crescut costuriel mafiei de recrutara a muscle ceea a pus-o im pozitzia de out of bussines in multe sectoare care in prealabil fusesera controlate de mafie.

  Aparent shi AMP propune politic similare in Ro daca e cu adevrat sa reducem in mod verificabil coruptzia din Ro.

  Mai putzine catause si mai multa gandire.
  Ceea ce la catzleusii lui Pavlov din piatza care latzra la bec nu are cum sa prinda.

  Asta este dincolo de modul lor simplist, primitiv, decervelat in care ei au fost dresati sa latre ori sa beculesca la apasare de buton al altora.

  PS in 1970-1980-1990 in Coreea de Sud pentru a deschide o afacere aveai nevoie de 299 de aprobari de la 199 de autoritatzi ale statului care erau oricum numai ne-corupte nu.
  Shi cu toate acestea ….. cresterea economica a explodat in acea perioada in Coreea de Sud cu consecinztle pe care le traim shi le masuram pana azi.
  Deci poate ca …… nu coruptzi si birocratzia de stat sunt o probelema in sine ci doar actuala lor forma de organizare din Ro.
  Aceea de bidon a marelui jaf transnatzinal la care e supusa Romania.
  Aceea de afacere Microsof fara Microsoft

  Reply
 19. Alexandrina Rada

  Ce s-a jefuit pana acum, dar ce urmeaza va intrece orice inchipuire.
  Baietii si-au adus experti de pe ale meleaguri, sa o conduca pe romania

  Reply
 20. Marius Olariu

  Doamna Alina Mungiu-Pippidi se ocupa si se intreaba in acest articol daca „Poate fi #Anticorupţia Altfel?”.

  In contextul luptelor si framantarilor politice din ultimul timp, de tipul „pro” si „contra”, intrebarea pare sa fie justificata. Pentru a-si sustine insa opinia, doamna Mungiu-Pippidi nu se fereste sa enunte caracterizari elogioase, dar care sunt discutabile si sunt puse pe seama unor politicieni, asezati, la un moment dat, in interiorul unui larg interes national.

  De exemplu, in atentia cititorilor, este postat fostul prim-ministru Victor Ponta. Referindu-se la acesta, doamna Mungiu-Pippidi trage o concluzie fara drept de apel: „Ponta a fost distrus politic intern si extern, probabil iremediabil” !

  Intr-adevar, doamna Mungiu-Pippidi are dreptate cand vorbeste ca Victor Ponta a fost eliminat, se pare defintiv, din politica inalta romaneasca.

  Nu stiu insa in ce masura sta in picoare convingerea exprimata destul de clar si de ferm in randurile imediat urmatoare, chiar daca doamna Mungiu-Pipiddi a anticipat, preventiv: „Paguba nu ştiu cît e de mare la capitolul lideri pierduţi”.

  Aceasta ultima afirmatie nu pare insa prea convingatoare, din moment ce autoarea continua: „Ponta avea calităţi indiscutabile, era tînăr, flexibil, prindea din zbor, era bun comunicator şi cu miză să avanseze în Europa, toate, ingrediente bune pentru un reformator, a cărui guvernare a fost de altfel bine apreciată în sondaje”.

  Intr-un asemenea context de aprecieri, evident elogioase, zadarnic completeaza, in continuare, doamna Mungiu-Pippidi, ca un „cineva”, care se numeste Ponta, „care are caracterul pe care l-a arătat el şi sub Geoană, şi sub Dragnea, nu va fi regretat de nimeni” !

  Orice ar mai fi adaugat doamna Alina Mungiu-Pippidi, in plus sau in minus, elogiul, de neasteptat, pe care l-a adus acestui prezumtiv nou „geniu al Carpatilor” a fost deja rostit !

  Din acest punct de vedere, in ceea ce ma priveste, eu nu vad o pierdere prea mare pentru politica romaneasca ca acest politician, socotit, candva, de alti analisti politici, cu o probabila unda de ironie, drept „micul” Titulescu, a fost trecut pe liber. Pentru ca Victor Ponta poate fi asezat, in multe privinte, alaturi de acel tip de politicieni care ofera comunitatii un ego similar sefilor de bande de cartier.

  Atata timp cat un pustan, inscris pe drumul unei maturizari intarziate -este vorba despre Victor Ponta- a considerat, la fel ca Ceausescu, ca este indreptatit sa-si sarbatoreasca ziua de nastere pe un stadion, in aplauzele a circa 80.000 de indivizi servili si iresponsabili, disparitia lui de pe scena politicii romanesti nu este nicidecum o pierdere.

  Dimpotriva, o asemenea iesire din scena, este un lucru care merita a fi aplaudat (in paranteza spus, si PSD-ul, din epoca Dragnea -de n-ar mai fi fost niciodata !- se bucura, de asemenea, de aprecierea unui foarte important numar de votanti, in special din categoria celor care adora pomana electorala) !

  In rest, ce s-ar mai putea spune despre articolul doamnei Mungiu-Pippidi ? Spre deosebire de alte texte de actualitate ale autoarei, care aveau cel putin calitatea claritatii, informatiile existente in acest articol sunt -de data aceasta- prezentate intr-o textura destul de incalcita.

  In plus, exista in acest text niste semnale ca doamna Mungiu-Pippidi se considera un fel de profet, prin desele si deloc retinutele trimiteri la gandirea incandescenta si ultra responsabila a propriei persoane, prin care suntem avertizati: EU am facut, EU am dres !
  Dar, pentru a nu fi in situatia sa replicam, ulterior, cuiva, unele eventuale reprosuri care ni s-ar aduce, iata cateva preluari, ad literam, din textul acestui articol: „numai EU insa am avut de raspuns la Guardian si la New York Times (de retinut, raspunsurile doamnei Mungiu au fost adresate unor publicatii serioase, nu unor revistuletze de genul „Arici Pogonici”, „Luminita” ori „Lumea copiilor” !) sau -in alta parte- „EU prevenisem Banca Mondiala”.

  Avertismentele autoarei continua in aceeasi maniera: „cum am aratat [eu] aici”, „Ca să citez din acelaşi articol AL MEU”, „Păi, cum avertizam [eu] din 2015”, „în care [eu] arătăm” sau, in fine, „La asta încercăm [noi] să răspundem” (aici, doamna Mungiu-Pippidi mimeaza, in sfarsit, si modestia: adica, noi „incercam” !).

  Ar mai fi de semnalat inclinatia doamnei Alina Mungiu-Pippidi spre predictii, care nu-si au locul intr-un articol care vrea sa puna accentul pe o dezbatere pur teoretica: „Ponta nu mai e penal! Cum nu vor mai fi nici Sevil, nici Rovana” !

  Una peste alta, problema pusa in discutie de doamna Alina Mungiu-Pippidi este interesanta si ar putea prezenta un interes si mai larg, daca autoarea nu s-ar fi lasat ispitita si nu s-ar fi lansat in judecati si in verdicte politice, in loc sa fi optat exclusiv pentru idei si enunturi axate pe latura teoretica a subiectului pe care si l-a ales pentru dezbatere.

  Reply
 21. Nelu Stiuca

  Infaptuirea si salvarea DEMOCRATIEI presupune sacrificii, perseverenta si voluntariat din parte tuturor romanilor sau membrilor societatii carora le pasa de viitorul neamului romanesc.
  Numarul mic de protestatari de la Bucuresti le da in continuare apa la moara cleptocratilor si politrucilor care actioneaza acum in haita si nu mai au limite. Bucurestenii oare s-au resemnat si s-au speriat de noile atacuri din partea Jandarmeriei la buzunarele celor ce nu au renuntat inca la proteste…??? Or neintelegerea datoriei cetatenesti pentru recucerirea libertatii cand aceasta este calcata in picioare de majoritatea penala cu mijloacele ei nelimitate inseamna acceptarea infrangerii asupriri si umiliri. Dar istoria totdeuna este scrisa de invingatori. Cei care au ingenuncheat Romania timp de aproape trei decenii fara sa raspunda pentru faptele lor vor continua jafurile, subminarea economiei si zdrobirea definitiva a statului de drept si a natiunii romane.
  Cum rezervele tarii sunt aproape epuizate, dumnealor continua cu amanetarea viitorului Romaniei si mai apoi cu disolutia totala a civilizatiei romanesti. Nadajduim ca nu vom mai tacea in fata unui asemenea proiect „ingenios” ascuns mintilor credule de coalitia PSD-ALDE si mai apoi manifestarea lui zgomotoasa, directa, cu ajutorul oamenilor lor plantati de ei in fruntea institutiilor statului inclusiv a celor de forta. E greu acum, dar nu imposibil sa le aratam tradatorilor de neam in strada adevarata fata a faptelor lor. Un mic sacrificiu este necesar din partea fiecaruia dintre noi asta poate ingreuna situatia coalitiei otravite in marsul ei pentru zdrobirea a ceea ce a mai ramas din statul de drept. Sa nu uitam. Infaptuirea democratiei este o mare datorie si nu doar un privilegiu!

  Reply
 22. Pauna Gheorghe

  Oare cum si-au facut acesti ingerasi pentru care faceti atata pleoarie, d-na Pippidi (am avut o alta impresie in anii anteriori despre dv, dar ceva s-a intamplat !), averile uriase, daca sunt nevinovati ? Si de ce tara a ramas saraca in acest timp:fara autostrazi, fara scoli corespunzatoare, spitale, etc, cu foarte multi oameni saraci, analfabeti.
  Vezi palatele lui Dragnea, Tariceanu, Nastase, Ponta, etc.
  Daca nu avem oameni corupti si sunt nevinovati asa cum pretindeti si numai DNA-ul e de vina ca se leaga de ei, nu inteleg ce solutii aveti sa iesim din aceasta mocirla creata totusi de oamenii politici, care au intrat in politica sa se imbogateasca , nu pentru binele romanilor in general ?

  Reply
 23. mircea

  doamna Alina,pielea ursului este in padure,dar unde este ursul??nu va este teama ca va poate face alt dosar penal? si va puteti trezi cu bou la usa cu catuse,ca el nu stie ,el nu gandeste ca e bou.nu stie ce e aia deplomatie,constiturie,drepturile omului,el stie numai da drepturile lui si a celorlalte vite[nu tauri]si uite asa o luam dela Basescu si o sa ajungem dupa Joianus-prescriere. noi avem drepturi dar nu ni se cuvin.bine,bine de maidanezu Jegarit bolnav de jigodie am scapat,dar cu ce costuri???cate zeci de miliarde au disparut???unde or fi,oare credeti ca Bou nu stie,ba stie doa el este produsul celor care stiu sa fure,chiar si interesul national.Cel care stapaneste totul este Basescu prin santajabilul Klaus

  Reply
 24. Fratzii Gracchi

  Dupa mintea mea cea proasta, articolul sugereaza ca at fi bine sa acceptam si sa convietzuim cu ceva coruptzie – care n-are cum sa creasca de la „ceva” la „din ce in ce mai mare” – pentru salvarea armoniei sociale, civice, politice si etcetera (sic!). Unde mai pui ca in pic de coruptzie da culoare vietzii sociale romanesti, nu ca la bulgari, unde nu se fac arestari (dar ce anume se fac ? festinuri de multumire ?). Iar ideia ca am pierdut in politician capabil si de mare viitor – e vorba de „Micul Titulescu” (alias Victor Ponta), care „prinde din zbor”, si are, pe langa multe alte performantze mintale si pe aceea de a plagia ca prostul cand at fi putut sa conturneze plagiatul grobian pe care l-a comis procedand altfel – nu tocmai cinstit, dar mai acceptabil – repet, aceasta ideie ma aiureste complet cand vad ca vine tocmai de la doamna AMP, deschizatoare de drumuri, prin actiunea CUC-1, in domeniul luptei anti-coruptzie universitara. Nu pot decat sa conchid ca INTREAGA invatzatura pe care am primit-o de la parintzii si bunicii mei, aceea ca ‘cinstea si omenia” sunt singurele acceptabile, daca nu, pe-aici tzi-e drumul, a fost gresita, daunatoare social, politic, etic si asa mai departe. Nu-mi ramane decat sa ma sinucid – prin seppuku, eventual – vazand ca nu ma mai pot acorda cerintzelor sociatatzii democratice actuale. Totusi, n-am sa fac asta.

  Reply
 25. Dumitru Drinceanu

  Lipseste lampa lui Aladin, ceata totala, nu de acum… In toate, pro si contra, nimic clar prefigurat, intre doar si poate. Asa arata climatul politic din Romania, tot astfel strategiile politice si de guvernare. Pozitionarea duala intre UE si SUA nu este decat o joaca de-a v-ati ascunselea la umbra oportunitatilor de castig electoral si, mai ales, ilicit financiar. Subterfugii peste tot, interpretari alandala. Cert este ca serviciile mereu au plutit convenabil in ape tulburi si intre protocoale si HG secretizate, dospind puterea paralela, inalt decizionala, intr-un vid al competentei si moralitatii reale in partide politice cu lideri fie hulpavi de putere, fie vulnerabili si manevrabili, vulnerabili. Asadar, cata vreme jonglam intre vest si est, SUA si UE, intre metode penale ori administrative ale anticoruiptiei, fara adoptarea unor criterii obligatorii de moralitate, competitie reala si nonafaceri la varful politicii si fara dezarticularea materiala care este cauza coruptiei, facem cariere si consumam energie si iteligenta, hartie, mai ales.

  Reply
 26. Dumitru Drinceanu

  „Anticoruptie Altfel” in situatia in care unui inalt decident i se incrimineaza un paleativ si acela insuficient ca probatoriu, trecand sub tacere culpe grave, nu se poate face. Sau cand i se prezinta cuiva public averi instrainate, fara niciun fel de justificare sau finalitate, legatura juridica cauzala… Daca se vrea altfel de anticoruptie, trebuie pornit tocmai de aici si inteleg ca AMP asta initiaza: anticoruptia este puternic politizata, si asta creeaza coruptie. Iar politicul intesat de acoperiti si strunit de servicii, chiar daca mai putin vizibil in ultima vreme, nu poate intra in competitie reala de valori si idei, franat ori manipulat nonstrategic democratic.

  Reply
 27. vanga...

  Articolul e o radiografie corectă a realității, asta e, cam greu cu anticorupția prin România. Întrucât în comparație cu mine aveți mult mai multă putere, aici referindu-mă la ”a trage” de mânecă pe x sau y am ales să vă expun un caz care întărește cele afirmate de dvs.. Concret, unde probele ”urlă la propriu” DNA-ul nu are ochi să vadă… dar se complică în jocuri ce îl discreditează. În anul 2012 Iașul se transformă într-un mare șantier pe bani europeni, beneficiar Primăria Iași, dată la care primar era Gheorghe Nichita iar viceprimar dar și director tehnic al primăriei, Mihai Chirica. Pe unul dintre tronsoanele imensului șantier am observat o gravă abatere de la normativele în vigoare, chestie care din punct de vedere juridic se încadrează lejer la atentat la siguranța rutieră cât și deturnare de fonduri europene, într-un cuvânt fraudă. Totul era atât de vizibil încât m-a frapat tupeul celor în cauză, totul la vedere, ziua în amiaza mare și în buricul târgului. Întrucât știam încă din 2012 faptul că la ”butoanele” DNA-ului ieșean se află un procuror corupt, respectiv Eva Emilian (faptele pentru care a fost condamnat fiind minuscule în comparație cu realitatea) am ales să trimit un material la care am atașat și probele SRI-ului ieșean (neoficial am aflat că materialul a fost distribuit pentru competentă soluționare celor de la DNA) din acel moment am înțeles că batista a fost ”așezată” pe țambal… dar cum speranța moare ultima am decis să aștept. Și nimic… În ultimul an de mandat al președintelui T. Băsescu am avut ocazia de a înmâna personal materialul predat SRI-ului în 2012. La acest moment dl. Onaca care se afla lângă dl. Băsescu mi-a reproșat faptul că am tăinuit mai bine de doi ani cazul… după ce am lămurit problema ”tăinuirii” a rămas în verificări… și iar nimic. Am predat materialul la toată presa ieșeană, nimeni nu a publicat nimic, de ce e o altă discuție. Am efectuat un filmuleț și l-am postat e youtube, curg zeci de amenințări și iar nimic. Îmi este șters de pe youtube filmulețul și sunt ”puțin” otrăvit… Fac un alt filmuleț și îl postez timp în care sesizez și OLAF-ul… și iar nimic. În 2018 primesc un email de la OLAF în care sunt înștiințat că sesizarea a fost admisă și că s-au început investigațiile. Cei în cauză au venit în Iași pentru a mă audia, colaborarea cu aceștia s-a derulat pe parcursul a vreo trei zile. Nu mă credeau că am sesizat și autoritățile din România, căci era prea ”groasă” dar și evidentă săvârșirea faptelor descrise de mine în sesizare pentru a se mușamaliza ușor cazul, dar DNA-ul avea preocupări mult mai serioase, spre exemplu dl. Greblă. Și astăzi aștept, și nimic… cei de la OLAF spunându-mi că frauda este mult mai mare față de estimările mele. Și pagina facebook mi-a fost închisă pentru că deranja publicarea filmulețului în cauză dar și o investigație ce privea jocurile unei caste de la DGASPC Iași. Primul filmuleț postat pe youtube pe care mi l-au șters era intitulat ”Traversa UE”, al doilea filmuleț șters ”Mihai Chirica & DNA Iași”, pe ăsta l-am repostat acum două luni din nou. În cazul în care veți avea nevoie de mai multe detalii cât și numele meu real mă puteți contacta la adresa de email de la care postez acest comentariu.

  Reply
 28. NC

  ”Altfel, întreaga poveste ar trebui să fie pur administrativă și supusă sancțiunilor administrative, nici într-un caz penală ”
  Dacă sistemul însuși nu ar fi corupt și ar funcționa sancționarea administrativă a celor care fac abuzuri probabil că nu ar mai fi nevoie nici de DNA și nici de acționarea în instanță a vinovaților. Din păcate, însă, în administrația românească funcționează zicala ”corb la corb nu scoate ochii”.

  Reply
 29. Ghita Bizonu'

  Nu. Adica nu Poate fi Anticorupția Altfel?
  Avertisment Eu intotdeauna consider ca persoanele sunt incluse! Cine se simte vizat stie el mai bine de ce simte asta!
  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist care ajunge sa fie un modus operandi al coruptilor (adica „montez” o „combinatie” din care dau „tunuri” bugetului , dupa care ma duc la DNA ma autodenunt „dau pe cine trebuie” si ies liber sa ma rasfat cu meleoanele dobandite prin : delapidare, fals si uz de fals, fals intelectual, dare de mita, cumparare si vanzare de influenta! Si asta voi numiti justitie? Anticoriptie?!!!) si o modalitate de lupta politica care inlocuitese/rectifica alegerile libere (adica ca prostii nu voteste pe cine trebuieste!)
  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist SI ptr ca ajuns oaia de muls si tuns a unor „ONG”euri populate cu „experti in anticoruptie” – in fond niste insi cam fara calificare datatori din gura (lătrăi) depinzand de Dracu’ stie (dar s-ar putea ca nici el sa nu stie!) ce finantari nu prea transparente dar interesate economic, ideologic sau politic. Asta cand expertii nu mai ponteaza si pe statul de -plata a unei oragnizatii de lobby externe (curios… cf legii romanesti asa cum este aplicata de DNA si gasca lobbyul ar fi infractiune …) . Sa nu mai zic de sptniile de „gazetari” ce presteaza pe la organe de presa falate intr-o acuta stare de odolventa .. ajunsa cronica (insolventa)… caror organe nu li se aplica LEGEA! (unu cu un debit ce vinde sifon, paine si seminte 18 ore pe zi ca sa isi asigure un venit sub media pe tara fiscul ii inchide debitul insolvent … insa organele de media ce de ani de zile datoreaza impozite de zeci de miliane …. functioneaza nestingherite! Asta cum numiti? )
  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist si pentru ca actioneaza in afara cadrelor normale ale justitiei ….. si d’aia a ajuns ca Justitia sa fie controlata de Servicii ….

  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist mai ales PENTRU CA A FOST CONCEPUTA CA SPECTACOL … In loc de paine si circ se livreaza populatiei anticoruptie fara paine ! Anticoruptia de azi este „ascutirea luptei de clasa” din anii obsedantului deceniu. Atunci erau de vina „sabotorii burghezi” azi sunt de vina „coruptii pisidisti”.

  Mai rau anticoruptia in Romania trebuie sa ramana un circ ieftin si trist …. care este necesara pnetru a explica publicului (mai ales celui tanar ) ca inegalitatea este reziltatul coruptiei.
  O sa citez din chiar Romania Curata :
  ——————————————————————————————————
  Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a afirmat marţi că este îngrijorată de faptul că „falia din societatea românească” pare că „se adânceşte tot mai mult”.
  Alina Mungiu-Pippidi a prezentat pe scurt concluziile raportului, precizând că România a progresat în cei 12 ani. „Nu e vorba numai de bani, (…) în mod clar venitul s-a dublat (…). Inegalitatea a crescut (…). Unde nu ne valorificăm potenţialul nostru este evident la capacitatea administrativă”, a mai spus Mungiu-Pippidi.
  ——————————————————————————————————
  CEee? Inegalitatea a crescut !!!!
  De ce a crescut inegalitatea ?
  Pentru ca „noi”, societatea am dorit sau am acceptat (minus aia etichetati „comunisti”) .
  La inceput ni s-a explicat ca Inainte de a ne fi mai bine , trebuie sa fie mai rau (Emil Constantinescu) insa unii, unii s-au descurcat mai bine. Ni se zicea ca trenbuie refroma cu spatele la zid, ca se vede luminita de la capatul tunelului, ca trebnuie sa aceptam (inca) un „mic” sacrificu dupa care se va construi cea mai dreapata si egalitara dintre oranduiri :a capitalist mondializata (imperialism adicatelea) si toti von fi egali in vile, [iscine si palmieri ca in Dallas (desi Ewingii nu aveau palmieri)

  Apoi .. apoi givernul Nastase a reusit o crestere economica. Insa care nu a fots ditribuita uniform. Explicatia a fost simpla ” nu traim ca-n RFG fiindca „ei” e corupti ….
  Acum cu atat mai mult este nevoie de „coruptie” ca unica explicatie , caci în mod clar venitul s-a dublat (…). Inegalitatea a crescut (…)
  Deci este necesara mai multa anticoruptie ptr a combate inegalitatea!

  Inegalitatea materiala care este firescul societatii capitaliste. Ca nu putem zice tefelistilor # Rezistenti „ba INEGALITATEA e buna si dezirabila ba!” insa ii putem convinge sa protesteze impotriva marii lefurilor si a altor cestii din astea …. Ii putem convinge sa manifesteze ptr profituri mai mari a bancilor, IFN urilor samd si sa acepte clauze leonine in contractele cu astia (clauze nule de drept in vechiul Cod Covil ala de functina si pe timpu lu Carol 1 so 2, si a lu Ferdinand …)
  Este nevoie de o astfel de „anticoruptie” care ocoleste cu grija „marile dosare” (zeci de sesizari al Curtii de Conturi zac in nelucrare! Altele de la Corpul de Control al Primului Ministru) fiindca asa cum ne zice Ilie Serbanescu nu trebuiesc deranjati adevaratii proprietari ai tarii. Sa nu plateasca cumva si ei impozite!!!
  Este nevoie de o astfel de „anticoruptie” care protejeaza si creste inegalitatea … in Romania se fiscalizeaza mult mai putin decat in tarile vestice (aveti si niste grafice) …. adica in gnl cei mai potenti platesc cel mai putin tipand ca si asa sunt disciminati (ca 16% din 10.000 inseamna 1.600 iar unu cu 1.600 plateste doar 256 si mmerge pe aciasi strada!)
  Este nevoie de coruptie ca unica explicatie a inegalitatii si pentru a nu se „observa” ce scrie Ili3e Serbanescu : „Când a intrat România în Uniunea Europeană, în urmă cu zece ani, 43% era procentul, acum ia 31% (alocarea din PIB pentru muncă – n.r.). Acestea sunt datele Eurostat, nu ale mele. Nu pot să am pretenţia să am salariile din Germania, că nu am PIB-ul Germaniei. Dar eu vorbesc de pondere. Dacă eu aveam ponderea din Germania privind împărţirea PIB-ului, atunci salariile în România ar fi de două ori mai mari. Şi fără să trebuiască să îmi dea UE niciun sfat

  Si este asa de usor … si findca marea majoritate este ferm convinsa ca La propriété, c’est le vol Deci daca eu Ghita am probleme cu plata facturilor si nu mai imi permit un cincediu la Felix din 1997 este din cauza ca sunt furat .. iar faptul ca unu X are o masina mai scumpa (ptr mine scump e si Loganu, aia de 20.000 euroi e deja lux!) este deja dovada ca fura!

  Asta este motivul ptr care „anticoruptia” in Romania trebuie sa ramana un circ ieftin si trist care distruge ideile de justitie, lege si democratie .. si ptr ca sponsorii „democratici”ai feluritilor „experti anticoruptie” sunt interesati de pastrarea unei societati profund inegalitare.
  Si de aici ineficienta anticoruptiei. Caci este ca si cum ai incerca sa tratezi o criza de ulcer cu aspirina

  PS . Observ totusi ca situl Romania Curata ma stimuleaza intelectual ….

  PPS. Nu garntez ca Ponta e 100% curat. Insa .. insa nu i se poate face un dosar „pe bune” fiindca ar fi „neinteresant mediatic” sau ar fi prea „exemplar” in ce proveste coruptia.
  Care coruptie chiar exista dar trebuieste protejata!

  A da. Ultimul „mare” scandal. Dragnea a fost fotografiat cu un pachet de Camel netimbrat. Imediat scandal ca e contrabanda. Eu nu cred ca ala e un pachet de contrabanda . Asta ptr ca sarac fiind am cumparat tigari de contrabanda si indiferent de marca TOATE sunt proaste! Ori Dragnea are destui bani ca sa isi permita Camel „adevarate” (unele de contrabanda i-ar face o economie de max 300 lei luna.)
  Atunci ce rost are?
  Atat ii duce pe unii capul !!!

  Reply
 30. Ghita Bizonu'

  Nu. Adica nu Poate fi Anticorupția Altfel
  Avertisment Eu intotdeauna consider ca persoanele sunt incluse! Cine se simte vizat stie el mai bine de ce simte asta!

  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist care ajunge sa fie un modus operandi al coruptilor (adica „montez” o „combinatie” din care dau „tunuri” bugetului , dupa care ma duc la DNA ma autodenunt „dau pe cine trebuie” si ies liber sa ma rasfat cu meleoanele dobandite prin : delapidare, fals si uz de fals, fals intelectual, dare de mita, cumparare si vanzare de influenta! Si asta voi numiti justitie? Anticoriptie?!!!) si o modalitate de lupta politica care inlocuitese/rectifica alegerile libere (adica ca prostii nu voteste pe cine trebuieste!)

  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist SI ptr ca a ajuns oaia de muls si tuns a unor „ONG”euri populate cu „experti in anticoruptie” – in fond niste insi cam fara calificare datatori din gura (lătrăi) depinzand de Dracu’ stie (dar s-ar putea ca nici el sa nu stie!) ce finantari nu prea transparente dar interesate economic, ideologic sau politic. Asta cand expertii nu mai ponteaza si pe statul de -plata a unei oragnizatii de lobby externe (curios… cf legii romanesti asa cum este aplicata de DNA si gasca lobbyul ar fi infractiune …) . Sa nu mai zic de sotniile de „gazetari” ce presteaza pe la organe de presa aflate intr-o acuta stare de insolventa .. ajunsa cronica (insolventa)… caror organe nu li se aplica LEGEA! (unu cu un debit ce vinde sifon, paine si seminte 18 ore pe zi ca sa isi asigure un venit sub media pe tara fiscul ii inchide debitul insolvent … insa organele de media ce de ani de zile datoreaza impozite de zeci de miliane …. functioneaza nestingherite! Asta cum numiti? )

  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist si pentru ca actioneaza in afara cadrelor normale ale justitiei ….. si d’aia a ajuns ca Justitia sa fie controlata de Servicii ….

  Anticoruptia in Romania este , si ramane, un circ ieftin si trist mai ales PENTRU CA A FOST CONCEPUTA CA SPECTACOL … In loc de paine si circ se livreaza populatiei anticoruptie fara paine ! Anticoruptia de azi este „ascutirea luptei de clasa” din anii obsedantului deceniu. Atunci erau de vina „sabotorii burghezi” azi sunt de vina „coruptii pisidisti”.

  Mai rau anticoruptia in Romania trebuie sa ramana un circ ieftin si trist …. care este necesara pentru a explica publicului (mai ales celui tanar ) ca inegalitatea este rezultatul coruptiei.
  O sa citez din chiar Romania Curata :
  ——————————————————————————————————
  Angela Cristea, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a afirmat marţi că este îngrijorată de faptul că „falia din societatea românească” pare că „se adânceşte tot mai mult”.
  Alina Mungiu-Pippidi a prezentat pe scurt concluziile raportului, precizând că România a progresat în cei 12 ani. „Nu e vorba numai de bani, (…) în mod clar venitul s-a dublat (…). Inegalitatea a crescut (…). Unde nu ne valorificăm potenţialul nostru este evident la capacitatea administrativă”, a mai spus Mungiu-Pippidi.
  ——————————————————————————————————
  CEee? Inegalitatea a crescut !!!!

  De ce a crescut inegalitatea ?

  Pentru ca „noi”, societatea am dorit sau am acceptat (minus aia etichetati „comunisti”) .
  La inceput ni s-a explicat ca Inainte de a ne fi mai bine , trebuie sa fie mai rau (Emil Constantinescu) insa unii, unii s-au descurcat mai bine. Ni se zicea ca trebuie refroma cu spatele la zid, ca se vede luminita de la capatul tunelului, ca trebuie sa aceptam (inca) un „mic” sacrificu dupa care se va construi cea mai dreapata si egalitara dintre oranduiri :a capitalist mondializata (imperialism adicatelea) si toti vom fi egali in vile, piscine si palmieri ca in Dallas (desi Ewingii nu aveau palmieri)

  Apoi .. apoi guvernul Nastase a reusit o crestere economica. Insa care nu a fost distribuita uniform. Explicatia a fost simpla ” nu traim ca-n RFG fiindca „ei” e corupti” ….
  Acum cu atat mai mult este nevoie de „coruptie” ca unica explicatie , caci în mod clar venitul s-a dublat (…). Inegalitatea a crescut (…)
  Deci este necesara mai multa anticoruptie ptr a combate inegalitatea!

  Inegalitatea materiala care este firescul societatii capitaliste. Ca nu putem zice tefelistilor # Rezistenti „ba INEGALITATEA e buna si dezirabila ba!” insa ii putem convinge sa protesteze impotriva marii lefurilor si a altor cestii din astea …. Ii putem convinge sa manifesteze ptr profituri mai mari a bancilor, IFN urilor samd si sa acepte clauze leonine in contractele cu astia (clauze nule de drept in vechiul Cod Covil ala de functina si pe timpu lu Carol 1 si 2, si a lu Ferdinand …)
  Este nevoie de o astfel de „anticoruptie” care ocoleste cu grija „marile dosare” (zeci de sesizari al Curtii de Conturi zac in nelucrare! Altele de la Corpul de Control al Primului Ministru) fiindca asa cum ne zice Ilie Serbanescu nu trebuiesc deranjati adevaratii proprietari ai tarii. Sa nu plateasca cumva si ei impozite!!!
  Este nevoie de o astfel de „anticoruptie” care protejeaza si creste inegalitatea … in Romania se fiscalizeaza mult mai putin decat in tarile vestice (aveti si niste grafice) …. adica in gnl cei mai potenti platesc cel mai putin tipand ca si asa sunt disciminati (ca 16% din 10.000 inseamna 1.600 iar unu cu 1.600 plateste doar 256 si mmerge pe aciasi strada!)

  Este nevoie de coruptie ca unica explicatie a inegalitatii si pentru a nu se „observa” ce scrie Ili3e Serbanescu : „Când a intrat România în Uniunea Europeană, în urmă cu zece ani, 43% era procentul, acum ia 31% (alocarea din PIB pentru muncă – n.r.). Acestea sunt datele Eurostat, nu ale mele. Nu pot să am pretenţia să am salariile din Germania, că nu am PIB-ul Germaniei. Dar eu vorbesc de pondere. Dacă eu aveam ponderea din Germania privind împărţirea PIB-ului, atunci salariile în România ar fi de două ori mai mari. Şi fără să trebuiască să îmi dea UE niciun sfat

  Si este asa de usor … si fiindca marea majoritate este ferm convinsa ca La propriété, c’est le vol Deci daca eu Ghita am probleme cu plata facturilor si nu mai imi permit un concediu la Felix din 1997 este din cauza ca sunt furat .. iar faptul ca unu X are o masina mai scumpa (ptr mine scump e si Loganu, aia de 20.000 euroi e deja lux!) este deja dovada ca fura!

  Asta este motivul ptr care „anticoruptia” in Romania trebuie sa ramana un circ ieftin si trist care distruge ideile de justitie, lege si democratie .. si ptr ca sponsorii „democratici”ai feluritilor „experti anticoruptie” sunt interesati de pastrarea unei societati profund inegalitare.
  Si de aici ineficienta anticoruptiei. Caci este ca si cum ai incerca sa tratezi o criza de ulcer cu aspirina

  PS . Observ totusi ca situl Romania Curata ma stimuleaza intelectual ….

  A da. Ultimul „mare” scandal. Dragnea a fost fotografiat cu un pachet de Camel netimbrat. Imediat scandal ca e contrabanda. Eu nu cred ca ala e un pachet de contrabanda . Asta ptr ca sarac fiind am cumparat tigari de contrabanda si indiferent de marca TOATE sunt proaste! Ori Dragnea are destui bani ca sa isi permita Camel „adevarate” (unele de contrabanda i-ar face o economie de max 300 lei luna.)
  Atunci ce rost are?
  Atat ii duce pe unii capul !!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *