Cristian Ghingheș

Plagiatul la Universitatea Bacău: pentru rector mumă, pentru studenți ciumă?

În timp ce studenților de la Universitatea “Vasile Alecsandri” li se impun tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin justificate în virtutea prevenirii plagiatului, rectorul Carol Schnakovszky se declară solidar cu Sorin Cîmpeanu, demisionarul de la Ministerul Educației ca urmare a acuzațiilor de plagiat.

Până vor reacționa și se vor delimita (sau nu) membrii comunității academice locale și reprezentanții studenților de poziția rectorului, am depus astăzi la universitatea de stat din Bacău o solicitare în care am cerut mai multe lămuriri și explicații despre politicile antiplagiat și activitatea școlii doctorale.

  • 1. Care sunt motivele de fapt și de drept care stau la baza susținerii “ferme” de către dl. rector Carol Schnakovszky, ca semnatar al scrisorii Consiliului Național al Rectorilor, a fostului ministru Sorin Cîmpeanu cu privire la acuzațiile de plagiat?
  • 2. Înainte să se înscrie pe lista susținătorilor acestei scrisori deschise, dl. rector s-a consultat cu membrii comunității academice din universitatea al cărei rector este? Dacă da, când, cu cine și sub ce formă au avut loc aceste consultări?
  • 3. Care sunt măsurile și acțiunile antiplagiat care există la nivelul activității academice din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău și care sunt departamentele și persoanele responsabile pentru urmărirea și aplicarea acestora?
  • 4. Lista tuturor tezelor de doctorat susținute la Universitatea “Vasile Alecsandri” până în momentul de față și modalitatea prin care acestea pot fi citite în integralitate de persoanele interesate de această activitate academică de înalt nivel.
  • 5. Câți studenți doctoranzi se află în prezent înscriși la Universitatea “Vasile Alecsandri”, câți dintre aceștia au studiile doctorale active și câți și le-au suspendat?

În 10 zile ar trebui să primesc răspunsurile, iar la momentul respectiv vi le voi arăta și vouă. Până atunci, abia aștept să citesc și să aud reacțiile membrilor comunității academice locale și pe cele ale reprezentanților studenților.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *