Victoria Stoiciu

Peste 600 de cazuri Covid pe zi. Motiv de panică sau nu?

Nu vă supărați, dar eu nu știu dacă e motiv de panică sau ba faptul că avem 600 de cazuri de noi infecții pe zi.

Dar mă gândesc așa. După 6 luni de coabitare cu virusul, ar trebui să știm câteva date/chestiuni minimale despre el, cum ar fi o aproximare a ratei de infecție (R), rata cazurilor ce necesită spitalziare din totalul cazurilor depistate, rata cazurilor ce ajung la terapie intensivă, etc. Pe baza acestor date, ar trebui să putem veni cu o estimare de genul: la un număr zilnic de îmbolnăviri mai mare de X, capacitatea spitalelor noastre va fi critică, la un număr mai mare de Y va fi excedată etc.

Ok, nu puteam face astfel de modelări și calcule acum 6 luni și nici chiar acum 3 luni. Dar acum avem ceva date, din RO, dar și din afară, încât să putem încerca astfel de modelări.

Marele nostru comitet de comunicare strategica, guvernul etc au asemenea calcule și modelări? Creșterea numărului de infecții, per se, nu mi se pare motiv de îngrijoarare atâta timp cât majoritatea cazurilor sunt ușoare, nu necesită internare și nu riscă să depășească capacitatea sistemului medical.

Totuși, de la un punct încolo de infecții, luând în calcul rata de transmisie, riscul e să clacheze sistemul medical. Poate 600 de cazuri pe zi nu expun riscului sistemul medial. Sau poate il expun, habar nu am. Cineva însă ar trebui să știe asta și să ne spună și nouă, dacă pretinde că face politici de sănătate publică.

Voi știți ceva?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Peste 600 de cazuri Covid pe zi. Motiv de panică sau nu?

 1. covid-utaku

  Stimata Doamna,
  Analiza dvs este corecta dpdv de vedere teoretic si poate chiar aplicabila intr-o tara a carei mentalitate si responsabilitate civica per ansamblu este exemplara; poate fi cazul in tari precum Japonia, Coreea de Sud, Taiwan etc.
  Apreciez insa ca propunerea dvs, aplicata in Romania cu un program de comunicare transparent catre ansamblul populatiei va creea efecte devastatoare, pe sistemul lasa ca se mai poate, ajungandu-se rapid la saturatie, pana va fi prea tarziu.
  Sunt de acord insa ca faptul ca aceste cifre trebuie calculate, cunoscute si distribuite la nivel decizional, pentru a putea lua toate masurile ce se impun, in timp util.

  Reply
 2. emil

  Nici cei mai buni specialiști ai lumii nu pot cuantifica evoluția bolii la un popor anarhic majoritar penal.

  Reply
  • Cristina

   Ce comentariu, Doamne fereste! Daca suntem un popor de penali, inseamna ca ai si tu cativa in familie, nu?! In perioada de urgenta, cel putin in Bucuresti oamenii s-au purtat exemplar, daca acum mai sunt derapaje sunt pentru ca ce sa vezi, sunt oameni, nu roboti. Nu te tine nimeni cu forta in tara, granitele sunt deschise, adio!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *