Adrian Popescu

Părinții arșilor de la Colectiv acuză că la doi ani și jumătate de la tragedie au fost pedepsiți doar acarii Păun

Scrisoare deschisă a membrilor fondatori ai asociației Colectiv GTG 3010:

Principalii responsabili, exponenți ai unui întreg sistem viciat, corupt și anacronic, care a generat tragedia de la Clubul Colectiv, sunt în continuare liberi, menajați și, probabil, vor rămâne nepedepsiți.

Organele judiciare române au limitat responsabilitatea la paliere inferioare, nesemnificative și de natură să ascundă tabloul real, angrenajul și mecanismele de stat, publice și de putere, care au generat şi, din nefericire, pot multiplica și pe viitor tragedia petrecuta pe 30.10.2015.

În incinta clubului „Colectiv” și în imediata apropiere au fost înregistrate 26 de cadavre. După consultarea unor specialiști și studierea informațiilor rezultate în urma concluziilor rapoartelor întocmite, ne permitem să apreciem că multe dintre decese au survenit din cauza întârzierii, haosului şi a nepriceperii cu care s-a intervenit, deși au existat persoane care au profitat de tragedia noastră pentru a-și aroga merite inexistente, afirmând că operaţiunile de salvare au fost conforme, imediate şi fără de cusur.

Diferența însemnată, până la 64 de morți, o reprezintă cei care au decedat ulterior, în spitale din România și din străinătate, în timpul acordării tratamentului medical, fără nicio legătură cu incendiul și arsurile provocate de acesta.

Se încearcă camuflajul unui sistem corupt și bolnav el însuși. Care a fost capacitatea de prevenție și de reacție a diverselor structuri statale cu atribuții în domeniu? Cum au fost organizate, pregătite și cum au acționat aceste structuri și instituții, până la nivel guvernamental?

La 20.04.2018 ne-am adresat, din nou, Procurorului General al României, înregistrând plângerea nr. 503, prin care solicităm cercetarea în regim de urgenţă, în vederea stabilirii răspunderii penale, potrivit vinovăției fiecăruia, a următoarelor persoane implicate în tragedia de la Clubul Colectiv:

Ministrul Administrației și Internelor;

Ministrul Sănătății;

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență;

Inspectorul general al IGSU;

Prefectul Municipiului București;

Inspectorul șef al ISU București;

Comandantul operațiunilor de salvare (COS);

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București;

Medicul șef al SMURD, adjunctul comandantului operațiunilor de salvare și directorul operațiunilor de salvare medical (DSM);

Medicul șef al Serviciului de ambulanță București – Ilfov;

Responsabilii de întocmirea, implementarea și punerea în aplicare a Planului alb pentru managementul incidentelor cu victime multiple și integrarea acestuia, la nivelul sistemelor de comandă și coordonare, cu Planul Roșu de intervenție din cadrul fiecărei unități sanitare implicate, precum si de neactivarea mecanismului de protectie civila a Uniunii Europene pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă prev. de art. 192 Cp, abuz în serviciu prev. de art. 297 Cp, neglijență în serviciu prev. de art. 298 Cp, zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art. 352 Cp, precum și pentru alte infracțiuni ce vor fi descoperite pe parcursul cercetărilor.

Au trecut mai bine de doi ani de la un eveniment şocant, care a marcat întreaga națiune, și care continuă să provoace frustrare și lacrimi. Demersul nostru este expresie a durerii pe care o simțim în fiecare zi, din cauza pierderii copiilor noștri nevinovaţi, dar, în același timp, este atât de important pentru noi să ne asigurăm ca pe viitor, astfel de drame vor fi imposibile. Tragedia familiilor noastre impune pedepsirea vinovaţilor, în memoria copiilor noștri, ale caror vieți au fost întrerupte atât de violent şi de timpuriu.


Via TOLO.RO


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *