Romania Curată

Panama Papers scoate oamenii în stradă. Proteste de amploare la Reykjavik împotriva premierului al cărui nume apare în dezvăluiri

UPDATE: Marți după-amiaza, premierul Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson și-a prezentat demisia.

articolul inițial

”Demisia Simmi” a fost sloganul miilor de islandezi care au ieșit ieri (luni) în fața Parlamentului din Reykjavik, după ce numele premierului Sigmundur David Gunnlaugsson a apărut în  dezvăluirile din scandalul Panama Papers.

Conform documentelor publicate de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigații (ICIJ), Gunnlaugsson a înființat în 2007, împreună cu viitoarea sa soție, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când el i-a vândut părțile sale în 2009 pentru suma simbolică de un dolar. Când a fost ales pentru prima oară deputat, în aprilie 2009, el a omis să menționeze această participație în declarația de avere, chiar dacă era o obligație legală.

Faptul că a mințit (prin omisiune) este principala acuzație a celor care în sunete de tobe și alămuri îi cer demisia pe străzile capitalei islandeze. Presa relatează despre un interviu la o televiziune suedeză, când Sigmundur David Gunnlaugsson a plecat pur și simplu din platou în momentul în care fost întrebat de implicarea lui în compania Wintris. „Faceți suspect ceva ce nu este”, a declarat el iritat. Interviul acordat televiziunii suedeze SVT, realizat pe 11 martie, a fost difuzat pentru prima dată duminică, revoltându-i pe mulți dintre islandezii care l-au văzut.

Soția lui, Anna Sigurlaug Palsdottir, este fiica unui om de afaceri concesionar al vânzărilor mașinilor Toyota. Compania Wintris a fost formată când Anna Sigurlaug Palsdottir a intrat în posesia banilor rezultați din vânzarea lanțului de magazine Toyota al tatălui ei. În acel moment, Wintris, companie în care premierul a deținut inițial 50% din acțiuni, ar fi plasat banii în paradisul fiscal al Insulelor Virgine Britanice. Pe 15 martie, soția premierului a făcut publică pe Facebook existența societății Wintris (făcând referire doar la ea), care administrează averea moștenită.

Afacerea este foarte sensibilă într-o țară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă. Cu toate acestea și în ciuda protestelor, premierul islandez refuză să demisioneze și speră că un eventual vot în Parlament îi va fi favorabil.

Prim-ministrul afirmă că nu a ascuns niciodată bani în străinătate, iar soția lui este în regulă cu fiscul islandez. „Ea nu a folosit niciodată vreun paradis fiscal”, a scris Gunnlaugsson pe site-ul său. „Nu voi demisiona din acest motiv”, a scris el luni după-amiază.

Protestul de la Reykjavik a strâns luni mai mulți participanți decât manifestațiile din 2009, declanșate de lipsurile grave ale responsabililor politici în supravegherea băncilor și soldate cu răsturnarea guvernului de dreapta, a informat poliția, fără să anunțe vreo estimare. Fiu de deputat și fost jurnalist, Gunnlaugsson ar fi trebuit să întruchipeze o ruptură cu clasa politică, inclusiv cu a partidului său (Partidul Progresist), care a închis ochii la frenezia expansiunii băncilor islandeze. Acesta s-a terminat cu o criză financiară istorică, o recesiune și un plan de salvare al Fondului Monetar Internațional.

Opoziția de stânga a depus o moțiune de cenzură care va fi supusă votului la o dată ce urmează a fi stabilită. Soarta Guvernului depinde de votul celei de a doua formațiune a coaliției guvernamentale, Partidul Independenței (dreapta), care pare să fie divizat în această problemă.

***

CITEȘTE ȘI: RISE: Panama Papers/ Secretele lui Steinmetz (I). Cum a fost pus pe butuci RAFO Onești

***

protest islanda 5 protest islanda 4 protest islanda 3 protest islanda 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Panama Papers scoate oamenii în stradă. Proteste de amploare la Reykjavik împotriva premierului al cărui nume apare în dezvăluiri

  1. Tempor

    Care mai este este interesul guvernanților, politicienilor, care pretind că vor să ducă țara lor la prosperitate atunci când ei își ascund banii și afacerile în alte țări și culmea tupeului își cumpărară case, terenuri și locuiesc la ”pensie” în alte state!??
    Ei cred că este o glumă cu parabola ”urechii acului” și că pot trece prin ea cu multe bogății ca să-și asigure traiul și dincolo!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *