Romania Curată

RISE: Panama Papers/ Secretele lui Steinmetz (I). Cum a fost pus pe butuci RAFO Onești

Benjamin (Beny) Steinmetz, unul dintre cei mai unul dintre cei mai bogați și puternici afaceriști din lume, a fost implicat și în colapsul rafinăriei RAFO Onești, se arată într-un prim episod de analiză a documentelor Panama Papers, realizat de jurnaliștii de la RISE Project.

Aproximativ 11 milioane de documente au fost făcute publice, dezvăluind cum unii dintre cei mai bogaţi oameni de pe plantetă, printre care şi români, se folosesc de diverse scheme pentru a-şi ascunde averile, se arată în ancheta jurnalistică internațională în care au fost cooptați și cei de la RISE Project. Potrivit acestora, documentele ar aparţine uneia dintre cele mai bine ascunse companii din lume, firma de avocaţi Mossack Fonseca din Panama.

Documentele prezintă modul în care Mossack Fonseca a ajutat diverşi clineţi în spălarea de bani, evitarea de sancţiuni ori a taxelor și stabilesc legături către 72 de actuali sau foşti şefi de state, inclusiv dictatori acuzaţi de jafuri în propriile ţări.

Potrivit jurnaliștilor, milioanele de documente au fost trimise de către o sursă a cărei identitate este protejată către ziarul german Suddeutsche Zeitung cu ajutorul Consorţiului Internaţional de Investigaţii Jurnalistice. 107 organizaţii media din 78 de ţări ce au analizat documentele.

***

Citește pe RISE Project și: FABRICA DE FIRME – SECRETELE FINANCIARE ALE ELITELOR MONDIALE

ROMÂNIA CURATĂ: Cine e judecătorul care a revocat mandatul de arestare pe numele miliardarului Beny Steinmetz

***

Acum trei săptămâni, procurorii români au emis un mandat de arestare pe numele magnatului israelian. Stabilit în Elveția, Steinmetz este acuzat alături de alți asociați de afaceri și de prințul Paul de România într-un caz de masive retrocedări ilegale de terenuri. Miliardarul a acționat prin interpuși și firme offshore, dar procurorii îl acuză că a fost unul dintre beneficiarii finali ai proprietăților obținute fraudulos de la statul român. Vom publica mâine informații noi despre terenurile lui Steinmetz, arată jurnaliștii de la RISE Project.

Omul de afaceri este însă mai cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roșia Montană. Una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), este cel mai important acționar din proiectul aurifer. RISE a scris pe larg despre Steinmetz și Roșia Montană AICI. BSGR, alături de ceilalți acționari, a dat în judecată statul român la curtea de arbitraj din Washington unde poate cere despăgubiri de miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer. Dacă va câștiga, fiecare român va trebui să-i plătească lui Steinmetz o sumă consistentă de bani.

Informațiile scurse din Panama ne arată însă că umbra lui Steinmetz în România este mult mai mare. RISE Project a descoperit documente care arată că aceeași firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roșia Montană, BSGR, a jucat un rol important în alt scandal care a zguduit economia României. Este vorba despre afacerile țesute în jurul rafinăriilor RAFO Onești și Dărmănești, mamuți industriali al căror colaps a lăsat pe drumuri mii de oameni.

Beny Steinmetz / Foto: beny-steinmetz.com

Beny Steinmetz / Foto: beny-steinmetz.com

(…)

Semnele dezastrului au apărut la Dărmănești și la RAFO la răsăritul anilor 2000 când a început privatizarea celor două companii petrochimice. Un șir lung de proprietari s-a perindat pe la cele două rafinării, întotdeauna ascunși în spatele unor firme de tip offshore din Marea Britanie, Portugalia, Insulele Virgine Britanice, Delaware sau Cipru.

Primul stăpân la RAFO a fost Corneliu Iacobov, fost politician PSD supranumit “Împăratul Moldovei”, acum la pușcărie tocmai pentru afacerile desfășurate cu rafinăria din Onești. Și numele său apare în arhivele din Panama. El a cumpărat tot de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles. Ayalex fusese înființată de avocații din Panama City cu aproape un an înainte. E o practică obișnuită a firmelor registratare să înființeze și să stocheze companii “de raft” pe care mai apoi le vând doritorilor. Oferta e largă: firme care au deja câțiva ani de activitate în spate și dau bine la o privatizare unde nu poți să apari cu firme nou-nouțe, firme cu directori din Panama, firme cu directori din Niue, corporații cu acțiuni la purtător și așa mai departe.

În Ayalex, Iacobov este acompaniat de sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare și desfășurarea de afaceri inclusiv cu terenuri și proprietăți imobiliare în Emiratele Arabe Unite.
Iacobov a achiziționat Ayalex în timp ce judecătorii români dezbăteau anii de închisoare pe care trebuia să-i execute pentru devalizarea RAFO. Procurorii români nu au dat însă de urma acestei firme care ar putea deține o parte din averea secretă a lui Iacobov. Băcăuanul a fost condamnat să plătească 19 milioane de lei către RAFO însă nu este clar dacă rafinăria a recuperat această sumă de la fostul politician.

Pe lângă Iacobov, la RAFO și Dărmănești au mai mărșăluit, în calitate de patroni, Marian Iancu poreclit “Elefantul“, fost stăpân al echipei de fotbal Poli Timișoara, și Ovidiu Tender, controversat om de afaceri, legat și el de afacerea Roșia Montană, la fel ca Benjamin Steinmetz. Și Iancu și Tender sunt acum la pușcărie pentru devalizarea rafinăriei din Onești.

Iancu a folosit pentru a prelua RAFO inclusiv o firmă înființată de Vasile Frank Timiș, inițiatorul proiectului Roșia Montană. Timiș a fost și el client fidel al Mossack Fonseca.

“Elefantul“ a vândut la mijlocul anilor 2000, pe când era în arestul Poliției Capitalei, majoritatea acțiunilor RAFO către un consorțiu de firme reprezentate de un misterios investitor israelian din Ucraina pe nume Uri Bider. Acesta era fața unui grup de firme cu acționari ascunși care a condus RAFO în următorii ani. Uri Bider apare și el în documentele din Panama, conectat direct la interesele lui Steinmetz.

În noiembrie 2003, BSG Resources, firma lui Steinmetz, a activat o corporație în Cipru numită Raglam Overseas Ltd și i-a dat lui Uri Bider împuternicire pentru finalizarea unei afaceri în Ucraina.

Era vorba despre accesul la un terminal petrolier maritim de la Kherson. Terminalul era controlat de familia lui Mykola Zlochevsky fost ministru al mediului pe vremea președintelui Yanukovich care a fost nevoit să fugă din Ucraina imediat după Maidan.

Același document a împuternicit-o pe Sandra Horemans, persoană de încredere a lui Steinmetz, să reprezinte compania. Horemans este menționată și în investigația procurorilor români referitoare la implicarea lui Beny Steinmetz în afacerea terenurilor din București.

Ca și Ayalex-ului lui Iacobov, și Raglam Overseas era o companie “de raft” care a fost activată de grupul de firme controlat de Steinmetz. La trei ani după afacerea din Ucraina, Raglam a devenit acționar la RAFO, iar Uri Bider a negociat afacerile rafinăriei oneștene cu reprezentanți ai statului român. Tot Uri Bider și Raglam au jucat un rol important și la rafinăria Dărmănești pe care Raglam a preluat-o prin intermediul firmei Expanet Trading SRL, la care deținea tot capitalul social.

Bider și-a stabilit cartierul general în București pe strada Mircea Eliade la numărul 3, într-un imobil care făcuse parte din vastul imperiu imobiliar al lui Puiu Popoviciu, un alt afacerist intrat în colimatorul justiției. Acesta a vândut clădirea pentru un milion de dolari unei firme de la care mai apoi a închiriat spațiul Uri Bider.

“M-am întâlnit prima oară cu Bider când era Iancu arestat, parcă în 14 februarie 2005… El era și reprezentantul lui Michael Cherney. Când am plecat, prin noiembrie 2006 am lăsat peste 31 de milioane de dolari în conturile RAFO (…) Nu știu exact ce s-a întâmplat însă nu au mai vrut să investească. M-au pus să iau niște echipamente vechi, practic fier vechi din Ucraina, niște echipament pentru rafinare între care și coloane de distilare și nu am vrut”, ne-a declarat Marin Anton, managerul general al RAFO la mijlocul anilor 2000, acum deputat UNPR (Marin Anton a fost și acționar la RAFO, dar și secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Ministerul Mediului. În perioada petrecută la Ministerul Mediului, 2010-2012, Marin Anton a fost unul dintre principalii susținători ai proiectului de la Roșia Montană, unde, începând din decembrie 2009, Beny Steinmetz cumpărase un pachet principal de acțiuni – nota redacției RC). Michael Cherney este un controversat om de afaceri născut în 1952 în Uzbekistan, în fosta Uniune Sovietică.

“Pentru mine, Uri Bider, a fost șeful. Mai târziu mi-a dat și mie impresia că este un administrator la fel ca și mine”, a adăugat deputatul.

Cât despre Steinmetz, actualul deputat ne-a spus că l-a întâlnit de vreo două ori dar că nu a știut că a fost implicat la RAFO.

Saga RAFO nu s-a oprit la Uri Bider. O altă structură de firme la fel de obscură și complicată a preluat rafinăria și a început demersurile pentru vânzarea instalațiilor ei ca fier vechi dar nu înainte de a gaja acțiunile RAFO pentru mai mult de 100 de milioane de euro.

Noua schemă de proprietate îl avea în centru pe rusul Iacov Goldovsky, cel care controlează și astăzi ce a mai rămas din rafinărie. Compania lui din Viena, Petrochemical Holding, a amanetat acțiunile Rafo la una dintre cele mai mari bănci rusești, VTB, dirijată direct de oamenii Kremlinului și supusă sancțiunilor internaționale după invazia lui Putin în Ucraina. Practic, Goldovsky a împrumutat bani în Rusia ca să-și extindă afacerile la el acasă, garantând cu bunurile Rafo plata datoriei de peste 150 de milioane de euro. Operațiunea a avut loc în 2011 și a fost punctul culminant în distrugerea rafinăriei.

***

Citește integral primul episod din Secretele lui Stenimetz pe RISE Project și vezi documentele pe care se bazează investigația.

ROMÂNIA CURATĂ: Cine e judecătorul care a revocat mandatul de arestare pe numele miliardarului Beny Steinmetz


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “RISE: Panama Papers/ Secretele lui Steinmetz (I). Cum a fost pus pe butuci RAFO Onești

 1. carolina marinescu

  am citit de mai multe ori si nu reusesc sa inteleg: ce au facut mai exact? „sunt implicati”, „au avut un rol important” etc. Unde sunt ilegalitatile? nu reusesc sa ghicesc din acest material. din cele de la Rise, nici atat. ce au facut mai exact oamenii insirati mai sus prin firmele offshore?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Carolina Marinescu: d-voastră plătiți taxe și impozite la stat? dacă răspunsul este afirmativ, atunci nu cred că e așa greu să înțelegeți ”ce au făcut mai exact” – iar evaziunea fiscală e doar unul dintre aspecte; în cazul de mai sus, un combinat ca și RAFO a murit pt. că nu doar profiturile, ci chiar și veniturile brute au fost mutate în paradisuri fiscale – normal că în aceste condiții combinatul a ajuns falimentar; desigur, vă puteți întreba ”da proprietarii ăia sunt nebuni să-și falimenteze propriul combinat”?, iar răspunsul e ”nu, nu sunt nebuni”, pt. că la o marjă de profit de 5-10% (care e o super-marjă de profit) dintr-o afacere de 100 de milioane/an, nu doar că muți cele 5-10 milioane în paradisuri fiscale și ”salvezi” 2-3 milioane din taxe și impozite, ci muți și veniturile; în 4-5 ani, dintr-o afacere în mod real profitabilă ai câștiga 10-20 de milioane (5-10% din profit, minus impozitul pe profit); falimentând afacerea (adică mutând și veniturile, sau cea mai mare parte a lor în insule bananiere și pierzând urma banilor prin hârtii), în aceeași perioadă poți câștiga câteva sute de milioane – cum ar veni, falimentul e mult mai ”profitabil” decât un profit corect…

   Reply
 2. carolina marinescu

  si nu stia nimeni atunci unde sunt inregistrare acele firme? asta e noutatea? eu cred ca lucrul asta era cunoscut. si cred in continuare ca in majoritatea materialelor pe acest subiect lipseste explicatia/demostratia clara despre ce au facut si cum. citesc un super titlul si la final nu am inteles mai nimic, decat ca aia sunt rai. or fi, dar explicati.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ carolina marinescu: nu, nu erau lucruri cunoscute; au fost lucruri afirmate de unii sau alții, care au înțeles cum funcționează sistemul, acum există însă dovada că cei care afirmau asta nu băteau câmpii

   Reply
 3. mio

  stiti ce-a facut steinmetz asta ..in Guineea, cu un guvern corupt a cumparat pe nimic zacamintele de metale rare existente acolo ..credeti ca a deschis vreo mina ..nici vorba .. a vandut 60% din mine unei firme braziliene pt. suma de 2,5 miliarde dolari ..din toata aceasta tranzactie statul guineez n-a incasat nici macar un dolar …

  Reply
 4. iulian

  e mai simplu sa spunem ca basescu si udrea sunt vinovati pentru devalizarea RAFO,lucru pe care dealtfel majoritatea salariatilor,vreo doua sute cati au mai ramas din cinci mii,il cred.nu sunt aparatorul lui basescu,nu va temeti,pentru ca a inceput si basescu lupta impotriva justitiei.
  cele scrise mai sus ne cheama putin sa reflectam si atunci e mai usor sa spunem ca nu intelegem.
  un lucru este cert:toti cei care s-au perindat pe la RAFO au facut jaf,inclusiv acest marin anton pus acolo de catre stolojan.aceste infractiuni au fost cunoscute,dar ele au fost rezolvate prin „decizii politice”,iar rezultatele se vad.
  in concluzie suntem vinovati cu totii,deoarece sub nasul nostru se fura si nu am luat atitudine.e ca si cum am merge pe strada,un hot ne fura banii din buzunar si noi radem.

  Reply
 5. Eugen S.

  Lui Steinmetz ar trebui sa ii explice cineva inca o data, ca nu a inteles: Arbeit macht frei! :))

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *