Adrian Popescu

Oprescu pregateste o lovitura primarilor de sector Cat de eficient ar fi un serviciu unic de salubritate la nivelul Bucurestiului?

Primaria Generala a Capitalei a acordat unui consortiu de firme germane, format din SC BC Berlin Consult GMBH, Environmental Planning si Engineering and Management – EPEM SA, un contract de consultanta ce are ca obiect pregatirea licitatiilor pentru un serviciu unic de salubritate la nivelul Bucurestiului. Prin aceasta masura, Sorin Oprescu va prelua gestionarea licitatiilor privind acordarea contractelor de salubritate, lasandu-i pe edilii de sector fara principala lor atributie.

Pentru suma de 768.712 lei, asocierea de firme germane va intocmi, in termen de 75 de zile, un caiet de sarcini pentru organizarea licitatiei in vederea delegarii serviciului public de salubrizare (salubrizare stradala, salubrizare menajera, deszapezire) si a serviciului de igienizare (dezinsectie, dezinfectie si deratizare).

De asemenea, va elabora un contract-cadru pentru serviciul de salubrizare si igienizare, un studiu de oportunitate si o strategie privind accelerarea si dezvoltarea serviciilor publice de salubrizare din municipiul Bucuresti.
In prezent, in Bucuresti de curatenie se ocupa mai multe firme, existand mari suspiciuni privind modul in care primarii de sector au organizat licitatiile.

Recent, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a realizat un control si a ajuns la concluzia ca primariile de sector au prelungit ilegal contractele de salubritate.

Sorin Oprescu sustine ca legislatia in vigoare permite Primariei Generale sa preia salubritatea de la sectoare.
El invoca HCGMB nr. 94/2007 privind modificarea si completarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.6/2001 privind preluarea activitatii de salubrizare in Municipiul Bucuresti de catre Consiliile locale ale sectoarelor, care stipuleaza urmatoarele: “Art.3– (1) Elaborarea, aprobarea si implementarea strategiei privind dezvoltarea serviciilor publice de salubrizare din municipiul Bucuresti, precum si achizitia contractelor de prestare sau concesiune a serviciilor respective sunt in competenta Consiliului General al Municipiului Bucuresti.”

Situatia contractelor la nivelul sectoarelor

Sectorul 1 – Romprest SA, contract incheiat pe 25 de ani cu o valoare totala de 450 milioane euro. A fost contestat in instanta, inclusiv de Consiliul Concurentei.
Sectorul 2 – Supercom SA, contract semnat in 1999 cu o valoare anuala de 26 miliarde lei vechi pentru salubritate si 16 miliarde lei vechi pentru deszapezire. Ulterior, contractul a fost modificat prin acte aditionale, iar valoarea actuala nu este publica.
Sector 3, contract derulat de Rosal Grup, companie ce ii apartine deputatului PDL Silviu Prigoana, coleg de partid cu primarul Liviu Negoita. Valoarea actuala a contractului nu este publica.
Sector 4, salubrizarea este efectuata de compania REBU in baza unui contract din 1999.
Sectorul 5, contract de salubritate cu Romprest SA, atribuit in 2010 de Primaria Generala, cu o valoare de 5 milioane euro anual, fara a se organiza o licitatie publica.
Sectorul 6, contract de salubrizare cu Urban SA. A fost semnat in 1999 si prelungit prin acte aditionale. Valoarea este tinuta la secret.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Oprescu pregateste o lovitura primarilor de sector Cat de eficient ar fi un serviciu unic de salubritate la nivelul Bucurestiului?

  1. salma

    poate ca nu o sa fie rau sa existe o singura forma care sa faca curatenie prin Bucuresti. Probabil ca Oprescu vrea sa ia el singur spaga pentru licitatia aia, asa ii ingroapa pe negoita si chiliman.

    Reply
  2. Sile

    Ideea nu e rea . Cu cit mai putine firme cu atit mai putina birocratie. N-ar fi rau ca Bucurestiul sa aiba si un singur primar si o singura primarie. Ca New York de pilda. O zi buna !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *