Romania Curată

O primă victorie a cetățenilor din Bacău împotriva autorităților locale: taxa abuzivă pe informaţiile de interes public va fi abrogată!

Liberalii din Consiliul Local Bacău au anunțat că vor iniția un proiect de hotărâre pentru a elimina taxa abuzivă de 5 lei pentru fiecare pagină cu informații de interes public eliberată cetățenilor. Inițiativa apare după ce băcăuanul Cristian Ghingheș le-a solicitat și în luna august abrogarea acestei taxe abuzive, dar consilierii locali s-au opus, inclusiv liberalii.

„Azi am avut surpriza să constat că senatorul Dragoş Luchian, în cadrul conferinţei de presă în care şi-a anunţat oficial candidatura la primărie, să îmi preia propunerea şi să anunţe că liberalii vor iniţia un proiect de hotărâre prin care va fi abrogată taxa pentru informaţiile de interes public. Nu mă deranjează că a preluat ideea, ba dimpotrivă. Scopul cu care am formulat atunci plângerea a fost de a da jos această taxă şi e foarte bine că se va întâmpla în sfârşit acest lucru. Pe de altă parte, nu mă surprinde deloc ipocrizia consilierilor locali liberali. La 3 luni după ce mi-au respins demersul, ei îl pun în aplicare. Se vede că vine campania electorală”, susține Cristian Ghingheș.

Citește aici cât de (ne)transparente sunt instituțiile județene când vine vorba despre informații publice

Ghingheș are și alte propuneri pentru cei care conduc municipiul Bacău, dacă tot vor să fie transparenți:

– modificarea regulamentului Consiliului Local astfel încât cetăţenii să aibă dreptul de a lua cuvântul la şedinţe, în baza unei proceduri clare;
– să răspundă la cererile de informaţii publice care privesc Teatrul Bacovia şi proiectul depus pentru candidatura la titlul de Capitală Europeană Culturală (a trecut deja termenul legal în care trebuia să primesc răspunsul);
– întâlniri săptămânale ale consilierilor locali cu cetăţenii;
– respectarea Legii 52/2003 privind transparenţa decizională;
– publicarea pe site a proiectelor de hotărâre în termenul prevăzut de lege, nu cu câteva ore înainte de şedinţele Consiliului Local;
– să publice bugetul anual în format deschis (Excel);
– să ne arate în timp real stadiul investiţiilor fără de sfârşit din Bacău;
– să permită reprezentanţilor societăţii civile dar şi consilierilor locali interesaţi accesul pe şantierul Spitalului Municipal.

VIDEO cu ședința Consiliului Local din 11 septembrie, în care consilierii au respins plângerea lui cristian Ghingheș împotriva acestei taxe ilegale pe informații de interes public:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *