Mihai Goțiu

Nu va fi ușor, va fi Nicușor. Care sunt marile lui avantaje în confruntarea finală cu George Simion

Desenul lui Dan Perjovschi ”Nu va fi ușor, va fi Nicușor” a devenit mesajul campaniei lui Nicușor Dan pentru Cotroceni. Sursa: Dan Perjovschi (Facebook)

Desenul lui Dan Perjovschi ”Nu va fi ușor, va fi Nicușor” a devenit mesajul campaniei lui Nicușor Dan pentru Cotroceni. Sursa: Dan Perjovschi (Facebook)

Intrarea lui Nicușor Dan în turul al 2-lea al alegerilor prezidențiale din România este un miracol și o normalitate în același timp. Dar și o victorie uriașă a societății civice din rândul căreia a pornit, înainte de a face pasul în politică.

Spun că e normalitate, pentru că sub asaltul extremist și pro-rus și elita cartelizată a politicii autohtone PSD-PNL-UDMR, opțiunea pro-europeană rațională și modernă era evident Nicușor Dan. În același timp e un miracol, ținând cont de atacurile și coalizarea generalizată împotriva lui, din toate direcțiile.

Urmează însă o finală în care Nicușor Dan trebuie să recuperez o diferență majoră. După centralizarea a 99,97% din procesele verbale din secții, George Simion conducea cu 40,92% din voturi, urmat de Nicușor Dan cu 20,99%.

Turul 2, misiune infernală, nu imposibilă

Turul al 2-lea se anunță, astfel, o misiune infernală pentru a opri deraierea României de pe traseul ei european și transatlantic, dar nu una imposibilă. Și, în cele din urmă, s-a dovedit la vot că dacă e cineva capabil să-i oprească pe extremiști, atunci acela e Nicușor Dan.

Mitul că doar un candidat susținut de Coaliția care are peste 50% în Parlament ar putea avea câștig de cauză este, iată, spulberat. Pe Crin Antonescu nu l-au votat nici jumătate dintre votanții partidelor care l-au susținut. Dacă nici pe membrii și simpatizanții PNL, PSD și UDMR nu i-a convins, cum și-a închipuit cineva și cum ar mai putea pretinde de acum înainte că domnul Antonescu i-ar fi putut convinge pe susținătorii lui Nicușor Dan să-l voteze într-o finală cu George Simion?

Sondajele de opinie care cu scenarii potrivit cărora Crin Antonescu ar avea mai multe șanse în turul al doilea, decât Nicușor Dan, într-o confruntare cu George Simion, s-au dovedit manipulări dintr-o lungă serie de manipulări cu sondaje..

Cum să-l voteze susținătorii lui Nicușor Dan pe Crin Antonescu, după ce l-a jignit numindu-l ”mincinos patologic”? Asta în ciuda absolut tuturor evidențelor – hotărâri judecătorești definitive, făcute publice, care au constatat ca fiind ilegale certificatele pe care le-a semnat ca ministru al Sporturilor și în baza cărora zeci de hectare din parcurile din București au ajuns pe mâna rechinilor imobiliari. Oare nu-i era nimănui clar că o asemenea jignire nu-l viza doar pe Nicușor Dan, ci pe toți susținătorii lui care au văzut documentele?

Reacție revoltătoare a lui Crin Antonescu, după ce Nicușor Dan a prezentat public dovezile că a semnat documente ilegale de care au profitat rechinii imobiliari

Iepurașii de mai, Elena Lasconi și Daniel Funeriu

Elena Lasconi s-a prăbușit sub 3% și n-ar fi avut cu mult mai mult în plus, nici dacă n-ar fi existat episoadele penibile cu provocarea lui Nicușor Dan de a jura pe Biblie că a sunat-o (deși știa că a fost sunată, dar n-a răspuns – vezi aici) și cel cu fotografiile trucate grosolan. Cele două momente (plus altele la fel de ”poznașe” și ”credibile”, gen solicitarea de a pune șef la SRI pe ”nu pot să-i spun numele”) n-au făcut decât să șteargă orice urmă de regret și empatie legat de momentul anulării alegerilor și retragerea sprijinului ei din partea colegilor de la USR.

Despre Daniel Funeriu cred că nu mai sunt multe de spus. Cu 0,5% ideea că ar fi avut vreo șansă în confruntarea cu George Simion nu merită calificativ. N-are decât să repete în fața oglinzii că n-a fost, la rândul lui, un iepuraș menit să-l atace pe Nicușor Dan în campanie și să mai ciupească niște voturi pro-europene. Poate îl crede părul care i-a mai rămas pe cap.

Avantajele lui Nicușor Dan pentru turul al 2-lea

Probabil, pe bună dreptate, mulți sunt speriați de handicapul uriaș pe care Nicușor Dan îl are de recuperat, acum, față de George Simion. E adevărat – misiunea e infernală. Dar când spun că nu e imposibilă, am în vedere mai multe lucruri.

George Simion a profitat la maxim de miza primului tur, drept pentru care a avut parte de maxim niște înțepături de la Victor Ponta, care încerca să mai ia voturi din zona suveranist-extremistă, pe care să le pună lângă cele adunate de la fidelii din PSD. Cum Ponta și-a sabotat singur șansele, Simion n-a trebuit să depună prea mult efort pentru a le combate. Dar meciurile mizerabile duse de România TV (Ponta) cu Realitatea TV (Simion) vor face ca preluarea voturilor de la Ponta să fie destul de grea și nesigură pentru Simion. Că și de se apucă de mâine domnul Ponta să-l perie pe domnul Simion, cel mai probabil nu va fi suficient pentru a muta voturile (maxim să-l discrediteze pe Ponta în fața celor care l-au votat). Poate că n-ați urmărit RTV și Realitatea TV (n-ați pierdut nimic, doar v-ați protejat sănătatea mintală), dar atacurile din dezbaterile de la Digi 24, TVR și Antena 3, ori fotografiile trucate ale Elenei Lasconi sunt pistol cu apă pe lângă ce zoaie și lături s-au schimbat între cele două posturi TV.

Dar dincolo de ce și-a luat de la RTV (care nu e și nu a fost vreodată etalon de credibilitate), e cert, că domnul Simion va ieși, de astăzi, din zona de protecție și se va trezi cu toate reflectoarele pe el.

Antecedentele 2004 și 2009

Apoi, privind un pic în spate, în istoria recentă, în 2004, și Adrian Năstase a intrat cu 40,94% în turul al 2-lea al alegerilor. Nu i-au fost suficiente procentele alea, nici să ajungă la Cotroceni, nici să scape de pușcărie.

În 2009, Geoană și Antonescu și-au unit forțele pentru a trece în turul al doilea de Traian Băsescu. Împreună, Geoană și Ponta aveau peste 51% din voturi, cu aproape 20% mai mult decât Băsescu, după primul tur. Și au coborât sub 50%, semn că turul al 2-lea pornește, de fiecare dată, de la zero la zero. Voturile oamenilor nu se mută chiar așa ușor de la un candidat la altul, la un semn de deget. E drept, domnul Băsescu era genul care știa și era dispus să dea la ficat, Nicușor Dan e la polul opus. Mai bine pierde decât să-și încalce principiile (iar episodul cu juratul pe Biblie e doar unul dintre cele pe care le cunosc direct).

Dar, în același timp, miza turului final, de peste două săptămâni, e mult mai mare decât cea din 2009. Și mă aștept ca acest lucru să fie înțeles și de cei/cele care i-au votat și pe Crin Antonescu, și pe Victor Ponta, și pe Elena Lasconi, și pe candidații cu zero virgulă în față.

Nota bene: faptul că, după ce și-a recunoscut înfrângerea, aseară, domnul Antonescu nu le-a dat vreo recomandare celor care l-au votat nu e un capăt de lume. Omul și-a dovedit caracterul până la capăt. Și o susținere ipocrit-interesată nu e neapărat un ajutor pentru Nicușor Dan, cum n-a fost nici în 2009 pentru Mircea Geoană.

Coaliția nu trebuie să-l susțină. Dar să nu-l atace 

De altfel, nici măcar susținerea Coaliției de guvernare nu e cel mai important lucru de care are nevoie Nicușor Dan. Limitele și le-au dovedit, încă o dată, în aceste zile. Dacă pornim de la premisa că, totuși, Crin Antonescu ar fi venit și el cu o zestre de vreo 5% de fani personali, dintre cei 20% care l-au votat în 2009, rezultă că PSD, PNL și UDMR și-au convins undeva pe la cel mult unul din trei votanți de partid să-și pună ștampila pe Crin Antonescu.

Dacă și-ar opri atacurile la adresa lui Nicușor Dan și ar ridica embargoul presei finanțate în ultimii ani, cu zeci de milioane de euro, ar fi deja un mare și uriaș câștig.

Cel mai important pentru Nicușor Dan e să-i convingă pe cei 50% dintre cetățenii care n-au ieșit la vot în ultimele trei runde de alegeri (primul tur prezidențial de anul trecut, parlamentare și primul tur prezidențial de ieri). Un 10%, poate chiar 5% dintre aceștia ar putea fi suficient să facă diferența. La fel cum nu cred că cele 40 de procente ale lui George Simion sunt intangibile. Cum spuneam, George Simion s-a bucurat de umbră până acum și probabil că a hohotit pe rupte văzând cum unii, disperați să-l împingă în turul al 2-lea pe Crin Antonescu, au ajuns să-l scoată pe Nicușor Dan pro-rus, ba chiar mai pro-rus decât el!

Maia Sandu și cel mai mare atu al lui Nicușor Dan

Maia Sandu, în campanie electorală în Republica Moldova. Foto: Facebook/ Maia Sandu

Maia Sandu poate avea o contribuție majoră în campania lui Nicușor Dan. Foto: Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu, cum era normal, n-ar fi putut să fie ea cea care să arbitreze între candidații pro-europeni. Mă aștept, însă, că odată închisă această competiție, sprijinul ei să fie mult mai activ și total. Și în joc vor fi câteva sute de mii de voturi, atât din Republica Moldova, cât și, atenție, din diaspora moldovenească. Și mă aștept ca implicarea ei să influențeze nu doar la votanții cu dublă cetățenie, română și moldovenească, ci și pe cei care o au doar pe cea românească – atât prin personalitatea ei, care poate convinge direct, cât și prin infirmarea imaginii lui George Simion de mare patriot (că cineva cu interdicție de intrare în Republica Moldova e greu de crezut că va lupta eficient pentru integrarea europeană a acestei țări și protejarea ei în fața intereselor rusești).

Nu în ultimul rând, sunt oamenii care îl susțin pe Nicușor Dan. Cei care au voluntariat, cei care au donat, cei care și-au declarat public susținerea. Gândiți-vă că triumviratul PSD, PNL, UDMR au niște sute de mii de membri, subvenții de milioane de euro din bugetul public, sute și mii de afaceriști care depind de contractele pe care le au cu instituțiile centrale și locale controlate politic.

Și, totuși, această teribila mașinărie a celor trei partide a fost înfrântă de susținătorii lui Nicușor Dan. Semn că nici nu sunt puțini, știu ce fac și au cu adevărat energie și curaj. De ce s-ar speria de George Simion?

Dezvăluiri de Ziua Libertății de Exprimare, cu Roșia Montană, RTV, Sebastian Ghiță, Victor Ponta și Crin Antonescu

Cadru universitar, membru al echipei de campanie a lui Nicușor Dan, mărturie despre momentul în care acesta a sunat-o pe Elena Lasconi


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *