Romania Curată

Nimic diferit în contractele CJ Cluj: Topul achizițiilor publice (14-20 octombrie)

Cele trei firme care au câștigat licitația pentru servicii de deszăpezire în Cluj au deja un istoric al contractelor publice. Este vorba despre Bema Prodserv S.R.L, Drumuri și Poduri Județene Cluj și Difert S.R.L., cu care Consiliul Județean a semnat contracte în valoare de aproape 15 milioane de lei și în sezonul de iarnă 2018-2019. Ziarul de Cluj raporta în ianuarie proasta calitate a serviciilor pe mai multe porțiuni ale drumului DJ 103, ceea ce a împiedicat autobuzele școlare să ajungă la toate stațiile de unde elevii trebuiau preluați.

Diferit S.R.L. a fost amendată de Consiliul Concurenței cu peste 2.7 milioane de lei în luna septembrie. Autoritatea de Concurență a constatat că anumite licitații organizate în 2012 și 2013 în vederea atribuirii serviciilor de deszăpezire erau anulate ori suspendate în urma contestațiilor. Astfel, serviciile erau atribuite prin proceduri de negociere, în lipsa unei concurențe efective.

Și Consiliul Județean Mureș semnează contracte cu firme care au fost reclamate în trecut. Logistic Media Pop Art S.R.L. va fi responsabilă pentru furnizarea și distribuirea de fructe, lactate și produse de panificație preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și gimnazial. Afacerea familiei Pop obține de peste 10 ani astfel de contracte în toate zonele țării, deși au fost înregistrate numeroase reclamații. Președintele CJ Buzău a anunțat în octombrie că ar putea rezilia contractul cu Logistic Media Pop Art S.R.L., deoarece produsele ajung cu întârziere și sunt uneori mucegăite; în februarie 2017, Protecția Consumatorului din Satu Mare i-a amendat pentru că nu respectau gramajele prevăzute pe cornuri; în martie 2016, o elevă din Arad a descoperit o lamă în cornurile livrate de aceeași firmă; iar în octombrie 2015, aproape 3000 de cutii de lapte stricat au fost oprite de Inspectoratul Școlar Județean Bihor în urma sesizărilor elevilor. De-a lungul timpului, familia Pop a deținut mai multe firme, toate cedate sau lichidate după ce produsele livrate în cadrul programului „Cornul și laptele” au fost reclamate. O anchetă realizată de PressOne arată cum familia Pop a folosit această strategie pentru a câștiga noi licitații în ciuda scandalurilor în care a fost implicată.

Se pare că nici reclamațiile cetățenilor, nici amenzile autorităților nu opresc aceste firme din a participa în cadrul licitațiilor organizate de Consiliile Județene. Ele continuă să câștige contracte și astfel să riște siguranța și sănătatea românilor.

Mai jos puteți vedea topul achizițiilor publice în peioada 14-20 octombrie 2019.

Denumire contract Valoare atribuită (RON) Autoritatea contractantă Firme câștigătoare
Înlocuirea stației de măsurare gaze naturale SMG Isaceea 1 65.159.269 Societatea Națională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ S.A. Mediaș ROMINSERV S.R.L.
Implementarea unui Sistem Informatic pentru îmbunătățirea capacității de publicare a actelor operatorilor economici, de colaborare între angajați și de asigurare a securității și a monitorizării sistemului informatic integrat ce susține procesele de furnizare a serviciilor publice aflate în responsabilitatea Oficiului Național al Registrului Comerțului 21.139.350 Oficiul Național al Registrului Comerțului TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS
Reparație planificată tip RG la locomotivele electrice de 5100KW cu montare instalație pentru comanda locomotivei ICOL și Alte servicii de reparații constatate în prezența Recepției CFR pe fluxul de reparație tip RG la locomotivele electrice de 5100 KW 19.947.463 SNTFC „CFR Călători” S.A. RELOC / RO
Implementarea unei platforme IT de procesare a datelor la nivelul ONRC 19.070.642 Oficiul Național al Registrului Comerțului TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS S.A.
Servicii de deszăpezire a drumurilor județene din județul Cluj, 5 Loturi 17.056.701 Județul Cluj (Consiliul Județean) DRUMURI ȘI PODURI JUDEȚENE CLUJ S.A.

BEMA PRODSERV S.R.L.

DIFERIT S.R.L.

Protecția drumurilor județene pe timp de iarnă, combaterea lunecușului și a înzăpezirii în sezonul de iarnă 2019-2023 pe rețeaua de drumuri județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bihor, pe loturi: Lotul 1-zona Aleșd, lotul2-zona Beiuș, lotul 3-zona Marghita, lotul 4-zona Oradea, lotul 5-zona Tinca 16.094.345 Județul Bihor GP SĂGEATA PROD/RO

DRUMURI BIHOR/RO

CARIER/RO

CRIȘANA PRO CONSTRUCT S.A.

Furnizarea și distribuirea de fructe, lapte și produse lactate și produse de panificație preșcolarilor din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizare/acreditate și particulare acreditate și elevilor din învățământul primar și gimnazial de stat și particular din județul Mureș, în anii școlari 2018-2019 și 2019-2020 13.853.907 Județul Mureș Friesland Câmpina România S.A.

LOGISTIC MEDIA POP ART S.R.L.

GRANPAN DOR

Contract multianual de furnizare produse – Șalupă de cercetare hidrografică și oceanografică 11.513.900 Unitatea Militară 02133 OPAL CONSTRUCT S.R.L.
Servicii de reparație planificată tip RP la vagoane cușetă seriile 4031 și 4431-împărțită în 2 loturi 10.613.611 SNTFC „CFR Călători” S.A. ATELIERELE CFR GRIVIȚA S.A.
Combaterea inundațiilor în bazinul hidrografic al râului Slănic și afluenți, județul Buzău (PT+CS, DE, DTAC+execuție)-Lot/Tronson I- UAT Lopătari 9.717.626 Administrația Bazinală de Apă Buzău Ialomița LESCACI COM S.R.L.

Dacă semnalați nereguli în vreun contract de achiziție publică, vă rugăm să ne scrieți la contact@romaniacurata.ro.

Ca să susţineţi România Curată, donaţi aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *