Mihai Goțiu

Ne-am întâlnit cu ursul, în pădure (VIDEO). Peste cine dai când îi urmărești pe hoții de lemne și cum s-a încheiat momentul

Nu a existat documentare în pădure, făcută în vara și toamna asta, cu Horea Petrehuș, de la Asociația Valori Superioare, în care să nu fi găsit, pe lângă dovezile tăierilor ilegale în serie, și urme de… urs. Mai mari, mai mici, mai vechi ori mai recente.

Inevitabil, vine și ziua în care ursul îți taie calea. Cum s-a întâmplat, și toamna asta, în Apuseni. Totul e ca, în asemenea momente, să nu-ți pierzi cumpătul și să nu o iei la fugă. În principiu, lasă-l să-și vadă de treaba lui, că ursul nu ține să se intersecteze cu omul.

Horea Petrehuș (el a făcut filmarea) are niște zeci de ani petrecuți prin păduri și mult mai multe întâlniri de acest gen la activ. În general, el zice că e bine să faci cât mai mult zgomot când te afli într-o zonă frecventată de urși. Nu sunt curioși urșii ce vorbim noi și nici de ce, la o adică, suflăm într-un fluier. Iar dacă se întâmplă, totuși, să vă intersectați, calmul e esențial. Precum în cazul de față, când ursoaica s-a speriat și a luat-o la goană, chiar înainte de a face mai multă gălăgie.

Pe România Curată am mai publicat și găsiți mai multe recomandări despre cum să previi întâlnirile cu urșii când mergi în pădure și cum să reacționezi când se întâmplă lucrul ăsta:

Vorbitor în numele urșilor. Mărturia despre întâlnirile cu urșii în sălbăticie, care a devenit virală pe rețelele sociale

Și tot pe România Curată găsești și rezultatele documentărilor făcute pe teren, pe urma hoților de lemne. Poți vedea cât de mare e amploarea tăierilor ilegale de păduri și de ce avem o șansă (acum, până la alegeri) să trecem mai multe modificări anti hoție în Codul Silvic.

Am găsit tăieri ilegale masive în Apuseni, în timp ce am ghidat o echipă de jurnaliști de la BBC (video). Ce s-a întâmplat după ce am sunat la 112

Povestea secretă a unor arbori fabuloși care ar fi putut fi în UNESCO. Cum i-au doborât hoții de lemne și cum i-am prins

Am dus Poliția să constate tăierile ilegale de lângă pădurile incluse în UNESCO (VIDEO). Culmea, pădurile astea sunt date ca exemplu de bune practici! Vă imaginați ce hoție e în celelalte?!

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *