Dorin Tudoran

Mulțumiri dlui Marius Stan

(despre Hannah Arendt și nepoții ei din flori)

Deși răspunsul său nu-mi este adresat, cum sunt numit în finalul acelui text se cuvine să spun câteva lucruri. Acesta este un prim motiv pentru care public rândurile de față.

Al doilea motiv este acela că am promis pe acest blog să semnanlez victoria analistului, în cazul în care dl. Stan va dovedi că editorul platformei New Eastern-Europe se află în erore. Nu pot spune că dl. Stan reușește să se disculpe. De altfel, așa cum mărturisește, nici nu încearcă așa ceva, ci doar să ofere detalii care pot explica ce s-a întâmplat. De ce nu le-am da crezare, deși ele sunt prezentate public cam târziu.

Dincolo de un lanț de întâmplări întortocheate, unele afirmații ale dlui. Stan cer o discuție, căci sunt cam stranii:

  1. Scrie dl. Stan: “În legătură cu plagiatul pe care l-aș fi comis într-un interviu…” Niciuna din explicațiile dlui. Stan nu anulează existența plagiatului. Că el a fost comis cu bună-știință sau doar prin proasta administrare a unor fișe de lectură, cum indică dl Stan, este irelevant – plagiatul există. Măcar în aceste explicații, dl Stan trebuia să fi folosit verbele în mod corect: nu “pe care l-aș fi comis”, ci “pe care l-am comis”.
  1. Scrie dl Stan: “Faptul că în interviu NU mi-au fost solicitate note de subsol, bibliografie sau orice alte trimiteri, nu este nicidecum o scuză, ci doar o circumstanță atenuantă. Interviul este o altă specie decât un articol științific (db pr), lucru pe care cred că-l știe și „procurorul”. Nu mă scuz, doar explic. Pentru cine vrea să înțeleagă.”

Îl înțeleg și nu prea pe dl Stan. Într-un interviu în care întrebările îți sunt puse în scris și la care răspunzi tot în scris, nu trebuie să-ți ceară realizatorul interviului să folosești semnele citării, mai ales când discută cu un cercetător științific. Va fi fiind interviul o altă specie decât un articol științific, dar ambele ”specii” menționate de dl. Stan se supun acelorași rigori, atunci când este vorba de folosirea unor materiale ce nu-ți aparțin.

  1. Scrie dl. Stan: “Într-adevăr, există câteva similarități…” Numai că nota editorului nu de similarități între paginile dlui. Hall și cele ale dlui. Stan vobește, ci de preluări aproape ”cuvânt cu cuvânt” – “Parts of this interview were found to have been lifted (in some cases nearly word-for-word) from an article published nearly 20 years earlier.” Mai limpede de-atât nu se poate.
  1. Scrie dl. Stan: “Deci nu ‘cititorii’ au sesizat așa-zisul plagiat, așa cum scrie Tufiș, ci analistul C.I.A. Richard Hall.”  De ce este vorba de un plagiat, fără “așa-zis”, am menționat mai sus. Că o infracțiune devine o “așa-zisă” infracțiune, doar pentru că a fost semnalată de victima infracțiunii mi se pare o interpretare academică de pionerat.
  1. Dl. Stan consideră că a fost vorba de un “non-incident” și aduce în sprijinul poziției sale poziția realizatoarei interviului, Simona Merkinaite, care mărturisește că, dacă ea ar fi fost Redactorul-șef al platformei New Eastern-Europe, nu ar fi publicat nota prin care, practic, se recunoștea existența plagiatului și l-ar fi trimis la plimbare pe cel care își apăra dreptul de autor: “If it was me making the call, I would simply respond with a polite thank you for your opinion, because once you engage with a bully, there is no end to it.”

Ce noroc pentru prestigiul platfomei respective că dna Merkinaite nu este Redactoul ei șef. În ochii dnei Merkinaite, a-ți clama proprietatea intelectuală te face un ”bully”. Probabil că a-ți însuși ilegal proprietați intelectuale te face un Sfântu Petru.

  1. Scrie dl. Stan: “Ca să-l plagiez pe Hall cu bună-știință ar însemna să mă neg pe mine…“  Probabil că a plagia din lipsă de atenție profesională înseamnă o afirmare a eului creator. Mai scrie dl. Stan despre dl. Hall: “Nu îi respect opiniile despre România“(…)“nu-mi imaginez că am putea gândi la fel pe aceste subiecte.“

Foarte straniu.

Oscar Wilde crede că “Imitation is the sincerest form of flattery that mediocrity can pay to greatnes”. Red Skelton îl traduce din engleză în… engleză: “Imitation isn’t the sincerest form of flattery – it’s plagiarism.”

Iată că dl. Stan poate înregistra la OSIM o altă formă de plagiat – plagiatul izvorât din dispreț suprem pentru cel plagiat.

Cei doi nu gândesc la fel pe subiecte legate de România?

Înseamnă că un subliminal pus pe farse sinistre l-a făcut pe dl. Stan să gândească exact la fel (“cuvânt cu cuvânt”), ca dl. Hall. Fie că aveam de-a face cu un plagiat, cum cred unii, fie că avem de-a face doar cu “anumite similarități”, cum se apără alții, în cazul în speță, dl. Stan s-a dovedit de acord cu dl. Hall “cuvânt cu cuvânt”. De unde se poate înțelege că nu dl. Hall este dușmanul de moarte al dlui. Stan, ci subliminalul acestuia din urmă.

  1. Tărășenia aceasta și felul în care se apără sau se explică unii îmi amintește de o secvență din epopeea plagiatelor săvârșite de Eugen Barbu. Analiza cu textele pe masă dovedea, în chip irefutabil, că “Patronul” comisese un plagiat. Consiliul Uniunii Scriitorilor se vedea obligat să ofere un comunicat oficial. L-a oferit, dar apariția lui în revistele Uniunii Scriitorilor era împiedicată de Poliția de Partid și Securitate – Barbu era omul lor și, vezi matale, omu’ nu comisese un plagiat, ci se folosise de o tehnică legală – colajul.

Eugen Jebeleanu obținea o audiență la Nicolae Ceaușescu pentru a protesta împotriva încercării de mușamalizare a unui furt grosolan. Ceaușescu l-a ascultat și l-a un moment dat, amintind că “sunt tovarăși care spun că tovarășul Barbu nu a furat ,ci a folosit un colaj”, l-a întrebat pe Jebeleanu ce e de fapt cu colajul ăsta,  despre ce tehnică, despre ce procedeu este vorba.

Jebeleanu i-a oferit cea mai ilustrativă definiție a colajului: “Tovarășe Ceaușescu, colajul este așa – intri în curtea omului, când omul nu e acasă, și ți se colează de mână o găină a lui. Pleci cu ea acasă, fiindcă de-acum e găina ta.”

Om crescut la țară, Ceaușescu a înțeles imediat ce înseamnă tehnica invocatului colaj, dar cum Barbu era de-ai lui, Comunicatul Uniunii Scriitorilor a murit de moarte naturală.

Asta era în vechea Europă de Est. Iată că, uneori, și în New Eastern-Europe lucrurile stau cam la fel – “cuvânt cu cuvânt”.

În sfârșit,  mulțumirile mele dlui. Marius Stan pentru explicațiile oferite.

P.S.

Aflu abia după scrierea acestui text, că explicațiile dlui. Stan au totuși o parte care se referă direct la mine. Iat-o:

“Înțeleg că tot el așteaptă cu nerăbdare reacția UB, mai ales că marele Dorin Tudoran „a făcut o sesizare către Comisia de Etică a Universității din București”. Unu la mână, Dorin Tudoran n-are nicio credibilitate epistemică, omul este minus habens când vine vorba de chestiuni academice. Doi la mână, omul n-are nicio credibilitate morală: este suficient să-i vezi ședințele constante de terapie de pe propriul blog, să-i cauți înjurăturile la adresa mea, dar mai ales la adresa lui „Volodea”, pe Contributors, Hotnews, etc. De la un personaj îndrăgostit de dolari canadieni nu ar trebui să accepte nimeni lecții de moralitate, prietenii știu de ce.“

Răspund:

1. Nu știu cine este dl. Claudiu Tufiș căruia îi răspunde dl. Stan, deci nu există între mine și cel dintâi dintâi niciun fel de comunicare – nici directă, nici prin intermediari.

2. Nu am făcut nicio sesizare către Comisia de Etică a Universității din București. Nu mă ocup cu asemenea lucruri. Pentru liniștea sufletească a dlui. Stan, îi propun să ceară membrilor comisiei respective să clarifice, public, cum stau lucrurile. Tot ce pot face pentru dl. Stan este să-i spun cine l-a reclamat pe dl. Hall agenției federale americane al cărui angajat este pentru că a criticat lipsa de metodologie a Raportului Tismăneanu.

3. Este dreptul dlui. Stan să-mi nege orice credibilitate epistemică în chestiuni academice, numai că depistarea unui plagiat nu presupune supreme calificări academico-epistemice. Există o bibliografie publică în care este vizibil rolul meu în depistarea unui plagiat ori al altuia, dacă ar fi să-i menționez dlui. Stan doar plagiatul poetului Ion Gheorghe după o traducere românească din Lao Tze. În urmă cu aproape două decenii, am sugerat Editurii ARC din Chișinău să alcătuiască o antologie – Plagiatul la români. L-am recomandat călduros pe dl. Dan C. Mihăilescu pentru scrierea Prefeței. Eu m-am mulțumit să scriu doar un text pentru coperta a patra.

“Volumul Plagiatul la români, apărut la Editura ARC, e, neîndoielnic, una din cărţile de referinţă. Din textul de pe ultima copertă, semnat de Dorin Tudoran, aflăm amănunte despre biografia acestui proiect. Astfel, în perioada dăinuirii sale la Chişinău (1993-2000), în calitatea de director al biroului Fundaţiei IFES, Dorin Tudoran a purtat mai multe discuţii amicale cu Eugen Lungu şi Gheorghe Chiriţă. În cadrul unei asemenea întruniri le-a şi sugerat prietenilor ideea «realizării unei triste antologii – Plagiatul la români». Ulterior, Dorin Tudoran şi-a exprimat satisfacţia că eforturile acestei redutabile echipe – Dan C. Mihăilescu, Eugen Lungu, Gheorghe Chiriţă şi Pavel Balmuş, s-au încununat de succes: «M-am bucurat foarte mult să văd că, în sfârşit, această lucrare trist-amuzantă a intrat pe mâini dintre cele mai pricepute.» Fie şi numai pentru atât, atracţia lecturii se justifică.” (Brumaru, Victor, Biblio Polis – Vol.49 (2013) Nr. 3)

4. Este dreptul dlui. Stan să considere că nu am nicio credibilitate morală. Mi-e teamă însă că pe calea pe care a apucat-o nici credibilitatea Domniei sale nu va crește cât Everestul. S-ar putea chiar ca unitatea de măsură să devină în cazul său Groapa Marianelor.

5. Nu știu ce știu prietenii dlui. Stan despre dragostea mea pentru dolari canadieni, dar îl pot asigura pe dl. Stan că prefer dolarul american, chair dacă azi nu mai este ce a fost cândva.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *