Romania Curată

Ministrul de Interne contrazice SRI: Au fost doar niște SMS-uri cu afirmații generale

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat că nu a primit personal informări despre provocări, Serviciul Român de Informaţii transmiţând sms-uri către şefi din minister, sms-uri care însă nu semnalau riscuri privind ordinea şi liniştea publice, anunță Mediafax.

„Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenţii de provocare. Aseară, între orele 19.43 şi 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ştefu şi şeful Poliţiei Bogdan Despescu au primit mesaje sms din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane, în general, actvişti care participă constant la astfel de activităţi de acest gen precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor la modul general. Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop”, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

„Informaţiile transmise erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor avea loc o partidă de handbal între Dinamo şi Steaua la care participau suporteri ai celor două echipe. Informaţiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative care a avut loc în dimineaţa zilei de 1 februarie 2017 , la orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situaţiei. Nu au fost informaţii inedite din partea SRI. Era de notorietate faptul că între orele 18.45 şi 20.00, la Clubul Sportiv Dinamo, situat la situat la aproximativ 1,5 kilometri de Piaţa Victoriei, se desfăşura meciul de handbal între echipele Dinamo şi Steaua. La eveniment au participat 1.500 de spectatori. După terminarea meciului, grupurile de suporteri s-au dispersat şi unii dintre membri acestora s-au deplasat individual în Piaţa Victoriei. Acest lucru a făcut imposibil controlul şi stoparea apariţiei lor la proteste”, a mai spus Carmen Dan.

În această dimineață, reprezentanții SRI au anunțat, într-un comunicat, că „Serviciul Roman de Informații a acționat potrivit competențelor legale, datele și informațiile obținute exclusiv cu privire la prezența unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acțiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliției Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază și Protecție).  Conform Legii 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată în 2014, și Legii nr. 14/1992 SRI are competențe pentru obținerea de date necesare prevenirii și contracarării activităților extremiste. Pe aceasta zonă, SRI nu a avut surprize operaționale. SRI nu are competențe în ceea ce privește manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obțin date de interes pentru instituțiile cu atribuții pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate”. În comunicatul publicat în cursul nopții erau însă menționate și numele decidenților din MAI către care au fost trimise informațiile.

În aceeași declarație publică, ministrul de Interne Carmen Dan a numit o serie de jurnaliști și politicieni despre care a afirmat că ar fi îndemnat lumea la proteste.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ministrul de Interne contrazice SRI: Au fost doar niște SMS-uri cu afirmații generale

 1. Dumitru

  Pai e clar ca are dreptate Alina Mungiu. Asistam la o lupta pe viata si pe moarte intre doua tabere. Tocmai am citit ca DNA a deschis dosar unor ministri pentru ordonanta de urgenta, pregatindu-se astfel suspendarea lor. Ce-ai amuzant este ca aceasta initiativa demna de Putin sau Machiavel vine de la cei a caror gura e plina de acuzatii de comunism, bolsevism, etc. In alta ordine de idei, as avea chef sa le trag doua palme celor care au scris Constitutia, pentru ca e scrisa cu picioarele.

  Reply
 2. Daniela Nicolescu

  Eu nu am primit nici o informatie de la nimeni, dar eram sigura ca protestul va derapa. Cred ca orice om cu minim de judecata are in vedere aceasta posibilitate. Numai protestul d esprijinire al lui Raed Arafat a fost exceptia.
  DAr am fost impresionata si de cum au reactionat protestatarii pasnici si de cunm au inttervenit jandarmii. Ar fi bine sa fim mai echilibrati, sa incercam macar.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *