Constantin Dicusar

”Militarii ucraineni fură copii din localitățile de pe front”, spun rușii. Care e realitatea

Mitul potrivit căruia militarii ucraineni ”ar fura copii” din localitățile din prima linie a frontului, a fost reluat de propaganda rusă, în contextul evacuărilor din Avdiivka, un oraș transformat în ruine în timpul asalturilor în serie a trupelor Moscovei, în ultimele luni.

Ce spun rușii

”Căpcăunii care își spun „Îngeri Albi”, vânătorii de copii au ajuns la Avdiivka”, sună o narațiune distribuită pe Facebook și pe site-uri de știri create de ocupanții ruși în Donbas-ul ocupat. Acuzația a mai fost distribuită și în luna aprilie a acestui an, la doar o lună după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru crime de război, inclusiv răpirea (și deportarea în Rusia) de copii ucraineni.

”Ieri, naziștii (etichetă a ucrainenilor preferată de propaganda rusă) au efectuat un ultim raid disperat asupra localității Avdiivka și au scos din oraș un băiat de 12 ani pe care părinții săi îl ascundeau de evacuare de patru luni”. ”Despre lucru a raportat gauleiterul ( lideri regionali ai Partidului Nazist din Germania) local Vitali Barabash, care s-a plâns că localitatea era deja practic izolată de armata rusă. Potrivit acestuia, la data de 3 decembrie, în localitate mai rămăseseră 1.295 de persoane, iar copilul care a fost scos era ultimul”, scrie site-ul dnr-news.ru.

În realitate

Ceea ce ocupanții ruși numesc ca fiind ,,răpire”, este, de fapt, o evacuare a copiilor însoțiți de un părinte, de un părinte surogat sau de un alt reprezentant legal, din zonele periculoase, adică din localitățile ucrainene aflate în apropierea liniei frontului. De răpirea copiilor e acuzată, de fapt, Rusia, cu probe în acest sens.

La 7 aprilie, Guvernul  a susținut inițiativa administrației militare regionale ucrainene din regiunea Doneț (partea controlată de Kiev) privind evacuarea obligatorie a 126 de copii din 21 de localități din regiune. Decizia a fost luată din cauza confruntărilor armate din regiune și a bombardamentelor constante rusești asupra civililor. Copiii au fost evacuați din localitățile periculoase din regiunea Doneț doar dacă au fost însoțiți de părinții sau tutorii lor.

Copiii însoțiți de părinții sau tutorii lor sunt transportați în vehicule blindate, iar familiilor evacuate li se oferă cazare  în regiuni ucrainene mai sigure, precum și asistență socială, ajutor umanitar și sprijin psihologic. Cabinetul de miniștri este convins că copiii care se află în zona de război nu pot avea grijă de ei înșiși.

Cele mai vehiculate mituri și știri false, din 2023, despre Ucraina. Ghidul dezinformării și demistificării

Afirmația presei ruse potrivit căreia militarii din unitatea „Îngerii Albi” ar fi răpit copii nu are nicio susținere în realitate. „Îngerii Albi” sunt echipaje speciale de poliție care oferă asistență populației civile din zona de luptă din regiunea Doneț, partea controlată de Ucraina. Unitatea este angajată în principal în activități umanitare – livrează provizii, acordă primul ajutor și se ocupă, de asemenea, de evacuarea populației civile. Unitatea „Îngerii Albi” face parte din Poliția Națională a Ucrainei și funcționează în conformitate cu Rezoluția Cabinetului de Miniștri nr. 841/2013.

În mod specific pentru Avdiivka, autoritățile locale au raportat încă din august 2023 că, oficial, în oraș mai rămăsese un singur copil. Locația acestuia a fost necunoscută timp de mai multe luni, dar pe 4 decembrie, în cadrul emisiunii Radioul Public, șeful administrației militare ucrainene a orașului, Vitali Barabash, a declarat că s-a reușit scoaterea tuturor copiilor din oraș. „Noi am găsit această familie cu un băiat, ei deja au plecat. Începând de astăzi nu mai există niciun copil în oraș. Aproape că nu mai există copii nicăieri în toate comunitățile de pe linia frontului”, a adăugat liderul din Avdiivka.

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *