Romania Curată

Mihai Goțiu cere Guvernului Grindeanu să ia măsuri după ce s-a dovedit că ”cel mai mare consumator de lemn al României” nu respectă standardele de mediu

Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, a cerut Guvernului Grindeanu să explice cum va monitoriza activitatea companiei Schweighofer de acum înainte, după ce s-a dovedit că aceasta nu respectă standardele internaționale privind protecția mediului.

Goțiu a adrest luni, 20 februarie, o interpelare în plenul reunit al Parlamentului atât vicepremierului Daniel Constantin, care este totodată și ministru al Mediului, cât și ministrului Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu. El le-a cerut celor doi demnitari ai Guvernului Grindeanu să explice cum vor monitoriza activitatea Schweighofer în contextul în care Forest Stewardship Council și-a luat mâna de pe concern în urmă cu 3 zile, când a anunțat că retrage certificarea Holzindustrie Schweighofer (HS), după ce concernul nu a putut dovedi, în ciuda perioadei de probă sub supraveghere, că practicile sale sunt ”sustenabile” pentru mediu. Această retragere a certificării FSC reprezintă pe cale de consecință o recunoaștere a ”relelor practici” ale HS, despre care România Curată a relatat în nenumărate rânduri de-a lungul vremii.

Referitor la pierderea FSC de către HS, Mihai Goțiu a declarat pentru România Curată: ”Nu pot decât să mă bucur să aflu că adevărul începe să iasă încet, încet la lumină. De asemenea, vreau să-i felicit pe toți cei care s-au implicat în ultimii ani în lupta împotriva exploatării ilegale a pădurilor României, activiști, jurnaliști, ONG-uri și zecile de mii de oameni care au semnat petiții ori au ieșit în stradă în primăvara lui 2015. E un nou exemplu că implicarea civică nu rămâne fără efecte, chiar dacă acestea nu se produc imediat. Din perspectiva funcției pe care o dețin acum, de senator, voi umări ca decizia retragerii certificării FSC să fie pusă în pratică și le solicit pe această cale tuturor instituțiilor publice de control să verifice punerea în practică a deciziei, mai exact să verifice ca lemnul și produsele din lemn fără certificat de proveniență să nu se mai poată comercializa în magazinele din România. De asemenea, mă voi implica pentru transpunerea integrală în România a EU Timber Regulation, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile dure împotriva comercializării lemnului și a produselor din lemn fără certificare”.

Vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, în ultimii săi doi ani ca jurnalist, s-a luptat atât ca editor, cât și ca autor de texte, alături de echipa România Curată pentru popularizarea abuzurilor companiei austrice și pentru frânarea achizițiilor de lemn ”netransparente” ale Holzindustrie Schweighofer (HS).

Mai jos puteți citi interpelarea adresată la 20 februarie 2017, de fostul coordonator editorial al site-ului România Curată, guvernanților:

Obiectul interpelării: Stadiul implementării EU Timber Regulation în România și controlul comercializării produselor din lemn ale Schweighofer Holzindustrie, rămase fără certificare

Stimate d-nule ministru Daniel Constantin, stimată d-nă ministru Adriana Petcu,

Țin să vă anunț pe această cale că la sfârșitul săptămânii trecute, mai exact pe 17 februarie 2017, Consiliul pentru acreditarea exploatării sustenabile a pădurilor, respectiv  Forest Stewardship Council (FSC), a anunțat disocierea de cel mai mare procesator de lemn din Uniunea Europeană, Schweighofer Holzindustrie, a cărui principală activitate se desfășoară în fabrici din România. Această disociere semnifică, implicit, retragerea certificării FSC, certificare al cărei scop este de a garanta că produsele diferiților procesatori sunt realizate din lemn provenit din păduri exploatate sustenabil1.

Decizia FSC vine după o luptă de durată a activiștilor de mediu, a unor jurnaliști de investigație, a zecilor de mii de cetățeni români care au ieșit în primăvara anului 2015 în stradă și chiar a sutelor de mii de cetățeni europeni (inclusiv români), care au semnat petiții pentru salvarea pădurilor din România, după ce scandalul a căpătat notorietate internațională. Investigațiile au scos la iveală practicile revoltătoare ale celui mai mare procesator european de lemn, mai exact achiziționarea de bușteni exploatați ilegal și/sau proveniți din parcuri naturale ori păduri virgine ale României. Pe fondul protestelor din anul 2015, un control al Ministerului Mediului a constatat, la rândul lui, numeroase nereguli și ilegalități legate de achiziționarea lemnului de către fabricile Schweighofer din România2.

Toate aceste practici au venit pe fondul unui contract extrem de păgubos pentru țara noastră, încheiat la începutul anilor 2000, care a permis companiei Schweighofer Holzindustrie să capete o poziție dominantă în piață, să dicteze prețurile, să influențeze în mod dramatic industria autohtonă de mobilă și să devină cel mai mare complice al defrișărilor ilegale din România. Într-o analiză pe care am realizat-o în 2015, pornind de la volumul de lemn declarat oficial de Schweighofer că este prelucrat în fabricile sale și exportat sub formă de cherestea și alte produse semifabricate, rezulta că materia primă utilizată pentru fiecare loc de muncă în fabricile companiei austriace afecta (și afectează) materia primă pentru alte peste 30 de locuri de muncă în industria mobilei! Dincolo de situația tragică pentru pădurile din România (prin exploatări masive și/sau ilegale, dincolo de limita de sustenabilitate), exportând cherestea, și nu mobilă, Schweighofer exporta (și exportă), de fapt, anual, peste 100.000 de locuri de muncă, cu tot ce înseamnă acest lucru pentru economia României!3

Stimată d-nă ministru Adriana Petcu, stimate d-nule ministru Daniel Constantin, ținând cont de cele menționate mai sus, vă rog să vă alăturați eforturilor societății civile care luptă pentru un mediu sănătos și pentru un viitor bazat pe o dezvoltare economică sustenabilă și în folosul cetățenilor români, exercitându-vă atribuțiile din domeniu pe care vi le-ați asumat la investirea în funcție. În acest sens, vă solicit luarea următoarelor măsuri și comunicarea luării lor:

 • Implementarea integrală (mai exact transpunerea integrală în legislația românească) a EU Timber Regulation, al cărui scop final este stoparea tăierilor ilegale de lemn, prin împiedicarea și sancționarea drastică inclusiv a comercializării produselor din lemn fără certificare de proveniență din păduri exploatate sustenabil. După cunoștințele noastre (a se vedea anexele 1 și 2), România este, alături de Spania și Grecia, una dintre ultimele țări din UE care nu au implementat integral acest Regulament4,5.

Astfel, vă solicit prezentarea unui raport privind stadiul actual al implementării EU Timber Regulation în România (ce s-a implementat și ce nu), precum și a unui calendar privitor la inițiativele legislative pentru transpunerea integrală a Regulamentului în legislația autohtonă.

 • Înștiințarea oficială a marilor retaileri din România cu privire la pierderea de către Schweighofer Holzindustrie a certificării FSC cu solicitarea către retaileri de a lua și de a vă comunica luarea măsurilor legale care se impun.

Vă rog să îmi transmiteți o copie după această înștiințare, precum și confirmările oficiale de primire a înștiințării, din partea retailerilor. De asemenea, în măsura în care veți primi, oficial, informații despre măsurile pe care le-au luat acești retaileri după primirea înștiințării, vă rog să le faceți publice.

 • Înțelegem că în urma unor discuții publice recente la care au participat diferite părți interesate din domeniu, s-a luat în discuție abrogarea (și nu eventuala amendare) a Ordonanței de urgență nr. 51/2016, care aduce modificări importante Legii 171/2000 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, fără a aduce în loc alte reglementări menite să întărească legislația silvică și să faciliteze punerea acesteia în practică și accesul la informații. Vă rog să-mi comunicați dacă ministerele pe care le conduceți au de gând să inițieze abrogarea OUG 51/2006 sau doar amendarea ei, dacă e cazul, pentru implementarea completă a legislației europene.

Vă rog ca solicitările de la punctele 1), 2) și 3) să fie comunicate în scris.

 

Note:

1 – https://ic.fsc.org/en/news/id/1776

2 – http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2015-07-30_CP_controale_paduri.pdf

3 – http://www.romaniacurata.ro/sa-demontam-niste-mituri-locurile-de-munca-la-schweighofer-si-beneficiile-pentru-statul-roman-si-cum-putem-castiga-mult-mai-multi-bani-mult-mai-multe-slujbe-taind-mult-mai-putin-lemn/

4 – http://ec.europa.eu/environment/forests/pdf/EUTR%20implementation%20scoreboard.pdf

5 – http://www.documents.clientearth.org/wp-content/uploads/library/2017-01-16-eutr-enforcement-in-romania-ce-en.pdf

 

România Curată a cerut, de asemenea, ministrului Mediului Daniel Constantin, ministrei Apelor și Pădurilor și premierului Sorin Grindeanu să emită o poziție publică pentru cititori referitoare după vestea retragerii certificării FSC pentru cel mai mare procesator de masa lemnoasă a României. Cei trei au ”tăcut mâlc” până în acest moment. Așteptăm răspunsurile premierului Grindeanu și cei doi miniștri, Constantin și Petcu, pentru a le putea posta. Asta deoarece noi credem că e normal ca românii să afle soluțiile pentru viitor ale celor care conduc Mediul din România, după constatarea oficială că cel mai mare ”consumator de lemn” al României are activitatea presărată cu ”rele practici”.

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Mihai Goțiu cere Guvernului Grindeanu să ia măsuri după ce s-a dovedit că ”cel mai mare consumator de lemn al României” nu respectă standardele de mediu

 1. flesh

  Așa, domnule Goțiu! Țineți-vă de capul lor ca să-și facă treaba! Că sunt puși acolo ca să protejeze plămânul verde, nu să-l extirpe.

  Reply
 2. Dumitru

  Cred ca e prima luare de pozitie constructiva a lui Gotiu dupa alegeri. Si e o propunere buna, la care subscriu 100% (sunt gata sa semnez o petitie). S-ar putea insa sa fie tras de urechi, pentru ca Iohannis e pretenar cu sefii de la Schweighofer.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *