Sorin Paveliu

Mesaj pentru medic de laborator

Acest mesaj este strict destinat unui medic de laborator (sau care semneaza cu un astfel de pseudonim) ca urmare a unei stiri mediafax publicata la adresa http://www.mediafax.ro/social/expert-in-politici-de-sanatate-sute-de-laboratoare-de-analize-gata-sa-mituiasca-pe-oricine-pentru-a-si-pastra-contractele-10715584#comments

Realitatile din domeniu nu le stie nimeni – fiecare vede doar o fateta. O sa va ofer o fateta pe care o stiu direct:In urma cu 2 ani, un laborator de analize medicale (maricel) primeste un telefon de la un cabinet medical oarecare (al meu si al sotiei), fiind chestionat cu privire la analizele a doi pacienti; “Cautam, rezolvam imediat si va sunam!”. Dupa alte 2 ore scena se repeta fara rezultat. A doua zi plina de solicitudine doctorita medic sef al laboratorului, suna la cabinet si intreba ce cum se numesc pacientii, si ce analize li s-au recoltat. Dupa alte doua ore, pe fax sosesc analizele, cu nume complet, data nasterii, rezultate putin deviate de la normal. Doctorita, revine intrebind daca starea aproape conflictuala s-a stins. Raspunsul – “Ne aflam intr-o evidenta stare de confuzie. Reclamatia noastra era legata de faptul ca masina dvs de transport nu a venit sa ridice analizele!! Cred ca aceasta este ultima convorbire telefonica pe care o vom avea vreodata!”

Citeva intrebari retorice: Credeti ca s-ar fi pretat cineva la o asemenea aberatie daca nu ar fi fost o stare de lucruri? Ce atitudine poti avea cind afli astfel de grozavii? Sa suni la procuratura?

Fateta 2 – Um membru al unui corp de control face o vizita tematica undeva la citeva ore distanta de Bucuresti. Se intoarce victorios, ca un vinator la sfirsitul vinatorii. Nu cere sa se duca la sef, il cheama seful. “Stiu unde ai fost, ce ai gasit, uita ziua de azi si aceasta discutie!” Nu a uitat-o, la scurt timp si-a dat demisia.

Fateta 3 – Un pacient (eu) face o analiza privind un marker tumoral (scump)la un laborator de renume din Bucuresti. Soc – proba intens pozitiva. Face ceea ce ar trebui sa faca orice alt pacient, repeta la o zi dupa proba la alt laborator. Rezultat negativ. Aflat in dubii – repeta proba la alt laborator – (alta tehnica de determinare, alti parametri) – rezultat cu putin peste normal. Repeta proba la alt laborator – rezultat in limite normale. Jocul nu isi mai avea rostul (devenise si prea scump), apeleaza la imagistica si nu gaseste nimic. Cum ar fi trebuit sa procedeze?

Fateta n – Un furnizor de aparatura si reactivi doneaza un analizor ultraperformant unui spital (mare) din Bucuresti. Spitalul cumpara prin licitatie timp de 2 (doi) ani reactivi dedicati (sursa unica) la un pret de 6 ori mai mare decit pretul din cataloagele internationale. Spitalul nu achita niciodata vreun leu pina in momentul in care firma cere ca in contul datoriei sa i se externalizeze serviciile de laborator. In pragul unui scandal iminent, toti factorii de influenta din spital fac pe dracu in patru sa-l acopere pe manager si in cele din urma obtin suplimentarea bugetului si plata cu prioritate a datoriei (cu o dobinda reala de 600%). Nu a fost incalcata nici o lege in vigoare! Cum ati fi procedat dvs daca ati fi aflat de o asemenea inginerie?

Pot continua asa pina se uzeaza tastatura dar Cui prodest? Pot spera insa ca daca exista vreun inger pazitor pentru nefericitii care isi cauta sanatatea prin spitalele noastre, va inspira conducatorii zilei sa mai taie din elanul baietilor mai mult sau mai putin destepti.

Astept un comentariu cu argumente si contraexemple fie si fara numele dat in clar.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *