Adrian Popescu

Mălin Bot: „Codruța Kovesi se comportă ca un politician (…) Există cazuri cu procurori talibani în care merg oameni la puşcărie şi fără să fie vinovaţi de ceva.”

Nu vă speriați, mascota #rezist nu a schimbat tabăra, în orice caz nu acum. Dimpotrivă, abia recent a descoperit „scuipatul în direcția corectă”.

Titlul este doar click-bait, după modelul promovat de apologetul știrilor false care „plătesc salariile” și vajnicul luptător anti-protestatari „plătiți de Soros” Mălin Bot. Click-bait, dar nu fake-news! Citatul îi aparține în totalitate – iată ce scria el pe adevărul.ro în 2011, pe vremea când Laura Codruța Kovesi era procuror general iar patronul său era Dinu Patriciu – altul care se plângea că a fost arestat nevinovat.


Gargara electorală a procurorului general

Codruţa Kovesi se comportă exact ca un politician, când spune că bogaţii scapă de puşcărie numai din vina judecătorilor. Săptămâna trecută, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a avut prea multă activitate pe scena publică.

În interviurile acordate ziarului „Adevărul” şi postului B1 TV, Kovesi a făcut gargară electorală pe tema dosarelor grele, de mare corupţie, spălare de bani sau alte infracţiuni economice „complicate”.

Doamna procuror general a spus, în mai multe cuvinte, că bogaţii scapă uşor de puşcărie din vina judecătorilor, în timp ce săracii sunt mereu condamnaţi. Declaraţiile sunt de un politicianism înfiorător şi lasă impresia că şefa procurorilor români pune la care o ieşire din sistemul judiciar, cu intrare pe scena politică.

Atitudinea doamnei Kovesi pare croită pentru publicul care nu cunoaşte procedurile judiciare şi îşi numără banii înainte de a intra în magazin. De ce doreşte să impresioneze acest public rămâne să aflăm în următoarele luni, când îi expiră mandatul la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un lucru este cert, doamna procuror general a indus în eroare, cu intenţie, audienţa. Nu judecătorii sunt singurii responsabili pentru indulgenţa de care au parte bogaţii în sistemul judiciar. Principalul responsabil este, în realitate, procurorul de caz şi apoi poartă o oarecare răspundere colegii lui de la DNA.

Cazurile „complexe”, despre care vorbeşte doamna Kovesi, trec pe la mai multe instanţe. Dacă încep la Tribunal, merg la Curtea de Apel şi apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cel puţin şase judecători de la trei instanţe diferite se uită peste aceste dosare. Dacă cel acuzat este parlamentar, sau are alt tip de statut special, cazul lui ajunge la fostul complet de nouă judecători, care acum este complet de cinci magistraţi, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Un judecător vede dosarul în prima instanţă, doi îl judecă în prima cale de atac, trei sau cinci decid în ultima fază procesuală. Dacă procurorul general nu a făcut gargară electorală, înseamnă că „bogaţii” care au scăpat uşor au corupt între şase şi opt judecători, de la trei instanţe diferite. Nu spun că acest lucru este complet imposibil. Numai Dumnezeu ştie cât de puţini magistraţi oneşti au rămas în sistem. Spun că acest lucru este imposibil fără spirjinul procurorului de caz şi fără ca DNA să îl ignore deliberat. Un dosar beton este imposibil de „trântit” de atâtea instanţe, fără să existe opinii separate, fără ca acest lucru să provoace scandal în sistem. Imaginaţi-vă câte negocieri sunt necesare pentru a „convinge” şase judecători să ignore un dosar burduşit cu probe acuzatoare. Cine împiedică Departamentul Naţional Anticorupţie, aflat tot în subordinea doamnei Kovesi, să monitorizeze inculpatul şi să-i aresteze în flagrant pe toţi, cu mâna pe şpaga plătită magistraţilor? Nimeni! Dacă procurorul general are dreptate şi bogaţii scapă pentru că judecătorii sunt corupţi sau proşti, înseamnă că şi procurorii din propria ogradă sunt exact la fel, ceea ce o plasează pe doamna Kovesi într-o postură extrem de neplăcută.

Adevărul este că bogaţii, pentru că sunt bogaţi, îşi permit să cumpere cea mai bună apărare posibilă în România. Din păcate pentru România, profesioniştii Dreptului au părăsit Parchetul şi sunt în cele mai mari case de avocatură. Acolo unde procurorul este bun profesionist şi mai ales determinat să-şi îndeplinească misiunea pentru care şi-a ales meseria, infractorul merge la puşcărie, desigur dacă a comis o faptă penală. Există cazuri cu procurori talibani în care merg oameni la puşcărie şi fără să fie vinovaţi de ceva. Unde procurorul este slab sau chiar incompetent, apărarea obţine sentinţe favorabile acuzatului.

Infractorii mărunţi nu au bani de avocaţi scumpi şi au apărare de doi lei, pe cazuri uşor de dovedit chiar şi de către un procuror slab. Procurorul general ştie foarte bine aceste lucruri şi de aceea este ciudat că a indus în eroare publicul.

Interviurile acordate de doamna Kovesi au spus însă şi adevăruri dureroase. Cel mai grav dintre ele este lipsa de performanţă a Consiliului Superior al Magistraturii. Această instituţie, care consumă sume uriaşe din bugetul de stat, este principalul responsabil pentru decăderea sistemului judiciar. Inspecţiile judiciare sunt mai degrabă spălătorii în care sunt albiţi magistraţii proşti sau corupţi. Impotenţa sau nesimţirea CSM în deratizarea sistemului a deformat în moduri din cele mai hidoase întreaga societate.

Nu vă imaginaţi câte dintre relele care vă înconjoară au originea în halul în care a fost lăsat să ajungă sistemul judiciar. CSM nu şi-a exercitat rolul vital pentru sănătatea sistemului judiciar şi asta ne afectează pe toţi. De aici trebuia să înceapă discursul procurorului general, care este şi membru de drept al CSM.


Pe același subiect:

Daniel Befu: „I love Codruța!”

Cătălin Tolontan: „Laura Codruța Kovesi a avut lacrimi în ochi”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Mălin Bot: „Codruța Kovesi se comportă ca un politician (…) Există cazuri cu procurori talibani în care merg oameni la puşcărie şi fără să fie vinovaţi de ceva.”

 1. o parere!

  D-le Popescu este bine ca-l atacati pe jurnalistul MB, astfel va prezentati personal cartea de vizita , inclusiv a grupului din care faceti parte. cati oameni de o mai mare valoare au avut opinii de neconceput la un moment dat…daramite un amarat de jurnalist din Romania, tara politicienilor infractori condamnati , tara din UE dar cu cetateni care traiesc ca in lumea a III-a, tara din UE unde nr. analfabetilor este de ordinul sutelor de mii, tara din UE cu nr. cel mai mic de km de autostrada, etc….. poate face si el la un moment dat …greseli!

  Reply
 2. Dani

  Aceasta „stire”, este pare facuta cu un scop anume, acela de a lovi cu ceva(chiar prin reinterpretari) in jurnalistul LIBER, care nu asculta comenzi politice, nu are interese ascunse, si aceste este MALIN BOT,
  Prin aceasta stire va aratati apartenenta si sustinerea coruptiilor, a infractorilor etc

  Reply
 3. Leonard Zelig

  Ironic faptul că mafia politica de acum a preluat ideile prezentate de Codruța la vremea aceea pentru a le întoarce împotriva sa și a instituției pe care o conduce. Nu vad unde a greșit Malin Bot prezentând o perspectiva diferita, dat fiind faptul că în acea perioadă nu exista asaltul corupților asupra DNA.

  Reply
 4. Dan

  Sunteti la fel ca ceilalti , parte din multimea celor care se pricep “sa scuipe” , ca sa citez din articol. Nimic mai sus de mocirla A3. La revedere.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *