Adrian Popescu

Mădălin Hodor, suspendat de CNSAS, susține că și Ion Cristoiu a fost turnător

Mădălin Hodor, cercetător acreditat al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și angajat al instituției încă de la înființarea ei, este supus unei duble anchete – administrative și disciplinare – fiindu-i suspendată acreditarea de cercetător. Motivul? Istoricul a publicat în Revista 22 o listă a „colaboratorilor aflați în legătura UM 0225”, unitate care se ocupa înainte de ‘89 de emigrația românească. Lista cuprinde aproape 200 de nume ale unor personalități postdecembriste care au colaborat cu serviciul secret al regimului comunist. Într-un interviu acordat Newsweek România, tânărul istoric spune că Ion Cristoiu s-a numărat de asemenea printre sursele fostei Securități și că va publica în curând documentul care demonstrează acest lucru.

Interviul integral, în Newsweek


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Mădălin Hodor, suspendat de CNSAS, susține că și Ion Cristoiu a fost turnător

 1. Dumitru

  Articolul din „newsweek” e interesant pentru ca da si documentul in chestiune. Insa, ca totul in Romania, deconspirarea securistilor a fost de la inceput o farsa si un instrument in lupta politica. Imi aduc si acum aminte de felul in care toata „lumea buna” care acum se da cu fundul de pamant in legatura cu seful academiei cauta argumente prin 2010-2011 ca sa sustina ca Basescu nu era securist. Asta in conditiile in care erau probe serioase, nu numai o lista de colaboratori ca acum. Cei mai in varsta stiu bine ce inseamna sa fii pe o lista de colaboratori : ai semnat un acord de colaborare. Pentru a pleca in strainatate, pentru a colabora cu straini era greu sa o eviti daca nu erai stalinist vechi (e.g. ca fam. Tismaneanu). Cineva din familia mea n-a acceptat si n-a mai putut nici sa viziteze Bulgaria… Interesant ar fi insa sa stim cati din cei care au semnat chiar au produs note informative consistente.
  Dintr-un alt punct de vedere, pare destul de evident ca avem aici un nou episod din razboiul intre securisti care opune o garda veche ceva mai zdravana la cap uneia complet supuse intereselor straine. Cine castiga nu e foarte important — banii tot la ei se vor duce, din pacate.

  Reply
  • Dumitru

   Tocmai mi-am aruncat un ochi pe lista de publicatii a lui Hodor din revista 22. Intre articole care nu ma deranjeaza deloc (e.g. cel despre Iulian Vlad) exista unul care m-a deranjat extrem de tare — cel unde publica lista agentilor de influenta romani din SUA si Canada. Lista asta americanii o aveau sigur dupa „Revolutie” iar publicarea ei nu face decat sa infunde si mai mult oameni dintre care unii n-au vrut altceva decat sa ajute un pic Romania. Asta pana si Hodor o recunoaste, insa ce incredere sa mai aiba cineva intr-o tara care si-a pus pe tapet sursele informative externe ? Ia vedeti : Ungaria a facut-o ? Sau Polonia ? Numai in Romania se gasesc mercenari capabili sa publice asa ceva.

   Reply
  • Dr. T.I.

   „Garda veche zdravănă la cap” are puterea de a se opune intereselor străine? Cum? Îi blestemă în rusă? Dacă totuși nu e „complet supusă”, în ce constă partea nesupusă? Dacă vine o companie care, să zicem, vrea să facă un milion de dolari profit în RO, garda veche îi scade profitul la 999 999,99? Regret, dar doamne ziua și curve noaptea nu merge – te recunosc clienții pe stradă. La fel și cu onorabilii cetățeni canadieni și americani de origine română și securistică: dac-au fugit să scape de rău, de ce mai întrețineau legături cu sursa răului? România să se-ajute singură, nu s-aștepte un pic de ajutor de la turnători.

   Reply
   • Dumitru

    In rusa ?! Securitatea lui Ceausescu a fost multe lucruri rele, dar supusa sovieticilor nu a fost. Ca sa scrii asemenea aberatii trebuie sa fii sau agent de influenta, sau ignorant il legatura cu situatia Romaniei in lagarul sovietic. Sau amandoua.

    Reply
    • Dr. T.I.

     Nea Mitică, sunt agent al logicii elementare. Nu știam că România nu s-a aflat în sfera de influență a Rusiei! Era probabil o putere europeană de care se temeau toți. Faptul că primul ministru al forțelor armate de după decembrie 1989 a fost agent KGB, iar Iliescu a sunat la Moscova sunt niște mărunțișuri insignifiante…
     Cu astfel de formă de dacopatie, îi aruncăm pe ruși / sovietici în aceeași confuzie în care i-am lăsat pe turci: îi băteam de le suna apa-n cap, dar le plăteam tribut de trăia jumate de Istambul în lux.
     Rog căutătorii de agenți de influență să mă caute și să mă plătească.
     În rest, e OK? PSD-ul? Non-trădătorul Tăriceanu? Și bineînțeles: jos Kovesi!
     P.S.: Pun pariu c-ați avut sau că mai aveți în familie pe cineva la Ochii Albaștri.

     Reply
 2. Vox P

  După tot ce-a făcut Cristoiu (interviurile luate lui Ion Iliescu, spre exemplu, puparea apoi dez-puparea lui Băsescu, spălarea de cadavre fugite de justiție, tot prin interviuri etc.), povestea vine cam așa: vezi un rahat în iarbă, pute de trăznește, dar îți zici: să-i acordăm prezumția de trandafir, până vine un specialist să-l diagnosticheze. Așteptați. La cum s-au dus pe apa sâmbetei 30 de ani, ce mai contează încă 30? Mai ales că cei mai mulți nici nu vom mai fi în viață…
  Bătaie de joc de cea mai importantă resursă a noastră: timpul, bătaie de joc de resursele acestei țări, bătaie de joc în fapt de toate valorile pe care le apărăm prin vorbe, pe gură (ca „maestrul”!). La aproape 30 de ani după, nici măcar nu știm cine suntem: o masă de zăpăciți conduși de o gașcă de hoți. O provincie de la marginea imperiului, din care mai e ceva aur de scos, populată de închinători la zeița Minciună.
  Demersul lui Călin Hodor e singular și va intra în curând în uitare. Nu vă miră totuși că de jumătate de secol, de la defectarea lui Pacepa, nici un băiat cu grad mare n-a mai făcut ceva similar? Statistic (adică după probabilități simple) este imposibil. Totuși …

  Reply
 3. ??????

  https://www.stiripesurse.ro/madalin-hodor-rupe-tacerea-dupa-lovitura-grea-incasata-de-la-cnsas-acuza-ii-grave-ion-cristoiu-a-fost-sursa-a-securita-ii-reac-ia-jurnalistului_1267467.html

  „Dar, repet, nu exclud ca domnul Hodor să publice un document, însă trebuie să-l văd, să văd și despre ce unitate militară e vorba, habar n-am.”

  „Insinuează” domnul Cristoiu că nu ar fi „colaborat” , ci doar că ar fi fost „transferat” , probabil ”în interesul serviciului”, între niște unități militare ?

  Reply
 4. Alexandrina Rada

  Ce o fi cu nenea Tariceanu? O fi fost el frumos si viril, dar sa fie primit la imparteala bucatelor doar pentru asta…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *