Romania Curată

Plouă cu amnistii la sfârșit de an: Un proiect de lege al PSD propune „închisoarea la domiciliu”

39 de deputaţi PSD au depus o nouă propunere de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, cu prevederi care par cu dedicație pentru o bună parte dintre anchetații și condamnații în cazurile de corupție sau abuz în serviciu.

Printre noile propuneri se numără instituirea unui prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu, deci mult mai mare decât cel de 200.000 de lei propus în faimoasa Ordonanță 13/2017, abrogată ulterior la presiunea străzii. De asemenea, apare posibilitatea ca pedepsele cu închisoarea să fie executate la domiciliu, fie dacă sunt mai mici de trei ani, fie când condamnatul are peste 60 de ani sau suferă de boli incurabile. În plus, potrivit noii propuneri legislative, luarea sau darea de mită „pentru altul” nu ar mai constitui infracțiuni.

Acesta este al patrulea val de propuneri legislative care i-ar scăpa pe unii dintre politicieni de problemele cu justiția, după modificarea legilor justiției, urmată de o primă serie de amendamente la Codurile penale și de procedură penală – care ar împiedica arestarea preventivă în cazuri de corupție sau comunicarea de date din dosar – respectiv de modificarea legii ANI, care îi curăță de incompatibilități sau conflicte de interese pe 675 de aleși centrali și locali.

Noile modificări au fost inițiate de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care susține în expunerea de motive: „având în vedere comparația dintre limitele pedepselor din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene – starea sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, comparația între media europeană privind pedepsele aplicate (sub 1 an) și media pedepselor din România (7 ani), se poate concluziona că în România există cel mai greu regim sancționator din UE”.

Cătălin Rădulescu a fost condamnat anul trecut, definitiv, de instanța supremă, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcția.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Plouă cu amnistii la sfârșit de an: Un proiect de lege al PSD propune „închisoarea la domiciliu”

  1. MAREAN

    Domnul Catalin Radulescu e suparat pe toata lumea. Are si de ce. Coalitia otravita PSD-ALDE de cand a castigat alegerile n-a avut decat o preocupare: distrugerea statului de drept. In fata acestui hei-rupism pompieristic nimic nu le-a stat in cale. Cel putin pana acum. Au ignorat semnalele strazii, calificandu-ne asa cum numai dumnealor catadicsesc, neavand scrupule, au ingenuncheat opozitia -credem cu complicitatea unor elemente din PNL- iar acum se ratoiesc la ambasade. Nu le convine faptul ca acestea observa ca tara noastra a ajuns pe mana unor neaveniti. Legile fiintarii in Comnunitatea Europeana si cele ale colaborarii internationale trezesc aceste ingrijorari firesti. Ca dumnealui incearca sa le dea lectii de cea mai pura esenta pcr-ista e lucru cunoscut. Oligarhia PSD nu se poate dezbara de tarele ideologice autarhice ale partidului de provenienta. N-o duce capul. Atat il avertizam pe „mitraliera”. Sa nu creada ca va face din Romania mosia de muls a oligarhilor PSD-ALDE! Oricat de impaunati se mai cred dupa un an de guvernare dezastruoasa si de hartuire continua a natiunii! Nu suntem sclavii obedienti ai dumnealor, ci oameni liberi, intr-un stat de drept, unde luptam ca adevaratele valori ale muncii si bunastarii cinstite sa primeze! Sa nu uite niciodata aceasta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *