Mihai Goțiu

Legea de înființare a ”DNA-ului Pădurilor”, respinsă în câteva minute în Comisia Juridică a Camerei Deputaților! Avocata Schweighofer Cristina Trăilă, printre cei care au votat raportul de respingere

Fără dezbateri, cu ușa trântită în nas, majoritatea PSD-PNL din Comisia Juridică a Camerei Deputaților a votat, luni la prânz, în doar câteva minute, un raport de respingere a legii de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, cunoscută în presă și ca ”DNA-ul Pădurilor”.

La începutul ședinței, a fost respinsă propunerea USR de amânare a dezbaterii propunerii legislative cu o săptămână, pentru a putea permite prezența reprezentanților societății civile la ședință, care au trimis solicitări în acest sens, după ce a fost făcută publică ordinea de zi a comisiei. Societatea Academică din România (SAR) s-a numărat printre cele care au solicitat prezența la ședință, dar nu am primit nici măcar un răspuns de complezență.

Potrivit unor membri ai Comisiei Juridice, astfel de amânări erau o cutumă, când au existat solicitări similare ale societății civile, pe propuneri sau proiecte legislative care se aflau pentru prima dată pe ordinea de zi.

Apoi, dezbaterea în sine a fost o bătaie de joc. Din partea inițiatorilor, au vorbit trei deputați USR (Diana Buzoianu, Silviu Dehelean și Oana Murariu), după care președinta comisiei, Laura Vicol-Ciorbă (PSD), a propus direct vot de respingere a propunerii legislative. Cum s-ar spune, au venit cu decizia ”de acasă”… ce dezbatere, ce societate civilă… Și cum PSD și PNL au majoritatea în comisie, a fost adoptat raportul de respingere.

Printre cei care au votat propunerea de respingere s-a numărat și deputata PNL Cristina Trăilă (foto, în momentul votului), cea plătită ca avocat, în privat, de celebra companie Schweighofer, principală responsabilă pentru dezastrul din pădurile România (evident, alături de firmele noastre de exploatare și de politicienii care au susținut-o). Asta chiar dacă, cu doar câteva zile în urmă, dădea de înțeles, pe Facebook, că este ”firesc și normal” să ia bani de la o companie care a adus atâtea ”beneficii” României (nu, nu e o glumă) și că, desigur, faptul că ia bani de la Schweighofer nu influențează voturile și acțiunile ei din Parlament când e vorba de legislația silvică.

(update: în urma unei sesizări, în imagine, Cristina Trăilă este cea din față, nu cea indicată cu săgeată; asta nu schimbă situația, am și confirmarea fără echivoc că a votat pentru respingerea legii DNA-ului Pădurilor)

Comisia Juridică a fost singura comisie de raport pe propunerea legislativă de înființare a ”DNA-ului Pădurilor” (de ce nu au fost la raport și comisiile pentru mediu ori de agricultură și silvicultură, e altă discuție), după care va urma votul în plenul Camerei Deputaților pe raportul de respingere. Camera decizională va fi Senatul.

Propunerea legislativă de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (cunoscută mai mult ca ”DNA-ul Pădurilor”, chiar dacă nu se rezumă doar la infracționalitatea din domeniul silvic) a fost depusă, prima dată, în 2020, atunci numărându-mă printre inițiatori. În 2020, am reușit să conving majoritatea parlamentară să voteze înființarea ”DNA-ului Pădurilor”, dar legea a fost blocată la CCR la sesizarea Guvernului Orban (pe o șmecherie de formă pe care chiar Guvernul avea obligația să o îndeplinească!). Întoarsă de CCR în Parlament, propunerea e blocată de aproape trei ani, motiv pentru care deputați USR au depus o nouă propunere legislativă, cu același obiect, și cu unele actualizări legate de modificări ale legislației care au intervenit între timp.

VOI REVENI CU MAI MULTE DETALII. Acum, vă rog, însă, dați mai departe. Să știe oamenii ce se întâmplă în Parlamentul României și cum deputați care sunt și avocați plătiți de Schweighofer în privat, cum e doamna Cristina Trăilă, decid că pădurile noastre nu au nevoie de protecție. Că, nu-i așa, e o mare iluzie optică pe care o au toți cei care ajung în zone montane ori sub-montane și ar vrea să se plimbe printr-o pădure, dar mai găsesc din ea doar cioatele…

***

Dacă nu ai semnat (încă) petiția ”Politicieni plătiți de industria lemnului nu pot scrie legile silvice”, o poți face aici. SEMNEAZĂ ȘI DĂ-O MAI DEPARTE!

Citește și:

Andrei Ciurcanu: Despre genialitatea lemnului, comunicare și transparență

Mihai Goțiu: O deputată PNL este plătită ca avocat de Schweighofer, iar în Parlament se ocupă de modificarea Codului Silvic: „Nu văd unde este problema”

Mihai Goțiu: Schweighofer plătește ca avocat o deputată PNL, care are vot decisiv pe Codul Silvic! De ce a refuzat să comenteze situația, în direct, la TV (VIDEO)

Mihai Goțiu: DOCUMENTE: Ce a făcut deputata Cristina Trăilă în Parlament în favoarea Schweighofer, compania care o plătește ca avocat

Mihai Goțiu: PNL și avocata Schweighofer din Parlament sfidează cetățenii! În toiul scandalului, Cristina Trăilă a primit cadou o nouă funcție importantă în Camera Deputaților!

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *