Călin Dejeu

Legea anti-râuri trece de Comisia juridică fără nicio dezbatere. Un eșantion al dezastrului din Parlament

Când ni se lasă impresia că lucrurile s-au mai liniștit, iată că legile pro-infractori trec mai facil ca oricând. Marți am avut parte de o secvență șocantă în Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități a Camerei Deputaților, care ne arată cu câtă superficialitate + parșivitate sunt tratate cele mai grave probleme ale țării, de către aleși.

Despre legea anti-râuri (PLx 244/2019) s-a tot scris. Am reușit în vară să o întoarcem de la președinte, în ultima clipă.

Problema distrugerii râurilor prin hidrocentrale este una dintre cele mai grave probleme de mediu din România, din cauza amplorii ecocidului. Este mai gravă decât problema „defrișărilor”. O pădure tăiată mai crește la loc. Un râu băgat în țeavă nu mai „crește” la loc.

Aceasta nu este opinia unor extremiști, cum încearcă mafia de mediu să sugereze. Chiar CNN a scris miercuri despre șarlatania cu prezentarea hidroenergiei ca fiind energie ”verde”.

Comisia Europeană recunoaște că Directiva Cadru privind Apa, cea pe care o încalcă amenajările hidroenergetice, este ”un pilon al legislației de mediu a UE”. Recent a apărut o hartă ce include masacrul din România, dar este incompletă.

Dezastrul este atât de mare încât se pare ca nu reușește nimeni să-l cuantifice.

Revenind la legea anti-râuri, ea a fost inițiată de Elvira Șarapatin, cea care o consola pe Dancilă la căderea guvernului precedent.

Am fi tentați să credem că vremea unor astfel de „politicieni” a apus. Nimic mai fals. Doamna Șarapatin, un fel de Cruella de Gorj (doar că vrea să sacrifice pui de vidră, nu de dalmațian) nu este singură, iar încrengătura anti-natură este transpartinică.

Degeaba legea a fost întoarsă de președinte, în urma presiunii publice, degeaba la Senat legea nu a mai primit nici măcar un vot. În democrația de baltă românească doar camera decizională contează, iar aici dușmanii naturii au lucrat „profesionist”. Deși este evident o problemă de mediu, legea nu a fost trimisă la Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic. A fost trimisă doar la Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, unde Nicușor Halici, care n-avem de ce să ne închipuim că nu este conștient de interesele ilicite masive din spate, a reusit sa o scoată cu raport de adoptare, profitând de contextul în care USR-iștii se ceartă între ei pe nimicuri, în loc să fie atenți la inițiativele legislative cele mai grave.

Se vede clar că totul a fost regizat. În înregistrarea ședinței din 17 decembrie, faza este după minutul 50. Se discuta despre o lege fără importanță, dar nu se deschidea un amendament. Atunci Nicușor Halici a spus:

”Hai staff-ul, până afișați, trecem la PLx-ul 244/2019…”

Ca și cum ar fi fost vorba de ceva insignifiant, o scurtă formalitate, nu o lege capitală pentru patrimoniul natural românesc.

Evident că nu a spus că legea este neconstituțională și încalcă directivele. Dar nu a spus nici măcar ce trebuia neapărat să spună: că legea a fost respinsă de Senat (unde nu a avut niciun vot pentru) și că Guvernul s-a opus acestei inițiative legislative.

Dupa cea mai sumară prezentare, Nicușor Halici a întrebat dacă sunt observații și, fără să aștepte vreun răspuns, a continuat accelerat:

”Dacă nu vă supun la vot un raport de adoptare pentru acest PLx, cine este pentru?”

Și a ridicat mâna mai repede decât o ridica la orele de educație fizică, la școala primară pe care presupun că a urmat-o. Si apoi cu siguranță a rânjit în sinea sa, pentru că i-a ieșit mârșăvia.

Evident că au zero argumente pentru adoptarea legii, doar acela clasic: ”pentru că putem”. Vă rog să citiți, comparativ, raportul acestei comisii și cererea de reexaminare formulată de președintele României.

În vară, după ce am început campania către președinte, a ieșit public și USR-ul, cerând vehement ca legea să se întoarcă în Parlament, ca să faca vitejii împotriva ei. Iar acum, cei trei USR-iști nici nu au deschis gura, nici măcar nu au dat un vot împotrivă!

De la liberali evident ca nu ne puteam aștepta la nimic bun, doar în acea comisie este chiar și Valeria Schelean, cea cu proiectul MHC din situl Natura 2000 Țarcu.

Degeaba USR-ul a facut ce trebuie la Senat, daca în ”democrația” românească doar o cameră contează. Ce mandat are o lege, ca să ajungă în Monitorul Oficial, când într-o cameră nu a primit niciun vot??

Este clar că la deputați încrengătura anti-râuri este organizată, că legea are toate șansele să treacă de plen.

Daca USR-ul se ține de cuvânt și face sesizare la Curtea Constituțională, acolo este președinte omul lui Iliescu, iar Iliescu este inginer hidrotehnist, așa că lucrurile sunt cam clare…

Singura speranță este Comisia Europeană, care ar trebui să trimită cazul imediat la Curtea de Justiție a UE, mai ales că avem deja în curs un infringement pe hidrocentrale. Nu este o lipsă de transpunere a legislației comunitare, este mai mult, o anti-transpunere. Întâi au transpus legislația și apoi au anulat-o.

Evident că acest proiect de lege reprezintă o declarație de dispreț suprem față de Comisia Europeană. Și dispreț față de președintele Românie, față de patrimoniul nostru natural, față de generațiile viitoare, față de cetățenii care s-au mobilizat pentru ca legea să ajungă înapoi în Parlament etc.

Sigur că și societatea civilă românească de mediu putea să facă mai mult. Este trist că la alte proiecte de lege anti-natură aveam la comisie, în sală, un protest, iar acum nu s-a mobilizat nimeni. Mă tem că doar când ultimul râu va fi secat vom înțelege cât ne costă pasivitatea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Legea anti-râuri trece de Comisia juridică fără nicio dezbatere. Un eșantion al dezastrului din Parlament

 1. Adrian

  Pentru a n-a oară: problema este a nerespectării dreptului de proprietate. Proprietarul apei nu este nici statul, nici comunitatea locală (cum s-o defini aceea), nici noi toți, ci riveranul, pe linia talveg, și nicio lege ordinară, organică ori constituțională nu poate fi retroactivă în acest sens privind pe proprietarii de generații. Niciun proprietar riveran cu scaun la cap nu-și va tăia pomii de pe mal ca să betoneze sau mai rău.

  Reply
  • Cismaru Doru

   Cauza nerespectarii proprietatii private este ca noi inca traim in “comunism” ! De ce spun asta ? Pentru ca nici intr-o clasa din scoala romaneasca nu se invata despre proprietatea privata. De aici s-a ajuns sa fie jefuita intreaga tara romanesca, de catre toti cei care au considerat ca “totul” este “al nostru” si putem sa ducem “totul” acasa la noi ! Politicieni de paie pana la hoti de duzina , confunda proprietatea privata cu proprietatea “colectiva” din care au trait majoritatea romanilor in perioada comunista, unde exista conceptia ca “traim de unde muncim” si fiecare fura un kg de carne, un surub, o paine si asa mai departe. Deci nu sunt de vina politicienii care nu respecta legile pt. ca nu le inteleg, ci profesorii care nu au introdus in manualele scolare diferenta esentiala intre societatea comunista si societatea capitalista : forma de proprietate ! Despre forma de proprietate privata trebuie sa se invete de la gradinita pana in facultate, cu mii de exemple din istorie si din salile de judecata !!! Deci daca s-ar schimba lucrurile in educatie, abia peste 30-40 de ani avem sansa sa schimbam situatia grava in care sunt privite lucrurile despre forma societatii si conceptia fata de proprietate, respectiv asezarea acestor aspecte in matca lor fireasca. Deci cine ne va invata ce este proprietatea privata ? Cine ar dori din coducatorii acestei tari sa implementeze in constiinta colectiva aceasta notiune ? Liberalii ? Cred ca aceasta notiune este eminamente liberala, dar unde sunt adevaratii liberali ? Exista oare cea mai mica intentie de a stimula gandirea romanilor in aceasta directie, astfel incat sa se aplice si in Romania ceea ce au invatat milioanele de romani prin Europa, unde au ramas surprinsi ca nu au voie macar sa calce pe o iarba privata !?

   Reply
 2. ProHidro

  ai nevoie de bani pentru streang?
  in curand o sa zbierati ca eolienele polueaza aerul. cele mai bune sunt termocentralele, mai ales cele atomice.

  Reply
  • Adrian

   Dacă admitem limbajul mai lejer cu zbierete, se poate spune că morile poluează aerul. De fapt, schimbă local diverse caracteristici ale zonei și în particular dezorientează păsările.

   Reply
 3. ionas

  Apa si raurile , padurile ( mediul inconjurator), poate si aerul, vor deveni in viitor o simpla marfa supusa legilor economice si nimic mai mult. A se vedea cazul barajului construit de Etiopia pe Nil fara consideratie pentru Egipt sau cele construite de Turcia in dispret pentru nevoile de apa ale Siriei si Irakului sau defrisarile din Romania pentru productia de hatie ( igienica, prosoape )
  Pregati cazul pentru Comisia Europeana, uitati de justitia ” independenta ” din Romania.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *