Liviu Antonesei

Jurnal din celulă și ogradă (o revenire). Protestele de aseară și cifrele pandemiei după un an

Nu, nu am de gînd să reiau constant jurnalul, dar acum chiar am dat peste o analiză importantă, care zdruncină toată strategia, o strategie a infuzării fricii, pusă în operă de politrucimea politică și sanitară, că e greu să-i mai desparți pe unii de ceilalți…

Protestele de aseară și cifrele pandemiei după un an

Aseară și pînă destul de tîrziu în noapte, au avut loc proteste cu mii de participanți în București și alte mai bine de douăzeci de orașe din țară împotriva noilor restricții introduse de autorități. De altfel, proteste au avut loc aproape mereu de la ieșirea din starea de urgență și asemenea manifestări nu au avut loc numai la noi. E de înțeles, oamenii s-au săturat de restricții, de limitarea drepturilor și libertăților, fie și în numele interesului față de sănătatea publică. Mai ales că parte de restricții sînt absurde, iar altă parte inutile tocmai din punctul de vedere al sănătății publice. Ce sens are reducerea programelor magazinelor? E limpede că aglomerația va crește și, pe cale de consecință, și potențialul de contaminare. Iarăși ce sens are limitarea deplasărilor în afara locuinței după ora 20, cînd oricum străzile sînt mai puțin aglomerate decît în timpul zilei. Dar acestea sînt simple prostii punctuale ale conducătorilor noștri politico-sanitari. Voi posta mai jos linkul către un articol care supune analizei cifrele pandemiei – viteza de propagare a virusului, numărul de îmbolnăviri și de decese -, cifre de altfel publice, dar pe care politrucimea lumii –cu tot cu producătorii și vînzătorii de mijloace de combare a virusului – le interpretează după intersele lor. Cele mai importante par două. Prima ține de logica profitului, să se obțină sume cît mai mari dintr-o afacere care ajunge la multe sute de miliarde, poate bilioane în ansamblu, care include totul, de la măști și geluri de igienizare la izolete – care nu au fost necesare decît pentru spectacolele groazei de la început -, paturi ATI, antivirotice și anticoagulante, ca să nu mai vorbim despre vaccinuri. Acestea au intervenit mai tîrziu în afacere, dar recuperează glorios. Dar pentru ca afacerea să meargă trebuia creată psihoza colectivă a fricii, un fel de bulă care învelește pandemia reală, proces la care au contribuit din plin măsurile de restricție, de la închiderea totală a unor orașe și țări la altele punctuale. De altfel nu exclud ca politrucimea globală și cele naționale să fi profitat de pandemie pentru un experiment de inginerie socială, evaluarea suportabilității măsurilor de limitare a drepturilor și libertăților. Parcă i-ar speria gîndul unei revolte globale și au ales să contrapună o strategie a fricii generale.

Nu sînt pure speculații, cum spuneam, mă bazez pe o analiză a cifrelor pandemiei publicată de Valentin Berceanu aici

Desprind concluziile principale aici, dar vă rog să citiți cu atenție întreaga analiză, sînt o mulțime de detalii semnificative. Aveți, de asemenea, tabele și hărți referitoare la întreaga Europă

 1. „nu este nici o diferență semnificativă de rezultat în numărul de infecții totale între demențele care s-au petrecut în UK, Franța, Spania, Belgia și relaxarea existentă în Suedia în tot acest timp
 2. țara care a avut cel mai strict lockdown [3] și care era lăudată de toată lumea în Iunie anul trecut pentru felul în care ar fi evitat epidemia, Cehia, are astăzi cel mai mare număr de infectați
 3. nu este nici o diferență semnificativă între demența pe care am trăit-o cu toții în România și Belarus – țara în care nici măcar nu a fost declarată epidemie, ba chiar în Belarus au fost proteste de stradă, alegeri și tot sunt abia la 3,24% în vreme ce noi suntem la 4,61%.”

Dacă ați citit cu atenție și ați parcurs cifrele și hărțile, ați constatat că nu există diferențe semnificative între țările care au luat măsuri excesive, cu grave încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale, și cele care s-au limitat la recomandări privind purtarea măștii și păstrarea distanței fizice. Mai mult, Cehia, care a luat cele mai dure măsuri la începutul pandemiei, trece acum prin cea mai gravă situație epidemică din Europa. Cum Polonia, pusă acum pe închideri și mai absurde, a ajuns deja la peste 35.000 de cazuri noi pe zi… Sigur, pentru acest caz, avem o clară motivație politică, stoparea protestelor care s-au ținut lanț, dt fiind că la adăpostul pandemiei, puterea a legiferat aberant. În locul acelei puteri discreționare, nu m-aș încrede în puterea restricțiilor, femeile poloneze au arătat deja că nu mpr de frică. De altfel, și pentru situația de la noi explicația e politică. Cum să menții la putere „guvernul mieu”, care pare unul de mutanți, și o coaliție sfîșiată de lupte intestine fără să le acorzi articifial puteri sporite? În fapt, în toată bătrîna Oropă. un singur om politic a dcur pasul înapoi, elininînd o parte a restricțiilor absurde, cerîndu-și scuze cetățenilor pentru eroarea de evaluare, Frau Merkel. Nu știu dacă din convingere sau de seama situației electorale dificile, dar nu contează, am auzit un politician cerînd scuze poporului! Tot e ceva….


Articol preluat de pe blogul autorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Jurnal din celulă și ogradă (o revenire). Protestele de aseară și cifrele pandemiei după un an

 1. Vlad Slăvoiu

  E genial să vorbești despre prostia unora a căror strategie afirmi că este „infuzarea” fricii („Infuzarea”?… Da’ ce, ăia fac ceai de frică, sau cum? Mai bine să facă din coada șoricelului: să-l ia pe Jerry, de exemplu, să-l bage cu codița în ibric etc etc), după ce te-ai repezit pe ușă, cât pe ce să te-mpiedici de covor, să urli disperat că vai-vai, săriți lume, teroristul, antisemitul, de 80 de ani nu s-a mai auzit așa ceva, aolică, ce ne făcem, ce ne făcem…

  By the way, dacă-i scriam la actriță: „Spune-mi drept: ce chiloți ai?/ Bleu jandarm sau galben pai?” etc etc ce eram: hărțuitor sexual sau poet? Că știu sigur ce eram dacă invitam fete de liceu în garsoniera mea de bătrân libidinos… :))

  Reply
 2. Gabriel Radeanu

  Suntem într-un echivoc total al cauzelor și consecințelor legate de un fenomen natural,determinat de o micro-rotita din cadrul echilibrului ecologic general,datorită unei abordări „arogante” a contextului.
  Aprioric, declarația inițială a OMS-ului a conturat conceptul de aplatizare a curbei pandemice,prin aplicarea unor măsuri care „în mod teoretic” ar putea reduce numărul de decese, referindu-se în special nu la decesele datorate virusului,ci la cele produse în mod indirect de situația sistemelor de sănătate depășite de evenimente.
  Nimeni nu a spus că va opri epidemia!
  Deci guvernele nu au garantat eventuale „minuni” produse de măsurile speciale implementate.
  Polarizarea din societate se datorează deveniților „extremiști” dintre noi,care au asimilat în mod greșit măsurile autorităților.
  Pe de o parte sunt cei așa-ziși pro-restrictii,care consideră ( sau au înțeles) în mod eronat, că așa vom opri pandemia.Nu domnilor! Nu vom opri pandemia.Ca orice „gripă” se v-a opri după ce-și va face treaba ei… adică cine e să moară v-a muri!
  De cealaltă parte se situează cei care au înțeles exact același lucru, și au aceleași așteptări și speranțe legate de restricții, însă încercă să găsească un sens,un scop,un feedback logic, concludent al măsurilor luate…la care,din nou domnilor, vă asigur că nu există răspuns.
  Peste toate astea se suprapune impersonal dinamica rece a cifrelor, unică referință,un fel de reluare peste timp a sinuciderii colective a aztecilor, măcelăriți de spanioli, datorată unei relativități funeste a dispozitivului stelar…
  Eu personal,admir curajul suedezilor, adevărat eșantion de referință,care ne arată ce-ar fi fost dacă lăsam natura „să ne supraviețuiasca”!

  Reply
 3. Cristi C

  „Ce sens are reducerea programelor magazinelor? E limpede că aglomerația va crește și, pe cale de consecință, și potențialul de contaminare.”

  Din cate au spus responsabilii guvernamentali, scopul masurii este reducerea timpului pe care un om il petrece la cumparaturi. Iar ideea ca se aglomereaza magazinele iar nu sta in picioare pentru ca hotararea specifica faptul ca se revine la masurarea numarului de clienti din interior si limitarea accesului. Iata deci cum nu se vor forma cozi. Iar daca vedeti magazine aglomerate, anuntati politia pentru ca acele magazine trebuie sa fie amendate pentru zadarnicirea prevenirii raspandirii bolilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *