Într-un interviu acordat Q Magazine, Alina Mungiu-Pippidi a analizat modul în care Guvernul a gestionat criza COVID-19: “au făcut ce au putut, iar dacă nu anulau Convenția Drepturilor Omului cu ordonanța lor militară inutilă era și mai bine”.
Trial and error sau, din greșeală în greșeală, la victoria finală. A fost o idee bună să anunți carantinarea obligatorie a celor care vin din străinătate, asta a mai oprit fluxul, dar de ce să te răzgândești după aceea? România a avut și are acest mare dezavantaj, o populație precară peste frontiere, ceea ce numesc eu lumpendiaspora, oameni care nu trăiesc nici aici, nici acolo, lucrează ocazional sau deloc, nu au asigurări de sănătate și au fost împinși din Occident înapoi imediat după ce acolo s-au curățat străzile. Nici nu îi puteai lăsa acolo, că nu îi ținea nimeni, deci astea era greu de manageriat de orice guvern.
Totuși, președintele SAR a criticând aspru acordul dintre BOR și MAI:
Cine a fost cretinul și necreștinul care crede că de Înviere poți da drumul la zeci de mii de preoți și voluntari fără măști să meargă din ușă în ușă? Lumina e ceva spiritual, nu e nevoie ca material să plimbi obiecte de colo-colo, cu un asemenea risc, doar ca să îi iasă bisericii încasările. Cum a putut Papa să facă streaming, să facă și Patriarhul! Slab guvern care nu e în stare să le spună preoților: Vă dăm salarii de la buget, iată, dar de Învierea asta nu puteți lua bani de la oameni!
Lumea te respectă atunci când ești consecvent. Când vezi bâlbăiala de Paște, nu mai contează dacă e militară sau civilă, e pur și simplu neprofesionistă, nu verifică legile înainte să le dea și mereu trebuie amendate sau revocate.
În ceea ce privește situația politică:
Pentru oamenii ăștia e totdeauna loc de răfuieli politice, pandemia nu începuse și ei se gândeau numai la alegeri anticipate și cum să se aleagă cu mai mult. PSD ar trebui să profite de cât de prost au guvernat liberalii, dar nu e sigur că au înțeles ceva din greșelile lor proprii. PSD trebuie să evolueze de la partidul care încasa la casierie taxă pentru numirea controlorilor de trafic aerian. Avem nevoie de stânga, dar de una care pricepe, sau or să dispară, ca PASOK în Grecia.
Între o mișcare națională și occident, politologul se întreabă, întâi de toate „dacă va mai exista Occidentul”.
Deja nu mai e clar, Trump a fost așa de unilateralist, că Europa și SUA sunt foarte departe. România și Rusia au interese deosebite și pe alocuri concurente, deci dacă vedem și diferența de calibru, noi trebuie să fim cu Vestul, singuri nu facem față. Dar, UE se va schimba fundamental și nu e clar dacă va rezista. Francezii merg spre deficit 9%, așa ceva nu se poate redresa nici în zece ani, deci s-a zis cu Pactul de stabilitate, iar asta era temelia euro. E cel mai greu moment de când a fost fondată Uniunea Europeană. Brexit a fost nimic pe lângă ce urmează acum. Lumea vorbește de Italia, dar problema e Franța, ce facem cu Franța? Cine va câștiga alegerile în Franța? Mi-e mai frică de doamna Le Pen decât de partida anti-Soros din România.
Analizând suportul instituțiilor europene și Parteneriatul strategic pe care țara noastră îl are cu Statele Unite, piloni principali ai politicii externe din ultimii ani, Mungiu Pippidi spune dezamăgită că niciunul nu și-a demonstrat capacitatea de suport pentru România în această criză:
Nu prea a contat în această criză Uniunea Europeană şi parteneriatul strategic cu SUA ori apartenenţa la NATO. Și ce ar trebui învățat e că amenințările de mâine nu sunt cele de ieri. La începutul anului noi cumpăram fregate, rachete etc, când avertizam eu despre modelul grecesc, altă țară mică ortodoxă care a ajuns la faliment mărind pensii și cumpărând arme.
Tot establishmentul de securitate, care în România e mare și influent, să se gândească că antibioticele sunt strategice, că de mulți ani oamenii sunt cele mai eficiente arme, ei aduc bombe sau viruși cu corpul lor. Cine nu înțelege viitorul, nu se poate apăra cu strategii și alianțe care vin din trecut.
Da : pericolul este disparitia UE si nici o tara europeana nu poate prospera singura. Insa nu deficitul punctual al Frantei este principala problema. Ci existenta unei monede care in fapt este o simpla incarnare a politicii monetare dorite de Germania. Franta a fost adusa in situatia Bulgariei (de consiliu monetar) cu o moneda care ii avantajeaza inamicul istoric. Imi pare rau sa vorbim aici despre “dusman istoric” dar este un fapt. De cand i-a fraierit pe francezi sa accepte euro in forma actuala, economia Germaniei prospera si cea a Frantei o duce prost. UE sau va deveni o federatie, sau va disparea. Si eu cred ca cei care o distrug sunt nemtii, care nu accepta nici o forma de compromis fata de interesele lor.
Pentru a înțelege viitorul, trebuie ceva deschidere (a minții către nou, către alte concepții, o oarece dispoziție spre toleranță), un oarecare simț al datoriei și patriotism ceva mai mare decât zero (atunci când nu este înlocuit, în cazul multora care au jurat cu mâna pe Biblie să slujească României, antiromânism vădit).
Nu e cumva o greșeală în text? Eu cred că în loc de “establismentul de securitate”, ar fi trebuit scris “establishmentul de Securitate”. Pentru că Securitatea nu poate gândi securitatea României. Scopul suprem al oricărei structuri de putere este menținerea cu orice preț. Cine nu crede, să citească istorie. Și cine nu crede în oameni, să meargă în pustie.
Parteneriatele strategice cred c-ar trebui folosite ca icoane (dar nu acum, în Săptămâna Mare). Ne-am putea ruga la acordurile care le stipulează, spre exemplu, ca Putin, când discută telefonic cu Trump despre prețul petrolului, să n-aibă ideea năstrușnică să ia ortodoxia sub protecția lui. Așa, în compensație. Pentru că să fim conduși de niște vătafi care stau cu spatele la trenurile de lemne care pleacă spre Austria și habar nu au de numărul de copii (viitorul, nu?) flămânzi și fără șanse din România, dar care se ofuschează când apar fake news-uri “comandate de Moscova”, ne-am săturat.
Vă înșelați când spuneți că UE nu a fost prezentă pe timpul claustrării forțate la domiciliu. A fost prin scuturile lor anti-foame: Penny, Profi, Kaufland, Auchan, Lidl. E drept c-am plătit peșcheș cam 1/4 din pământul României, dar au fost la datorie. Nu ca Marele Investitor Daniel, care încă mai ezită între turmă și portofel.
Tarile din UE, daca vor ca uniunea sa supravietuiasca, vor trebui sa se reformeze in sensul ca ar trebui sa adopte un model politic si economic cit mai aproape de statul cu cea mai mare influenta si potenta economica in uniune- Germania. Sau poate modelul SUA.
Nu poti pretinde Germaniei si SUA sa ajute in permanenta tarile europene nevolnice din varii motive.
Modelul economic al Germaniei nu poate fi generalizat, pentru ca e un model parazit. Germania suge bani de la toate tarile “din sud” prin moneda Euro, care nu reprezinta decat ce vrea Germania. Singura sansa pentru UE este sa devina o adevarata federatie, cu un principiu de reprezentativitate.
De-a lungul istoriei vrednicii romani au infaptuit lovituri spectaculoase, doar doua idealuri sunt greu de implinit, fraudarea Premiului Nobel si fraudarea fondurilor europene.
Comentariu demn de ProTV, pentru care orice lucru romanesc este de cacao. Deocamdata in cursa la frauda nu Romania a fraudat premiul Nobel, ci invers, in 1923, cand Paulescu nu l-a primit pentru insulina.
întradevăr.
propun sa investiți in dolari, deoarece nemții nu vor putea tine singuri Euro!
@ Dumitru and all. Germanii de rand sunt gata sa renunte la euro, o duceau superb si cu deutsche mark. Euro a fost pretul platit de Germania lui Mitterand pentru reunificare. Da, a iesit bine pana la urma pentru Germania, dar nu e adevarat ca superioritatea germana vine din euro si ca disciplina si rationalitatea nu joaca nici un rol. Destul sa ne uitam ce au facut francezii la reformele lui macron, veste galbene si transporturi paralizate pentru ceea ce si romanii au reusit, punctul de pensie! Cand revolutia franceza a fost ep dos, sa eliniman aranjamente particulare pentru in sistem universal de taxare! Acume vorba sa protejam pensii pe grupuri care si le-au negociat istoric si sa ne luptam cu sistemul universal.
Dar solutie ideala nu e- sper ca nemtii au case destule in Italia ca sa nu lasam Italia sa se scufunde, dar la fel am zis de englezi si tot au plecat. Maine ma duc cu studentii sa demonstram pentru solidaritate la ambasada italiana, desigur, la 2 m unul de altul