Romania Curată

Integritate din prima linie – Sesiune de formare ţinută de SAR

Faptele de corupţie se petrec de obicei ferite de ochiul public dar nu neapărat ascunse. Urmele lor sunt vizibile şi clare pentru cine se uită, mai ales în achiziţiile publice, numai că adesea aceste urme se pierd în mulţimea de contracte şi proceduri care se încheie zilnic în fiecare instituţie. De aceea, prin proiectul Pactele de integritate – instrument civic de monitorizare a achizițiilor publice, Societatea Academică din România şi-a luat angajamentul să sprijine atât autoritatea contractantă, anume Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă (AM POCA) cât şi operatorii privaţi implicaţi în proiect în identificarea şi prevenirea riscurilor de corupţie în procedurile în care sunt implicaţi precum şi recunoașterea abaterilor de integritate atunci când ele se produc.

Prima sesiune de pregătire a avut loc între 29 iunie şi 1 iulie, la hotel Volo din Bucureşti, cu participarea operatorilor economici ACZ CONSULTING SRL, CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA şi Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), semnatari voluntari ai Pactelor de integritate. Sesiunea a acoperit aspecte tehnice şi aplicate referitoare la legislaţie, documentaţie şi proceduri, transparenţă, confidenţialitate, etică şi integritate în achiziţiile publice. La eveniment a participat şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale de Integritate, care a prezentat sistemul PREVENT folosit pentru identificarea timpurie şi prevenirea situaţiilor de conflict de interes sau a stărilor de incompatibilitate.  Agenda sesiunii de formare se găseşte aici.

Următoarea rundă de pregătire este programată online în datele de 6-7 iulie şi va fi destinată autorităţii contractante, AM POCA.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *