Mihai Goțiu

Încă o șmecherie pentru blocarea Codul Silvic. Strategia cu ”organul”. Și motivul pentru care ”a căzut internetul” săptămâna trecută, în Parlament

PSD și PNL sunt se întrec în a face declarații menite să inducă ideea că susțin adoptarea unui nou Cod Silvic reformator și anti hoție. Analiza detaliată a faptelor arată că, în realitate, încearcă doar amânarea adoptării lui până după alegeri, pentru a scăpa de presiunea civică.

După Marcel Ciolacu, și alt lider PSD, Adrian Chesnoiu, s-a fotografiat în campanie la plantat copaci, după care a declarat că ar susține centurile verzi și adoptarea noului Cod Silvic. Liderul Grupului PNL de la Camera Deputaților, Gabriel Andronache, a anunțat, duminică seara, pe Facebook, că ar fi reușit să convingă liderii celorlalte grupuri parlamentare să includă noul Cod Silvic pe ordinea de zi a plenului de luni, sub rezerva depunerii raportului.

Despre faptul că Adrian Chesnoiu face jocul lobby-ului lui Schweighofer, Kronospan și, în genere, a marii industrii de exploatare a lemnului din România, am scris deja. La fel și despre Marcel Ciolacu care l-a invitat în PSD pe cel supranumit Fierăstrăul Codrilor.

SUPER-TUPEU: După Ciolacu, alt lider PSD face campanie electorală cu plantări de copaci. Dar PSD blochează Codul Silvic în Parlament! Mesaj favorabil lui Schweighofer, transmis de fostul ministru al Agriculturii

Marea ”realizare” anunțată de Gabriel Andronache este, la rândul ei, lipsită de conținut. Proiectul legii noului Cod Silvic figura deja pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului, încă de săptămâna viitoare. Atributul mutării unui proiect mai sus ori mai jos pe ordinea de zi aparține plenului, indiferent ce propune Comitetul Liderilor. Nu era absolut deloc nevoie de o ședință extraordinară a Comitetului Liderilor, duminica, în fapt de seară, pentru ceea ce se putea face, oricum, în timpul ședinței de plen.

Problema e raportul. Am arătat (vezi articolul legat de șmecheriile lui Chesnoiu) că președintele PSD al Comisiei de Agricultură și silvicultură nu are de gând să convoace Comisia și să adopte astăzi (luni) raportul care ar veni de la Comisia Juridică.

Mai mult, în ciuda promisiunilor făcute săptămâna trecută de președinta PSD a Comisiei Juridice, Alina Elena Tănăsescu, că astăzi legea noului Cod Silvic va primi, înainte de plen, acest lucru a devenit total improbabil. După cum, de asemenea am relatat, ședința de săptămâna trecută a fost amânată pentru că nu mergea bine internetul (”nu se aude bine în online”, a spus doamna Tănăsescu înainte de a decide amânarea ședinței).

Ireal: PSD a blocat Codul Silvic în Camera Deputaților, pe motiv că… nu merge internetul

Ei bine, între timp, Comisia Juridică a transmis membrilor acesteia un document de lucru în care au apărut zeci de amendamente care nu existau acum o săptămână.

Amendamente, faza pe ”organe”

O parte dintre amendamente aparțin Departamentului Legislativ al Camerei Deputaților, iar altă parte Federației Sindicatelor Silva. ATENȚIE: proiectul legii noului Cod Silvic a ajuns la Camera Deputaților acum șapte luni. După șapte luni de tăcere, Departamentul Legislativ și-a găsit timp să trimită aceste zeci de amendamente cu o zi înaintea anunțării votului final în Comisie, respectiv în plen, în condițiile în care, dacă ar fi mers internetul (!?), raportul ar fi trebuit să fie votat, cel puțin în Comisia Juridică, încă de săptămâna trecută.

Majoritatea amendamentelor în de tehnică legislativă ori clarificări mai mult sau mai puțin necesare. Iar unele par să fie scrise, pur și simplu, pentru tragere de timp. Uite mai jos o mostră, în care se propune ca în loc de ”1) Au competența să constate faptele stabilite drept infracțiuni prin prezenta lege, următoarele organe de constatare: (după care vine enumerarea organelor competente)” să fie: ”(1) Pe lângă organele de urmarire penală, sunt competente să constate faptele stabilite drept infracțiuni prin prezenta lege, următoarele organe de constatare: (după care vine enumerarea organelor competente)”.

Cum în forma adoptată de Senat, printre organele competente sunt enumerate și cele de urmărire penală (la litera d), o eventuală modificare după cum propune Departamentul Legislativ ar genera o formulare împotriva limbii române și a logicii. Adică ar rezulta: ”(1) Pe lângă organele de urmărire penală, sunt competente … organele de urmărire penală).” Asta pentru cei care au vreun dubiu că avalanșa de amendamente de ultimă oră nu-și propune altceva decât tragerea de timp.

Amendamentele sindicatului, pe ușa din spate

În privința propunerilor venite de la Federația Sindicală, condusă de unul dintre principalii susținători ai marii industrii a lemnului, Silviu Geană, acestea nici nu-și mai au locul. Sindicatul e parte a consultărilor și dezbaterilor publice pe noul Cod Silvic încă de acum un an și jumătate. Menționarea acestor amendamente (neasumate de vreun membru al Comisiei) în documentul de lucru este cel puțin discriminatorie, în condițiile în care amendamentele propuse de alți actori legitim interesați, transmise Comisiei Juridice cu mult timp înainte celor formulate săptămâna trecută de sindicate n-au fost incluse în document.

Simpla prezență a propunerilor sindicatului în documentul de lucru, că vor fi sau nu asumate de vreun membru al Comisiei, e o sfidare pe față a tuturor celorlalți participanți la dezbateri și consultări, care reprezintă interesele legitime a sute de mii de cetățeni ai României. Și un indicator clar că toate acțiunile de imagine din ultima perioadă ale lui Marcel Ciolacu și a altor lideri PSD sunt apă de ploaie. Iar în privința lui Marcel Ciolacu, președinte de partid și candidat la funcția de președinte al României e un test cât se poate de relevant despre cât de mult te poți încrede în promisiunile lui.

IMAGINI TERIFIANTE, filmate ieri, din dronă, cu DEZASTRUL din Parcul IOR din București (VIDEO)

Avocata Schweighofer ne-a dat în judecată! Vrea să ne închidă gura. Ajutorul tău e esențial. ACUM!

Ciolacu își face campanie plantând copaci, dar l-a invitat pe cel supranumit Fierăstrăul Codrilor, afacerist trimis în judecată pentru corupție, în PSD! De cine depinde Codul Silvic


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *