Mihai Goțiu

SUPER-TUPEU: După Ciolacu, alt lider PSD face campanie electorală cu plantări de copaci. Dar PSD blochează Codul Silvic în Parlament! Mesaj favorabil lui Schweighofer, transmis de fostul ministru al Agriculturii

  • Adrian Ionuț Chesnoiu (PSD), președintele Comisiei pentru Agricultură și silvicultură din Camera Deputaților, s-a fotografiat alături de ”celebrul” primar al Caracalului, Ion Doldurea și de un candidat PSD la parlamentare, la plantat de copaci.
  • În timp ce se laudă că ar fi inițiatorul proiectului Centurilor Verzi (nu e), Chesnoiu dă de înțeles că votul pe raportul legii noului Cod Silvic în comisia pe care o conduce nu va avea loc înainte de alegeri.
  • Adică exact ce își doresc avocații și lobby-știi marii industrii a lemnului (Schweighofer, Kronospan, Frasinul etc.), care speră că, după alegeri, ”scăpați” de presiunea publică imediată, vor reuși să elimine o parte importantă a măsurilor reformatoare și anti-hoție incluse în Cod.
  • Comisia pentru Agricultură și silvicultură este comisie de raport pe Codul Silvic, alături de cele pentru Mediu, respectiv Juridică. Comisia pentru Mediu a adoptat deja raportul, în timp ce Comisia Juridică a amânat dezbaterea și votul pentru luni, 18 noiembrie, pe motivul că, marți, n-a mers… internetul.
  • Președinta PSD a Comisiei Juridice a afirmat că luni (mâine) Codul Silvic va avea raport de la toate comisiile și va fi adoptat în plen. Ce scrie pe Facebook colegul ei, președintele Comisiei de Agricultură, o contrazice.

”Noul Cod Silvic, în care se regăsește și cadrul legal specific pentru Centurile Verzi, se află în procedură parlamentară și, după adoptarea în Comisia Juridică, vom demara dezbaterile în cadrul Comisiei pentru agricultură, unde împreună cu specialiștii din silvicultură dar și reprezentanții societății civile, să adoptăm forma finală a acestui proiect legislativ care trebuie să răspundă cu adevărat provocărilor viitorului în materie de protejare a pădurilor, de exploatare în bune condiții a acestei importante resurse dar și deschiderea zonelor verzi și curate pentru bucuria cetățenilor”, a scris, ieri (sâmbătă), Chesnoiu în postarea de pe pagina lui de Facebook.

Care e scenariul în care luni (mâine) poate fi adoptat Noul Cod Silvic

Exceptând situația în care nu cunoaște bine limba română ori faptul că nu cunoaște procedurile (ori ambele), practic Chesnoiu spune că în Comisia de Agricultură legea Noului Cod Silvic va intra după (s.a.) adoptarea în Comisia Juridică, respectiv că împreună cu specialiștii din silvicultură (s.a.) dar și reprezentanții societății civile (…) adoptăm forma finală (s.a.).

Ce semnifică sublinierile. Săptămâna trecută, Comisia Juridică a amânat și dezbaterea și votul pe raportul pe Noul Cod Silvic pe motiv că ”nu se aude în online”. Președinta Comisiei Juridice, Alina Elena Tănăsescu dădea, marți, asigurări că legea va avea raport de la Comisia pentru Agricultură, luni (18.11.2024) și, în aceeași zi, va fi adoptată și de plen. Momentul în care președinta PSD zice că luni va fi adoptat Codul (”o să vedeți că așa va fi”), aici:

Comisia Juridică are programată ședința, mâine (luni), de la ora 14.00, iar de la ora 16.00 e programată ședința de plen. Pentru săptămâna care începe mâine (18 noiembrie) nu mai este programată vreo altă ședință de plen și este total improbabil să mai fie programate ședințe (și de comisii, și de plen) între primul tur al prezidențialelor și parlamentare.

Ca să se întâmple ce a promis șefa PSD a Comisiei Juridice,  trebuie ca, luni, în două ore să fie adoptat raportul Comisiei Juridice, să fie convocată Comisia pentru Agricultură, să fie votat raportul și în această comisie, iar apoi, la ora 16.00 să intre în plen, la votul final. Mai mult, în cele două comisii ar trebui să nu existe absolut nicio modificare comparativ cu raportul preliminar al Comisiei pentru Mediu, în caz contrar, fiind nevoie de încă o ședință suplimentară, de mediere a diferențelor, între cele trei comisii. Teoretic, Comisia pentru Agricultură a fost convocată de Biroul Permanent pe această lege, dar, practic, e nevoie ca Adrian Chesnoiu să îndeplinească formalitățile și să o programeze. Și, desigur, mai e nevoie să nu cadă internetul.

Ireal: PSD a blocat Codul Silvic în Camera Deputaților, pe motiv că… nu merge internetul

Diversiunea cu ”specialiștii în silvicultură” vs. ”reprezentanții societății civile”

Mi-a atras atenția și sintagma ”specialiștii în silvicultură”, puși în contrapondere (”dar și”) cu reprezentanții societății civile. Aceasta este o șmecherie specifică de comunicare a lobbyștilor marii industrii, a sindicaliștilor și a administratorilor și proprietarilor privați de păduri, care induce ideea că ei ar fi ”specialiștii în silvicultură”. Lucru cu totul fals. Mai întâi că administrarea pădurilor nu se rezumă la ”cultura (creșterea) copacilor”, similar cu ”cultura porumbului ori a grâului” (punerea în comun a agriculturii și silviculturii în aceeași comisie e un anacronism care merită o discuție separată în sine). Pădurea are și rol cultural, și social, și de mediu, nu doar economic, de ”plantație” care produce lemn.

Apoi, în zona societății civile sunt, în realitate, specialiștii (experții) atât în silvicultură, cât și în alte domenii esențiale pentru administrarea pădurilor. Cei mai mulți dintre ei își desfășoară activitatea în mediul universitar, iar calitatea lor este recunoscută, la nivel academic, prin publicarea de studii și cercetări validate cu evaluări colegiale (naționale și internaționale). Prima formă a Noului Cod Silvic a fost redactată, de altfel, tocmai de asemenea specialiști, acum un an și jumătate, care au continuat să fie prezenți în dezbaterea publică legată de acesta. De asemenea, alți experți lucrează sau colaborează cu organizațiile neguvernamentale și grupurile civice de acțiune.

De fapt, mulți dintre cei care se pretind a fi ”specialiști” (și/sau sunt prezentați astfel de unii politicieni) nu au nicio treabă cu silvicultura. Faptul că ești proprietar de pădure nu te face ”specialist” în domeniu și cu atât mai puțin faptul că ești proprietarul unei firme de exploatare, respectiv prelucrare primară a lemnului – cum e cea mai activă formațiune de lobby a drujbelor, Asociația Industriei Lemnului Prolemn, în a cărei conducere se află reprezentanții Schweighofer, Kronospan ori patronul Frasinul, Traian Larionesei (cel din urmă supranumit ”Fierăstrăul Codrilor”, care m-a amenințat cu procesul la începutul săptămânii, după ce am publicat fotografia cu el alături de Marcel Ciolacu, care l-a și invitat în PSD).

Mi-e greu să cred că Adrian Ionuț Chesnoiu, fost ministru și actual președinte de comisie, nu are proprietatea termenilor, nu cunoaște procedurile, nu este familiarizat cu discursul lobbyștilor ori nu știe cum să livreze un mesaj de liniștire a propriilor susținători (”uite, susțin Centura Verde, Codul Silvic bla,bla”), în timp ce, de fapt, face jocurile lui Schweighofer, Kronospan ori Larionesei. Așadar, cred că e cazul să-i transmitem (începând cu pagina lui de Facebook) că înțelegem și noi ce spune și că ne poate dovedi (mâine, luni, 18 noiembrie) că noi suntem cei care greșim, nu el e cel care ne minte. Chiar și dacă pică internetul în întreaga lume.

Și să-i transmitem și lui Marcel Ciolacu că știm că Adrian Ionuț Chesnoiu e omul lui, chiar dacă a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. Că altfel nu l-ar fi propulsat și menținut într-o funcție atât de importantă, de președinte al Comisiei de Agricultură, DUPĂ ce a fost trimis în judecată de procurori.

PS: În acțiunea de la Caracal, Chesnoiu îi face campanie candidatului PSD la Camera Deputaților, Bogdan Mihuți. Alături de primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea. Cel care se suspendase din partid în momentul tragediei de la Crevedia, când stația de GPL a fiului lui a sărit în aer și au ieșit la iveală numeroasele contracte cu instituții publice ale juniorului.

PS 2: Și Marcel Ciolacu și-a făcut campanie la plantat copaci. Însă comisiile în care e blocat, acum , Codul Silvic, sunt conduse de lideri PSD. Iar el și-l dorește în PSD pe vice-președintele organizației de lobby a lui Schweighofer și Kronospan, Traian Larionesei (întâia drujbă a țării).

Ciolacu își face campanie plantând copaci, dar l-a invitat pe cel supranumit Fierăstrăul Codrilor, afacerist trimis în judecată pentru corupție, în PSD! De cine depinde Codul Silvic

Afaceristul care m-a sunat să mă amenințe cu procesul e în conducerea asociației marii industrii a lemnului care încearcă, în aceste zile, blocarea adoptării noului Cod Silvic în Parlament

Alianța PNL – AUR – Șoșoacă a făcut jocurile lui Schweighofer și Kronospan în Parlamentul European! Află cine sunt europarlamentarii care au votat amendamentul drujbelor

Avocata Schweighofer ne-a dat în judecată! Vrea să ne închidă gura. Ajutorul tău e esențial. ACUM!

IMAGINI TERIFIANTE, filmate ieri, din dronă, cu DEZASTRUL din Parcul IOR din București (VIDEO)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *