Moise Guran

În perspectiva unei noi guvernări Tăriceanu, să o înţelegem clar pe aia veche (2004-2008)

Aşa cum anticipam, Victor Ponta s-a căţărat pe Tăriceanu pentru a primi un boost în turul doi. A anunţat că-l vrea de premier şi e de datoria mea să rezum, cât pot de scurt, cât pot de corect şi cât pot de acid, ce a însemnat pentru România guvernarea Tăriceanu.

Când a devenit premier în 2004, dl. Călin Popescu Tăriceanu avea lacune de înţelegere a economiei, comparabile doar cu cele pe care le avea, în 2012, Victor Ponta. E, mi se pare o boală a noastră a românilor, asta cu înţelegerea foarte denaturată a calificării la locul de muncă. Tăriceanu a evoluat şi el atât cât a putut, l-au mai ajutat şi ieşirile la un grătar stropit cu cabernet, alături de vecinul său Mugur Isărescu, dar în final a înţeles unele lucruri.

Pe altele, le înţelesese însă de la început… cum ar fi, de exemplu, legislaţia care nu îţi permitea să dai contracte de sute de milioane de euro unor băieţi buni de la partid, dar cam fără capital, săracii. Cei numiţi mai târziuregi ai asfaltului nu erau, pe atunci, decât un fel de boiernaşi, cel mult un soi de cnezi, care mai ciupeau bitum din staţia de asfalt ca să-şi scoată şpăguţele de la asfaltările locale.

Faptul că, în guvernarea Tăriceanu, România nu a făcut niciun kilometru de autostradă n-a fost o întâmplare şi nici incompetenţă n-a fost, cum aţi putea crede. Pur şi simplu, cei care erau setaţi să câştige contractele respective nu erau pregătiţi de ele. Nu se puteau nici măcar califica legal la licitaţiile mari, miliardele de la autostrăzi ar fi ajuns la firme străine, iar regii asfaltului de mai târziu n-ar mai fi devenit niciodată regi.

Aşa că perioada a excelat prin ceea ce românii au numit Marea BORDURIADĂ, care dincolo de faptul că a avut rolul de a masca, în privat, nişte şpăgi finanţate în final din bugetele primăriilor, au avut rolul de a pregăti firmele de asfaltări de partid pentru licitaţiile de mai târziu – Autostrada A2, culoarul patru Nădlac-Sibiu şi altele ce vor mai veni.

Domnul Tăriceanu a excelat în cheltuirea nesăbuită a banului public, profitând de o perioadă în care banii veneau din toate părţile, dar veneau pe credit, iar guvernul nu înţelegea de ce ar merge mai prost ţara, dacă cei 1,4 milioane de bugetari nu aveau şi ei bani de spart pe achiziţii de maşini, plasme, mobilier şi alte de acest fel.

Cetăţeanul asimilează, însă, perioada guvernării Tăriceanu cu una de prosperitate şi nu face nicio legătură între lipsa unor investiţii de calitate şi risipa de atunci şi buşitura economică de imediat după aceea. Într-un moment demn de antologia penibilului, când a venit criza, premierul Tăriceanu a declarat că aia e la americani şi pentru noi nu creează decât oportunităţi. Adică, cine dorea putea, vezi, să îşi ia apartamente în Manhattan că le scăzuse preţul, de la două milioane de dolari bucata, la doar 500 de mii.

Aş vrea, totuşi, să îi recunosc domnului Tăriceanu două merite, importante aş spune. Un gest de onestitate a fost acela de a susţine, până la capăt şi împotriva tuturor, că majorarea salariilor profesorilor cu 50% era o gogoriţă neacoperită de bani reali. Apoi, am apreciat şi faptul că guvernul Tăriceanu a redus planificat, în timp, contribuţiile, nu electoral, riscant şi dintr-odată, cum a făcut guvernul Ponta în această toamnă, înainte de alegeri.

În acea măsură a stat o parte a explicaţiei creşterii explozive a numărului de locuri de muncă, chiar dacă săracul Tăriceanu n-a prea beneficiat electoral de ea, căci n-a ştiut să o explice publicului larg, iar guvernul Boc a şi tăiat-o imediat ce a venit criza.

Vezi bine, liberal pur sânge, dar şi sânge cam fierbinte (adică se enervează repede, la ce v-aţi gândit?!), domnul Călin Anton Popescu Tăriceanu mai purta încă gena lui Rică Venturiano. Şi o mai are şi azi.

De aceea, nominalizarea lui Tăriceanu ca viitor premier, în cazul în care Victor Ponta devine preşedinte, mă face să zâmbesc. Cel puţin România va fi o ţară mai veselă, chiar dacă una plină de umor involuntar.

sursa: biziday.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “În perspectiva unei noi guvernări Tăriceanu, să o înţelegem clar pe aia veche (2004-2008)

  1. Emil Stoica

    Nu vom avea un nou guvern Tariceanu din doua motive. Primul ar fi ca Iohannis nu il va numi. Chiar daca prin absurd va castiga Ponta, nu il va numi pentru ca PSD-ul trage in general teapa liberalilor dar si pentru ca Ponta stie ca puterea adevarata este la primul ministru si are nevoie de cineva obedient.

    Reply
  2. Dumitru

    Interesant. As vrea sa vad asa o analiza (continand si aspecte “de bine” si “de rau”) despre posibilii “ministeriabili”ai lui Iohannis. Total de acord cu lipsa de experienta in ambele cazuri. Nu prea vad insa ce se poate face, pentru ca persoanele experimentate par a fi in Romania sau corupte sau impopulare.

    Reply
    • iesean

      si tu, cum esti mai dumitre? corupt sau, impopular?? nu de alta, dar ma gandeam ca ai fi bun de ministru….

      Reply
  3. Pinno

    1. @Emil Stoica. Procedam ca in matematica. Presupunem ca-l va numi pe CP Tariceanu PM. (a) Va fi ceva de f. scurta durata. Rechinii PSD ce vor face? Vor chibita pe margine? (b) Daca va fi pe o perioada mai lunga, explicatia ar fi ca pina in 2016 sa tot trimbiteze despre USL si refacerea ei ca arma contra basismului. Ca si comunismul, basismul va mai dura min. 20 de ani (cf. S. Brucan, dar deja au trecut 25!).

    2. @Dumitru. Dl. K. Iohannis daca iese presedinte NU poate refuza la nesfirsit numirea unui PM din partea partidului/ aliantei cu cei mai multi parlamentari, adica PSD+P liberal (ne)reformator+UNPR +PC si cine o mai fi pe-acolo. Daca nu face “frumos” cum ii dicteaza Constitutia “dictata” de dottore Ponta si va avea idei si le va expune (nu prea vad pe unde, poate pe FB), K.I. va fi suspendat in momentul urmator, si orice alt ipotetic presedinte (daca am fi discutata asta acum 2 luni) ar pati la fel.

    Reply
  4. Dan_Bruma

    Nu stiu si atunci intreb si eu, Dl Moise GURAN are vreun rol in numirea primului ministru? E o intrebare.

    Reply
    • iesean

      n-ar fi rau sa aiba un rol..cel putin, el se bucura de o bruma consistenta de credibilitate, in spatiul economic..

      Reply
  5. Ionel

    Draga Caline, Imi esti simpatic ca te stiu ca-ti schimbi gandirea ideologica ca si nevestele tale! Iti multumesc ca ne-ai trimis scrisoare de departe de la Bucale din orasul lui Pinochio Cel Plagiator si degraba mincinos. Si iti mai multumesc ca ti-ai facut o gasca plina de politicieni iubitori de patrie (de ex: Daniel Barbu-PRO Rosia Montana, Stroe care dormit in papuci in cazul accidentului Muntii Apuseni si a incurajat firma Chevron sa-si faca de cap la Pungesti) Si iti mai multumesc ca ai semnat ca primarul pt redeventele din Marea Neagra. Habar nu ai ce ai sa te faci de cacao fratioare! Pinochio o sa dea vina pe tine candva cand treburile nu o sa mai mearga in tara asta!

    Reply
  6. iesean

    e foarte simpla problema cu c.p. tariceanu; urmeaza o perioada economica foarte grea pentru romania si psd-ul are nevoie de prim-ministri de sacrificiu..de ce sa sacrifice pesedisti, care, si asa sunt loviti putenic (inca!), de justitie? de ce sa nu fie sacrificati ,,liberali socialisti”, unpr-isti, prm-isti, pc-isti, sa se bucure si ei un pic, ca sunt prim – ministri…!!? altfel, n-ar da ponta postul de prim ministru unui lingau ca tariceanu…asta e motivatia…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *