Romania Curată

Implementarea politicii anticorupție și lacune în achizițiile publice

Proiectul R2G4P, un spin-off din inițiativa SELDI, urmărește să îndepărteze decalajele de implementare a politicii anticorupție și de achiziții publice în Europa de Sud-Est și, astfel, să amplifice impactul sprijinului Uniuni Europene pentru infrastructură până în 2025. Activitățile vor fi implementate în cadrul unei Platforme regionale de parteneriat public-privat de bună guvernare (R2G4P), care se concentrează pe nouă țări beneficiare (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Ungaria, România, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia).

Pentru a crește capacitatea partenerilor OSC de a diagnostica și aborda riscurile de corupție, inițiativa R2G4P a organizat primul său training regional intern de trei zile în perioada 7-9 iulie 2021. Modulele de formare au fost structurate în jurul metodologiilor cheie ale proiectului. Pe 7 iulie 2021, experții de la Government Transparency Institut (GTI) din Ungaria au făcut o prezentare generală a celor mai frecvente probleme de integritate în achizițiile publice cu care se confruntă țările din regiune și au oferit o preyentare a Opentender.eu. Opentender.eu este o platformă gratuită care permite vizitatorilor să caute și să analizeze datele de licitație din 33 de jurisdicții (28 de state membre UE, Norvegia, instituțiile UE, Islanda, Elveția, Georgia). Semnalele roșii care evidențiază achizițiile publice potențial corupte includ perioade scurte de publicitate, specificații părtinitoare care exclud companiile de la aplicare, câștigătorul fiind un singur ofertant, pondere mare a câștigătorului contractelor, perioadă scurtă de decizie, modificarea contractului și creșterea valorii sau duratei acestuia.

Pe 8 iulie 2021, CSD și GTI și-au prezentat abordările privind monitorizarea și evaluarea capturii de stat. CSD a explicat că instrumentul State Capture Assessment Diagnostics (SCAD) definește „captura statului” ca o exploatare a puterii guvernului în beneficiu privat în mod sistematic și permanent, implicând diverse forme de corupție și activități ilegitime. Astfel, captura statului ar putea fi împărțită în patru dimensiuni: captura afacerilor, captura politică, captura sistemului judiciar și captura pieței negre. GTI a adăugat că captura statului poate fi observată cu ușurință printr-o analiză de rețea a relațiilor de achiziții publice. Pe baza ponderii cumpărătorilor corupți, furnizorilor și grupurilor acestora, un stat ar putea să fie lipsit de corupție; corupt fără captură de stat; capturat parţial sau total capturat.

Ultima zi a instruirii, 9 iulie 2021, a fost dedicată instrumentului MACPI (Monitoring Anticoruption Policy Implementation). MACPI permite evaluarea politicilor individuale anticorupție ale instituțiilor publice prin sondaje cantitative între angajați, experți externi și clienți. Este conceput ca un instrument de management intern pentru organe publice, utilizat pentru a identifica nivelurile de presiune a corupției asupra activităților sale și lacunele în aplicarea politicilor sale anticorupție.

Ca un pas următor, partenerii vor implementa instrumentul MACPI și Opentender și vor compara rezultatele la nivel național într-un Raport anual SEE de bună guvernare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *